I.ŢIŢEI
AUTOR: Brînduşa Covaci
Pe fondul Acordului de la Minsk, a creșterii economice mai înalte din Germania în trimestrul IV 2014 și a previziunii optimiste privind reeşalonarea rambursării creditelor externe ale Greciei, piețele internaționale de capital și de mărfuri au cunoscut o puternică revigorare. Infuențate de revenirea piețelor de capital, cotațiile țițeiului, gazului natural și ale produselor petroliere au avut parte de o creștere susținută pe parcursul întregii săptămâni. Cea mai puternică ascensiune au avut-o bursele asiatice, decisive pentru stabilirea cotațiilor internaționale ale țițeiului și produselor petroliere.
Cotaţia medie a ţiţeiului Brent pe piaţa la termen ICE Londra (InterContinental Exchange) pentru martie 2015 a înregistrat o creștere de 2,24% la 57,50 $/baril. Pe parcursul săptămânii, țițeiul Brent Anglia 38 API a variat continuu, atingând vineri valoarea de 61,02 $/baril. În această săptămână s-a înregistrat un maxim istoric pentru anul 2015, fiind prima dată când prețul țițeiului a urcat peste 60 $/baril.
Cotația țițeiului Brent, precum și a altor produse petroliere, a fost influențată de factori multipli, legați de trendul pozitiv înregistrat în PIB-ul zonei euro. Germania a anunțat vineri că PIB-ul său din ultimul trimestru a fost în realitate mai mare decât cel previzionat. De asemenea, Franța a anunțat că sectorul său energetic și-a revenit parțial, existând posibilități de investiții masive în acest sector și de stopare a șomajului, după concedierile masive din domeniul energetic înregistrare în iunie 2014.
Cotaţia medie din ultima săptămână a ţiţeiului WTI pe piața la termen NYM SUA (New York Mercantile Exchange) pentru martie 2015 a crescut cu 0,98%, la 51,14 $/baril, după unele fluctuații din cursul săptămânii.Cu toate acestea, cotația țițeiului WTI de la bursele internaționale de mărfuri se află încă sub influența supraofertei de țiței. Pentru țițeiul american s-a înregistrat, în ultima săptămână, un stoc record de 418 milioane de barili. În același timp, deprecierea dolarului american în raport cu rubla a influențat cotația țițeiului WTI, în sensul creşterii acesteia.. Specialiștii consideră că deprecierea în continuare a dolarului american în raport cu rubla ar putea să aibă efecte negative asupra cotației țițeiului, în sensul creşterii ecesteia.
II.GAZ NATURAL
AUTOR: Brînduşa Covaci
Cotaţia medie săptămânală a gazului natural Henry Hub pe piaţa la termen NYM, pentru martie 2015, a crescut cu 2,33%, la 95,90 $/1000 mc. În schimb cotația săptămânală a gazului natural UK NBP (National Balancing Point) pe piața la termen ICE Londra pentru martie 2015 a crescut cu 8,95% la 179,69 $/1000 mc. Aceste variații au fost determinate de decizia Ucrainei de a constitui o rezervă strategică de gaz natural (în condițiile unei situații de pace relativă cu Rusia), în valoare de un miliard de dolari. După constituirea acestei rezerve strategice Ucraina speră să achiziționeze gaz natural de la alte state și să reducă gradul de dependență față de Rusia. Atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina speră în realizarea unui gazoduct care să transporte gaz natural direct din Azerbaijan. În condițiile armistițiului de pace de la Minsk, relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au mai detensionat, dar este posibil ca acestea să se deterioreze din nou, deoarece Rusia a realizat că nu poate construi gazoductul Blue Stream (prin Turcia) fără traversarea teriotoriul ucrainean. Condițiile pe care le prefigurează Rusia pentru a străbate Ucraina sunt considerate, în momentul actual, ca fiind inacceptabile. În aceste condiții, Gazprom a anunțat că încearcă să își diversifice portofoliul de clienți, îndreptându-se către China.
