I. ŢIŢEI
AUTOR: Mariana Papatulică
În săptămâna 13-19 ianuarie 2014, preţurile ţiţeiurilor de referinţă din Europa şi SUA, pe piaţa spot din Rotterdam, au înregistrat evoluţii uşor divergente, în termeni de medii săptămânale: Brentul (Marea Britanie) a scăzut cu 0,46%, la 106,82 $/baril, în timp ce WTI (SUA) a înregistrat o redresare minoră, de 0,66%, la un nivel de aproape 92,98 $/baril, după declinul accentuat din săptămâna precedentă.
Creşterea uşoară a preţului ţiţeiului WTI (SUA) – care în cursul săptămânii a înregistrat un maxim al ultimelor 2 săptămâni, de 94,17 $/baril, s-a datorat declinului accentuat, pentru a 7-a săptămână consecutiv, al stocurilor de ţiţei ale SUA, raportului favorabil referitor la evoluţia activităţii în sectorul industrial american, precum şi evaluării relativ optimiste efectuată de Banca centrală, FED, în aşa-numita Carte Bej, cu privire la rata de creştere economică în SUA.
Conform datelor publicate de Departamentul Energiei din SUA, stocurile de ţiţei au scăzut, în săptămâna analizată, cu 7,7 mil.barili, cu mult peste aşteptările analiştilor, care mizau pe un declin de numai 1,6 mil.barili, iar cumulat, în ultimele 7 săptămâni, declinul a fost de 41,2 mil.barili.
Tendinţa de apreciere a dolarului SUA a atenuat, însă, “firava” înviorare a preţurilor WTI.
Preţul ţiţeiului Brent a fost descurajat de aprecierea dolarului în raport cu euro, dar mai ales, de perspectiva unei apropiate redresări a ofertei de ţiţei a Libiei, puternic diminuată în ultimele 6 luni, din cauza problemelor politice si sociale din această ţară. Libia este unul din furnizorii importanţi de ţiţei ai Europei, iar o parte din ţiţeiurile sale de calitate superioară concurează direct cu ţiţeiul Brent.
Relaxarea sancţiunilor asupra Iranului, măsură care ar urma să intre în vigoare săptămâna viitoare, nu va avea un impact imediat asupra ofertei de ţiţei pe piaţa internaţională, deoarece sancţiunile petroliere nu vor fi încă eliminate. În luna februarie ar urma să fie reluate negocierile dintre Iran şi principalele puteri mondiale, P5+1, în vederea soluţionării disputei în problema nucleară a Iranului, care ar putea conduce la ridicarea embargoului petrolier.
Potrivit estimărilor “Commerzbank”, oferta mondială de ţiţei ar putea creşte în anul 2014 cu 2 mil.barili/zi (100 mil.tone/an), dacă Iranul şi Libia îşi vor relua exporturile la cotele anterioare impunerii embargoului (vara 2012, în cazul Iranului) şi, respectiv, al crizei producţiei din Libia (declanşată în iulie 2013).
Pe de altă parte, OPEC a prognozat o creştere a cererii mondiale de ţiţei, în 2014, cu 1,05 mil.barili/zi, la 90,91 mil.barili/zi, cu menţiunea că cererea pentru ţiţeiul propriu se va diminua ca urmare a majorării ofertei provenită din afara OPEC, respectiv din SUA, Canada, Brazilia, cele două Sudan-uri etc.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: Mariana Papatulică
Preţul gazului natural pe piaţa spot a SUA a continuat să crească faţă de săptămâna precedentă, cu 5,40 $/1000 m.c., la 151,40 $/1000 m.c. Menţinerea tendinţei de creştere a preţului s-a datorat persistenţei temperaturilor scăzute, în special în zona de nord-est a ţării, care au determinat reducerea importurilor de gaz prin conducte din Canada, cu 24%, şi a celor de GNL, cu 59%, şi au antrenat un nou record al destocărilor, în vederea completării cererii de consum.
III. PRODUSE PETROLIERE
AUTOR: Mariana Papatulică
Benzină
Preţul benzinei cu CO 95, regular, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 0,91%, în termeni de medii săptămânale, la o valoare de 949,00 $/tonă.
