Tendinţe pe principalele pieţe internaţionale de mărfuri şi valutare în perioada 18 – 24 august 2014

I. ŢIŢEI

AUTOR: Mariana Papatulică

În săptămâna 18-24 august 2014, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au înregistrat scăderi, în termeni de medii săptămânale: Brent-ul (Anglia) cu 1,38%, la o medie săptămânală de 101,82 $/baril, iar WTI-ul (SUA) cu 2,28%, la 94,95 $/baril.

Practic, săptămâna precedentă a adus mai multe informaţii care au descurajat piaţa ţiţeiului, de la date economice (posibilitatea ca FED, Banca centrală a SUA, să majoreze rata dobânzii de politică monetară) la revizuiri în scădere ale volumului cererii până la atenuarea tensiunilor geopolitice şi creşterea volumului exporturilor de ţiţei.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni, după ce forţele kurde şi cele irakiene (antiteroriste) au preluat controlul asupra barajului Mosul, cel mai important din Irak, cu sprijinul forţelor aeriene americane. Practic, guvernul SUA a autorizat zborurile, pentru a proteja personalul american din această ţară şi minorităţile irakiene. Exporturile de ţiţei ale Irakului se menţin aproape de un nivel record de 3 mil.barili/zi, în pofida revoltelor militanţilor islamişti din partea de nord a ţării. Ţiţeiul este exportat de asemenea şi din Kurdistanul irakian, în pofida opoziţiei guvernului irakian.

Declinul preţurilor Brent-ului a fost favorizat şi de majorarea producţiei de ţiţei a Libiei, de la 415.000 barili/zi la data de 14 august, la 540.000 în prezent, ca urmare a faptului că portul Es-Sider se pregăteşte să-şi reia livrările de ţiţei.

Întregul complex de ţiţeiuri care se comercializează la Rotterdam, inclusiv WTI-ul american, a beneficiat de aprecierea cursului dolarului SUA. Un dolar mai puternic în raport cu moneda euro are un efect negativ asupra preţului ţiţeiului, care este stabilit în dolari.

În privinţa ţiţeiului american WTI, pe lângă evoluţia cursului dolarului, principalul factor care a imprimat tendinţa de declin a preţului la cea mai scăzută valoare din ultimele 9 luni a constituit-o temerea potrivit căreia rafinăriile americane îşi vor restrânge cererea, deoarece sezonul automobilistic de vară se apropie de sfârşit. Cererea de benzină a SUA a înregistrat un minim al ultimelor 2 luni, conform unui raport al Energy Information Administration, iar preţurile acestui produs se situează la cel mai scăzut nivel sezonier din ultimii 4 ani. Rafinăriile americane îşi programează lucrările de revizie de toamnă, în septembrie şi octombrie, când îşi reduc producţia de benzină şi se orientează spre combustibilii specifici sezonului de iarnă.

În consens cu evoluţia preţurilor celor două ţiţeiuri de referinţă şi sub presiunea ofertei excedentare pe pieţele internaţionale, şi preţul ţiţeiului rusesc Ural a scăzut sub pragul de 100 $/baril, pentru prima dată în ultimele 15 luni, fiind comercializat la un nivel de 97 $/baril la data de 19 august 2014.Exportul de ţiţei şi gaze naturale asigură peste 50% din încasările bugetare ale Rusiei, astfel încât orice scădere cu 1 $/baril a preţului ţiţeiului reduce cu 1,4 mld.dolari veniturile bugetare anuale. Conform estimărilor firmei ”Capital Economics” din Londra, un preţ al ţiţeiului Ural de 85 $/baril ar genera un deficit annual de 3% în nivelul PIB-ului acestei ţări.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: Mariana Papatulică

Preţul gazului natural, pe piaţa spot a SUA, a scăzut la un nivel de 136 $/1000 m.c., cu 4 $/1000 m.c. mai redus faţă de săptămâna anterioară, pe fondul creşterii stocurilor şi al diminuării consumului (în special pentru alimentarea instalaţiilor de aer condiţionat) din cauza menţinerii unor temperaturi răcoroase în majoritatea regiunilor ţării.

Preţul mediu de export al gazului natural rusesc în Germania, în contractele de export pe termen lung, a înregistrat o scădere de 10,65%, în luna iulie a.c., la o valoare medie de 9,40 $/mil.BTU (circa 337 $/1000 m.c).

