GAZPROM PREZINTĂ INFORMAŢIILE PRIVIND PROIECTUL TURKISH STREAM

Autori: Răzvan Voinescu și Cristian Moisoiu

În perioada 1-5 iunie 2015, s-a desfăşurat la Paris cea de-a 26-a Conferință Mondială a Gazelor.

Uniunea Internațională a Gazului organizează Conferința Mondială o dată la trei ani.Forumul abordează o serie de aspecte legate de dezvoltarea industriei gazelor, referitoare la transport, depozitare, distribuție și consum, precum și la impactul producţiei de energie asupra mediului.Potrivit Hurriyet Daily News[1], în cadrul conferinţei din acest an sunt prezentate informații detaliate cu privire la conducta de gaz Turkish Stream, cel mai recent proiect care îşi propune să transporte gaz rusesc spre Turcia, prin Marea Neagră, înainte de a ajunge în Europa. Conform unui comunicat de presă al Gazprom, care îşi propune implementarea proiectului, la standul Turkish Stream, participanţilor la forum le sunt oferite informații detaliate despre proiect și despre semnificația sa pentru securitatea energetică a Europei:

„Vizitatorii vor vedea modele de nave de instalare a conductei, vor afla despre tehnicile de construcție de conducte de gaz off-shore, precum și despre avantajele utilizării gazului natural pentru dezvoltarea economică și conservarea mediului”.


Sursa: http://www.gazprom.com/f/posts/18/104556/map-turkish-stream-en.jpg

Pe 1 decembrie 2014, Gazprom și compania turcă Botaș au semnat un Memorandum de înțelegere privind construcția unei conducte de gaz off-shore, cu o capacitate anuală de 63 de miliarde de metri cubi. Noul gazoduct va traversa Marea Neagră de la staţia de comprimare Russkaya CS, din apropiere de Anapa, până în satul Kıyıköy, în partea europeană a Turciei și mai departe, prin Lüleburgaz, până la İpsala, la granița dintre Turcia și Grecia[2]. Gazoductul larg va cuprinde patru linii, cu o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi fiecare. Gazele care vor tranzita prima linie vor fi destinate exclusiv pieţei turceşti.

Pentru construcţia conductei de gaze off-shore Gazprom îşi propune să implice compania South Stream Transport, înregistrată în Olanda şi pe care o deţine în proporţie de 100%. Anterior, South Stream Transport s-a axat pe pregătirile pentru construcția gazoductului South Stream, proiect abandonat în decembrie 2014.

Cea mai mare parte a conductei de gaz Turkish Stream va fi amplasată în coridorul anterior destinat South Stream. În luna mai 2015, companiei italiene Saipem i-a fost încredinţată construcţia primei conducte de gaze off-shore, folosind conductele fabricate pentru proiectul South Stream.

Rusia a fost confruntă cu probleme în vânzările de gaze naturale către Europa din cauza problemelor politice cu țara vecină, Ucraina.

În încercarea de a-și diversifica aprovizionarea, Turcia, al cărei necesar de consum de gaze naturale este acoperit mai mult de jumatate prin importurile din Rusia, dezvoltă un plan separat, proiectul gazoductului Trans-Anatolian Natural Gas (TANAP), pentru a transporta gazul caspic din Azerbaidjan în țară. Capacitatea inițială a TANAP este de așteptat să fie de 16 miliarde metri cubi de gaz pe an, crescând treptat până la 31 miliarde de metri cubi.

[1]http://www.hurriyetdailynews.com/russian-firm-gives-turkish-stream-gas-pipeline-details-.aspx?pageID=238&nID=83363&NewsCatID=348

[2] http://www.gazprom.com/f/posts/18/104556/map-turkish-stream-en.jpg