I. ŢIŢEI
AUTOR: Mariana Papatulică
În săptămâna 26 mai-1 iunie 2014, preţurile ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam, în termeni de medii săptămânale, au înregistrat modificări minore, concretizate într-un declin de 0,08% în cazul Brent-ului (Marea Britanie), la 110,16 $/baril, şi într-o creştere de 0,30% în cazul WTI (SUA), la 104,16 $/baril.
Preţul ţiţeiului WTI a fost stimulat de declinul stocurilor de ţiţei ale SUA la Cushing-Oklahoma, centru de stocare şi comercial reprezentativ pentru tranzacţiile pe pieţele la termen, precum şi de majorarea cererii de benzină cu 5,4% în ultimele 4 săptămâni, pe o bază anuală. Preţul ţiţeiului Brent a avut o evoluţie practic staţionară, în contextul în care condiţiile conjuncturale nu au înregistrat modificări în raport cu intervalul precedent.
În schimb, pe ansamblul lunii mai, preţul WTI a crescut în medie cu 3%, iar cel al Brent-ului cu 1%, faţă de luna precedentă, evoluţii pe care analiştii firmei „Schneider Electric” din Louisville, Kent, le-au atribuit cu precădere incertitudinilor geopolitice din Ucraina şi Libia.
Preşedintele fondului american de investiţii “PointState”, citat de CNBC, a anticipat că preţul ţiţeiului american WTI va scădea cu 15% până la finele acestui an, iar specialiştii în strategii energetice de la “Bank of America Merrill Lynch” şi-au menţinut prognoza pentru semestrul II 2014, indicând ca posibil un nivel mai scăzut de preţ, de 94 $/baril, pe baza estimărilor privind creşterea producţiei şi a stocurilor de ţiţei ale SUA.
Prognozele menţionate vin în completarea unei alte previziuni, aparţinând gigantului financiar “Citibank”, care consideră că preţul ţiţeiului american va scădea cu 25% în următorii doi ani. Analiştii americani atribuie aceste schimbări creşterii accelerate a producţiei de ţiţei a SUA şi diminuării necesarului său de import, care vor contura perspectiva unei supraproducţii de ţiţei şi pe piaţa internaţională.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: Mariana Papatulică
Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a scăzut cu 2 $/1000 m.c, la un nivel mediu de 152,50 $/1000 m.c., în condiţiile unei creşteri cu 0,2% a ofertei interne, ale declinului cu 0,9% al cererii şi al majorării stocurilor la cel mai ridicat nivel din 2009.
III. PRODUSE PETROLIERE
AUTOR: Mariana Papatulică
Benzină
Preţul benzinei cu CO 95, regular, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a crescut cu 0,41%, la o valoare medie de 1022,20 $/tonă. Preţurile benzinei au fost stimulate în principal de cererea de benzină din partea SUA, un importator tradiţional de pe pieţele spot din Europa de vest. Influenţa acestui factor va fi însă de scurtă durată, analiştii estimând că economia SUA va beneficia în curând de un stimulent, sub forma unei neaşteptate scăderi a preţurilor benzinei. Contrar tendinţei uzuale, care indică faptul că preţurile benzinei cresc în sezonul cald, pe măsura creşterii temperaturilor şi a cererii din partea sectorului automobilistic, Departamentul Energiei din SUA a prevăzut, pentru vara 2014, o evoluţie atipică, respectiv un declin al preţurilor, atribuit tendinţei de creştere a producţiei interne şi scăderii cererii globale.
Motorină
Preţurile distilatelor medii pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au marcat scăderi de 0,81% în cazul motorinei cu 0,1% sulf, la un nivel de 908,45 $/tonă (pe fondul restrângerii sezoniere a cererii pentru acest produs utilizat ca şi combustibil de încălzire sau de ardere în sectorul industrial) şi de 0,66% în cazul diesel-ului, la o valoare medie de 929,85 $/tonă, în contextul unui excedent de produs în Europa, care ar putea determina măsuri de reducere a producţiei rafinăriilor.
Păcură
Preţul păcurii cu 3,5% sulf pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 0,21%, la o valoare medie săptămânală de 572,30 $/tonă, evoluţie care a reflectat reducerea consumului în sezonul cald.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: Baza de date I.E.M.
