Alexandru Butiseacă

by Emilia Bălan

Domnul Alexandru Butiseacă este cercetător științific în cadrul Institutului de Economie Mondială, institut în care activează începând cu anul 2016. Este doctor în economie, titlu obținut în anul 2014, în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice Costin C. Kirițescu al Academiei Române, cu o teză despre ”Noul protecționism și China. O abordare din perspectiva Școlii Austriece de Economie”. Deține, de asemenea, un masterat în studii economice europene și este cadru universitar în domeniul comerțului internațional și al politicilor comerciale la Universitatea Româno-Americană din București.

Domnul Butiseacă a urmat o serie de stagii de pregătire și documentare în cadrul unor instituții ca Atlas Economic Research Foundation, New York, CEVRO Institute, Praga, London School of Economics, Bocconi University, Italia, Universidad Complutense de Madrid, Spania, College of Europe, Natolin, Warsaw School of Economics, Polonia, Reykjavik University, Islanda, Austrian Economic Centre,Viena și Comisia Europeană sau Eurostat.

Este coordonatorul Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane (București) – câștigător al competiției internaționale “2011 Templeton Freedom Award” ca cel mai bun centru universitar, la nivel global, promotor al libertăţii, organizat de către Atlas Economic Research Foundation din Statele Unite ale Americii.

Activează în prezent și în coordonarea proiectelor din cadrul Centrului de Studii și Documentare Europeană (aflat în subordinea European Commission: DG COMM Brussels) – cu activități ce cuprind organizarea de evenimente științifice pe teme privind economia Uniunii Europene, co-organizarea de vizite de studii și documentare la instituțiile europene, pentru studenți și cercetători, sau co-organizarea unor vizite precum cea a ex-președintelui Parlamentului European, Jerzy Buzec, din anul 2010, în România.

Activitatea sa în domeniul managementului editorial este legată de poziția de redactor șef al revistei științifice ¨The Review of Social and Economic Issues” ce include in consiliul său redacțional profesori și cercetători de la universități ca Harvard University, George Mason University, University of Manchester, Pace University sau University of Angers.

Începând cu anul 2007 a fost implicat într-o serie de proiecte de cercetare și a sustinut diferite seminarii si workshop-uri pe teme de economie, pentru jurnaliști, studenți și politicieni. De-a lungul carierei sale academice a organizat numeroase conferințe, școli de vară și simpozioane științifice pe teme de economie și business având ca parteneri instituții precum Cato Institute, Foundation for Economic Education, Acton Institute, Institute for Economic Affairs, CEVRO Institute Praga, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Atlas Economic Research Foundation, International Society for Individual Liberty, Economic Thinking, Austrian Economics Center, Grassroot Institute of Hawaii, sau Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European.

Domeniile sale de cercetare includ comerțul internațional și politicile comerciale, școala austriacă de economie, praxeologia, epistemologia și metodologia economică, iar cele de interes în sfera cercetării empirice privesc economia Chinei, analiza instituțiilor economice și politice și a organizațiilor internaționale (în special Organizația Mondială a Comerțului), analiza politicilor publice și îndeosebi a acordurilor de liber schimb și a politicilor protecționiste.