2020

by Emilia Bălan

Evoluția Piețelor Financiare, rapoarte lunare, ISSN 2734 – 6579

  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 11, decembrie 2020. În decembrie, raliul piețelor acțiunilor a continuat, încheind un an istoric. Viteza cu care ciclurile de creștere și scădere s-au succedat pe piețe va rămâne memorabilă pentru anul 2020. Pandemia, băncile centrale și autoritățile guvernamentale au fost principalii actori în dinamica piețelor. Randamentele obligațiunilor suverane au evoluat într-un interval îngust în decembrie. 2020 a fost un an special și pentru piața obligațiunilor suverane. Intervențiile nelimitate ale băncilor centrale au temperat tensiunile și au asigurat stabilitatea riscului suveran. Principalele bănci centrale au continuat să stimuleze economia prin programele de relaxare cantitativă. 2020 a redefinit politica băncilor centrale, acestea jucând rolul principal în piețele financiare. Pandemia a determinat intervenții fără precedent, i.e. rata anuală de creștere a activelor FED și ECB a fost de 77% și, respectiv, 50%. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 10, noiembrie 2020. Noiembrie a fost o lună istorică pentru piața acțiunilor, o nouă lună de neuitat pentru 2020. Evoluțiile pe piața obligațiunilor suverane au indicat normalizarea condițiilor. Principalele bănci centrale nu au adoptat decizii de modificare a condițiilor monetare. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 9, octombrie 2020. În octombrie, incertitudinea și accentuarea restricțiilor de mobilitate au influențat negativ piețele. Pe piața obligațiunilor suverane, randamentele au avut evoluții disparate. Principalele bănci centrale au menținut neschimbată direcția politicii monetare. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 8, septembrie 2020. Din punct de vedere istoric, septembrie nu este o lună prielnică pentru acțiuni. Anul 2020 a confirmat această tendință. Pe piața obligațiunilor suverane, tendința generală a fost de scădere a randamentelor, confirmând relația inversă cu piața acțiunilor. Principalele bănci centrale sunt pregătite să mențină direcția actuală a politicii monetare pentru o perioadă lungă de timp. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 7, august 2020. În august, piața acțiunilor a avut o evoluție relativ bună. În general, randamentele obligațiunilor suverane au crescut. În țările dezvoltate, semnalele de revenire a activității economice au contribuit la această tendință. Luna august a fost o lună liniștită pentru băncile centrale. Din motive diferite, interesul privind evoluția inflației a revenit în atenția FED și ECB. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 6, iulie 2020. În iulie, piața acțiunilor a avut o evoluție bună în SUA, în timp ce evoluțiile au fost mixte în Europa și Asia. Pe piața obligațiunilor, randamentele titlurilor suverane au scăzut. Principalele bănci centrale nu au adoptat modificări ale politicii monetare în iulie. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 5, iunie 2020. În iunie, piața acțiunilor a avut o evoluție oscilantă, determinată de incertitudine și optimism. Piața obligațiunilor suverane a fost stabilă, în pofida temperării achizițiilor băncilor centrale. Băncile centrale au răspuns la prognozele sumbre ale evoluției economice prin menținerea sau extinderea măsurilor de relaxare monetară. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 4, mai 2020. În mai, piețele au avut o evoluție favorabilă. Piața acțiunilor și-a continuat trendul ascendent început în luna anterioară. Piața obligațiunilor suverane a fost stabilă, sentimentele pozitive ale investitorilor determinând scăderea randamentelor asociate titlurilor cu un grad de risc mai ridicat. Băncile centrale au continuat să sprijine piețele financiare pentru a depăși criza cauzată de pandemia de Covid-19. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 3, aprilie 2020. În vremuri normale, aprilie ar fi fost considerată o lună excelentă pentru piețele financiare. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 2, martie 2020. Martie a fost o lună neagră pentru piețele financiare. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.
  • Evoluția Piețelor Financiare, nr. 1, februarie 2020. Februarie a adus frica și semnul ursului pe piețele financiare. Versiunea integrală a raportului poate fi regăsită aici.