Tendinţe pe principalele pieţe internaţionale de mărfuri şi valutare în perioada 6 – 12 ianuarie 2014

I. ŢIŢEI

AUTOR: Mariana Papatulică

Preţul ţiţeiului a început anul 2014 în parametri similari celor din 2013: West Texas Intermediate (WTI) a atins, pe piaţa americană, un minim al ultimelor 5 săptămâni, în timp ce Brent-ul a avut o evoluţie ceva mai staţionară, pe piaţa spot europeană.

În pofida prognozelor optimiste ale pieţei, care în ultimii trei ani a mizat pe ieftinirea ţiţeiului, ca urmare a majorării producţiei ţărilor ne-OPEC, în special a celei din şisturi, în SUA, preţul acestuia, în special cel al Brentului, de referinţă pe pieţele internaţionale, a încheiat fiecare din aceşti ultimi ani în apropierea nivelului de 108 $/baril.

Majoritatea analiştilor mizează, din nou, în 2014, pe o diminuare a preţului, ca urmare a majorării ofertei la nivel global, deşi există voci care consideră că era petrolului ieftin ar fi apus.

*   *   *

În săptămâna 6-12 ianuarie 2014, preţurile internaţionale ale ţiţeiului pe piaţa spot din Rotterdam au marcat scăderi[1], în termeni de medii săptămânale, de 4,22% în cazul ţiţeiului american de referinţă, WTI, la o valoare de 92,37 $/baril, şi de 1,75% în cazul Brent-ului (Marea Britanie), la 107,31 $/baril.

Potrivit analistului James Williams, de la firma de consultanţă WTRG Economics-SUA, preţurile internaţionale ale ţiţeiului au scăzut pe fondul ritmului mai lent de creştere a economiei chineze, al perspectivei redresării producţiei de ţiţei a Libiei şi al intenţiei Băncii centrale a SUA de a limita programul de relaxare monetară cantitativă, fapt perceput ca o măsură de restrângere a stimulentelor pentru economia americană.

Declinul a fost atenuat, însă, în special în cazul ţiţeiului Brent, de: incertitudinile în legătură cu evoluţia producţiei Irakului; deprecierea accentuată a dolarului SUA, în raport cu euro, la finalul săptămânii; evoluţia mai favorabilă a economiilor din Zona euro, fapt de natură să susţină prognozele mai optimiste privind dinamica cererii de ţiţei în Europa de vest.

Conform “LNOC”, compania petrolieră de stat a Libiei, după întreruperea cvasitotală a producţiei începând din august 2013, în urmă cu o săptămână a fost reluată extracţia de ţiţei la unul din principalele zăcăminte din Libia, El Sharara, cu o producţie de 60.000 barili/zi, fiind posibilă creşterea în continuare a debitului. Două alte câmpuri petrolifere din estul Libiei au fost redate circuitului productiv, după ce au fost blocate mai multe luni la rând.

În opinia analistului american sus-citat, o aplanare a tensiunilor interne din Libia şi Irak, combinată cu un acord viabil între Iran şi statele occidentale care să permită ridicarea embargoului asupra Iranului ar genera presiuni negative asupra preţurilor ţiţeiului şi ar impune reintroducerea sistemului de cote obligatorii de producţie pentru OPEC, pentru a se evita un declin prea accentuat al preţurilor ţiţeiului.

Alti doi factori vor exercita o presiune depresivă, pe termen scurt, asupra preţurilor, şi anume nivelul ridicat al stocurilor de ţiţei şi produse petroliere ale SUA, care se estimează că vor continua să crească în următoarele săptămâni, şi informaţiile, conform cărora Banca centrală a SUA a hotărât să-şi restrângă programul de achiziţionare de obligaţiuni-din cadrul politicii de relaxare monetară cantitativă- pe baza constatării potrivit căreia beneficiile acestei politici asupra economiei americane, s-au erodat în timp.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: Mariana Papatulică

Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a înregistrat o medie săptamânală de 146 $/1000 m.c., în creştere moderată faţă de săptămânile precedente, ca urmare a valului de frig polar care a afectat o mare parte din teritoriul ţării şi care a generat o creştere accentuată a cererii. Practic, în data de 7 ianuarie, media preţurilor spot a atins o valoare de 160 $/1000 m.c, iar în unele state din nord, cel mai sever afectate de condiţiile meteo adverse, preţul a înregistrat temporar un maxim de 245 $/1000 m.c, în condiţiile unui declin accentuat al stocurilor de gaz, de 4,5 mld. m.c., şi al unui volum record al cererii, de 120,4 mld. pic.cub./zi (1 mil.pic.cub/zi = 28316 m.c./zi). Nivelul stocurilor de gaze naturale a fost cu 15,1% mai redus comparativ cu media anului precedent şi cu 10,1% sub media ultimilor 5 ani. După vârful înregistrat la începutul săptămânii analizate, la finalul acestui interval, preţurile au scăzut la cele mai joase valori din ultimele 8 luni, sub influenţa prognozelor meteo care au indicat o perioadă de încălzire semnificativă a vremii în SUA.

*   *   *

Preţurile gazului natural din principalele contracte de import-export pe plan internaţional au înregistrat, în luna decembrie 2013, următoarele valori:

–      Preţul mediu de import în Germania al gazului din Rusia, franco-frontiera europeană –10,99 $/mil.BTU (387,95 $/1000 m.c.), cu 0,27% mai mult decât în noiembrie 2013.

–      Preţul mediu de import al gazului în UE- franco-frontiera europeană- 11,55 $/mil.BTU (407,72 $/1000 m.c), cu 1,14% mai mult decât în luna precedentă.

–      Preţul mediu de import al GNL în Japonia-16,38 $/mil. BTU (578,21 $/1000 m.c.), cu 1,5% mai mult decât în luna precedentă.

Pentru 2014, Gazprom estimează un preţ  mediu de export al gazului în zona CSI de 372 $/1000 m.c, cu 4% mai redus decât media din anul precent, de 387 $/1000 m.c.

III. PRODUSE PETROLIERE

AUTOR: Mariana Papatulică

Benzină

Preţul benzinei regular, cu 95 CO, fără plumb, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri a avut o evoluţie cvsistaţionară, cu o modificare de + 0,09% comparativ cu prima săptămână a anului în curs, la o valoare medie de 957,70 $/tonă. O creştere importantă, cu 6 mil. barili, a stocurilor de benzină în SUA, comparativ cu săptămâna precedentă, a limitat oportunităţile de export pe piaţa americană, de pe piaţa spot din nord-vestul Europei. În condiţiile în care cererea sezonieră în Europa este limitată, piaţa benzinei a fost parţial susţinută de achiziţiile unor ţări din bazinul Mediteranei şi din Africa de vest.

De menţionat faptul că, din 2014, conducătorii auto din SUA vor beneficia de un preţ mai redus (la pompă) al benzinei, ca urmare a unei propuneri a Agenţiei pentru informare în domeniul energiei, EIA, privind reducerea cotei-părţi de biocarburanţi (mai scumpi) care va trebui adăugată în benzina finită.

Motorină, diesel

Preţurile distilatelor medii, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, au înregistrat scăderi moderate, în consens cu declinul preţurilor ţiţeiului Brent şi sub influenţa stocurilor mari şi a cererii relativ reduse în Europa- ca urmare a condiţiilor meteo relativ blânde pentru această perioadă a anului. În plus, ca şi în cazul benzinei, creşterea stocurilor de distilate medii în SUA a limitat oportunităţile de export pe această piaţă. Valorile medii săptămânale s-au diminuat cu 1,56%, la 917,55 $/tonă, în cazul motorinei cu 0,1% sulf şi cu 2,50%, la 931,90 $/tonă, în cazul diesel-ului.