III. PRODUSE PETROLIERE

AUTOR: Mariana Papatulică

Benzină

Preţul benzinei regular, cu CO 95, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 0,54%, la o medie săptămânală de 959,90 $/tonă, sub influenţa declinului preţului materiei prime –ţiţeiul, a cererii reduse şi a ofertei excedentare din Europa, dar şi a declinului cererii din partea SUA, unde sezonul estival de concedii se apropie de sfârşit. Prin tradiţie, închiderea oficială a sezonului automobilistic de vară are loc de Ziua Muncii, care, în acest an, cade pe data de 1 septembrie. După această dată, rafinăriile încep să-şi reducă producţia de benzină din cauza restrângerii cererii sezoniere. Un alt debuşeu tradiţional pentru exportul de benzină europeană, Nigeria, şi-a asigurat deja cota de import pentru trimestrul III a.c.

Motorină

Preţurile distilatelor medii pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au scăzut cu 1,69%, în cazul motorinei cu 0,1% sulf, la un nivel de 862,45 $/tonă şi cu 1,27% în cazul diesel-ului, la 880,95 $/tonă. Preţurile distilatelor au reflectat influenţa declinului preţului ţiţeiului Brent şi acalmia specifică sezonului de concedii, cu un nivel redus al cererii şi o ofertă în creştere inclusiv din zona Mării Negre şi a Mării Baltice –în mare parte având ca origine Rusia.

Păcură

Preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din Rotterdam, a înregistrat o scădere de 0,77%, la un nivel mediu de 550,60 $/tonă, sub influenţa scăderii preţului ţiţeiului Brent şi a cererii sezoniere reduse.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

 petroliere25aug2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

IV. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia Bălan

În perioada 14 iulie – 15 august 2014, cotaţiile zilnice ale grâului american roşu moale nr. 2, cu termen de livrare în septembrie a.c., la Bursa din Chicago, au oscilat de la un minim de 191,07 $/tonă înregistrat pe 29 iulie, la un maxim de 208,70 $/tonă pe 6 august.

Dinamica cotaţiilor zilnice ale grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, în perioada 14 iulie – 15 august 2014

1emi25aug2014

Sursa: Calcule autor, pe baza cotaţiilor din publicaţia Financial Times, 2014

Pe 29 iulie, grâul american a cotat la cea mai mică valoare din ultimii 4 ani, ca urmare a prognozelor Departamentului American al Agriculturii (United States Department of Agriculture – USDA), care arată că stocurile mondiale de grâu din sezonul agricol actual (iulie 2014 – iunie 2015) vor putea fi de 193 milioane tone, cel mai ridicat nivel din ultimele 3 sezoane şi în creştere cu 5% comparativ cu 2013/14.

Analizând ansamblul celor 5 săptămâni, trendul mediu a fost uşor ascendent, de la aproape 196 $/tonă, la puţin peste 200 $/tonă, susţinut de cotaţia de pe 6 august, de 208,70 $/tonă, ce a reprezentat cea mai ridicată valoare din intervalul 7 iulie – 22 august a.c.. Scumpirea grâului de la începutul lunii august a avut loc pe fondul speculaţiilor (confirmate ulterior) cu privire la calitatea nesatisfăcătoare a grâului din Europa, ce va determina o creştere a cererii pentru grâul comercializat pe piaţa Statelor Unite – cel mai mare exportator mondial de grâu. Ploile abundente din Franţa şi Germania din această vară au afectat spicele de grâu, iar mare parte din recoltă ar putea fi de o calitate inferioară, ceea ce ar putea afecta oferta de grâu de panificaţie.

Tendinţa ascendentă a cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, a continuat şi în săptămâna 18 – 24 august, media fiind de 200,34 $/tonă, în creştere cu 0,93% comparativ cu săptămâna anterioară, în condiţiile în care se aşteaptă ca oferta de grâu din partea Canadei, al patrulea mare exportator din lume, să se reducă din cauza unei recolte mai mici. Potrivit USDA, prognozele privind producţia de grâu a Canadei din sezonul 2014/15 arată o diminuare cu 25%, faţă de cea din 2013/14, la 28 milioane tone.

Porumb

AUTOR: Emilia Bălan

Pe parcursul intervalului 14 iulie – 15 august 2014, cotaţiile la termen ale porumbului american galben nr. 2, tranzacţionat la Bursa din Chicago, au înregistrat un trend regresiv, diminuându-se de la 150,19 $/tonă pe 14 iulie, la 138,48 $/tonă pe 8 august.