Preţul benzinei a fost subminat de declinul cererii din partea SUA, care, în săptămâna precedentă, a înregistrat o creştere accentuată a stocurilor proprii (cu 6 mil.barili/zi), combinat cu o cerere sezonieră redusă în Europa. Reamintim că, în săptămâna precedentă, rafinorii europeni au exportat benzină în SUA, pentru a compensa deficitul intern cauzat de închiderile de capacităţi de rafinare din cauza vremii nefavorabile, dar ulterior interesul pentru achiziţii spot din Europa s-a redus considerabil, după ce a fost redeschisă o rafinărie din Canada, care aprovizionează nordul SUA.
Cererea de benzină în Europa de vest este atât de scăzută, încât unele componente, care intră în mixul final de benzină, au fost exportate în Asia.
Motorină
Preţurile distilatelor medii pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri şi-au atenuat considerabil declinul, în cazul motorinei cu 0,1% sulf, la numai 0,66%, iar în cazul diesel-ului au avut o evoluţie relativ staţionară (+0,06%). Valorile medii săptămânale au înregistrat 911,50 $/tonă la motorină şi 932,50 $/tonă în cazul diesel-ului.
Declinul preţului motorinei a reflectat scăderea preţului ţiţeiului, ca şi cererea scăzută, în Europa de vest, pentru combustibili de încălzire (în pofida ieftinirii relative a motorinei la Rotterdam, ca urmare a întăririi dolarului) şi stocurile ridicate.
Preţul disesel-ului a fost susţinut de cererea din partea unor ţări din nordul şi vestul Africii.
Păcură
Preţul păcurii cu 3,5% sulf, pe piaţa spot din nord-vestul Europei, CIF cargouri, a scăzut cu 0,50%, la o medie săptămânală de 552,08 $/tonă, în consens cu declinul preţului ţiţeiului Brent.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: Baza de date I.E.M.
IV. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia Bălan
La Bursa din Chicago, cotaţiile grâului american roşu moale nr. 2 şi-au continuat trendul descendent, în condiţiile în care disponibilităţile mondiale sunt prognozate la un nivel foarte mare. Astfel, media cotaţiilor grâului american, în săptămâna 13 – 19 ianuarie 2014, a fost de 209,93 $/tonă, în scădere cu 3,17% faţă de perioada precedentă.
Potrivit Raportului din ianuarie 2014 al Departamentului American al Agriculturii (United States Department of Agriculture – USDA), în sezonul 2013/14, disponibilităţile mondiale de grâu (stocuri iniţiale + producţie + importuri) vor fi de 1,04 miliarde tone, în creştere cu 42 milioane tone (+4,14%) comparativ cu cele din 2012/13.
Porumb
AUTOR: Emilia Bălan
În perioada analizată, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2, la Bursa din Chicago, a înregistrat o creştere de 1,34% comparativ cu perioada anterioară, la 168,79 $/tonă.
Scumpirea porumbului american a avut loc în contextul în care noile prognoze, pentru sezonul 2013/14, ale USDA, din ianuarie a.c., privind stocurile de porumb ale SUA (principalul producător şi exportator de porumb din lume) vor fi mai mici cu peste 4 milioane tone decât se anticipase cu o lună în urmă, la 41,4 milioane tone.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina Mereoru
La Bursa din Chicago, cotaţiile medii săptămânale ale uleiului de soia şi ale boabelor de soia au înregistrat majorări. Astfel, cotaţia medie a uleiului de soia în săptămâna analizată a crescut nesemnificativ, respectiv cu 0,03%, la 832,39 $/tonă, comparativ cu săptămâna anterioară când s-a înregistrat 832,12 $/tonă, iar cea a boabelor de soia s-a majorat cu 1,82%, la 486,13 $/tonă faţă de perioada anterioară (477,44 $/tonă). Conform Raportului Departamentului Agriculturii al SUA (USDA), exporturile de ulei de soia din SUA către China sunt estimate la 106.000 tone în 2014/2015.