Păcură

Preţul păcurii cu 3,5% sulf pe piaţa spot din Rotterdam, CIF cargouri, a scăzut cu 3,01%, la o valoare medie săptămânală de 554,85 $/tonă, sub influenţa declinului preţului ţiţeiului şi a cererii limitate în contextul condiţiilor meteo blânde.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Petroliere14ian2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

IV. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia Bălan

În perioada 6 – 12 ianuarie, media săptămânală a cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, a fost de 216,80 $/tonă, cu 2,01% mai redusă decât cea înregistrată în perioada anterioară. De remarcat că, pe 10 ianuarie 2014 cotaţia grâului la Bursa din Chicago a atins cea mai scăzută valoare, de 209,07 $/tonă, din ultimii 3 ani şi jumătate (205,4 $/tonă pe 14 iulie 2010).

Diminuarea cotaţiilor grâului american a avut loc pe fondul noilor prognoze ale Departamentului American al Agriculturii (United States Department of Agriculture – USDA), din Raportul pe luna ianuarie 2014, potrivit cărora excedentul balanţei mondiale producţie/consum în sezonul actual (2013/14) va fi de 9,3 milioane tone, în creştere cu 33% faţă de prognozele făcute în Raportul din decembrie 2013.

Porumb

AUTOR: Emilia Bălan

În prima săptămână a lunii ianuarie 2014, la Bursa din Chicago, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 a crescut cu 0,17% comparativ cu perioada precedentă, la 166,56 $/tonă.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina Mereoru

La Bursa din Chicago, cotaţiile medii săptămânale ale uleiului de soia şi ale boabelor de soia au continuat  tendinţa descententă, pentru a treia şi respectiv a patra săptămână consecutiv. Astfel, cotaţia medie a uleiului de soia în perioada 6 – 12 ianuarie 2014 a scăzut cu 2,16%, la 832,12 $/tonă, comparativ cu săptămâna anterioară când s-a înregistrat 850,52 $/tonă, iar la boabele de soia scăderea a fost de 0,37%, la 477,44 $/tonă, faţă de perioada anterioară (479,22 $/tonă). Cotaţia la uleiul de soia a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, respectiv în luna octombrie 2008, cand media a atins un minim de 754,11 $/tonă. Deşi preţurile la uleiuri de  soia sunt mai mici în acest an decât în 2012, cel al boabelor de soia sunt încă profitabile. Piaţa la uleiurile de soia poate fi sub presiune reflectând aprovizionarea abundentă din America Latină şi creşterea producţiei la nivel mondial în 2014.

Zahăr

AUTOR: Simona Zamşa

În săptămâna 30 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014, preţurile zahărului rafinat au înregistrat creşteri uşoare, datorate unor factori tehnici de bursă. La Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului rafinat a fost de 445,20 $/tonă, cu 0,12% mai mult  faţă de cotaţia săptămânii anterioare.

În săptămâna 6 – 12 ianuarie 2014, preţurile zahărului rafinat au înregistrat diminuări pe fondul unor vânzări reduse. Investitorii sunt reticenţi în achiziţionarea unor cantităţi mari de zahăr având în vedere disponibilităţile mondiale ridicate pentru al treilea sezon consecutiv. La Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului rafinat a fost de 432,78 $/tonă, cu 2,79% mai puţin faţă de cotaţia săptămânii anterioare.

Cafea

AUTOR: Anca Dragomirescu

Media cotaţiilor la sortimentul de cafea Arabica, în săptămâna 06-12 ianuarie 2014, a fost de 2.642,25 $/tonă, cu 5,78% mai mult comparativ cu intervalul precedent, când s-a înregistrat 2.497,99 $/tonă.

Majorarea cotaţiilor la cafea Arabica se datorează faptului că primul producător mondial de cafea, Brazilia, va avea în sezonul 2013/14 o producţie de 2.310 mii tone, cu 6,3% mai puţin faţă de sezonul 2012/13, conform estimărilor specialiştilor de la Organizaţia Internaţională a Cafelei (ICO).

La sortimentul de cafea Robusta, media cotaţiilor a fost de 1.730,20 $/tonă în săptămâna 06-12 ianuarie 2014, ceea ce înseamnă o creştere de 3,82% faţă de săptămâna anterioară, când s-a înregistrat 1.666,50 $/tonă.

