Tendinţe pe principalele pieţe internaţionale de mărfuri şi valutare în perioada 25 – 31 august 2014

I. ŢIŢEI

AUTOR: Mariana Papatulică

În săptămâna 25-31 august 2014, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au înregistrat  uşoare creşteri, în termeni de medii săptămânale: Brent-ul (Anglia) cu 0,61%, la o medie săptămânală de 102,44 $/baril, iar WTI-ul (SUA) cu 1,37%, la 96,26 $/baril.

Recenta escaladare a tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, pe de-o parte, şi riscul  ca Libia să se confrunte în viitorul apropiat, cu un război civil, pe de altă parte, au constituit principalii factori de stimulare a creşterii preţurilor ţiţeiului în săptămâna analizată. Pe ansamblul lunii august, acestea au înregistrat însă o scădere, în medie cu 3%, pe ambele maluri ale Atlanticului, pe fondul ofertei ample şi al cererii reduse. Deşi răsturnările geopolitice din întreaga lume – de la Ucraina la Libia, Siria şi Irak – s-au aflat în centrul atenţiei, impactul asupra pieţei petroliere a fost stopat, până de curând, deoarece oferta de ţiţei s-a menţinut în mare parte, la un nivel ridicat.

În acelaşi timp, creşterea economică mai slabă în China şi UE şi reducerea producţiei mai multor rafinării, care vor fi supuse lucrărilor de întreţinere de sezon, au condus la o scădere a cererii de ţiţei pe termen scurt. Supraoferta de ţiţei din Marea Nordului şi din bazinul Atlantic au determinat declinul preţulului Brent, de la 115 $/baril la mijlocul lunii iunie – nivel record al ultimelor nouă luni – la un minim actual al ultimelor 14 luni.

Preţul ţiţeiului de referinţă american, WTI a fost stimulat de informaţia potrivit căreia ritmul de creştere economică al SUA, în trimestrul II 2014, a fost superior celui estimat, precum şi de ameliorarea sentimentului de încredere al consumatorilor în mediul de afaceri şi de declinul cu 2,07 mil.barili al stocurilor de ţiţei.

Deşi conflictul ruso-ucrainian a generat speculaţii potrivit cărora Rusia ar putea suspenda livrările de ţiţei către ţările comunitare în cazul în care UE va impune alte sancţiuni, analiştii consideră că „este extrem de puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, în cazul în care alte sancţiuni ar fi impuse”. În schimb, cererea de ţiţei, deja redusă, ar putea să scadă şi mai mult, potrivit opiniei analistului Carsten Fritsch, de la „Commerzbank”,deoarece consumul rafinăriilor se reduce în sezonul de revizii tehnice, opinie împărtăşită şi de Thomas Pugh, economist la „Capital Economics”, care nu a exclus posibilitatea ca tensiunile geopolitice să se reactiveze oricând.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: Mariana Papatulică

Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a crescut la un nivel de 142,70 $/1000 m.c., cu 6,70 $/1000 m.c. mai mult faţă de săptămâna anterioară, pe fondul sporirii stocurilor într-un cuantum mai redus în raport cu estimările comercianţilor şi al majorării, cu 7,5%, a consumului de gaz pentru producerea electricităţii.

III. PRODUSE PETROLIERE

AUTOR: Mariana Papatulică

Benzină

Preţul benzinei regular, cu CO 95, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a crescut cu 1,31%, la o medie săptămânală de 972,50 $/tonă, sub influenţa predominantă a sporirii preţului ţiţeiului şi a diminuării ofertei, pe măsură ce rafinăriile din Europa intră în revizii tehnice de toamnă.

Motorină

Preţurile distilatelor medii pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au marcat creşteri modeste, de 0,67% în cazul motorinei cu 0,1% sulf, la un nivel de 868,20 $/tonă, şi de 0,56% în cazul diesel-ului, la 885,85 $/tonă.Preţurile distilatelor au reflectat influenţa majorării preţului ţiţeiului Brent şi restrângerea treptată a ofertei ca urmare a închiderii unor rafinării pentru revizii tehnice.