Ieftinirea porumbului american din a doua jumătate a lunii iulie şi prima parte din august a reflectat disponibilităţile (stocuri iniţiale + producţie + importuri) mondiale record, estimate de USDA pentru sezonul actual, 2013/14 (ce se va încheia pe 30 septembrie a.c.), la peste 1,24 miliarde tone, cu 13% mai mari faţă de anul agricol anterior.

Evoluţia preţurilor medii ale porumbului american galben nr. 2, la Bursa din Chicago, în perioada 14 iulie – 15 august 2014

2emi25aug2014

Sursa: Calcule autor, pe baza cotaţiilor din publicaţia Financial Times, 2014

Începând cu a doua săptămână a lunii august, cotaţiile porumbului american au evoluat, depăşind pragul valoric de 140 $/tonă. Creşterea cotaţiilor s-a datorat ultimelor prognoze ale USDA privind randamentele medii mondiale ale producţiei de porumb, din 2013/14, estimare la 5,53 tone/hectar, cu 1,62% sub nivelul previzionat de analiştii pieţei internaţionale intervievaţi de prestigioasa agenţie de presă americană Bloomberg.

În săptămâna 18 – 24 august 2014, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 a crescut cu doar 0,53% faţă de perioada anterioară, la 142,55 $/tonă. Tendinţa de scumpire a porumbului american a avut loc în condiţiile în care estimările USDA privind producţia mondială de porumb sunt în creştere de la o lună la alta. Astfel, în raportul din august, USDA arată că producţia mondială de porumb din sezonul 2013/14 se va ridica la un nou record istoric, de 984,4 milioane tone, cu 13% mai mare decât s-a recoltat la nivel global în 2012/13.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina Mereoru

La Bursa din Chicago, atât cotaţiile la uleiul de soia, cât şi cele la boabele de soia au marcat diminuări semnificative. Preţul uleiului de soia a avut o evoluţie descendentă în cele 6 săptămâni (7 iulie – 22 august 2014), înregistrând o scădere de 15,41%. Astfel, cotaţia medie a uleiului de soia, în săptămâna 18 – 22 august 2014, a înregistrat o scădere cu 3,71%, la 721,56 $/tonă, acesta fiind cel mai scăzut nivel de după sezonul 2006/2007 (771 $/tonă). Cotaţia medie a boabelor de soia a fost de 415,77 $/tonă, ceea ce înseamnă o diminuare de 8,69% faţă de media din săptămâna precedentă (455,34 $/tonă). Principalii factori care au determinat scăderea preţului la uleiul şi boabele soia au fost aprecierea dolarului, comparativ cu euro şi alte valute, cât şi reducerea cererii de consum. În luna iunie 2014, exporturile de soia din Brazilia  au fost de 6.890.000 tone, faţă de 6,5 milioane de tone în anul 2013, conform Raportului Departamentului Agriculturii al SUA (USDA). Până acum, în sezonul de comercializare 2013/2014, au fost exportate peste 40 de milioane de tone de soia, înregistrându-se o creştere de 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut 2012/2013.

Zahăr

AUTOR: Simona Zamşa

În intervalul 14 iulie – 15 august 2014, preţurile zahărului rafinat la bursa londoneză au înregistrat scăderi. Principalii factori care au determinat diminuarea cotaţiilor au fost achiziţiile reduse din partea investitorilor, pe fondul unei oferte substanţiale ţi, anunţurile privind majorarea producţiilor în India, cel de-al doilea producător mondial, şi Thailanda, al doilea exportator mondial. Ultimele prognoze făcute de autorităţile indiene indică, pentru sezonul 2014/15, o creştere a producţiei de zahăr la 25,3 milioane tone, nivel cu 4% mai ridicat faţă de cel înregistrat în sezonul 2013/14. De asemenea, producţia de zahăr a Thailandei este previzionată la 12 milioane tone, în creştere cu 9% faţă de sezonul actual. Cu toate acestea, având în vedere concurenţa din partea îndulcitorilor sintetici, ale căror preţuri sunt mult mai scăzute, preţurile zahărului se menţin destul de ridicate, iar fluctuaţiile înregistrate în acest interval au fost relativ mici. Analizând cotaţiile zilnice din perioada analizată se observă că nivelul maxim de preţ a fost de 455,80 dolari/tonă, atins pe 21 iulie a.c., iar nivelul minim de 430,60 dolari/tonă s-a înregistrat pe 14 august.