La nivel mondial producţia de ulei de soia este prognozată la 286,8 milioane tone, în creştere cu 1,9%.
Zahăr
AUTOR: Simona Zamşa
În săptămâna 13 – 19 ianuarie 2014, cotaţiile zahărului rafinat au înregistrat reduceri, pe fondul scăderii achiziţiilor din partea investitorilor. Piaţa mondială a zahărului se află sub presiunea unor disponibilităţi mondiale ridicate pentru al treilea sezon consecutiv. De asemenea, în ultimele 6 luni, se remarcă o tendinţă descendentă a cererii pentru zahăr rafinat şi o creştere a consumului de îndulcitori (sintetici sau naturali).
La Bursa de la Londra, cotaţia medie a zahărului rafinat a fost de 419,78 $/tonă, cu 3% mai puţin faţă de cotaţia săptămânii anterioare.
Cafea
AUTOR: Anca Dragomirescu
Mediile cotaţiilor la sortimentele de cafea Arabica şi Robusta, în săptămâna 13-19 ianuarie 2014, la nivel mondial, nu au cunoscut schimbări semnificative la bursele respective, comparativ cu intervalul precedent.
Cacao
AUTOR: Anca Dragomirescu
În săptămâna 13-19 ianuarie 2014, evoluţiile mediilor cotaţiilor la sortimentul cacao nr.7 care cotează la Bursa de la Londra, CIF şi la sortimentul de cacao care cotează la Bursa din New-York, franco-depozit, s-au majorat uşor, fiind influenţate de volumul tranzacţiilor.
Bumbac
AUTOR: Simona Zamşa
În săptămâna analizată, preţurile internaţionale ale bumbacului au înregistrat creşteri, datorate intensificării vânzărilor comparativ cu cele înregistrate în săptămâna anterioară.
La Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a situat la 1.875,09 $/tonă, marcând o creştere de 2%, iar la Bursa din Liverpool, cotaţia medie a bumbacului Index “A” a fost de 1.983,62 $/tonă, cu 1,49% mai mult faţă de cotaţia săptămânii anterioare.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: Baza de date I.E.M.
V. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Florela Stoian
În intervalul analizat, cotaţiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange-LME) au evoluat favorabil, pe fondul creşterii primelor la un nivel record în SUA (20 cenţi/libră) şi al preocupărilor investitorilor financiari privind aprovizionarea cu metal la preţuri avantajoase, sub pragul de 1.800 $/tonă. Cotaţia medie a aluminiului a crescut cu 0,67% comparativ cu media săptămânală anterioară, la 1.734,80 $/tonă.
În ciuda închiderii permanente a celor două topitorii ale companiei Alcoa (SUA) prin care producţia s-a redus cu 84.000 tone/an, supraoferta de aluminiu existentă la nivel mondial a determinat creşterea stocurilor la bursa londoneză la un nou nivel maxim, de 5.492.325 tone la 12 ianuarie. Această creştere, motivată de majorarea stocurilor din Vlissingen până la 2.530.125 tone, a contribuit la creşterea mediei săptămânale a stocurilor la LME, cu 0,31% faţă de media săptămânală anterioară, la 5.464.460 tone.
Cupru
AUTOR: Emilia Manole
În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului a crescut uşor, respectiv cu 0,22%, la 7.336,50 $/tonă, fapt ce s-a datorat sporirii cererii.
Stocurile la Bursa de la Londra au fost în scădere, în mod constant, din luna semptembrie 2013 şi până în prezent, ajungând la 337.480 tone (-3,74%). Această scădere se datorează unor preocupări reale de aprovizionare pe termen scurt pe piaţă în depozitele de la LME, precum şi grevei portuare din Chile, principalul producător de cupru din lume.