III.PRODUSEPETROLIERE
AUTOR: Brînduşa Covaci
Prețurile produselor petroliere pe piețele americane și nord-vest europene au înregistrat variații relativ semnificative în săptămâna analizată. Influenţate de evoluţia ascendentă a prețurilor la ţiţei, mediile săptămânale ale preţurilor au crescut, astfel: benzina regular fără plumb, condiții de livrare spot FOB, New York, cu 2,48%, la 498,55 $/tonă, motorina cu 0,1% sulf,condiţii de livrare CIF cargouri, Rotterdam, cu 4,62%, la 547,80 $/tonă și motorina diesel, condiții de tranzacționare – termen de livrare martie 2015, ICE Londra, cu 4,77%, la 559,94 $/tonă. Aceste creșteri, au apărut și pe fondul exporturilor și importurilor reciproce dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii. Marea Britanie consideră că deține rezerve importante de benzină pe care a decis să le exporte, importând motorină și jet kerosen. În schimb, Statele Unite ale Americii exportă motorină, importând benzină.
În Sudul și Sud-Estul Europei, produsele petroliere se tranzacționează la prețuri mult mai ridicate decât în Nordul Europei și în Statele Unite ale Americii. În săptămâna precedentă, produsele petroliere au avut următoarele evoluții:
– la București, în cadrul Bursei Române de Mărfuri – condiții de livrare: franco la beneficiar – benzina a fost tranzacționată cu 642,90 $/tonă (2502,64 RON/baril) – cu 28,95% mai mult decât la New York, iar motorina cu 634,52 $/tonă (2470,01 RON/baril) – cu 13,32% mai mult decât la Londra;
– motorina marină a fost tranzacționată la Atena-Pireus – condiții de livrare EXW (ex-works – franco fabrică) – cu 565,60 $/tonă (cu 3,25% mai mult decât la Rotterdam), iar la Istanbul – condiții de livrare DEQ (delivered ex quay – franco chei) – cu 612 $/tonă (cu 11,72% mai mult decât în Nord-Vestul Europei).
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: Baza de date I.E.M.
IV. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia Bălan
În perioada 9 – 15 februarie, la Bursa din Chicago, media cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2 a crescut cu 2,38% comparativ cu săptămâna precedentă, la 193,38 $/tonă. Cotațiile grâului american au pornind de la o valoare de 194,83 $/tonă luni, 9 februarie, coborând până la un minim al intervalului de 190,98 $/tonă, joi 12 februarie, cu o zi înainte de a creşte din nou la 194,47 $/tonă, vineri, 13 februarie a.c..
Cotaţiile grâului şi-au continuat tendinţa ascendentă ca urmare a unor factori tehnici de bursă, în pofida fundamentelor solide a principalilor indicatori ai pieței, cum ar fi cererea scăzută din partea cumpărătorilor pentru grâul provenit din Statele Unite, al doilea mare exportator mondial, după Uniunea Europeană.
De semnalat faptul că, miercuri 11 februarie, Ministrul egiptean al Industriei, Comerţului şi Investiţiilor, a anunţat că ţara sa a solicitat guvernului de la Moscova o derogare de la restricțiile de export rusești, care au intrat în vigoare în prima zi a acestei luni. Dacă în urma negocierilor dintre Rusia şi Egipt se va ajunge la un acord favorabil principalului importator mondial de grâu (Egipt), situaţia va afecta celelalte state furnizoare de grâu din lume, cum ar fi Uniunea Europeană (Franţa, România), Statele Unite, etc.
Porumb
AUTOR: Emilia Bălan
La Bursa din Chicago, media săptămânală a cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 a fost de 152,37 $/tonă, cu 1,32% mai mare faţă de intervalul precedent.
Trendul cotaţiilor porumbului american a fost diferenţiat, astfel: în primele 4 zile ale săptămânii tendinţa a fost descendentă, de la o valoare 154,03 $/tonă, pe 9 februarie, la 150,78 $/tonă, joi, 12 februarie. Ascensiunea cotaţiilor a avut loc vineri, când la închiderea tranzacţiilor bursiere, porumbul american era cotat la 155,60 $/tonă, cea mai mare valoare din ultimele 4 săptămâni.
