Starea inovării în UE-28. Puncte tari, Puncte slabe

Autor: Dr. Virginia Câmpeanu

Ediţia din acest an a Scoreboard-ului privind inovarea prezintă un tablou mixt pentru anul 2014, cu 15 ţări membre ale Uniunii Europene care au înregistrat progrese ale performanţelor inovative şi 13 ţări cu declin, comparativ cu anul anterior. Ca urmare, se consideră că pe ansamblul UE-28 s-a înregistrat o stagnare a performanţelorinovaţiei. Impactul crizei economice a devenit mai vizibil în numeroase ţări membre, care au înregistrat o scădere a performanţelor în domeniul inovării comparativ cu anul anterior.

Cu toate acestea, din analiza datelor rezultă că diferenţele între statele membre se diminuează, iar performanţele în inovare au tendinţa de a converge.

Măsurarea performanţelor inovative ale statelor membre ale UE s-a realizat în cadrul Innovation Union Scoreboard 2015 pe baza a 25 de indicatori diferiţi, făcând distincţia între 8 dimensiuni ale inovării şi 3 tipuri principale de indicatori.

 

Poziţia UE-28 în contextul internaţional al inovării

La nivel global, Coreea de Sud, SUA şi Japonia înregistrează cele mai bune performanţe ale sistemelor de inovare, devansând Uniunea Europeană. Coreea de Sud depăşeşte Uniunea Europeană cu 24%, SUA cu 22 % şi Japonia cu 14%. În timp ce decalajele UE faţă de SUA şi Japonia se diminuează, comparativ cu Coreea de Sud se majorează. Cei 3 lideri mondiali ai inovării depăşesc indicatorii UE care se referă la a) activitatea de afaceri, anumite cheltuieli cu C&D în sectorul economic, co-publicaţii publice-private, brevete şi b) educaţia măsurată prin ponderea populaţiei care a absolvit nivelul terţiar (universitar).

Comparativ cu alţi parteneri internaţionali, Uniunea Europeană are performanţe în inovare mai bune decât Australia şi Canada (cu 34% şi respectiv 25%), iar diferenţele sunt chiar mai mari faţă de ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Performanţele Chinei, de exemplu, se situează în prezent la 49% din nivelul UE-28, dar tendinţa este de reducere a decalajelor în favoarea Chinei, care se dezvoltă mai rapid decât UE.

 

Statele membre ale UE-28 sunt clasificate în 4 grupe de performeri ai inovării

Statele membre au fost clasificate în 4 grupe, în funcţie de performanţele în inovare comparativ cu media UE-28, performanţe măsurate prin 25 de indicatori ai inovării; în cadrul fiecărei grupe, ţările au fost enumerate în ordine alfabetică (după denumirea ţării în limba engleză):

• “Liderii inovării” (4 ţări) au performanţe inovative cu mult peste media UE. Din această grupă fac parte Danemarca, Finlanda, Germania şi Suedia.

• “Suporterii inovării” (8 ţări) au performanţe în inovare peste nivelul mediu al UE sau apropiat de acest nivel. Suporterii sunt reprezentaţi de Austria, Belgia, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Slovenia şi Marea Britanie.

• “Inovatorii moderaţi” (13 ţări) au performanţe în inovare sub nivelul mediu al UE. Grupa de moderaţi este constituită din Croaţia, Cipru, R. Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania.

• “Inovatorii modeşti” (3 ţări) au performanţe în inovare cu mult sub media UE-28. Grupa aceasta cuprinde Bulgaria, Letonia, România.

 

Modificări ale ierarhiilor ţărilor în cadrul grupelor de performanţă

Analiza anuală a performanţelor inovative din statele membre ale UE relevă frecvente fluctuaţii în privinţapoziţiilordeţinute de acestea în ierarhia grupelor. Scoreboard-ul din anul 2015 arată următoarea situaţie:

• În grupa liderilor în domeniul inovării, Suedia continuă să fie “campioană în inovare”, nu numai în cadrul grupei, ci şi la nivelul întregii Uniuni, situându-se pe prima poziţie. În cadrul grupei, Finlanda şi Germania şi-au schimbat poziţiile ierarhice.

• În grupa de suporteri ai inovării, Olanda este în Topul performerilor, îinlocuind Luxemburg în această poziţie; Marea Britanie şi Irlanda au devansat Belgia, iar Austria şiFranţaşi-au schimbat între ele poziţiile.

• Între inovatorii moderaţi, pe primul loc se situează Estonia, urmată de R. Cehă, care a devansat Italia şi Cipru; Grecia şi Spania au coborât două poziţii, în timp ce Lituania şi Polonia şi-au schimbat între ele poziţiile ierarhice (vezi Graficul 1).

• În cadrul grupei de inovatori modeşti, Letonia a înlocuit România situându-se pe primul loc şi foarte aproape de grupa superioară anterioară.