În săptămâna 18 – 24 august 2014, la Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului rafinat s-a diminuat cu 1,57%, situându-se la 425,76 dolari/tonă. Micşorarea preţurilor zahărului rafinat este atribuită scăderii vânzărilor de la bursă comparativ cu săptămâna anterioară. Preţurile din săptămâna analizată au oscilat între 420,10 dolari/tonă, nivel minim atins în a doua zi de tranzacţionare, şi 432,70 dolari/tonă, nivel maxim atins pe 21 august.

Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA), pentru al cincilea sezon consecutiv în sezonul 2014/15, balanţa mondială a zahărului va fi excedentară. Producţia mondială de zahăr este prognozată la 175,6 milioane tone, faţă de 175,7 milioane tone în 2014/14. Previziunile USDA indică o creştere de 2% a consumului mondial, la 170,53 milioane tone, iar stocurile mondiale de zahăr vor totaliza 44,4 milioane tone (-3% faţă de nivelul record înregistrat în sezonul 2013/14).

Cafea

AUTOR: Anca Dragomirescu

În intervalul 18-24 august 2014, media cotaţiilor la cafea Arabica a fost de 4.059,63 $/tonă, cu 1,21% mai puţin faţă de săptămâna anterioară, când s-a înregistrat 4.109,46 $/tonă.

La sortimentul de cafea Robusta, media cotaţiilor a fost de 1.964,60 $/tonă, cu 0,12% mai mult comparativ cu săptămâna 11-17 august a.c., când s-a înregistrat 1.962,20 $/tonă.

Cacao

AUTOR: Anca Dragomirescu

În săptămâna 18-24 august 2014, media cotaţiilor la sortimentul cacao nr.7 care cotează la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 3.427,77 $/tonă, cu 0,05% mai puţin comparativ cu săptămâna anterioară, când media cotaţiilor a fost de 3.429,63 $/tonă.

În perioada 18-24 august 2014, media cotaţiilor la sortimentul de cacao care cotează la Bursa din New-York, franco-depozit, a fost de 3.214,60 $/tonă, cu 0,20% mai puţin faţă de săptămâna 11-17 august a.c., când s-a înregistrat 3.221,00 $/tonă.

Bumbac

AUTOR: Simona Zamşa

În perioada 14 iulie – 15 august, cotaţiile ambelor soturi de bumbac au înregistrat scăderi, determinate de reducerea achiziţiilor din partea investitorilor. Cererea de bumbac de pe piaţa internaţională s-a înscris pe o traiectorie descendentă în această perioadă, ca urmare a ultimelor prognoze făcute de Departamentul American al Agricuturii privind majorarea suprafeţelor cultivate cu bumbac din Statele Unite, cât şi existenţa unor stocuri mondiale ridicate. De asemenea, cererea de import din partea Chinei s-a redus substanţial. Potrivit Departamentului American al Agriculturii, în sezonul 2013/14, importul de bumbac al Chinei de pe piaţa Statelor Unite a fost cel mai scăzut din ultimele 10 sezoane.

Analizând cotaţiile bumbacului Index A din acest interval se observă o anumită stabilitate a preţurilor în perioada 14 – 23 iulie, după care preţurile s-au înscris într-o tendinţă puternic descendentă până pe data de 4 august, când s-a înregistrat şi cea mai scăzută valoare, respectiv 1.601,93 dolari/tonă. După această perioadă de reduceri substanţiale, preţurile s-au redresat uşor.

Evoluţia preţurilor bumbacului american este asemănătoare cu cea a bumbacului Index A. În intervalul analizat, preţul minim la acest sort a fost atins pe 31 iulie (1.369,08 dolari/tonă), iar preţul maxim s-a înregistrat în 22 iulie (1.517,04 dolari/tonă). În cazul bumbacului american se observă variaţii mai mari ale cotaţiilor pe parcursul perioadei analizate.

În săptămâna 18 – 24 august, la Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.627,57 $/tonă (+0,22%), iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a înregistrat o creştere de 2,33% faţă de săptămâna anterioară, situându-se la 1.438,06 $/tonă. La bursa americană se remarcă o creştere de 12% a vânzărilor, comparativ cu săptămâna anterioară. Săptămâna a debutat cu preţuri mai scăzute, dar pe tot parcursul celor 5 zile de tranzacţionare preţurile au marcat creşteri. Astfel, pe data de 18 august, cotaţia bumbacului american a fost de 1.396,65 dolari/tonă, iar pe data de 22 august s-a situat la 1.487,49 dolari/tonă.

Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA), din luna august a.c., în sezonul 2014/15, care a debutat la 1 august 2014, producţia mondială de bumbac se va situa la 25,61 milioane tone, în scădere cu 1% faţă de nivelul sezonului 2013/14, iar consumul mondial este prognozat la 24,51 milioane tone, nivel cu 4% mai ridicat comparativ cu cel din sezonul trecut. Stocurile mondiale de bumbac vor totaliza 22,88 milioane tone, nivel record, cu peste 1 milion de tone mai ridicat faţă de cel din sezonul amterior.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

agro25aug2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

V. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Florela Stoian

În săptămâna analizată, cotaţiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange-LME) au atins maximul de 2.055,50 $/tonă, cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni. Ascensiunea cotaţiilor a fost susţinută de previziunile instalării deficitului de metal alb, apreciat la 393.000 tone în primele şase luni ale anului 2014 comparativ cu excedentul de 1.057.000 din 2013, potrivit aprecierilor specialiştilor de la World Bureau Metal Statistics. Cotaţia medie din intervalul analizat, de 2.034,80 $/tonă, a depăşit cu 0,90% media anterioară şi cu 4,6% media lunii iulie. Creşterea de 14% înregistrată de cotaţiile aluminiului în 2014 a fost încurajată, în acelaşi timp, şi de continuarea practicii de depozitare a metalului ca garanţie pentru împrumuturi financiare, după anularea noilor norme de depozitare propuse de oficialii de la LME, de către Înalta Curte din Marea Britanie.

Nivelul stocurilor de metal alb a scăzut la 4.843.275 tone la 22 august, cel mai scăzut nivel din 2012, iar media săptămânală a acestora, de 4.862.130 tone, s-a diminuat cu 0,86% faţă de media săptămânală anterioară. În ciuda scăderii cu 10% în 2014, LME deţine stocuri masive de metal alb, demonstrând că reducerile de capacităţi anunţate nu au avut efectul scontat asupra ofertei mondiale.

Cupru

AUTOR: Emilia Manole

În intervalul 11-17 august media cotaţiilor cuprului la bursa londoneză a atins nivelul de 6.940,04 $/tonă, considerat cel mai scăzut din ultimele 6 săptămânii, şi se datorează încetinirii vânzărilor de locuinţe din China, care au scăzut brusc în luna iulie. De asemenea criza din Ucraina a diminuat încrederea investitorilor, ameninţând redresarea economică deja fragilă din Europa.

În săptămâna 18-24 august, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale din Londra (LME) a înregistrat o majorare modestă, de 0,45%, la 6.971,50 $/tonă, fapt ce s-a datorat sporirii cererii din SUA.

Stocurile de cupru la Bursa din Londra au ajuns la nivelul de 144.915 tone la sfârşitul săptămânii analizate (+2,62% faţă de săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 141.210 tone).

Plumb

AUTOR: Florela Stoian

Cotaţiile plumbului la LME s-au consolidat la peste 2.200 $/tonă în ultimele cinci săptămâni, nivel similar cu cel de la finele anului 2013. Media săptămânală de 2.238 $/tonă, în creştere cu 0,46% faţă de media săptămânii anterioare şi cu 2,2% faţă de media lunii iulie, a fost asigurată de o piaţă echilibrată care tinde către deficit în cursul acestui an, potrivit previziunilor specialiştilor de la Institutul International de Studii privind Plumbul şi Zincul (International Lead and Zinc Study Group-ILZSG).

Evoluţia stocurilor e caracterizată de creşterea cu 3.825 tone în perioada 14 iulie-22 august, motivată de o cerere relativ redusă pe perioada estivală. Media stocurilor de plumb la LME a crescut uşor, cu 0,18%, faţă de media săptămănală anterioară, la 216.255 tone.

Zinc

AUTOR: Florela Stoian

În scădere faţă de nivelul maxim al anului 2014, de 2.420 $/tonă, înregistrat la 25 iulie, în intervalul analizat, cotaţiile zincului la LME s-au stabilizat în marja 2.300-2.400 $/tonă. Media săptămânală a acestora, de 2.324,60 $/tonă, a depăşit cu 1,6% nivelul mediei anterioare, pe fondul preocupărilor privind aprovizionarea cu minereu după închiderea programată a principalelor mine din lume şi de deficitul de zinc apreciat la 234.000 tone în 2014, faţă de excedentul de 28.000 tone din 2013.