Scumpirea accentuată a porumbului din ultima zi de tranzacţionare a săptămânii analizate a reflectat creşterea cotaţiilor la celelalte cereale (grâu şi soia), precum şi în contextul majorării preţului petrolului pe piaţa internaţională.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina Mereoru
La Bursa din Chicago, cotaţiile medii săptămânale la uleiul de soia şi la boabele de soia au continuat să crească. Astfel, cotaţia medie a boabelor de soia s-a majorat cu circa 0,34% în săptămâna analizată, la 358,12 $/tonă, iar cea a uleiului de soia a crescut cu 2,10%, la 685,01 $/tonă.
Potrivit datelor publicate de Departamentul Agriculturuii din SUA (USDA), în Raportul său din februarie 2015, respectiv „Soybean Oil: World Supply and Dristribution”, producţia mondială de ulei de soia ale SUA în sezonul 2014/2015 a crescut cu 2,23%, la 9,335 milioane tone comparativ cu sezonul anterior (9,131 milioane tone), iar consumul s-a redus cu aproximativ 3,20%, la 8,324 milioane tone (8,599 milioane tone – sezonul 2013/2014).
Zahăr
AUTOR: Simona Zamşa
În săptămâna 9 – 15 februarie 2015, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat 388,84 $/tonă, cu 2,89% mai mult față de cotația săptămânii anterioare. În prima zi de tranzacționare din intervalul analizat, cotațiile zahărului rafinat au marcat creșteri față de cele din săptămâna precedentă; în data de 9 februarie, cotația zahărului rafinat a fost de 386 $/tonă, nivel maxim al perioadei analizate. În următoarele 2 zile, prețurile au scăzut, ca urmare a diminuării cererii, iar în ultimele 2 zile, prețurile au înregistrat creșteri, dar acestea au fost moderate.
Prețurile internaționale ale zahărului, deși în ușoară creștere ca medie săptămânală, se mențin scăzute, fiind sub presiunea unor stocuri mondiale la niveluri foarte ridicate. Potrivit celor mai recente date ale Departamentului American al Agriculturii, în sezonul 2014/15, stocurile mondiale de zahăr se situează la 42,1 milioane tone, nivel cu 4% mai redus comparativ cu cel din sezonul 2013/14
Cafea
AUTOR: Anca Dragomirescu
În intervalul 09-15 februarie 2015, media cotațiilor la cafeaArabicaa fost de 3.590,62 $/tonă, cu 0,67% mai puțin față de săptămâna anterioară.
La sortimentul de cafea Robusta, media cotațiilor a fost de 1.964,00 $/tonă în intervalul analizat, cu 2,19% mai mult comparativ cu săptămâna precedentă.
Cacao
AUTOR: Anca Dragomirescu
Media cotațiilor la sortimentul cacao nr.7 care cotează la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 3.071,95 $/tonă, cu 5,35% mai mult comparativ cu săptămâna anterioară.
În perioada 09-15 februarie 2015, media cotațiilor la sortimentul de cacao care cotează la Bursa din New-York, franco-depozit, a fost de 2.906,60 $/tonă, cu 6,82% mai mult față de intervalul precedent.
Bumbac
AUTOR: Simona Zamşa
În săptămâna analizată, prețurile celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri, atribuite unei cereri ușor mai ridicate comparativ cu săptămânile precedente. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.527,84 $/tonă, cu 1,55% mai mare față de cotația săptămânii trecute, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a crescut cu 1,98% și s-a situat la 1.375,96 $/tonă.
La bumbacul Index „A”, prețurile au oscilat între 1.518,14 $/tonă, nivel minim, în prima zi de tranzacționare și 1.533,58 $/tonă, nivel maxim, în ultima zi. În cazul bumbacului american, cel mai ridicat preț din săptămâna analizată a fost de 1.396,21 $/tonă (13 februarie), iar cel mai scăzut a fost de 1.367,54 $/tonă (11 februarie).
