Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 7 – 13 ianuarie 2013

AUTOR: Dr. Eugen Andreescu

Dolarul american a continuat să se deprecieze în raport cu principalele valute ale lumii (cu excepţia yenului japonez), cele mai accentuate scăderi înregistrându-se în raport cu moneda euro (-1,9%), yenul japonez (-1,5%), francul elveţian (-1,1%) şi lira sterlină (-0,3%). După intervenţia primului ministru japonez, Shinzo Abe, care a declarat că Banca Japoniei trebuie să ia toate măsurile pentru a menţine ţinta de inflaţie pentru 2013 la maxim 2%, yenul s-a depreciat sensibil, ajungând vineri la închidere la cel mai scăzut curs din 25 iunie 2010, în raport cu dolarul american. De altfel, de la începutul lunii noiembrie 2012, yenul japonez s-a depreciat cu peste 12% în raport cu dolarul american. Pentru comparaţie, în aceeaşi perioadă, lira sterlină s-a apreciat cu 1,2%, moneda euro s-a apreciat cu 4,4%, iar francul elveţian cu 3,5%. Deprecierea masivă a yenului japonez din ultimele 2 luni vizează sprijinirea exporturilor, singura pârghie reală pentru relansarea economiei nipone.

Dacă unele monede din afara Zonei euro (zlotul polonez, coroana cehă, leul românesc) au avut un început de an foarte bun, forintul unguresc s-a depreciat cu peste 3,0% faţă de euro în ultima săptămână, tendinţă încurajată chiar de autorităţile maghiare.

În primul raport al FMI pe anul 2013 se susţine crearea unui “Fond de garantare contra falimentelor bancare în cadrul UE”, proiect care este într-un stadiu avansat la nivelul Comisiei Europene. “Un fond comun de garantare, de preferinţă finanţat printr-o taxă aplicată tranzacţiilor bancare, poate reduce costurile pe care în prezent le suportă contribuabilul european”, se arătă în acest raport.

Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9123 franci elveţieni şi 89,08 yeni. Moneda unică euro a închis 1,3346 $ (1,3045 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,6125 $.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valutare14ian2013

Sursa: Baza de date I.E.M.