Creşterea preţurilor la acest sortiment se datorează faptului că Vietnamul, primul producător mondial de cafea Robusta, a diminuat exportul faţă de estimările anterioare ale specialiştilor de la Organizaţia Internaţională a Cafelei (ICO). Pentru sezonul 2013/14 era preconizat inţial o scădere nesemnificativă, de circa 0,4% faţă de sezonul 2012/13 (1.440 mii tone faţă de 1.446 mii tone). În prezent Vietnamul a anunţat un nivel al exportului de circa 1.350 mii tone în sezonul 2013/14, deci cu 6,6% mai puţin faţă de sezonul precedent, când s-au înregistrat 1.446 mii tone.

Cacao

AUTOR: Anca Dragomirescu

În săptămâna 06-12 ianuarie 2014, media cotaţiilor la sortimentul cacao nr.7 care cotează la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 2.825.75 $/tonă, cu 0,04% mai puţin comparativ cu săptămâna anterioară, când media cotaţiilor a fost de 2.826,78 $/tonă.

În săptămâna 06-12 ianuarie 2014, media cotaţiilor la sortimentul de cacao care cotează la Bursa din New-York, franco-depozit, a fost de 2.687,60 $/tonă, cu 0,05% mai puţin faţă de săptămâna 30 decembrie 2013-05 ianuarie 2014, când media cotaţiilor a fost de 2.689,00 $/tonă.

Bumbac

AUTOR: Simona Zamşa

În săptămâna 30 decembrie 2013 – 5 ianuarie 2014, preţurile internaţionale ale bumbacului au continuat să marcheze creşteri, tendinţă manifestată în ultimele 3 săptămâni, pe fondul diminuării disponibilităţilor exportabile ale Statelor Unite, principalul exportator mondial. În sezonul actual, 2013/14, se remarcă o reducere substanţială a producţiei, determinată  atât de scăderea suprafeţei cultivate cu bumbac, cât şi de vremea nefavorabilă din Texas.

La Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a situat la 1.853,74 $/tonă, marcând o creştere de 1,16%, iar la Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.970,17 $/tonă, cu 1,53% mai mult faţă de cotaţia săptămânii anterioare. Potrivit raportului din luna ianuarie 2014 al Departamentului American al Agriculturii, în sezonul actual, 2013/14, producţia americană de bumbac va marca o reducere de 25%, la 2,84 milioane tone. Principalii factori care contribuie la scăderea producţiei din sezonul actual sunt reducerea suprafeţei cultivate cu bumbac cu 17% şi vremea nefavorabilă din Texas, unde se cultivă peste 45% din recolta americană. La începutul sezonului actual, ploile abundente din această regiune au distrus o parte din recoltă. Exportul american din sezonul actual este prognozat la 2,29 milioane tone, cu 20% mai puţin faţă de sezonul anterior. Stocurile de bumbac ale S.U.A. vor totaliza 653 mii tone, înregistrând o scădere de 24% comparativ cu sezonul 2012/13.

În săptămâna 6 – 12 ianuarie 2014, preţurile internaţionale ale bumbacului au înregistrat diminuări uşoare, datorate scăderii vânzărilor comparativ cu cele înregistrate săptămâna anterioară.

La Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a situat la 1.838,26 $/tonă, marcând o scădere de 0,84%, iar la Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.954,51 $/tonă, cu 0,79% mai puţin faţă de cotaţia săptămânii anterioare.

