AUTOR: Rodica VELCIU
Pe 2 ianuarie 2013, preşedintele american, Barack Obama, a promulgat legea care prevede creşterea taxelor pentru circa 2% dintre americani.
În noaptea de luni spre marţi (1 ianuarie 2013), Congresul american şi Casa Albă au ajuns la un acord pentru evitarea „vârfului fiscal”. Acordul adoptat de Congres evită activarea automată a unui set de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, care ar fi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013. Legislaţia blochează, astfel, cea mai mare parte a majorărilor de taxe şi amână reducerile de cheltuieli, compensate în mare parte prin creşterea taxelor pentru americanii bogaţi. Astfel, Congresul a stopat majorarea taxelor pentru circa 98% dintre americani şi a amânat cu două luni reduceri de cheltuieli în valoare de 109 miliarde dolari pentru apărare şi programe guvernamentale interne. Potrivit noului acord, taxele vor rămâne neschimbate pentru clasa mijlocie şi vor creşte pentru cei cu venituri de peste 400.000 de dolari de persoană şi de 450.000 de dolari de familie, niveluri mai mari decât cele susţinute de preşedintele Barack Obama în campania pentru alegerile prezidenţiale.
Legea este doar un prim pas pentru evitarea intrării în recesiune a economiei americane, avertizează FMI, care a salutat înţelegerea temporară a parlamentarilor americani, dar a atras atenţia că „mai sunt multe de făcut” pentru evitarea intrării în recesiune a economiei americane. „Salutăm acţiunea Congresului SUA, menită să evite creşterea bruscă a taxelor şi reducerea cheltuielilor publice, inclusiv prin extinderea acordării unor ajutoare de şomaj în 2013. În absenţa unei acţiuni parlamentare, redresarea economiei ar fi fost deturnată. Totuşi, mai sunt multe de făcut în sectorul finanţelor publice din SUA, pentru ca acestea să revină pe o cale sustenabilă fără să afecteze economia americană, a cărei redresare este, încă, fragilă. În mod concret, este nevoie cât mai curând posibil de un plan cuprinzător, care să asigure atât venituri mai mari la buget, cât şi reducerea cheltuielilor publice pe termen mediu. În plus, este esenţială majorarea, cât mai curând, a plafonului datoriei şi înlăturarea incertitudinilor rămase în privinţa cheltuielilor”, anunţa cu această ocazie purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
La rândul lor, agenţiile de rating au anunţat că măsurile adoptate de responsabilii de la Washinton nu sunt suficiente pentru ca SUA să-şi salveze ratingul AAA, aflat în prezent sub perspectivă negativă. „Credem că acordul contribuie insuficient la plasarea pe o bază mai sustenabilă a finanţelor publice ale SUA pe termen mediu”, au declarat reprezentanţii agenţiei Standard&Poor’s.
În acelaşi timp, un comunicat emis de Moody’s subliniază faptul că acest compromis de ultim moment la care au ajuns la începutul anului Congresul american şi reprezentanţii Casei Albe pentru a evita impactul, considerat devastator, al suprapunerii, la 1 ianuarie, a majorărilor de taxe cu reducerea cheltuielilor, aduce clarificări cu privire la deficitul pe termen mediu şi la tendinţa datoriei guvernului federal. Totuşi, acesta nu oferă o bază pentru îmbunătăţirea semnificativă a cuantumului datoriei guvernamentale pe termen mediu.
„Poziţia noastră este să aşteptăm să vedem care va fi rezultatul acestor negocieri în urmatoarele luni, înainte de a lua o decizie cu privire la perspectivele ratingului. Este un pas important, însă este doar primul pas”, a precizat Steven Hess, analist al agenţiei Moody’s.
Potrivit unei analize ONU, eşecul negocierilor dintre democraţi şi republicani în evitarea „vârfului fiscal”, ar fi avut un impact negativ puternic asupra economiilor din Asia .Presiunile exercitate asupra comerţului mondial şi scăderea dramatică a cererii din Statele Unite afectează puternic economiile asiatice, bazate pe exporturi, subliniază raportul Comisiei Economice şi Sociale pentru Asia şi Pacific din cadrul ONU. În plus, ar putea exista tendinţa unui flux de capital masiv spre Asia, ceea ce ar destabiliza economiile locale. Unele ţări asiatice ar fi putut avea un declin al creşterii economice, fiind afectate mai ales economiile ce depind de exporturi, precum Singapore şi Hong Kong. În 2013, creşterea economică a Chinei s-ar putea încetini cu un procent, din cauza reducerii exporturilor pe piaţa SUA, se apreciază în acelaşi Raport.