Păcură

Preţul păcurii cu 3,5% sulf pe piaţa spot din Rotterdam a înregistrat o creştere de 1,53%, la un nivel mediu de 559,05 $/tonă, sub influenţa majorării preţului ţiţeiului Brent şi a achiziţiilor efectuate de cumpărători din Asia.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

petroliere2sept2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

IV. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia Bălan

Cotaţia medie săptămânală a grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, în perioada 25 – 31 august 2014, s-a situat la 201,20 $/tonă, în creştere uşoară faţă de intervalul precedent (+0,43%).

Cea mai mare cotaţie din ultimele 3 săptămâni, de 204,48 $/tonă, s-a înregistrat joi, 28 august, pe fondul îngrijorărilor conform cărora livrările de grâu din regiunea Mării Negre ar putea fi perturbate de escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

Potrivit Raportului din august al Departamentului American al Agriculturii (United States Department of Agriculture – USDA), exporturile cumulate ale Rusiei şi Ucrainei, în sezonul 2014/15, au o pondere de 21% în totalul mondial. Exporturile Rusiei sunt prognozate de USDA la 31,5 milioane tone, iar cele ale Ucrainei la 9 milioane tone.

Anterior declaraţiei preşedintelui ucrainean, Petro Poroshenko, potrivit căreia Rusia a recurs la invadarea ţării sale, bursa era calmă, speculatorii mizând chiar pe o reducere a cotaţiilor grâului în următoarele 3 săptămâni. Conform analiştilor, ştirile contradictorii de pe plan politic din zona Mării Negre creează panică în piaţă, iar fondurile de investiţii vor dori să cumpere cantităţi mari de grâu, înainte de o eventuală scumpire substanţială.

Porumb

AUTOR: Emilia Bălan

Cotaţia medie săptămânală a porumbului american galben nr. 2, la Bursa din Chicago, a înregistrat o scădere de circa 1% comparativ cu perioada anterioară, la 141,15 $/tonă. Diminuarea cotaţiilor a reflectat achiziţiile reduse din partea investitorilor, în condiţiile unor disponibilităţi ridicate din partea SUA, principalul producător şi exportator mondial de porumb, dar şi a tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, care pot duce la întreruperi ale livrărilor în porturile de la Marea Neagră. În aceste condiţii, starea generală din piaţă este de incertitudine şi expectativă.

Conform USDA, în 2014/15, disponibilităţile de porumb ale SUA (stocuri iniţiale + producţie + importuri) sunt previzionate la un record de peste 387 milioane tone, în creştere cu 3% comparativ cu 2013/14.

Pe de altă parte, Ucraina este al treilea mare exportator mondial de porumb, cu o pondere de 16% în totalul mondial. În sezonul 2014/15, ce va debuta la 1 octombrie 2014, exporturile ucrainene de porumb sunt prognozate la 16 milioane tone, în scădere cu 20% faţă de sezonul actual (2013/14).

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina Mereoru

La Bursa din Chicago, cotaţiile medii săptămânale la uleiul de soia şi la boabele de soia au continuat să se reducă, pentru a doua  şi respectiv a treia lună consecutiv . Astfel, cotaţia medie a uleiului de soia s-a redus cu circa 0,31%, la 719,36 $/tonă în săptămâna analizată, iar cea a boabelor de soia a scăzut cu 3,67%, la 400,52 $/tonă. Această diminuare a preţurilor se datorează unei recolte record de soia din SUA, pe fondul unei oferte ample pe piaţa mondială.

Zahăr

AUTOR: Simona Zamşa

În săptămâna 25 – 31 august 2014, la Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului rafinat s-a situat la 426 dolari/tonă, rămânînd practic neschimbată faţă de cotaţia săptămânii anterioare, tendinţa preţurilor zilnice fiind de scădere pe tot parcursul perioadei analizate. Astfel, în prima zi de tranzacţionare s-a atins maximul de preţ al acestei perioade, respectiv 428,70 dolari/tonă, iar în urmatoarele 3 zile s-au înregistrat diminuări; în ultima zi cotaţia zilnică a atins 423,10 dolari/tonă, nivelul minim din această săptămână. Micşorarea preţurilor zahărului rafinat este atribuită unui interes scăzut din partea cumpărătorilor, având în vedere disponibilităţile ridicate de pe piaţă.

Cafea

AUTOR: Anca Dragomirescu

În intervalul 25-31 august 2014, media cotaţiilor la cafea Arabica a fost de 4.227,65 $/tonă, cu 4,14% mai mult faţă de săptămâna anterioară, când s-a înregistrat 4.059,63 $/tonă.