IV. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia Bălan
În perioada 26 mai – 1 iunie 2014, media săptămânală a cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2 a fost de 233,27 $/tonă, în scădere cu 4,42% comparativ cu cea înregistrată în intervalul precedent. De remarcat că pe 30 mai, cotaţia grâului american a marcat cea mai mică valoare de tranzacţionare din ultimele 3 luni.
Ieftinirea grâului s-a datorat informaţiilor furnizate de Grupul de Studiere a Condiţiilor Agrometeorologice din SUA (Commodity Weather Group LLC) conform cărora culturile de grâu de iarnă din statele americane Texas, Oklahoma şi Kansas au beneficiat de cantităţi importante de precipitaţii în ultimele săptămâni, după ce s-au confruntat cu o perioadă extinsă de secetă.
De asemenea, previziunile Departamentului American al Agriculturii (United States Department of Agriculture – USDA), potrivit cărora stocurile mondiale de grâu de la sfârşitul anului agricol 2014/15 vor fi cele mai ridicate din ultimele 3 sezoane, sunt susţinute de accelerarea activităţilor de însămânţare a grâului în Canada şi Ucraina. Conform USDA, la finele sezonului 2014/15, stocurile mondiale de grâu vor putea fi de peste 187 milioane tone, în creştere cu 0,5% faţă de 2013/14 şi cu 7% mai mari comparativ cu 2012/13.
Porumb
AUTOR: Emilia Bălan
La Bursa din Chicago, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 a înregistrat o scădere cu 1,39% faţă de săptămâna trecută, la 184,78 $/tonă. Reducerea cotaţiilor porumbului american a avut loc în condiţiile unor prognoze optimiste ale USDA privind stocurile mondiale din sezonul 2014/15, previzionate a se majora cu 8%, la aproape 182 milioane tone.
Fermieriii americani au încheiat procesul de însămânţare a porumbului, iar precipitaţiile şi temperaturile ridicate creează condiţii extrem de favorabile evoluţiei culturilor, şi creşterii randamentelor în Statele Unite, principalul producător şi exportator de porumb din lume.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina Mereoru
La Bursa din Chicago, cotaţiile medii săptămânale la uleiul de soia şi la boabele de soia au continuat să scadă. Astfel, cotaţia medie a uleiului de soia s-a diminuat cu circa 2,65% în săptămâna analizată, comparativ cu media din săptămâna anterioară, la 868,11 $/tonă, iar cotaţia medie a boabelor de soia s-a situat la 549,19 $/tonă, înregistrând o scădere de 0,28%. Deşi, preţurile la uleiuri de soia sunt mai mici în acest an decât în 2013, cel al boabelor de soia sunt încă „profitabile”. Piaţa la uleiurile de soia poate fi sub presiune, reflectând aprovizionarea abundentă din ţările Americii Latine şi creşterea producţiei la nivel mondial în 2014.
Conform raportului USDA din luna aprilie a.c., importurile mondiale la soia boabe au totalizat 12,9 milioane tone, cu 15,17% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat 11,2 milioane tone.
Zahăr
AUTOR: Simona Zamşa
La Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului rafinat s-a micşorat cu 1,19%, situându-se la 469,10 dolari/tonă. Diminuarea preţurilor zahărului rafinat din intervalul 26 mai – 1 iunie a.c. este atribuită unei cereri uşor mai scăzute comparativ cu săptămâna anterioară. Săptămâna analizată a debutat cu preţuri mult mai mici faţă de cele înregistrate în săptămâna anterioară, dar pe parcursul următoarelor 2 zile de tranzacţionare se remarcă o evoluţie ascendentă a preţurilor. Cotaţiile din perioada analizată au oscilat între un nivel minim, de 465,30 dolari/tonă atins pe 27 mai, şi un nivel maxim de 473 dolari/tonă, înregistrat pe 29 mai. În ultima zi de tranzacţionare cotaţiile s-au diminuat, ca urmare a micşorării achiziţiilor din partea investitorilor.
Cafea
AUTOR: Anca Dragomirescu
În intervalul 26 mai-01 iunie 2014, media cotaţiilor la cafea Arabica a fost de 3.941,16 $/tonă, cu 2,21% mai puţin faţă de săptămâna anterioară, când s-a înregistrat 4.030,08 $/tonă.