Conform previzunilor făcute pe 12 februarie a.c., de analiștii de la USDA, în sezonul 2014/15, producția mondială de bumbac este estimată la 25,9 milioane tone, cu 2% mai puțin față de sezonul anterior. Consumul mondial de bumbac se situează la 24,2 milioane tone, înregistrând o creștere de 2% față de sezonul 2013/14.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: Baza de date I.E.M.
V.METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Florela Stoian
Menținându-se în marja 1.800-1.900 $/tonă, cotațiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange-LME) au scăzut până la minimul de 1.811,50 $/tonă pe fondul cererii slabe din China—consumatorul care deține o pondere de circa 50% în consumul mondial. Scăderea cererii de aluminiu din China, previzionată la 4% în 2015, va fi determinată de încetinirea ritmului creșterii economice, prognozat la 7%, în creştere(7,4% în 2014), cel mai lent ritm de dezvoltare după anul 1990. Cotația medie a metalului alb a înregistrat o diminuare cu 1,57% față de media săptămânală anterioară, la 1.831,80 $/tonă, stabilizându-se în această marjă în ultimele patru săptămâni consecutive.
Nivelul stocurilor demetal alb au scăzut sub 4 milioane tone, pentru prima dată din mai 2009, iar media săptămânală a acestora a înregistrat o diminuare cu 0,81% față de media săptămânală anterioară, la 3.982.775 tone.
Cupru
AUTOR: Emilia Manole
În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale din Londra (LME) a înregistrat o creștere modestă, de 0,36%, la 5.665,70 $/tonă. În ciuda pierderilor de zi cu zi din ultima perioadă, cuprul a înregistrat o creştere nesemnificativă, de 0,1% în săptămâna curentă, fiind prima majorare din ultimele trei săptămâni a.c.. Perspectivele pentru creșterea cererii din China (piețele vor fi închise de la 18 februarie pentru o săptămână, urmând vacanța de Anul Nou Chinezesc) este încă incertă, conform datelor recente, care indică menţinerea unei cereri destul de slabe.
Media stocurilor de cupru la Bursa de la Londra a continuat trendul ascendent, înregistrând o nouă creştere, de 9,89%, faţă de media săptămânală anterioară, la 290.435 tone. De la sfârșitul anului 2014 și până în prezent stocurile metalului roșu au înregistrat creșteri de 49,4%, la 155 mii de tone.
Plumb
AUTOR: Florela Stoian
Oscilațiile cotațiilor plumbului la LME în marja 1.800-1.900 $/tonă și scăderea cotației medii săptămânale cu 0,79% față de media săptămânală a acestora, la 1.830,40 $/tonă, a fost determinată de interesul scăzut pentru metalul în formă primară, manifestat de investitorii din China înaintea vacanței de Anul Nou Chinezesc.
Cererea slabă pentru acest metal, reflectată de diminuarea mediei săptămânale a stocurilor de la bursa londoneză cu 0,38% față de media săptămânală anterioară, la 213.650 tone, contribuie la menținerea în echilibru a pieței mondiale a plumbului, cea mai echilibrată piață în comparație cu celelalte metale neferoase.
Zinc
AUTOR: Florela Stoian
Cotația medie a zincului la LME se menține peste 2.100 $/tonă, practic la acealași nivel înregistrat în săptămâna anterioară, de 2.133,40 $/tonă, pe fondul cererii pentru metalul alb-albastru în special ca garanție pentru împrumuturile financiare ale producătorilor. Prețul zincului va fi însă dezavantajat pe termen mediu, după revenirea în depozite a metalului livrat în ofertele de finanțare.
Nivelul stocurilor scăzut semnificativ, sub 600.000 în 12 și 13 februarie, iar media săptămânală a acestora a înregistrat o diminuare de 3,05% față de media săptămânală anterioară, la 603.295 tone.