Potrivit raportului din luna ianuarie 2014 al Departamentului American al Agriculturii, în sezonul actual, 2013/14, producţia mondială de bumbac este prognozată la 25,65 milioane tone, cu 5% mai puţin faţă de producţia sezonului 2012/13, iar consumul va înregistra o creştere de 2,5%, la 23,8 milioane tone. Stocurile mondiale de bumbac vor totaliza peste 21 milioane tone, nivel record, fiind cu 9% mai mari faţă de cele din sezonul trecut.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

agro14ian2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

V. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Florela Stoian

Trendul descendent al cotaţiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange-LME) este reluat în intervalul analizat, după evoluţia favorabilă de la finele anului 2013, susţinută de majorarea importurilor Chinei la peste 125.000 tone metal alb în luna decembrie. Scăderea cotaţiilor metalului alb până la valoarea minimă de 1.713 $/tonă, în condiţiile în care piaţa mondială înregistrează un excedent masiv de metal, iar stocurile în sumează 5,4 milioane tone, a determinat declinul cotaţiei medii cu 1,94% faţă de media săptămânală anterioară, la 1.723,20 $/tonă.

Preţurile aluminiului vor evolua favorabil în 2014, când impactul reducerilor de capacităţi de topire şi rafinare a metalului alb se va face simţit prin diminuarea excedentului balanţei mondiale cerere-ofertă. O restrângere semnificativă a supraofertei este previzionată în 2016, dacă se va renunţa la construirea marilor capacităţi de producţie din China, iar reducerea capacităţilor existente va continua pe perioada 2014-2015.

Cupru

AUTOR: Emilia Manole

Cotaţia medie a cuprului a scăzut în săptămâna 6-12 ianuarie a.c. cu cca. 1% faţă de săptămâna precedentă, la 7.320,20 $/tonă datorită cererii slabe şi a deprecierii dolarului faţă de euro.

Stocurile de cupru la Bursa din Londra au continuat să se reducă semnificativ, până la nivelul de 350.600 tone, vineri 10 ianuarie a.c. (-2,50% comparativ cu ultima zi din săptămâna precedentă).

Plumb

AUTOR: Florela Stoian

În ciuda cererii susţinute în perioada extrem de rece din America de Nord, cotaţia medie a plumbului la LME a marcat o scădere cu 3,83% faţă de media săptămânală anterioară, la 2.122 $/tonă. Piaţa mondială a plumbului rămâne echilibrată, tinzând către deficit în 2014, condiţii în care preţul metalului va fi favorizat.

Media stocurilor de metal la bursa londoneză a scăzut cu 0,30% faţă de media săptămânală anterioară, la 214.000 tone.

Zinc

AUTOR: Florela Stoian

Cotaţiile zincului la LME rămân pe un trend descendent, justificat de cererea relativ slabă şi de dezechilibrul dintre elementele fundamentale ale pieţei mondiale. Cotaţia medie de 2.031,30 $/tonă, în scădere cu 2,31% faţă de media anterioară dar în creştere cu 2,80% faţă de media lunii decembrie 2013, se află la un nivel ridicat, susţinut prin practica depozitării metalului pe perioada în care este oferit ca garanţie pentru împrumuturile financiare, acordate de bănci producătorilor de metal.

Piaţa zincului va tinde spre echilibru în 2014-2015 dacă se ţine seama de creşterea cererii pentru zinc în sectorul galvanizării oţelului şi a fabricării bateriilor pe bază de zinc, dar şi de reducerea ofertei după închiderea programată a minelor de mari capacităţi.

Tranzacţionarea a 21.650 tone în intervalul analizat a determinat scăderea mediei săptămânale a stocurilor cu 0,64% faţă de media săptămânală precedentă, la 914.200 $/tonă.

Nichel

AUTOR: Anca Dragomirescu

În perioada 06-12 ianuarie 2014, media cotaţiilor nichelului a fost de 13.508,00 $/tonă, cu 3,10% mai puţin comparativ cu intervalul 30 decembrie 2013-05 ianuarie 2014, când s-au înregistrat 13.940,00 $/tonă.

Stocurile de nichel la bursa londoneză, în intervalul analizat, au crescut în continuare, de la 260.862 tone înregistrate pe 6 ianuarie 2014, la 261.906 tone în data de 10.01.2014, deci un surplus de 1.044 tone.

Media cotaţiilor nichelului se menţine sub nivelul de 14.000 $/tonă din cauza unui volum foarte mare al stocurilor acumulate la Bursa de Metale de la Londra (LME), de peste 261.000 tone.