La sortimentul de cafea Robusta, media cotaţiilor a fost de 1.939,00 $/tonă în intervalul 26 mai-01 iunie 2014, cu 3,77% mai puţin comparativ cu săptămâna 19-25 mai a.c., când s-a înregistrat 2013,40 $/tonă.
Cacao
AUTOR: Anca Dragomirescu
În săptămâna 26 mai-01 iunie 2014, media cotaţiilor la sortimentul cacao nr.7 care cotează la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 3.231,44 $/tonă, cu 2,58% mai mult comparativ cu săptămâna anterioară, când media cotaţiilor a fost de 3.150,25 $/tonă.
În perioada 26 mai-01 iunie 2014, media cotaţiilor la sortimentul de cacao care cotează la Bursa din New-York, franco-depozit, a fost de 3.044,25 $/tonă, cu 2,14% mai mult faţă de săptămâna 19-25 mai a.c., când s-a înregistrat 2.980,40 $/tonă.
Bumbac
AUTOR: Simona Zamşa
În săptămâna analizată, ambele sorturi de bumbac au înregistrat scăderi ale cotaţiilor, atribuite unor vânzări reduse, în special pe piaţa americană. La Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.987,07 $/tonă, înregistrând o micşorare de 1,92% faţă de cotaţia săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a scăzut cu 3,10%, situându-se la 1.886,71 $/tonă.
Evoluţiile celor două sorturi de bumbac au fost diferite. În cazul bumbacului Index A, preţurile au scăzut în primele 3 zile de tranzacţionare, iar în ultima zi au marcat o majorare semnficativă. La bumbacul american, tendinţa înregistrată în primele 2 zile a fost de scădere, iar în ultimele 2 zile de tranzacţionare preţurile au crescut.
Factorii fundamentali de piaţă, respectiv existenţa unor disponibilităţă mondiale ridicate, vor influenţa negativ preţurile pe tot parcusul sezonului actual, 2013/14, care se va încheia la 31 iulie 2014. Potrivit celui mai recent Raport al Departamentului American al Agriculturii, din luna mai a.c., în sezonul 2013/14, disponibilităţile mondiale de bumbac sunt estimate la 46,8 milioane tone, nivel în uşoară creştere faţă de sezonul anterior (+1%). În pofida scăderii producţiei mondiale cu peste 1,2 milioane tone, în sezonul 2013/14, stocurile mondiale totalizează 21,3 milioane tone, nivel record, cu circa 9% mai ridicate faţă de nivelul sezonului 2012/13. Primele previziuni făcute de USDA privind sezonul 2014/15 indică o creştere de 1,2% a disponibilităţilor mondiale, la 47,27 milioane tone.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: Baza de date I.E.M.
V. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Florela Stoian
Creşterile şi scăderile alternative ale cotaţiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal exchange-LME) în intervalul analizat au condus la o medie săptămânală de 1.796,75 $/tonă. La creşterea semnificativă a cotaţiei medii, de 3,40% faţă de media săptămânală anterioară, au contribuit anunţurile referitoare la reducerile de capacităţi efectuate de marile companii (exclusiv China) şi continuarea folosirii metalului sub formă de lingouri, ca sursă de finanţare. Practica depozitării metalului pe perioade stabilite rămâne o cale sigură pentru optimizarea câştigurilor investitorilor financiari, după anularea de către Înalta Curte de Justiţie din Marea Britanie a intrării în vigoare, la 1 aprilie 2014, a noilor norme de depozitare, impuse de oficialii de la bursa londoneză, ce prevedeau reducerea timpului de depozitare a metalului la 50 de zile, de la 100 de zile în prezent.
Perspectivele creşterii cotaţiilor aluminiului rămân încă nesigure, în condiţiile în care oferta depăşeşte cererea, chiar dacă media stocurilor la bursa londoneză a înregistrat o scădere de 0,53% faţă de media săptămânală anterioară, la 5.208.468,75 tone.
Cupru
AUTOR: Emilia Manole
Cotaţia medie a cuprului, la Bursa din Londra, a înregistrat o creştere nesemnificativă, de 0,91%, la 7.005,13 dolari/tonă în săptămâna analizată. China, cel mai mare consumator mondial de metal roşu (aproximativ 40% din condumul mondial de cupru) a cerut administraţiilor locale să accelereze ritmul de majorare a chetuielilor bugetare pentru a putea garanta susţinerea de noi proiecte în industria cuprului, importante pentru stimularea economiei.