Scăderea stocurilor de zinc la LME cu 3.250 tone în intervalul analizat şi acumularea a 76.125 tone în ultimele cinci săptămâni sugerează că raportul cerere-ofertă pe piaţa mondială a zincului reflectă intervenţia investitorilor financiari, practică prin care se susţine evoluţia favorabilă a cotaţiilor.

Nichel

AUTOR: Anca Dragomirescu

În perioada 18-24 august 2014, media cotaţiilor la nichel, la Bursa din Londra, a fost de 18.621,00 $/tonă, cu 0,15% mai mult comparativ cu intervalul precedent.

Stocurile de nichel la bursa londoneză, în săptămâna analizată, au crescut de la 324.984 tone înregistrate pe 18 august 2014, la 325.788 tone în data de 22 august a.c. (+804 tone).

Cositor

AUTOR: Eufrosina Mereoru

Pe parcursul intervalului a 6 săptămâni, media cotaţiilor cositorului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat evoluţii diferenţiate, între un nivel minim de 22.105 $/tonă (14 – 20 iulie a.c.) şi unul maxim de 22.662 $/tonă, în perioada 28 iulie – 03 august 2014. Media săptămânii analizate a cunoscut o uşoară scădere, cu 0,14%, la 22.383 $/tonă, faţă de perioada anterioară (22.415 $/tonă). Reducerea din perioada analizată se datorează şi creşterii stocurilor, cât şi creşterii cu aproximativ 9% a exporturilor de cositor ale Indoneziei, în luna iulie, faţă de iunie a.c. conform datelor oficiale ale Ministerului Comerţului indonezian. Indonezia, a doua ţară mare producătoare de cositor la nivel mondial, reprezintă 31% din oferta mondială, în 2014.

Stocurile de cositor la LME au înregistrat, în cele 6 săptămâni de tranzacţionare, creşteri accentuate. În săptămâna analizată media stocurilor de cositor s-a majorat cu 13.181 tone, cu 3,18% mai mult faţă de perioada anterioară.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

neferoase25aug2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

VI. METALE PREŢIOASE

AUTOR: Dana Ghiţac

Ca în fiecare an, perioada concediilor estivale a afectat negativ preţurile metalelor preţioase, inclusiv pe cele stabilite la Londra[1] – unde, după 10 iulie, aurul, argintul şi platina au cotat în scădere, iar creşterea preţului paladiului a stagnat. Cu toate acestea, aşa cum se poate observa şi din evoluţiile grafice, amplitudinea ieftinirilor din intervalul 11 iulie –15 august nu a fost (decât pentru argint) suficient de puternică pentru a induce modificări semnificative de trend.

1dana25aug2014

Această situaţie este evidenţiată şi de datele statistice care cuantifică modificările valorice intervenite din iunie până la jumătatea lunii august, evidenţiind şi faptul că argintul este singurul metal preţios care a încheiat această perioadă sub nivelul la care cota la începutul anului curent.

 

Au

Ag

Pt

Pal

Au BNR

2 iunie – 10 iulie

7%

14%

5%

4%

8%

11 iulie – 15 august

-3%

-7%

-4%

1%

0,4%

15 august faţă de 2 iunie

4%

6%

1%

5%

8%

15 august faţă de 2 ianuarie

4%

-2%

2%

22%

5%

În România, unde Banca Naţională stabileşte valoarea de referinţă a gramului de aur pe baza cotaţiei londoneze a unciei fine, dar şi a parităţii dintre moneda naţională şi dolarul SUA, preţul metalului a continuat tendinţa de redresare începută pe 3 iunie, imediat după înregistrarea celui mai scăzut nivel din acest an (129,24 lei/gram).

***

A doua jumătate a lunii august a debutat printr‑o săptămână care a accentuat tendinţa de ieftinire a metalele preţioase pe pieţele din Londra, unde cererea continuă să fie afectată de tradiţionala stagnarea a activităţilor productive pe perioada vacanţei de vară.

Aur

Preţul de referinţă al unciei fine de aur[2] a scăzut cu 1,59%, la 1.288,15 $. Ieftinirea s‑a datorat trendului descendent pe care au evoluat cotataţiile zilnice sub presiunea continuei aprecieri a dolarului SUA în raport cu principalele valute – fapt ce a determinat ca la închiderea fixingului londonez din 22 august uncia fină de aur să valoreze cu 1,4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.277,25 $, comparativ cu 1.296 $, în 15 august.