La sortimentul de cafea Robusta, media cotaţiilor a fost de 2.026,50 $/tonă cu 3,15% mai mult comparativ cu săptămâna 18-24 august a.c., când s-a înregistrat 1.964,60 $/tonă.

Cacao

AUTOR: Anca Dragomirescu

În săptămâna 25-31 august 2014, media cotaţiilor la sortimentul cacao nr.7 care cotează la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 3.424,07 $/tonă, cu 0,11% mai puţin comparativ cu săptămâna anterioară.

Media cotaţiilor la sortimentul de cacao care cotează la Bursa din New-York, franco-depozit, a fost de 3.218,80 $/tonă, cu numai 0,13% mai mult faţă de săptămâna 18-24 august a.c., când s-a înregistrat 3.214,60 $/tonă.

Bumbac

AUTOR: Simona Zamşa

În săptămâna 25 – 31 august, la Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.665,88 $/tonă, cu 2,35% mai mult faţă de cotaţia săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a majorat cu 3,95%, situându-se la 1.494,81 $/tonă. La bumbacul Index A, preţurile au oscilat între 1.655,96 dolari/tonă, nivel minim atins în prima zi de tranzacţionare, şi 1.676,90 dolari/tonă, nivel maxim înregistrat în a 3 a zi. În cazul bumbacului american se remarcă o tendinţă ascendentă a preţurilor în primele 3 zile de tranzacţionare, atingând un nivel maxim de 1.506,02 dolari/tonă, iar în a 4 a zi s-a înregistrat nivelul minim,  de 1.480,44 dolari/tonă. În ultima zi a săptămânii analizate preţurile au înregistrat creşteri, dar s-au situat sub nivelul celor înregistrate la începutul săptămânii. Pe piaţa americană, se remarcă vânzări mai ridicate cu 15% comparativ cu cele înregistrate săptămâna precedentă.

China este principalul producător, consumator şi importator mondial de bumbac. Conform celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii, din luna august a.c., în sezonul actual, 2014/15, producţia de bumbac a Chinei va înregistra o scădere de 8%, la 6,4 milioane tone, iar consumul va creşte cu 5%, situându-se la 7,9 milioane tone. Pentru sezonul actual, USDA anticipează o reducere de 42% a importurilor chineze de bumbac, la 1,74 milioane tone. Stocurile chineze sunt prognozate la 13,58 milioane tone, nivel cu circa 2% mai mare faţă de cel din sezonul anterior. China deţine peste 60% din stocurile mondiale de bumbac.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

agro2sept2014 

Sursa: Baza de date I.E.M.

V. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Florela Stoian

Cotaţiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange-LME) au crescut la maximul de 2.114 $tonă la 29 august, cel mai înalt nivel din ultimle 18 luni, pe fondul sporirii cererii din SUA în luna iulie şi al temerilor privind reducerea ofertei de metal după anunţul închiderii topitoriei companiei Alcoa. Cotaţia medie săptămânală a aluminiului a înregistrat o creştere semnificativă, de 3,04% faţă de media săptămânală anterioară, la 2.096,63 $/tonă.

Pe termen scurt, cotaţiile aluminiului, a căror ascensiune este în mare parte motivată de ofertele de finanţare, vor deveni volatile şi vor urma un declin, fiind influenţate de potenţialul ridicat al supraofertei, care a favorizat un nivel foarte ridicat al stocurilor mondiale de metal alb, la circa 10 milioane tone. Deşi media săptămânală a stocurilor la LME a fost în scădere, cu 0,94%, la 4.816.225 tone, nivelul acestora rămâne în continuare foarte ridicat.

Cupru

AUTOR: Emilia Manole

În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale din Londra (LME) a crescut cu 1,04%, la 7.043,75 $/tonă. Această creştere s-a datorat atât unor factori specifici cât şi deprecierii monedei euro faţă de dolar.

Stocurile de cupru la Bursa de la Londra au înregistrat o nouă creştere, de 1,81%, la 147.543 tone la sfârşitul săptămânii analizate, comparativ cu săptămâna precedentă.