Nivelul stocurilor de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) a continuat să se reducă, cu 3,75% comparativ cu aceeaşi zi din săptămâna precedentă, la 172.556 tone, acesta fiind considerat cel mai scăzut nivel din august 2008. La Bursa din Shanghai (SHFE) stocurile s-au situat la cel mai redus nivel din ultimii 2 ani.
Plumb
AUTOR: Florela Stoian
Valorile sub pragul de 2.100 $/tonă înregistrate în ultimele zile ale intervalului au determinat scăderea cotaţiei medii a plumbului la LME cu 0,57% faţă de media săptămânală anterioară, la 2.099,13 $/tonă, pe fondul cererii moderate pentru plumb rafinat şi al creşterii ofertei de plumb secundar (obţinut din deşeuri).
Piaţa mondială a plumbului se menţine în deficit, de 10.000 tone, după o diminuare cu 18.000 tone a stocurilor raportate pe perioada primului trimestru al anului 2014, potrivit recentelor statistici ale Institutului Internaţional de Studii privind Plumbul şi Zincul (International Lead and Zinc Study Group -ILZSG). Scăderea stocurilor a continuat în intervalul analizat, până la 190.475 tone, nivel ce reprezintă 1,6% din consumul anual de plumb la nivel mondial. Media săptămânală a acestora la bursa londoneză fiind cu 0,42% mai mică faţă de media săptămânală anterioară, respectiv la 191.443,75 tone.
Zinc
AUTOR: Florela Stoian
Menţinându-se peste pragul de 2.000 $/tonă, cotaţia medie a zincului la LME a înregistrat o scădere uşoară, de 0,15% faţă de media săptămânală anterioară, la 2.073,13 tone, pe fondul reducerii relative a cererii fizice în perioada analizată. Cererea pentru ofertele de finanţare a avut o influenţă majoră asupra menţinerii cotaţiilor în marja 2.000-2.100 $/tonă şi evoluţiei stocurilor de metal alb-albastru la LME, care s-au diminuat la 711.900 tone la 30 iunie. Media săptămânală a stocurilor la LME a înregistrat o scădere de 2,70% faţă de media săptămânală precedentă, la 719.275 tone.
Perspectivele preţului zincului pe termen mediu sunt optimiste, ţintind nivelul de 2.140-2.150 $/tonă, în condiţiile în care piaţa mondială a zincului a înregistrat un deficit de 17.000 tone, iar stocurile de metal la bursa londoneză s-au diminuat potrivit recentelor statistici ale ILZSG, cu 36.000 tone pe perioada primului trimestru al anului 2014,.
Nichel
AUTOR: Anca Dragomirescu
În perioada 26 mai-01 iunie 2014, media cotaţiilor la nichel, la Bursa din Londra, a fost de 19.306,25 $/tonă, cu 1,66% mai puţin comparativ cu intervalul 19-25 mai a.c., când s-a înregistrat 19.632,00 $/tonă.
Stocurile de nichel la bursa londoneză, au crescut de la 280.308 tone, nivel înregistrat pe 26 mai 2014, la 284.436 tone în data de 30 mai a.c. (+4.128 tone).
Cositor
AUTOR: Eufrosina Mereoru
La Bursa de Metale din Londra, cotaţia medie a cositorului a înregistrat o creştere minoră, de 0,27%, comparativ cu cea din săptămâna anterioară, la 23.402,50 $/tonă. Preţul cositorului urmează un trend ascendent, ca urmare a creşterii uşoare a cererii. Conform previziunilor făcute de Institutul Internaţional de Cercetări pentru Cositor (I.T.R.I.), producţia mondială de cositor a fost estimată la 345 mii tone în anul 2014, în creştere cu 1,17% comparativ cu anul 2013 (341 mii tone), iar consumul mondial a înregistrat o majorare de aproximativ 1,74%, de la 344 mii tone în 2013, la 350 mii tone în 2014, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani(335 mii tone în 2012).
La LME, stocurile de cositor au continuat să crească, ajungând pe 29 mai 2014 la 10.915 tone, cel mai mare nivel din ultimele şase luni. Nivelul mediu al stocurilor în săptămâna analizată a crescut la 10.851,25 tone, cu 3,25% mai mult faţă de săptămâna anterioară (10.512 tone).