 

Graficul 1: Performanţele în inovare ale statelor membre UE-28, pe grupe de performeri

 

Sursa: EC, Innovation Union Scoreboard 2015

Comparaţiile faţă de anul anterior arată că performanţele inovative la nivelul UE-28 nu s-au îmbunătăţit. În 13 state membre performanţele au scăzut, în special în România, Cipru, Estonia, Grecia şi Spania. În alte 15 state membre situaţiaînovăriii s-a îmbunătăţit, cele mai notabile creşteri fiind înregistrate de Malta, Bulgaria şi Letonia.

 

Dinamica inovării în perioada 2007-2014 în statele membre ale UE

Analiza performanţelor inovative ale Uniunii Europene pe termen lung relevă o îmbunătăţire, cu o creştere medie anuală de 1%. Cele mai accelerate ritmuri de creştere a performanţelor au înregistrat Letonia (3,4%), Bulgaria (3,1%) şi Malta, considerate ca lideri în inovare din acest punct de vedere. În puţine state membre ale UE performanţele inovative nu s-au îmbunătăţit, anume în Spania, România şi Cipru.

 

Graficul 2: Dinamica inovării în statele din grupul “inovatorilor modeşti” (Letonia, Bulgaria, România), în perioada 2007-2014

Indice UE-28=100

Sursa: prelucrare autor, pe baza datelor din Innovation Union Scoreboard 2015

Potrivit Innovation Scoreboard 2015, “performanţa inovării în România a marcat cea mai mare scădere faţă de toate statele membre ale UE-28, ca urmare a reducerii dramatice în anii 2013 şi 2014, în special la vânzările de produse noi inovative”. Performanţa inovativă a României a scăzut de la 51% din media UE în 2011 (nivel record pentru România) la 45% în 2012 şi 46% în 2013, iar apoi la 37% în 2014. Pe de altă parte, performanţele inovative din Luxemburg, Finlanda şi Grecia au înregistrat creşteri anuale doar uşor pozitive.

 

Dimensiunile inovării şi convergenţa: puncte tari, puncte slabe

Performanţele statelor membre ale UE sunt dezagregate pentru fiecare dintrecele 8 dimensiuni ale inovării: resurse umane; sisteme de cercetare deschise, excelente; finanţareşi sprijin financiar; investiţii ale firmelor; cooperare între firme şiantreprenoriat; proprietate intelectuală; inovatori; efecte economice ale inovării.

“Liderii în inovare” performează cel mai bine la toate aceste 8 dimensiuni, fiind urmaţi de suporterii inovării, inovatorii moderaţişi inovatorii modeşti.

Raportul prezentat în Scoreboard 2015 analizează situaţia din cadrul fiecărei dimensiuni a inovării, ierarhia ţărilor membre ale UE fiind diferită de la o dimensiune la alta:

1. Performanţe privind resursele umane ale inovării

Finlanda şi Suedia, doi dintre liderii inovării se situează în Top-3 performeri în resurse umane; Irlanda şi Marea Britanie performează de asemenea foarte bine; o mare parte din forţa de muncă a acestor ţări au expertiza necesară pentru a participa şi a dezvolta în continuare economia bazată pe cunoaştere. În ultimii 8 ani, toate statele, cu excepţia Finlandei, şi-au îmbunătăţitperformanţele privind resursele umane. S-a înregistrat o creştere mai mare a acestor performanţe în ţările mai puţin inovatoare decât în cele mai inovatoare, iar diferenţele s-au diminuat, contribuind la întregul proces de convergenţă a performanţelor inovative. Comparativ cu media anului 2013, performanţele resurselor umane au marcat o îmbunătăţire accentuată în Croaţiaşi Portugalia şi s-au diminuat semnificativ în 4 ţări: România, Finlanda, Suedia, Cipru.

2. Performanţe privind sistemele de cercetare deschise, excelente şi atractive

Potrivit acestei dimensiuni a inovării, Olanda este lider, urmată de Suedia şi Danemarca. Sistemele de cercetare din aceste ţări sunt deschise cooperării cu parteneri din străinătate, cercetătorii sunt bine integraţi în reţele la nivel internaţional, iar calitatea rezultatelor cercetării se situează la nivel foarte ridicat. Pe de altă parte, Germania, unul dintre liderii inovării, performează sub nivelul mediu european în special datorită ponderii scăzute a studenţilor doctoranzi din afara UE (44% din media UE-28).

Cu excepţia inovatorilor modeşti (Letonia, Bulgaria, România), toate ţările au îmbunătăţit performanţele privitoare la sistemele de cercetare; în statele cele mai inovative progresul a fost mai rapid decât în cele mai puţin inovative, iar “inovatorii modeşti” nu au înregistrat progrese în privinţa sistemelor de cercetare.