Totuşi, specialiştii de la Grupul Intenaţional de Studii pentru piaţa Nichelului (INSG) estimează pentru anul 2014 o revenire a pieţei acestui metal (14.000-15.500 $/tonă), datorită creşterii producţiei mondiale de oţeluri inoxidabile în acest an cu 8-10%, adică circa 31.000 tone faţă de anul 2013 (28.130 tone).

Cositor

AUTOR: Eufrosina Mereoru

Pe parcursul intervalului a 4 săptămâni (16 dec. 2013 – 12 ian. 2014), media cotaţiilor cositorului la Bursa de Metale de la Londra s-a cu 4,51%. În perioada analizată (6 – 12 ianuarie 2014), cotaţia medie a cositorului sa redus cu 2,51%, la 21.794 $/tonă, mai scăzută faţă de media perioadei precedente, care a fost de 22.355 $/tonă. Preţurile zilnice ale cositorului în perioada analizată au oscilat între o valoare minimă de 19.250,00 $/tonă (7 ianuarie 2014) şi una maximă de 23.000 $/tonă (27 decembrie 2013), reflectând în principal creşterea exporturilor Indoneziei, cel mai mare exportator de cositor din lume. Datele provizorii publicate de Ministerul Comerţului din Indonezia arată că exporturile de cositor au crescut la 13.562 de tone în decembrie 2013, în creştere cu 161% faţă de luna noiembrie 2013 şi cu 56% faţă de luna decembrie 2012. Cantitate de cositor verificată înainte de export în luna decembrie 2013, a fost de 91.613 tone, în scădere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă 2012. Indonezia, a doua ţară mare producătoare de cositor la nivel mondial, reprezentând 40% din oferta mondială, a introdus o regulă începând cu 30 august 2013, pentru ca cositorul să fie tranzacţionat la o bursă locală înainte de a fi expediat, în încercarea de a exercita o influenţă mai mare asupra preţurilor.

Cu toate că preţurile cositorului continuă să scadă, stocurile de cositor la LME au atins un minim de 9.655 tone în ziua de 6 ianuarie 2014, fiind cel mai scăzut nivel din februarie 2012. Astfel, cotaţia medie din săptămâna analizată a scăzut cu 1,22%, la 9.642 tone, nivelul cel mai redus de la începutul anului 2012 (9.630 tone).

VII. PIEŢE VALUTARE

AUTOR: Eugen Andreescu

Piaţa de la Londra a înregistrat vineri 10 ianuarie o depreciere a dolarului american (USD) faţă de euro (1,3672 faţă de 1,3586 joi 9 ianuarie) marcând o inversare de tendinţă faţă de zilele precedente ale săptămânii 6-12 ianuarie 2014. Această depreciere s-a produs pe fondul publicării datelor pe decembrie privind piaţa muncii din SUA de către Departamentul Muncii, date potrivit cărora în economia americană s-au creat doar 74.000 de noi locuri de muncă în ultima lună a anului trecut (comparativ cu 241.000 în luna noiembrie), mult sub aşteptările Wall Street-ului care miza pe crearea de cel puţin 196.000 de noi locuri de muncă. Investitorii au perceput negativ acest semnal dat de economia americană, aşteptându-se ca FED-ul să nu-şi mai reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni destinate sprijinirii economiei (în valoare de 75 milioane dolari lunar) atât de repede pe cât se preconiza iniţial.

În săptămâna 6-12 ianuarie 2014, cursul mediu euro-dolar a fost de 1,3622 comparativ cu 1,3717 în săptămâna 30 decembrie-5 ianuarie (dolarul apreciindu-se cu 0,69%). Dolarul american s-a apreciat în medie şi faţă de lira sterlină (+ 0,17%), yenul japonez (0,31%) şi francul elveţian (1,29%) .

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

valute14ian2014

Sursa: Baza de date I.E.M.

1 Comparativ cu prima săptămână a anului 2013