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: Baza de date I.E.M.
VI. METALE PREŢIOASE
AUTOR: Dana Ghiţac
Consolidarea dolarului SUA a exercitat puternice presiuni de scădere asupra aurului, cu atât mai mult cu cât revigorarea pieţei de capital din SUA şi semnalele de relaxare a tensiunilor geopolitice generate de situaţia din Ucraina au contribuit la o temperare a cererii pentru acest „refugiu” financiar – fapt ce a influenţat negativ şi interesul pentru celelalte două active de plasament, argintul şi platina. Trebuie, însă, menţionat faptul că, spre deosebire de aur, aceste metale preţioase au încheiat săptămâna printr‑o uşoară redresare, intervenită de altfel pe aproape toate pieţele de metale cu utilizări preponderent industriale, după ce China a anunţat extinderea pachetului de stimulare a economiei naţionale prin reducerea rezervelor bancare obligatorii (RRR) pentru băncile care sporesc creditarea din mediul rural şi a micilor companii.
Aur
Preţul de referinţă al unciei fine de aur[1] s‑a diminuat cu 2,61%, la 1.261,13 $. Afectat de lipsa de interes a investitorilor, metalul galben a cotat constant descendent, până la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, respectiv 1.250,5 $/u.f., în după‑amiaza zilei de vineri. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 30 mai uncia fină de aur valora cu 3,2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (1.291,5 $ în 23 mai).
În România, valoarea de referinţă a gramul de aur[2] a scăzut cu 2,09%, la 131,82 lei. Evoluţia uşor mai bună decât pe piaţa din Londra s‑a datorat puternicei aprecieri de vineri a dolarului SUA în raport cu moneda naţională, care a anulat efectul diminuării valorii unciei fine – determinând chiar o uşoară redresare (+0,1%). Totuşi, din cauza puternicei ieftiniri din primele patru zile (+3,4%), pe 30 mai Banca Naţională a României anunţa cel mai scăzut preţ din acest an, respectiv 130,25 lei/gram – situat cu 3,3% sub cel stabilit cu o săptămână în urmă (134,69 lei/gram în 23 mai).
Argint
Preţul de referinţă al unciei fine de argint[3] a scăzut cu 1,98%, la 19,06 $. În lipsa altor stimuli, în primele patru zile cotaţiile au continuat să evolueze pe trendul aurului şi metalul s‑a ieftinit cu 2,9%, până la cel mai scăzut nivel înregistrat după 27 iunie 2013 (18,85 $/u.f., pe 29 mai). Prin urmare, în ciuda uşoarei redresări de vineri, la închiderea fixingului londonez din 30 mai uncia fină de argint valora cu 2,2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 19 $, comparativ cu 19,42 $ în 23 mai.
Platină
Preţul de referinţă al unciei fine de platină[4] a scăzut cu 1,48%, la 1.458,25 $. Ieftinirea s‑a datorat trendului descendent pe care a cotat metalul în primele patru zile, în urma cărora valoarea platinei s‑a diminuat cu 2,4%. Prin urmare, în ciuda continuării grevei minerilor cu care se confruntă producătorii din Republica Africa de Sud (de unde provine cea mai mare parte din oferta mondială de platină) şi a tendinţei de redresare intervenită pe aproape toate pieţele de metale industriale (în urma cărora preţul platinei a crescut, într‑o singură zi, cu 1,2%), la închiderea fixingului londonez din 30 mai uncia fină de platină valora cu 1,3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.464 $, comparativ cu 1.483 $ în 23 mai.
Paladiu
Preţul de referinţă al unciei fine de paladiu[4] a crescut cu 0,91%, la 834,50 $. Susţinut de raportul „îngrijorător” dintre o cerere extrem de puternică şi perspectivele „sumbre” ale capacităţii producătorilor de a acoperi necesarul de consum, paladiul a fost singurul metal preţios ale cărui cotaţii au fluctuat pe trend ascendent. Pe parcursul intervalului analizat, scumpirea a fost stimulată şi de ştirea că progresele tehnologice permit înlocuirea totală cu paladiu a platinei în producţia de catalizatori auto destinaţi motoarelor pe benzină (faţă de raportul anterior de 1:1,5) şi în proporţie de 50%, în cazul motorizării diesel. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 30 mai uncia fină de paladiu valora cu 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă: 836 $, comparativ cu 828 $ în 23 mai.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
AUTOR: Andrei Rădulescu
Cursul mediu al dolarului american a consemnat evoluţii predominant favorabile pe parcursul săptămânii trecute, evoluţie susţinută, în principal, de perspectivele de accelerare a ritmului creşterii economiei americane, după reducerea relativă înregistrată în primul trimestru al anului.