2dana25aug2014

În România, valoarea de referinţă a gramul de aur[3] a scăzut cu 1,40%, la 137,98 lei. Pe parcursul intervalului analizat preţul a evoluat pe trendul unciei fine la Londra astfel încât pe 22 august Banca Naţională a României anunţa un preţ cu 2% sub nivelul stabilit cu o săptămână în urmă: 136,87 lei/gram, comparativ cu 140,07 în 15 august.

Argint

Preţul de referinţă al unciei fine de argint[4] a scăzut cu 2%, la 19,51 $. Pe parcursul săptămânii cotaţiile au fluctuat sub influenţa evoluţiei preţului aurului, dar la sfârşitul intervalului analizat uncia fină de argint valora cu aproape 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 19,49 $ pe 22 august, comparativ cu 19,86 $ în 15 august.

Platină

Preţul de referinţă al unciei fine de platină[5] a scăzut cu 2,39%, la 1.430,80 $. Pe parcursul săptămânii interesul pentru metal a fost afectat şi de veştile negative despre evoluţia importurilor Chinei, care, conform Barclays[6], scad de cinci luni – ajungând în iulie la cel mai mic nivel înregistrat din februarie 2013. În aceste condiţii, platina s‑a ieftinit în ritm alert şi la închiderea fixingului londonez din 22 august uncia fină valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.416 $, comparativ cu 1.446 $ în 15 august.

Paladiu

Preţul de referinţă al unciei fine de paladiu[5] a crescut cu 0,77%, la 884,40 $. Spre deosebire de platină, cererea pentru acest metal preţios este din ce în ce mai bine susţinută de industria auto şi cu precădere de cea din China, unde, conform datelor publicate de Barclays[6], importurile din iulie au fost cu 31% mai mari decât cu un an în urmă. Beneficiind de aceste veşti bune, paladiul a reuşit să încheie intervalul analizat pe trend ascendent, la închiderea fixingului londonez din 22 august uncia fină valorând cu aproape 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 883 $, comparativ cu 878 $ în 15 august.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase25aug2014

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

VII. Piaţa Valutară şi Pieţele de Capital

AUTOR: Andrei Rădulescu

Piaţa valutară

Cursul mediu al dolarului american a consemnat evoluţii predominant favorabile, în săptămâna analizată, atât în raport cu valutele ţărilor dezvoltate, cât și cu monedele economiilor emergente și în dezvoltare. Această evoluţie a fost influenţată de o serie de factori, printre care menţionăm: semnalele de accelerare pentru economia americană și dinamică nefavorabilă a indicatorilor macroeconomici din Zona Euro și China; perspectiva demarării procesului de normalizare a dobânzii de politică monetară în Statele Unite, confirmată de Stenograma ședinţei de politică monetară a FED de la finele lunii iulie, dar și de unii reprezentanţi ai Băncii centrale în cadrul Conferinţei de la Jackson Hole; climatul pozitiv din pieţele de acţiuni.

Raportat la moneda unică europeană, cursul mediu al dolarului s-a apreciat cu 0,6% pe parcursul săptămânii analizate, evoluţie determinată de dinamica divergentă a indicatorilor macroeconomici din Statele Unite (pozitivă/accelerare) și Zona Euro (nefavorabilă/cvasistagnare), cu implicaţii pentru perspectiva politicii monetare din cele două blocuri economice.

De asemenea, dolarul a crescut în medie cu 0,6% faţă de lira sterlină, cu toate că și la nivelul Băncii Angliei este intens dezbătută în prezent problema momentului normalizării politicii monetare.

Totodată, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat și în raport cu următoarele monede din ţările dezvoltate: dolarul canadian (cu 0,05%), coroana suedeză (0,3%), francul elveţian (0,5%), coroana daneză (0,6%), kiwi din Noua Zeelandă (cu 0,5%) și yen-ul nipon (cu 1%).

Pe de altă parte, moneda americană a consemnat o stagnare faţă de coroana norvegiană și s-a depreciat cu 0,2% faţă de dolarul australian pe parcursul săptămânii trecute.

În ceea ce privește monedele ţărilor emergente și în dezvoltare, se notează apreciarea dolarului, în medie, cu 0,2% faţă de rial-ul iranian și cu 0,5% faţă de peso din Argentina.

Pe de altă parte, moneda americană a stagnat în raport cu riyal-ul saudit și s-a depreciat în raport cu următoarele monede: peso mexican (cu 0,4%), real-ul brazilian (cu 0,5%), rupia indiană (cu 0,6%), ringgit-ul malaysian (cu 0,7%).