Conform specialiştilor CE, pentru reducerea decalajelor faţă de liderii şi suporterii inovării, ţările din grupa inovatorilor modeşti ar trebui să intensifice eforturile pentru îmbunătăţirea rezultatelor sistemelor de cercetare, dacă doresc să se apropie de performanţele liderilor şi ale suporterilor inovării.

3. Performanţe în finanţarea şi sprijinirea inovării

Estonia, din grupa inovatorilor moderaţi, este lider după această dimensiune a inovării, urmată de Danemarca, Finlanda şi Suedia. Aceste ţări se caracterizează printr-un sector public bine dotat pentru activităţile de cercetare, prin disponibilitatea capitalului de risc şi a firmelor private de a dezvolta noi tehnologii. Comparativ cu anul anterior, în anul 2014 performanţele conform acestei dimensiuni au fost în declin în 17 state membre, în special în Letonia, Marea Britanie, Polonia, Luxemburg şi România.

 

Graficul 3: Creşterea performanţelor în 2014, conform dimensiunii finanţării şi sprijinirii inovării în statele membre ale UE-28

Sursa: EC, Innovation Union Scoreboard 2015

4. Performanţe ale inovării în funcţie de investiţiile firmelor

După acest criteriu, Germania şi Suedia sunt lideri, urmate de Estonia şi Finlanda. În aceste ţări companiile investesc mai mult în activităţile inovative din C&D, dar şi din afara C&D, inclusiv în echipamente şimaşini avansate. Cu excepţia Estoniei, toate ţările din grupa inovatorilor moderaţi şi cea a inovatorilor modeşti performează sub media UE-28.

5. Performanţe ale inovării în funcţie de cooperarea între firme şi de antreprenoriat

Cele mai bune performanţe după această dimensiune a inovării s-au înregistrat în Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Suedia. Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din aceste ţări au mai multe capabilităţi de inovare, combinând activităţile de inovare din firme cu cele din alte companii sau cu organizaţii din sistemul public. Sistemele de cercetare din aceste ţări sunt orientate spre satisfacerea cererii din partea companiilor, dezvoltând activităţi de co-publicare a rezultatelor cercetării. Pentru 18 state membre performanţele nu s-au îmbunătăţit în ultimii 8 ani, ca urmare a scăderii activităţilor de cercetare ale IMM şi a colaborărilor cu alte companii, iar în anul 2014 situaţia s-a agravat pentru 21 de ţări, comparativ cu anul anterior.

6. Performanţe privind proprietatea intelectuală

Liderii inovaţiei au cele mai bune performanţe, prin buna protecţie a ideilor noi şi a inovaţiilor, sau prin utilizarea brevetelor pentru protecţia noilor tehnologii sau prin utilizarea mărcilor şi a design-ului care protejează noile produse şi servicii. In ultimii ani, toate statele membre UE au îmbunătăţit asemenea performanţe, în special Estonia, Cipru, Slovenia şi Bulgaria.

 

Graficul 4: Cele mai recente performanţe ale statelor membre UE în domeniul proprietăţii intelectuale

Sursa: EC, Innovation Union Scoreboard 2015

7. Performanţele inovatorilor

Conform dimensiunii inovatorilor, Irlanda se poziţionează pe primul loc între cele 28 de state membre, urmată de Luxemburg, Germania şiFranţa. Sistemele de inovare din aceste ţări se caracterizează prin rata înaltă de implicare a firmelor în activităţile inovative ca urmare a unei “strategii normale” pentru firme, de a satisface cerinţeleclienţilorşi a face faţă presiunilor concurenţiale. Ca urmare, a rezultat o creştere mai rapidă a locurilor de muncă legate de activităţile de inovare. Din grupa inovatorilor moderaţi cele mai performante ţări sunt Malta, Italia şi Grecia; performanţele inovatorilor modeşti sunt slabe din acest punct de vedere, Letonia înregistrând cea mai scăzută performanţă.

8. Performanţe în funcţie de efectele economice ale inovaţiei

Cele mai performante sunt grupele de lideri şi suporteri ai inovaţiei. In Top-5 al celor mai performante ţări pe această dimensiune se situează Irlanda, urmată de Danemarca, Luxemburg, Germania şi Marea Britanie.

Grupele de inovatori moderaţi şi modeşti au performat sub nivelul mediu al UE-28, dar dintre acestea Ungaria are cele mai bune performanţe, iar Lituania şi Bulgaria cele mai scăzute.

 

Graficul 5: Cele mai recente performanţe în inovare după efectele economice produse

Sursa: EC, Innovation Union Scoreboard 2015

Comparativ cu anul anterior, în anul 2014 performanţele au scăzut în 17 state membre, cu cel mai mare declin în România şi Grecia; în acelaşi timp, singurele ţări care au înregistrat îmbunătăţiri semnificative au fost Danemarca, Marea Britanie, Malta, Olanda şi Letonia.

Referinţe: European Commission – Innovation Union Scoreboard 2015