Plumb
AUTOR: Florela Stoian
Oscilând între 2.119 şi 2.198,50 $/tonă, cotaţiile plumbului la LME au avut o evoluţie favorabilă, susţinută de cererea din sectorul de fabricare a bateriilor auto pe perioada sezonului rece, dar şi de previziunile ce sugerează creşterea consumului de plumb în China în anul 2014. Creşterea cotaţiilor a fost încurajată, de asemenea, de posibila restrângere a ofertei de minereuri de plumb, după ce la 12 ianuarie Indonezia a interzis exportul de minereuri şi a introdus un tarif progresiv pentru exporturile de concentrate de cupru, plumb, zinc şi fier. Taxele de export vor creşte treptat de la 20% sau 25% la 60% până în 2016.
Cererea susţinută pentru plumb s-a reflectat în scăderea constantă a stocurilor de metal la bursa lodoneză, a căror medie a scăzut cu 1,24% faţă de media săptămânală precedentă, la 211.350 tone.
Zinc
AUTOR: Florela Stoian
Creşterea cotaţiilor zincului la LME la nivelul maxim de 2.097$/tonă la 14 ianuarie a fost susţinută de cererea industrială din China şi de restrângerea ofertei de metal prin oferirea metalului ca garanţie către băncile ce asigură împrumuturi financiare producătorilor. Cotaţia medie a înregistrat o creştere de 1,77% faţă de media săptămânală anterioară, la 2.067,30 $/tonă. Având în vedere posibila restrângere a ofertei de minereuri şi concentrate de zinc după interzicerea exportului de minereu şi concentrate de zinc din Indonezia, se anticipează că preţurile zincului se vor situa pe o curbă ascendentă în 2014 şi 2015.
Cererea susţinută pentru zinc este reflectată de tranzacţionarea a 21.625 tone de metal în intervalul analizat. Diminuarea nivelului stocurilor la 883.950 tone la 14 ianuarie a determinat scăderea cu 2,38% a mediei săptămânale a stocurilor de zinc la LME comparativ cu media săptămânală anterioară, la 892.465 tone.
Nichel
AUTOR: Anca Dragomirescu
În perioada 13-19 ianuarie 2014, media cotaţiilor nichelului a înregistrat, pentru prima dată, după aproape un an, o creştere semnificativă de 6,01% comparativ cu săptămâna 06-12 ianuarie a.c.
Stocurile de nichel la bursa londoneză în intervalul analizat au scăzut, pentru prima dată după luni întregi de acumulare, cu 1.200 tone faţă de săptămâna anterioară.
Prin urmare, estimările pentru anul 2014 ale specialiştiilor de la Grupul Intenaţional de Studii pentru piaţa Nichelului (INSG) încep să capete contur. Aceste estimări se bazează pe o revenire a pieţei nichelului în acest an, datorată creşterii previzibile la nivel mondial a producţiei de oţeluri inoxidabile cu 8-10% (circa 31.000 tone) faţă de anul 2013 (28.130 tone).
Cositor
La Bursa de Metale din Londra, în perioada 13 – 19 ianuarie 2014, cotaţia medie a cositorului a înregistrat o creştere de 1,93%, la 22.215 $/tonă, comparativ cu cea din săptămâna anterioară (21.794 $/tonă). Această creştere se datorează reducerii producţiei şi a stocurilor şi sporirii uşoare a cererii. Industria cositorului pare să rămână o forţă în economia unor ţări, un contributor puternic la dezvoltarea industriei electronice la nivel mondial în urmărorii doi ani, conform datelor furnizate de analiştii Institututului Internaţional de Cercetări pentru Cositor (ITRI). În aceste condiţii, un oficial de la Asia Alpha, Valentijn Van Velthoven, a prognozat creşterea producţiei mondiale de echipamente electronice cu 6% şi respectiv cu 7% în 2014 – 2015, după o scădere de 2% în 2013.
Scăderea stocurilor de la LME, cu 60 tone la data de 17 ianuarie 2014, a contribuit la diminuarea mediei săptămânale a acestora, până la 9.560 tone sau cu 0,85% sub nivelul mediei din săptămâna precedentă, când s-a înregistrat 9.761,25 tone. De asemenea, stocurile de cositor au atins, în ultima zi a săptămânii analizate, 9.470 tone, cel mai redus nivel din februarie 2012.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: Baza de date I.E.M.