Plumb

AUTOR: Florela Stoian

Evoluţia favorabilă a cotaţiilor plumbului la LME, până la maximul de 2.259 $/tonă la 29 august, a fost susţinută de cererea pentru fabricarea bateriilor pentru autovehicule. Cotaţia medie săptămânală a înregistrat o creştere uşoară, de 0,78%, la 2.255,38 $/tonă, fiind limitată de posibilitatea înlocuirii metalului primar cu metalul secundar (obţinut din deşeuri) şi comercializat la preţuri avantajoase.

Piaţa mondială a plumbului rămâne echilibrată în continuare, chiar dacă stocurile de metal la LME au crescut uşor, la 220.550 tone la 29 august, iar media acestora a depăşit cu 1,21% media săptămânală anterioară, situându-se la 218.881,25 tone.

Zinc

AUTOR: Florela Stoian

În intervalul analizat, cotaţiile zilnice ale zincului s-au situat în jurul nivelului de 2.359 $/tonă cu excepţia zilei de 27 august, fiind avantajate atât de cererea din sectorul industrial, cât şi de practica depozitării metalului alb-albastru pe perioade fixe în scopul susţinerii preţului. Cotaţia medie a depăşit cu 1,39% nivelul mediei săptămânale anterioare, situându-se la 2.357 $/tonă. Deficitul ofertei, creat prin aceste modalităţi, va susţine în perioada imediat următoare evoluţia favorabilă a cotaţiilor care, în acest an, poate fi comparată cu evoluţia rapidă a cotaţiilor nichelului.

Media stocurilor de zinc la LME, de 734.287,50 tone, a înregistrat o scădere minoră, de 0,22%, faţă de media anterioară.

Nichel

AUTOR: Anca Dragomirescu

În perioada 25-31 august 2014, media cotaţiilor la nichel, la Bursa din Londra, a fost de 18.636,25 $/tonă, cu 0,08% mai mult comparativ cu intervalul precedent, când s-a înregistrat 18.621,00 $/tonă.

Stocurile de nichel la bursa londoneză, au crescut de la 326.220 tone înregistrate pe 25 august 2014, la 329.136 tone în data de 29 august a.c. (+2.916 tone).

Cositor

AUTOR: Eufrosina Mereoru

La Bursa de Metale din Londra, în săptămâna analizată, cotaţia medie a cositorului a înregistrat o reducere cu 2,10%, la 21.913,75 $/tonă, faţă de săptămâna anterioară (22.383 $/tonă) fapt ce se datorează, în principal, unei oferte excesive, ca urmare a creşterii producţiei de cositor la nivel mondial.

Stocurile la Bursa de la Londra au scăzut în perioada 25-31 august 2014, la o medie săptămânală de 12,798,75 tone, cu 2,90% mai redusă, faţă de săptămâna anterioară.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

neferoase2sept2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

VI. METALE PREŢIOASE

AUTOR: Dana Ghiţac

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase

pretioase2sept2014

SURSA: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

NOTE:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)

VII. Piaţa Valutară şi Pieţele de Capital

AUTOR: Andrei Rădulescu

Piaţa valutară

Cursul mediu al dolarului american s-a apreciat în raport cu principalele valute din ţările dezvoltate, ca şi din ţările emergente şi în dezvoltare, pe parcursul ultimei săptămâni din luna august. Această evoluţie a fost susţinută, în principal, de perspectiva divergentă a politicii monetare între Statele Unite şi Zona euro, mai ales în contextul dinamicii recente a indicatorilor macroeconomici din cele două puteri economice. Pe de o parte, în Statele Unite, Banca Centrală (F.E.D.) se află aproape de debutul procesului de normalizare a dobânzii de politică monetară (cel mai probabil în prima parte a anului 2015). Pe de altă parte, în Zona euro, Banca Centrală Europeană ar putea implementa noi măsuri monetare neconvenţionale pentru evitarea scenariului de deflaţie. De asemenea, dinamica recentă a indicatorilor macroeconomici din Statele Unite a fost pozitivă, reflectând faptul că prima economie a lumii se află într-un nou ciclu economic.

Raportat la moneda unică europeană, cursul mediu al dolarului a crescut cu 0,8% (către nivelul maxim din septembrie 2013), pe parcursul săptămânii trecute, decelerarea inflaţiei anuale în Zona euro (la 0,3% în august) contribuind la creşterea probabilităţii ca Banca Centrală Europeană să anunţe noi măsuri de relaxare a politicii monetare.