Nichel
AUTOR: Anca Dragomirescu
În perioada 09-15 februarie 2015, media cotațiilor la nichel, la Bursa de la Londra, a fost de 14.794,00 $/tonă, cu 1,58% mai puțin comparativ cu intervalul precedent.
Stocurile de nichel la bursa londoneză au scăzut de la 426.324 tone înregistrate pe 09 februarie 2015 la 426.228 tone în data de 13 februarie, a.c. (-96 tone).
Cositor
AUTOR: Eufrosina Mereoru
În săptămâna analizată, preţurile internaţionale ale cositorului, la Bursa de Metale din Londra, au avut un trend descendent, pentru a cincea săptămână consecutivă situându-se sub valorile celor din săptămâna anterioară. Astfel, cotaţia medie a cositorului în perioada 09 – 15 februarie 2015, a fost de 18.144 $/tonă, mai redusă cu 4,15% faţă de cea înregistrată cu o săptămână în urmă. Tendinţa de reducere a cotaţiilor cositorului a fost determinată de creşterea exporturilor de cositor rafinat ale Indonezieidin luna ianuarie2015, cu 6.770 tone mai mult cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.
Scăderea stocurilor de la LME, cu 11.500 tone la data de 13 februarie 2015, a contribuit la diminuarea mediei săptămânale a acestora până la 11.793 tone, sau cu 0,40% sub nivelul mediei din săptămâna precedentă, când s-a înregistrat 11.840 tone.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: Baza de date I.E.M.
VI. METALE PREŢIOASE
AUTOR: Dana Ghiţac
Pe parcursul săptămânii analizate, pieţele de metale preţioase, atât cele la termen, cât şi cele la disponibil, au continuat să evolueze sub presiunea de scădere exercitată de evoluţia dolarului american pe pieţele valutare din întreaga lume, de scăderea în ritm alert a inflaţiei în UE şi SUA şi de migrarea interesului speculativ spre pieţele de capital.
Această conjunctură a avut un impact extrem de nefavorabil şi pe pieţele din Londra[1],unde toate metalele preţioase au cotat pe trend descendent.
Aur
Preţul de referinţă al aurului[2] a scăzut cu 2,44%, la 1.230,35 $/u.f.. Îmbunătăţirea economiei SUA, o posibilă majorare a ratei dobânzii de referinţă în Statele Unite şi creşterea constantă a dolarului american, în special în raport cu euro, au exercitat puternice presiuni descendente asupra metalului galben, care a continuat să coteze pe trend descendent până joi, când a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci săptămâni (1.222,5 $/u.f., la închiderea tranzacţiilor din 12 februarie). În a ceste condiţii, în ciuda scumpirii de vineri (cu aproape 1% într‑o singură zi, ca urmare a eşuării discuţiilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali), la închiderea fixingului londonez din 13 februarie uncia fină de aur valora cu aproape 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.232,5 $, comparativ cu 1.241 $ în 6 februarie.
În România, valoarea de referinţăagramul de aur[3] s‑a diminuat cu 1,75%, la 155,14 lei. Scăderea, mai puţin accentuată decât pe piaţa londoneză, s‑a datorat puternicei aprecieri a dolarului SUA în raport cu moneda naţională, care a atenuat în primele trei zile impactul ieftinirii abrupte a unciei fine. Prin urmare, în lipsa acestei susţineri, adică după ce moneda americană a reînceput să scadă, valoarea gramul de aur s‑a diminuat în ritm atât de accentuat încât pe 13 februarie Banca Naţională a României anunţa un preţ cu peste 2% mai mic decât cu o săptămână în urmă:153,21 lei/gram, faţă de 156,63 lei/gramîn 6 februarie.
Argint
Preţul de referinţă al argintului[4] a scăzut cu 2,26%, la 16,89 $/u.f.. În lipsa unor stimuli semnificativi pentru o creşterea cererii de fabricaţie, argintul a continuat să coteze sub directa influenţă a interesului speculativ, care a determinat o ieftinire mult mai accentuată decât cea a aurului. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 13 februarie uncia fină de argint valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 16,86 $, comparativ cu 17,22 $ în 6 februarie.
