Dr. Eugen Andreescu
În ultima lună pe pieţele valutare se constată un fenomen atipic, respectiv o decuplare a evoluţiei principalelor valute de situaţia reală din economie.
Numai aşa se explică faptul că deşi Grecia se află la doar 37 zile (20 martie) de un foarte probabil faliment, moneda euro s-a apreciat cu 4% în raport cu dolarul american, în condiţiile în care economia americană traversează o perioadă foarte bună. În ultima săptămână, dolarul american s-a depreciat cu 0,5% în raport cu euro şi 0,2% (francul elveţian), dar s-a apreciat în raport cu lira sterlină (+0,3%) şi yenul japonez (1,4%).
Acordul de principiu semnat joi de principalele partide ale coaliţiei guvernamentale de la Atena şi creditorii Greciei pare a fi intrat din nou în impas, datorită protestelor violente din stradă. Membrii Eurogroupe au pus Greciei condiţia să accepte, până pe 15 februarie, „garanţii scrise din partea partidelor parlamentare elene că vor susţine măsurile suplimentare de austeritate, în valoare de 325 milioane euro”.
Cu toate acestea, problema fundamentală a Greciei nu este deficitul bugetar ci, mai degrabă, faptul că de 4 ani ţara este în recesiune, iar planul de austeritate impus de „troikă” (UE, BCE, FMI) nu oferă nici un fel de garanţie că ţara va reintra pe creştere economică într-un orizont de timp previzibil.
Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9173 franci elveţieni şi 77,64 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,3189 $ (1,3122 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5752 $.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Baza de date I.E.M.