Autori: Iulia Monica OEHLER-ȘINCAI & Drd. Ion Alexandru TĂNASE
- Parteneriatul strategic UE-India, în contextul reconfigurării polilor de putere în Asia-Pacific
La data de 30 martie 2016 a avut loc, la Bruxelles, cel de al 13-lea summit dintre Uniunea Europeană și India, în cadrul căruia au fost adoptate mai multe documente strategice, care vor ghida relațiile bilaterale în următorii ani.
Relațiile UE-India datează de la începutul anilor ‘60, India numărându-se printre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu Comunitatea Economică Europeană. Primul acord, semnat în 1994, a orientat relațiile bilaterale către o cooperare comercială și economică solidă. Prima reuniune la nivel înalt a avut loc la Lisabona, în data de 28 iunie 2000. La al 5-lea summit UE-India, care a avut loc la Haga, în 2004, relațiile bilaterale au fost „avansate”, trecându-se la un „parteneriat strategic”. Cele două părți au adoptat un Plan comun de acțiune în 2005 (revizuit în 2008), care prevedea consolidarea mecanismelor de dialog[1] și consultare în domeniile politic și economic, intensificarea comerțului, investițiilor, schimburilor culturale și cooperării în sfera educației.
Inițiativele UE în relație cu India, dar și cu alte țări asiatice (China, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia etc.), trebuie încadrate în contextul mai larg al redefinirii politicii externe de către jucători de seamă în regiunea Asia-Pacific, unde Uniunea a pierdut teren în ultimele decenii și unde continuă să fie slab reprezentată în termeni geostrategici. Următoarele aspecte merită a fi luate în calcul.
Odată cu ascensiunea Chinei pe scena internațională, se remarcă o reconfigurare a polilor de putere în Asia-Pacific. Pe de o parte, ritmurile robuste de creștere economică, sporirea avuției națiunilor, dinamica accentuată a fluxurilor comerciale și investiționale în regiune reflectă deplasarea balanței puterii de la vest spre est. Însă, pe de altă parte, disputele teritoriale, problemele istorice nesoluționate, amplificarea sentimentelor naționaliste, transformările politice și economice profunde, însoțite de decalaje semificative între cei bogați și cei săraci, toate acestea constituie surse de instabilitate în regiune. Sesizând importanța axei Transpacifice, însuși președintele american Barack Obama a dat tonul reconfigurării politicii externe a SUA către Asia-Pacific, angajamentul său fiind multidimensional, incluzând aspecte variate, de la securitate și consolidarea alianțelor, la investiții, comerț și creștere incluzivă. Este evident de ce UE dorește să recâștige terenul pierdut în regiune, mizând pe relansarea relațiilor cu parteneri strategici, precum SUA, Japonia, China, India, Coreea de Sud.
Într-un alt plan, noul premier al Indiei, Narendra Modi, a lansat din 2014 un amplu program de reformă economică, asociat cu noi priorități de politică externă, prin care India, după modelul chinez, devine mai asertivă, își reconfigurează alianțele și stabilește ținte clare pentru a se înscrie în lista liderilor regionali și mondiali. Uniunea este conștientă de oportunitățile pierdute în relație cu India în anii recenți și dorește să își reafirme angajamentul pentru o cooperare aprofundată în anii care vor urma.[2]
- Principalele rezultate ale summit-ului UE-India
La evenimentul din 30 martie a.c. au participat, printre alții, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini și Ministrul de Comerț și Industrie din India, Nirmala Sitharaman.
Liderii celor două părți și-au reconfirmat angajamentul privind relațiile bilaterale, adoptând Agenda de Acțiune 2020, considerată drept o foaie de parcurs comună, care să consolideze parteneriatul strategic UE- India. Agenda se bazează pe obiectivele comune stabilite în Planurile de Acțiune din trecut (2005 și 2008), precum și pe rezultatele acestora. Domeniile principale de cooperare vizează politica de securitate și a afacerilor externe, schimburile comerciale, dezvoltarea economică, dar și situația internațională.
Reprezentanții celor două părți și-au exprimat susținerea pentru consolidarea parteneriatului economic UE-India. În opinia participanților la summit, oportunitățile pentru populație și agenții economici de ambele părți vor fi stimulate prin cele două Agende economice (Agenda Comisiei Juncker pentru „Locuri de muncă, creștere economică, echitate și schimbări în plan democratic” și Agenda guvernului condus de Narendra Modi, axată pe principiul Sabka Saath, Sabka Vikas –
„Eforturi comune, creștere incluzivă”). Totodată, cu ocazia summit-ului, reprezentanții UE și ai Indiei și-au exprimat angajamentul pentru continuarea procesului de negociere a Acordului comercial și de investiții cuprinzător UE-India (BTIA), lansat încă din anul 2007.
