Autor: Cristian MOISOIU
Un eveniment major are loc zilele acestea în Brazilia și nu este vorba de Campionatul Mondial de Fotbal recent încheiat. La Fortaleza se desfășoară în perioada 14-16.07.2014 cea de-a VI-a reuniune a șefilor de stat și de guvern a țărilor BRICS, un eveniment cu semnificații multiple care tinde să devină marcant pentru noua configurație a economiei mondiale.
Sursa foto: captura RT.com
Un prim rezultat major al acestei reuniuni a fost anunțat. Statele emergente, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au reușit să ajungă la un acord pentru înființarea unei noi Bănci de Dezvoltare, denumită informal BRICS Bank și a unui fond de rezervă de contingență de 100 de miliarde USD. Banca va fi localizată la Shanghai în China și va fi condusă prin rotație, India obținând primul mandat pe 6 ani. Ce semnificație are BRICSBank și ce rol poate avea ea pentru lumea financiară internațională?
Semnificația principală este că cele cinci mari state ale lumii, reprezentând aproape jumătate din populația lumii și 20% din PIB-ul mondial, au ajuns iată la un numitor comun pentru a-și cataliza forțele în urmărirea aceluiași scop: crearea unei alternative la sistemul financiar internațional dominat de SUA. BRICSBank se dorește a fi noua Bancă Mondială, iar fondul de rezervă un mini-FMI, care vor contrabalansa economia mondială, văzută în acest moment de țările BRICS ca fiind într-un risc sistemic perpetuat de băncile centrale ale statelor dezvoltate, începând cu criza economică și financiară din 2008-2009.
O altă semnificație este că modelul de guvernare agreat de grupul celor cinci pentru constituirea Băncii instituie un principiu de echitate și corectitudine, fiecare stat având dreptul unui singur vot decizional în conducerea băncii, indiferent că e vorba de Africa de Sud sau China. Statele emergente au căutat să impună de foarte multă vreme un principiu similar și în funcționarea Băncii Mondiale sau a FMI, dar raportul de forțe și rezistența grupului țărilor dezvoltate a împiedicat acest lucru. Prin consemnarea acestui fapt, țările BRICS fac un pas înainte pe modelul de guvernare al instituțiilor financiare internaționale și încearcă să determine replicarea modelului către alte IFI din zonele emergente, Asia, Africa sau America Latină. Din această perspectivă, ne aflăm în faza reproiectării întregului sistem financiar global, care într-o măsură mai mică deocamdată, dar din ce în ce mai mare pe parcurs, se dorește a fi decuplat de dolarul american. Dacă este să judecăm pragmatic, miza cea mai importantă a grupului țărilor BRICS este tocmai aceasta, de a scădea dependența economiilor lor și a comerțului internațional de moneda de referință, care în momentul de față este dolarul.
Cum se dorește creșterea capitalizării noii Bănci de Dezvoltare? Capitalul inițial al Băncii va fi de 50 de miliarde USD, urmând a crește la 100 mld USD, cu cote de participații egale între cele cinci state. Prin operațiuni pe piața deschisă, Banca de Dezvoltare va încerca să atragă investitori atât la nivel de state, cât și de instituții financiare, în schimbul unui pachet de acțiuni minoritare. Principalele obiective de finanțare anunțate sunt dezvoltarea infrastructurii țărilor participante, obiectiv anticipat de președintele Putin zilele trecute, care admitea că statele emergente au mare nevoie să dezvolte infrastructura din țările lor, dar și sectorul IMM. O altă reușită importantă a Summitului care se desfășoară în Brazilia este și acordul privind constituirea rezervei de contingență, un coș valutar de 100 de miliarde USD, care are rolul de a preveni impactul determinat de viitoare crize economice și financiare globale, funcționând ca un mecanism de sprijin financiar reciproc.
O altă semnificație a noilor configurații financiare între țările BRICS o reprezintă redirecționarea comerțului internațional pe relația Sud-Sud. Este de fapt o revenire la un model propus de fostul președinte brazilian Lula da Silva, care promova cooperarea comercială și pe zona de cunoaștere și tehnologie a țărilor emergente din emisfera sudică. Țările BRICS își exprimaseră temerile că un eventual Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), între SUA și UE va pune capăt Organizației Mondiale a Comerțului și va influența în mod decisiv redirecționarea fluxurilor comerciale și a investițiilor, prin instituirea de noi standarde și tarife. Prin instituirea Băncii de Dezvoltare, BRICS urmărește să contracareze efectele unui astfel de acord transatlantic a cărui punere în aplicare ar reduce considerabil volumul de schimburi comerciale al țărilor emergente.
Toate cele de mai sus constituie începutul unei noi ere în sfera comerțului internațional și a sistemului financiar, care deocamdată nu își găsește un contur clar, pentru că noua configurație de putere indică spre manifestarea unei opoziții puternice și concertate la ceea ce se dorea a fi noua ordine mondială din perspectiva occidentală.