Demnitatea umană și obsesia profitului

Prezenţa creştină şi a credinţei în Divinitate în viaţa socială este un adevăr, pe care fie îl simţim sau îl acceptăm, fie îl neglijăm voit sau involuntar.  Totuşi, fiecare din noi, în momente de cumpănă, simţim nevoia de a crede, de a avea o credinţă, uneori chiar cu mirare comparativ cu atitudinea noastră curentă faţă de creştinătate şi credinţa în Divinitate. Societatea în care trăim este şi poate fi marcată uneori de o noapte întunecoasă reprezentată, de exemplu, de criza financiară, economică, morală, a familiei, de onestitate şi demnitate umană, etc. Pentru fiecare din aceste manifestări ale întunericului în societate inteligenţa Omului poate şi trebuie să aprindă o stea luminoasă călăuzitoare spre lumina zilei. Problematica demnităţii umane poate fi circumscrisă, în prezent, unei crize, cu o mare legătură chiar cu criza financiară. Ambele au nevoie de o soluţie, dar nu fiecare de o soluţie separată ci de soluţii integrate, în sinergie. Este posibil ca revenirea la o autentică demnitate umană, a respectului Omului, a semenilor noştri să fie chiar cel mai important suport pentru a soluţiona multe alte crize care brăzdează societatea umană. 

Banul trebuie să slujească nu să ne domine, aşa cum ne-a demonstrat ultima criză financiară. Autonomia absolută a economiei de piaţă ne-a dovedit că nu este capabilă să aducă numai bunăstare sau condiţii de viaţă bune, spune Papa Francisc. Ceea ce vedem – mai ales violenţele de orice fel, chiar zilnice – relevă existenţa şi răspândirea fenomenului de inegalitate şi inechitate social, atât la nivelul unei ţări, cât şi la nivel global. Economia actuală ne arată în cifre “distanţa” în creştere dintre bogaţi şi săraci, o cauză a emigraţiei haotice care ridică problemele de asimilare în alte societăţi şi ele marcate de inegalităţi şi crize ale demnităţii umane. “Promovarea” inegalităţii şi inechităţii sunt Păcate în sens biblic, care se pot lua, dar în realitate aceste Păcate au devenit o mentalitate, o concepţie de viaţă tare, care, din fericire, pot fi schimbate prin educaţie, credinţa fiind parte a acesteia.

Uniunea Europeană are un proiect laic de armonizare a unor principii, preluate şi din viaţa şi educaţia creştină. Ele se referă la primatul individului, solidaritate, subsidiaritate, binele comun, libertatea individului, drepturile omului. Proiectul menţionat are ca scop găsirea soluţiei pentru o economie umanizată, care se presupune că trebuie să acorde o atenţie sporită Omului, demnităţii acestuia. O astfel de atenţie focalizată pentru respectul şi demnitatea semenului poate aduce beneficii evoluţiilor economice, ar diminua premizele unor derapaje excesive (“nopţi economice”), concretizate în final în crize acute, “care au nevoie de o stea care trebuie aprinsă”.

Nevoia de etică în economie, unde se pare că domină corupţia, este absolut necesară. Nevoia de etică în economie trebuie să ţină cont de demnitatea transcendentală a Omului, care “îmbină realitatea pământeană cu valorile spirituale, ca “o deschidere a minţii umane spre cer”. Demnitatea transcendentală a Omului trebuie să devină o calitate a omului politic decident, dacă vrem ca politicile promovate de el să ducă la umanizarea economiei, apropierea ei de semeni şi apropierea semenilor între ei. Se va evita astfel globalizarea indiferenţei şi a globalizării însingurării, direcţii complet opuse aşteptărilor noastre de la o globalizare autentică, interpretată filozofic şi spiritual ca un proces de realizarea a armoniei necesare dintre ţări şi oameni.

alt alt
Director științific al IEM Dr. Napoleon Pop, Director al IEM Dr. Simona Moagăr-Poladian, Prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, Director general Adjunct INCE Prof. dr. Valeriu Ioan – Franc Director științific al IEM Dr. Napoleon Pop
alt alt
Director al IEM Simona Moagăr-Poladian, Prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, Director general Adjunct INCE Prof. drValeriu Ioan – Franc Prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, Director general Adjunct INCE Prof. drValeriu Ioan – Franc
alt alt
Medalia „CENTENAR PIERRE WERNER” acordată Domnului Prof. univ. dr. Wilhelm Dancă Sala de consiliu IEM, 28 ianuarie 2015

 


alt