În ceea ce privește schimburile comerciale dintre cele două părți, UE este cel mai însemnat partener comercial al Indiei, cu o pondere de 13% în comerțul total al Indiei, depășind țări precum China (9,6%) și SUA (8,5%). Pentru UE, India reprezintă al 9-lea partener comercial, cu o valoare a exporturilor comunitare în India de 38,1 miliarde euro la nivelul anului 2015. Valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două părți a însumat 77,5 miliarde euro în 2015, față de 72,5 miliarde euro în 2014. De asemenea, UE este principalul investitor în India, cu o valoare a stocului de investiții directe de 38,5 miliarde euro în anul 2014. Cu ocazia summit- ului, întreprinderile din UE și India, inclusiv IMM-urile, au fost încurajate să își consolideze dialogul, prin cooperarea activă a Camerelor de comerț și industrie și a grupurilor de afaceri.
Liderii celor două părți au pus accent, de asemenea, și pe problema schimbărilor climaterice și limitarea poluării adoptând Declarația comună UE-India privind parteneriatul pentru climă și energie curată. Împreună cu această Declarație a fost adoptată, de asemenea, și Declarația comună UE-India privind parteneriatul Indo-European al apelor. Scopul adoptării acestor Declarații comune este acela de a aborda provocările legate de mediul înconjurător și de a consolida cooperarea în domeniul dezvoltării durabile.
A fost susținută, totodată, instituirea Agendei Comune pentru Migrație și Mobilitate (ACMM) între UE și India, care reflectă importanța Indiei ca partener strategic pentru UE în domeniul migrației și mobilității. Cadrul de cooperare conturat de ACMM reprezintă începutul unui proces pe termen lung, care va conduce la o cooperare aprofundată și un angajament reciproc solid privind migrația, un domeniu-cheie de politică globală.
Cele două părți și-au exprimat îngrijorările privind conflictele globale generate de tensiunile geopolitice și terorism. Au fost condamnate atacurile teroriste de la Bruxelles, din 22 martie 2016, acestea fiind catalogate drept un „afront inacceptabil pentru societățile democratice deschise”. UE și India au confirmat angajamentul de a rămâne „unite în lupta împotriva urii, a extremismului violent și a terorismului”, prin adoptarea unei Declarații comune privind combaterea terorismului. Aceasta își propune să intensifice cooperarea UE-India pentru combaterea extremismului și a radicalizării, oprirea fluxului de luptători teroriști și eliminarea surselor de finanțare și furnizare de arme pentru teroriști. Totodată, a fost dezbătută situația din Orientul Mijlociu, cu speranța că negocierile intra-siriene, sub auspiciile ONU, vor asigura o tranziție politică lină în Siria, care să pună capăt violențelor. A fost sprijinită cu fermitate soluționarea diplomatică a conflictului din estul Ucrainei, prin punerea integrală în aplicare a acordurilor Minsk de către toate părțile, în conformitate cu Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU.
În cadrul summit-ului a fost lansată, de asemenea, o nouă linie de finanțare pentru India din partea Băncii Europene de Investiții, în valoare de 450 milioane euro, acesta reprezentând cel mai mare împrumut acordat până în prezent Indiei de această instituție financiară. Creditul va fi utilizat pentru construcția primei linii de metrou în orașul Lucknow (capitala statului Uttar Pradesh, din nordul țării, cel mai populat stat indian), venind astfel în sprijinul celor peste 3 milioane de locuitori.[3] Totodată, președintele Băncii, Werner Hoyer, a anunțat deschiderea în New Delhi a unei reprezentanțe regionale pentru Asia de Sud până la finele anului 2016.
În final, liderii celor două părți au reafirmat rolul-cheie al G-20 în realizarea unei creșteri economice robuste, durabile și echilibrate în beneficiul cetățenilor și au recunoscut importanța punerii în aplicare a agendei cuprinzătoare adoptată la Summit-ul G-20 din noiembrie 2015.
- Concluzie
În regiunea Asia-Pacific, Uniunea Europeană a pierdut teren în ultimele decenii și continuă să fie slab reprezentată în termeni geopolitici. Relațiile UE cu India sunt caracterizate de experții internaționali drept „apatice” în anii recenți. Între cel de-al 12-lea summit (februarie 2012) și cel de-al 13-lea summit UE-India s-au scurs mai bine de patru ani, perioadă în care India a fost „curtată” de alți parteneri, precum SUA, Japonia și China. În aceste circumstanțe, prin multitudinea de documente strategice adoptate la reuniunea la nivel înalt din 30 martie 2016, UE dorește să transmită un semnal clar: dispune de capacitatea și voința politică de a contribui la soluționarea problemelor globale și la schimbările profunde prin care trece India, în calitate de partener strategic. Prin urmare, summit-ul din 30 martie 2016 și adoptarea Agendei de acțiune 2020 constituie o dovadă a reafirmării angajamentului UE în relație cu India, care, deși întârziată, era absolut necesară.
1 Dintre dialogurile sectoriale le amintim pe cele axate pe: schimbări climatice, mediu, energie, energie nucleară, migrație și mobilitate, știință și inovare, învățământ superior, dezvoltare, etc.
2 A se consulta: Godement, F. (2015), What does India think?, European Council on Foreign Relations, November 9, disponibilă on-line la: http://www.ecfr.eu/publications/summary/what_does_india_think5000.
3 European Investment Bank – EIB announces largest ever loan in India and new office at EU-India summit, 30 March 2016.