De asemenea, moneda americană s-a apreciat şi în raport cu alte monede europene pe parcursul săptămânii trecute: lira sterlină (cu 0,3%), coroana norvegiană (cu 0,3%), francul elveţian (cu 0,5%), coroana daneză (0,8%), coroana suedeză (0,9%).

Nu în ultimul rând, cursul mediu al dolarului a crescut cu 0,6% faţă de yen-ul nipon şi cu 0,8% în raport cu dolarul neo-zeelandez (kiwi) în ultima săptămână din august.

Pe de altă parte, se notează deprecierea uşoară (care poate fi interpretată ca o corecţie tehnică) a dolarului SUA în raport cu dolarul canadian (0,22%) şi dolarul australian (0,23%).

În ceea ce priveşte monedele din ţările emergente şi în dezvoltare se notează aprecierea dolarului american faţă de peso mexican (cu 0,2%), rial-ul iranian (cu 0,2%) şi peso argentinian (cu 1,1%).

În raport cu leul românesc, cursul mediu al dolarului a crescut cu 0,4% în ultima săptămână din august, evoluţie determinată de dinamica cursurilor EUR/USD (depreciere cu 0,8%) şi EUR/RON (scădere cu 0,5%).

Pieţe de capital

Acţiunile americane au crescut în ultima săptămână din august, evoluţie susţinută de perspectiva menţinerii unei politici monetare relaxate pe termen scurt, de dinamica unor indicatori macroeconomici (dinamica investiţiilor productive în trimestrul II, sentimentul consumatorilor în luna august, evoluţia echilibrată a binomului consum/venituri şi inflaţie în iulie), dar şi de informaţiile din sfera companiilor. Aceste elemente au contrabalansat tensiunile geopolitice din Ucraina şi Irak. Indicele Dow Jones a urcat cu 0,6%, până la 17 098,45 puncte (avans de 3,2% de la începutul anului), în timp ce indicele S&P 500 a consemnat un avans de 0,8%, până la 2 003,37 puncte (creştere cu 8,4% de la începutul anului) pe parcursul săptămânii trecute. De asemenea, indicele NASDAQ a crescut cu 0,9%, până la 4 580,27 puncte (avans de 9,7% de la începutul anului). Trebuie menţionat, însă, faptul că aceste evoluţii au avut loc pe fondul unei  lichidităţi reduse (cel mai redus rulaj săptămânal din acest an).

andrei1

În Europa, acţiunile s-au apreciat pe parcursul săptămânii trecute, evoluţie determinată, în principal, de perspectiva implementării unor noi măsuri monetare de relaxare de către Banca Centrală Europeană, pentru a contracara incidenţa scenariului de deflaţie (conform datelor Eurostat, inflaţia anuală a decelerat de la 0,5% în iulie, la 0,3% în august, nivelul minim din trimestrul IV 2012). De asemenea, această perspectivă privind politica monetară în regiune este susţinută şi de semnalele recente din sfera economiei reale din Zona euro, care resimte sancţiunile economice UE – Rusia. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 1,6%, până la 342 puncte pe parcursul săptămânii trecute. Pe parcursul lunii august, indicele bursier a consemnat un avans de 1,8%, după declinul din lunile iunie şi iulie.

Pe de altă parte, cotaţiile din Asia s-au depreciat pe parcursul săptămânii trecute, pe fondul intensificării tensiunilor din Ucraina, dar şi a ştirilor cu privire la dinamica nefavorabilă a rezultatelor financiare raportate de unele companii importante. Indicele regional MSCI Asia Pacific a scăzut cu 0,3%, până la 148 puncte în ultima săptămână din luna august.

În România, indicii bursieri au crescut pe parcursul săptămânii trecute, evoluţie în ton cu dinamica pieţelor europene, susţinută de perspectiva unei politici monetare relaxate pe termen mediu a Băncii Centrale Europene. Indicele BET a consemnat un avans de 1,5%, până la 7 145,71 puncte, în timp ce indicele BET-FI a crescut cu 1,3%, până la 30 562,34 puncte în ultima săptămână din luna august.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valutare2sept2014

Sursa: Baza de date I.E.M.