Platină
Preţul de referinţă al platinei[5] a scăzut cu 2,06%, la 1.207,20 $/u.f.. Puternic afectat de continua ieftinire a aurului şi de intensificarea tranzacţiilor speculative în detrimentul cererii pentru active de refugiu, metalul alb a cotat pe trend accentuat descendent şi la închiderea fixingului londonez din 13 februarie uncia fină de platină valora cu peste 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă: 1.201 $, comparativ cu 1.239 $ în 6 februarie.
Paladiu
Preţul de referinţă al paladiului[5] a crescut cu 1,22%,la 776,60 $/u.f.. Pe parcursul intervalului analizat metalul a continuat să evolueze sub presiunea exercitată de modul în care percep investitorii potenţialul speculativ al unui metal preţios pentru care analiştii prognozează un deficit de ofertă din ce în ce mai mare pe piaţa mondială (ca urmare a puternicei dezvoltări a industriei auto din SUA). Prin urmare, după ce a cotat în scădere până la un minim de 771 $ (pe 11 februarie), metalul s‑a redresat în ritm atât de susţinut încât a anulat ieftinirea cumulată de luni până miercuri (-2%) şi la închiderea fixingului londonez din 13 februarie, uncia fină de paladiu valora la fel ca la sfârşitul săptămânii anterioare (pe 6 februarie): 786 $.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Preţioase
Sursa:Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de LBMA, LPPM, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
NOTE:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu in coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru(simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBM)
ETFS Physical Platinum Shares(simbol PPLT) şi ETFS Phyisical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Platinum and Palladium Market (LPPM)
VII. PIAŢA VALUTARĂ ŞI PIEŢELE DE CAPITAL
AUTOR: Andrei Rădulescu
Piaţa valutară
Pe parcursul săptămânii trecute cursul mediu al dolarului american a consemnat evoluții predominant favorabile, atât în raport cu monedele din țările dezvoltate, dar și raportat la monedele țărilor emergente și în dezvoltare.
Evoluția cursului mediu al dolarului american a fost influențată pe parcursul săptămânii trecute de o serie de factori, printre care se menționează: dinamica indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii (SUA, Zona Euro); negocierile privind încetarea focului în Estul Ucrainei (încheiate cu un acord între Rusia, Ucraina, Germania și Franța); discuțiile privind finanțarea externă a Greciei (o decizie a Eurogrup fiind amânată pentru penultima săptămână din februarie); evoluțiile din piețele de obligațiuni, acțiuni șimaterii prime.
Din perspectiva macroeconomică, în Statele Unite calendarul săptămânii a fost limitat la comunicarea datelor privind dinamica comerțului cu amănuntul (acesta a continuat să scadă în ianuarie) și a încrederii consumatorilor (în atenuare în luna februarie, către nivelul minim al ultimelor trei luni). Cu toate acestea, așteptările privind dinamica inflației pe termen mediu au accelerat în februarie, în contextul stabilizării și inflexiunii cotațiilor internaționale la țiței. În acest context, a crescut probabilitatea ca FED să majoreze rata de dobândă de referință până la jumătatea anului curent.
Pe de altă parte, se notează dinamica indicatorilor macroeconomici din Zona Euro: economia regiunii a accelerat în ultimul trimestrul din 2014 (creștere cu 0,3% față de trimestrul III și cu 0,9% raportat la trimestrul IV 2013).
Trebuie menționat faptul că, discuțiile liderilor eleni cu reprezentanții instituțiilor internaționale au concentrat atenția investitorilor pe piețele financiare pe parcursul săptămânii trecute. Eurogrup a decis amânarea unei decizii privind un posibil nou acord de finanțare a Greciei pentru penultima săptămână din februarie.