Raportat la leul românesc cursul mediu al dolarului a crescut cu 0,7% în săptămâna analizată, evoluţie influenţată de dinamica EUR/USD (depreciere cu 0,6%) și EUR/RON (scădere cu 0,5%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.

Pieţe de capital

Acţiunile americane au crescut în săptămâna analizată, evoluţie influenţată de semnalele de accelerare din prima economie a lumii, de mesajele emise de reprezentanţii băncii centrale (FED), dar şi de atenuarea percepţiei de risc privind situaţia din Ucraina sau informaţiile din sfera companiilor. Indicele S&P 500 a urcat cu 1.7%, până la 1.988,4 puncte, în timp ce indicele Dow Jones a crescut cu 2%, până la 17.001,2 puncte. Cu toate acestea, trebuie menţionat faptul că aceste evoluţii s-au realizat pe cea mai redusă lichiditate săptămânală din acest an (volum mediu zilnic de doar 4,8 miliarde de titluri), iar volatilitatea s-a atenuat cu 13% (indicatorul VIX). Se notează dinamica acţiunilor din sectorul construcţiilor de locuinţe (avans de 5%), susţinută de ameliorarea unor indicatori comunicaţi pe parcursul săptămânii (lucrările demarate de construcţii case noi, autorizaţiile de construcţii locuinţe, vânzările de case existente): KB Home (5.9%), Lennar Corp. (6%). De asemenea, unele cotaţii au crescut pe fondul rezultatelor şi/sau previziunilor de rezultate raportate de companii: Hewlett-Packard (5.1%), Home Depot (5.6%), Macy’s (7.5%).

Titlurile europene au crescut pe parcursul săptămânii analizate, evoluţie susţinută de o serie de factori, printre care menţionăm: dinamica indicatorilor macroeconomici, mesajele emise de reprezentanţii băncilor centrale (inclusiv la Conferinţa de la Jackson Hole), atenuarea temporară a percepţiei de risc privind situaţia din Ucraina, informaţiile din sfera companiilor. Indicele pan-european EuroStoxx 50 a consemnat un avans de 2.3%, până la 3.099,3 puncte, în timp ce indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 2.1%, până la 336,75 puncte. Se notează dinamica pieţei germane, indicele DAX 30 crescând cu 3.4% (la 9.399,2 puncte) pe parcursul săptămânii. De asemenea, indicii FTSE 100 şi CAC 40 au consemnat ritmuri de creştere de 1.3%, respectiv 1.9%.

În Asia, pieţele de capital au consemnat creşteri pentru a doua săptămână consecutiv, evoluţie susţinută de climatul din pieţele europene şi asiatice, dar şi de perspectiva că politica monetară din Statele Unite se va menţine relaxată pe parcursul trimestrelor următoare (fapt confirmat vineri seara de d-na J. Yellen în cadrul Conferinţei de la Jackson Hole). Indicele regional MSCI Asia Pacific a încheiat săptămâna cu un avans de 0.3%, până la 148,5 puncte. Se notează dinamica pieţei japoneze: indicele Nikkei 225 a crescut cu 1.8%, în timp ce indicele Topix a consemnat un avans de 1.6% pe parcursul săptămânii analizate.

În România indicii bursieri au consemnat evoluţii predominant favorabile săptămâna trecută, în ton cu climatul din principalele pieţe internaţionale. Indicele BET a crescut cu 0.8%, până la 7039,4 puncte, în timp ce indicele BET-Plus a urcat cu 0.8%, până la 1.043,9 puncte. Pe de altă parte, indicele BET-FI a scăzut cu 1.2%, până la 30.176,7 puncte săptămâna trecută. Se notează acţiunea Fondul Proprietatea, care a consemnat noi maxime pe parcursul săptămânii, pe care a încheiat-o cu un avans de 0.5% la 0,87 RON. De asemenea, titlurile Romgaz s-au apreciat cu 2.1% (la 36,15 RON), iar cotaţiile OMV Petrom au urcat cu 3%, la 0,485 RON.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valutare25aug2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

1 London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

2 Media săptămânală a valorilor comunicate în după‑amiaza fiecărei zile de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

3 Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

4 Media săptămânală a valorilor comunicate zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

5 Media săptămânală a valorilor comunicate în după‑amiaza fiecărei zile de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).

6 Barclays: Chinese Platinum Imports Fall To Lowest Level Since Feb 2013; Palladium Up