În ceea ce priveşte principalele monede din ţările UE se notează aprecierea medie a dolarului american cu aproximativ 0,4% faţă de euro şi cu 0,5% comparativ cu lira sterlină în ultima săptămână din luna mai.
De asemenea, se remarcă creşterea dolarului american în medie cu 0,3% faţă de coroana norvegiană, francul elveţian, yen-ul japonez şi coroana daneză, cu 0,7% raportat la coroana suedeză şi cu 0,9% comparativ cu dolarul neo-zeelandez (kiwi).
Pe de altă parte, cursul de schimb al monedei americane a rămas stabil faţă de dolarul australian şi s-a depreciat în medie cu 0,3% faţă de dolarul canadian în săptămâna trecută.
În ceea ce priveşte monedele economiilor emergente şi în dezvoltare, se notează aprecierea dolarului american cu 0,4% comparativ cu rial-ul iranian, cu 0,7% faţă de rupia indiană (o corecţie normală după evoluţiile recente) şi cu 0,9% raportat la real-ul brazilian.
Pe de altă parte, cursul monedei americane a rămas stabil faţă de riyal-ul saudit, ringgit-ul malaysian şi dinarul kuweitian şi s-a depreciat cu 0,3% în raport cu peso mexican, pe parcursul săptămânii trecute.
În raport cu moneda românească, dolarul s-a depreciat în medie cu aproximativ 0,2%, evoluţie determinată de dinamica cursurilor EUR/RON (scădere cu 0,5%) şi EUR/USD (declin cu 0,4%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între cursurile EUR/RON şi EUR/USD.
Pieţe de capital
Pieţele de acţiuni de pe plan mondial au crescut în luna mai, evoluţie susţinută de factori macroeconomici (perspectivele de accelerare a economiei americane, posibilitatea implementării unor noi măsuri de relaxare a politicii monetare în Zona Euro, stabilizarea ritmului creşterii economiei Chinei), dar şi a informaţiilor din sfera companiilor. De asemenea, atenuarea relativă a tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina a contribuit la evoluţia favorabilă a pieţelor de acţiuni în luna mai.
Indicele global MSCI a crescut cu 1,8%, consemnând nivelul maxim din 2007, notându-se dinamica pieţelor emergente (indicele MSCI Emerging Markets a urcat cu 3,3%).
În Statele Unite indicele S&P 500 a crescut cu 2,1% în luna mai, către un nou maxim istoric (1 923,57 p.). Pe plan european indicele Dow Jones Euro Stoxx s-a apreciat cu 1,9% în luna mai, situându-se în apropiere de maximele din anul 2008. Nu în ultimul rând, indicele MSCI Asia Pacific a consemnat un avans de 3,2% în luna mai.
Piaţa românească de capital a urmat tendinţa din pieţele internaţionale în luna mai, principalii indici bursieri consemnând aprecieri, relativ mai ample, comparativ cu cele din ţările dezvoltate. Această evoluţie a fost susţinută şi de dinamica indicatorilor macroeconomici interni, de decizia agenţiei S&P de a readuce România în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii, dar şi de stabilizarea situaţiei din Ucraina. Indicele BET a crescut cu 4,6%, până la 6 722,53 p., în timp ce indicele BET-C a urcat cu 2,1%, la 3 336,86 p.. Se notează dinamica indicelui BET-FI, cu un avans de 6,5%, la 28 699,43 p., evoluţie determinată şi de revenirea pe o tendinţă ascendentă a SIF-urilor, în urma corecţiilor din perioada anterioară.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date I.E.M.
1 Media săptămânală a valorilor comunicate în după amiaza fiecărei zile de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
2 Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
3 Media săptămânală a valorilor comunicate zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
4 Media săptămânală a valorilor comunicate în după amiaza fiecărei zile de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).