Astfel, dolarul american s-a apreciat, în medie, cu 0,3% față de moneda unică europeană săptămâna trecută. De asemenea, moneda americană a crescut și față de mondele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,4%), coroana suedeză (cu 0,5%).
Totodată, dolarul s-a apreciat și raportat la monedele din Australia (cu 0,2%), Elveția (cu 0,3%), Norvegia (cu 0,6%) și Japonia (cu 1,2%).
Pe de altă parte, cursul monedei americane a stagnat în raport cu dolarul canadian și s-a depreciat față de lira sterlină (cu 0,8%) și comparativ cu kiwi neo-zeelandez (cu 1,2%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare se notează aprecierea generalizată a dolarului american, mai pronunțată față de peso mexican (cu 0,7%), rupia indiană (cu 0,7%) și real-ul brazilian (cu 3,6%) (evoluție determinată de deteriorarea climatului macroeconomic din Brazilia, aspect confirmat de declinul vânzărilor din comerțul cu amănuntul).
În raport cu leul românesc, dolarul american s-a apreciat cu 1% săptămâna trecută, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/USD (depreciere cu 0,3%) și EUR/RON (apreciere cu 0,6%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.
Pieţe de capital
Pe parcursul săptămânii trecute, piețele internaționale de acțiuni au fost influențate de dinamica indicatorilor macroeconomici globali, știrile privind situația financiară a Greciei și conflictul din Ucraina, informațiile din sfera companiilor și evoluțiile din piețele valutare, de titluri de stat șimaterii prime.
Comentatorii de specialitate notează o evoluție pozitivă a indicilor bursieri globali, pe fondul acordului de încetare a focului (încheiat între Ucraina, Rusia, Germania și Franța), dar și a negocierilor privind posibilitatea ajungerii la un nou acord de finanțare a Greciei (Eurogrup a amânat pentru penultima săptămână din februarie deciziile în acest sens).
De asemenea, evoluția predominant favorabilă a indicatorilor macroeconomici, în special în Zona Euro, precum și inflexiunea cotațiilor internaționale la țiței au avut impact pozitiv pentru piețele de acțiuni internaționale.
Astfel, indicele Morgan Stanley pentru piețele globale a crescut cu 1,7%, până la 427,8 puncte săptămâna trecută (avans cu 2,6% de la începutul anului). De menţionat, dinamica piețelor din țările dezvoltate, indicele Morgan Stanley pentru această categorie urcând cu 1,8%, până la 1 752,2 puncte (creștere cu 2,5% de la începutul anului).
Indicele Morgan Stanley pentru piețele emergente a urcat cu 0,8%, până la 986,6 puncte săptămâna trecută (avans cu 3,2% de la începutul anului).
De asemenea, se menţionează dinamica pieței americane, deși unii indicatori macroeconomici comunicați pe parcursul săptămânii au consemnat evoluții nefavorabile (vânzările din comerțul cu amănuntul au scăzut în luna ianuarie): indicele S&P 500 a crescut cu 2%, la 2 097 puncte, iar indicele Dow Jones a urcat cu 1,1%, la 18 019,4 puncte.
În Europa, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 1%, la 377,1 puncte, evoluție susținută de dinamica favorabilă a indicatorilor macroeconomici: economia Zonei Euro a accelerat în trimestrul IV, iar încrederea investitorilor în regiune a atins în februarie nivelul maxim din vara anului 2014 (indicatorul Sentix).
În Asia, indicele regional calculat de Morgan Stanley a crescut cu 1,2%, până la 142,9 puncte săptămâna trecută.
În România, indicele general al pieței de acțiuni (BET) a urcat cu 1,9%, până la 7 195 puncte în a doua săptămână din februarie.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date I.E.M.
1 London Bullion Market (LBM) şi London Platinum and Palladium Market (LPPM) – pieţe londoneze angro de aur şi argint, respectiv platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
2 Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
3 Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
4 Comunicat zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
5 Stabilit, în după amiaza fiecărei zile, de Piaţa de Platină şi Paladiu din Londra (LPPM).