Tendinţe şi perspective ale prețurilor pe principalele pieţe internaţionale de mărfuri şi valutare în perioada 26 februarie – 04 martie 2018

I. ŢIŢEI

 dr. Petre PRISECARU

În intervalul 26 februarie – 4 martie 2018, preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX (New York) şi ICE (Londra), exprimate în termeni de medii săptămânale, în tranzacţiile cu scadenţă în luna aprilie, au înregistrat scăderi, de 0,44% în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 62,16 $/baril, şi de 0,58% în cazul țițeiului Brent (Marea Britanie), la 65,62 $/baril.

Prețurile țițeiului la termen (cotațiile bursiere) au scăzut din nou, sub influența știrilor privind creșterea cursului dolarului SUA și majorarea stocurilor și producției de petrol din SUA, ca și a stocurilor de benzină. În plus, anunțul Administrației Trump privind decizia de a introduce taxe vamale ridicate la importul de oțel a afectat negativ piețele financiare, mai ales cele legate de sectorul industrial.

OPEC speră să relaxeze reducerea producției sale de țiței în 2019. Ministrul saudit al petrolului, Khalid al-Falih, a declarat că speră că OPEC va putea relaxa limitele de producție anul viitor, concomitent cu punerea în aplicare a unui cadru permanent de cooperare între OPEC și țările neOPEC, care participă la acord. „Un studiu în desfăşurare va arăta gradul de echilibrare al pieței, ceea ce va atrage după sine anunțul următorului pas. Următorul pas poate fi relaxarea constrângerilor de producție,“ a declarat Al-Falih reporterilor de la New Delhi. „Estimarea mea este că se va întâmpla cândva în 2019. Dar noi nu știm când și noi nu știm cum.“ El a adăugat că un acord de cooperare de lungă durată constituie o prioritate. „Ceea ce ne dorim este un cadru permanent de colaborare, care va aduce laolaltă producători din OPEC și neOPEC, ca să stabilească un mod de monitorizare a pieței, capabil să ne permită să luăm decizii rapide“, a spus el.

Statele Unite ale Americii vor depăși Rusia ȋn postura de cel mai mare producător de petrol din lume până în 2019, cel târziu, apreciază Agenția Internațională a Energiei (AIE), din cadrul OECD. Directorul executiv Fatih Birol al AIE a declarat, la un eveniment din Tokyo, că Statele Unite vor depăși Rusia ȋn calitate de cel mai mare producător de țiței „cu siguranță anul viitor“, dacă nu chiar în acest an. „ În SUA, creșterea producției de țiței de șist este foarte puternică, ritmul este foarte ȋnalt … Statele Unite ale Americii vor deveni, cândva foarte curând, producătorul de petrol nr.1 din lume “, a declarat Birol pentru agenția Reuters.

Producția de petrol brut a SUA a crescut, pentru prima dată din 1970, la peste 10 milioane de barili pe zi (500 milioane tone/an), atingând un nou maxim istoric – cu un volum de 10,057 mil. barili pe zi – în noiembrie 2017 şi depășind astfel exportatorul nr.1 de petrol, Arabia Saudită. The Energy Information Administration (SUA) a declarat la începutul acestei luni că producția SUA va depăși 11 milioane de barili pe zi (550 milioane tone/an), până la finele lui 2018. Birol a spus că, anterior, el văzuse un vârf maxim al producției de petrol din SUA atins înainte de 2020 și că nu se aștepta la un declin în următorii 4-5 ani. Creșterea producției din SUA poate disturba puternic piețele globale de petrol, venind într-un moment în care producători majori – inclusiv Rusia și cei OPEC din Orientul Mijlociu – au decis limitarea ofertei pentru a încuraja nivelul prețurilor. Tițeiul și gazul de șist din SUA sunt, de asemenea, din ce în ce mai mult oferite la export, inclusiv pe cele mai mari piețe importatoare și cu cea mai rapidă creștere din lume, din Asia, ceea ce afectează cota de piață deținută de OPEC. În SUA, importurile nete de țiței au scăzut, la finele lunii februarie, cu 1,6 milioane de barili/zi (80 milioane tone), la 4,98 milioane de barili/zi (249 milioane tone/an), acesta fiind cel mai scăzut nivel de când a început înregistrarea datelor, în anul 2001, ceea ce reflectă eroziunea în continuare a cotei de piață deţinută de OPEC în SUA, piață pe care OPEC s-a bazat ȋn ultimele decenii. Birol a spus că, totuși, creșterea producției de țiței nu a fost puternică doar în Statele Unite, ci și ȋn Canada, în special pe baza nisipurilor asfaltice, dar și la proiectele offshore din Brazilia. Acestea sunt alte două motoare majore de creștere a ofertei din afara OPEC. Pe partea cererii, Birol a declarat că AIE preconizează o creștere de aproximativ 1,4 milioane de barili/zi (70 milioane tone/an) în 2018.

II. GAZ NATURAL

dr. Petre PRISECARU

În săptămâna 26 februarie – 4 martie 2018, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în octombrie, au crescut cu 3,68%, la un nivel de 96,38 $/1000 m.c.

În perioada 21-28 februarie, conform datelor publicate de PointLogic Energy, oferta medie totală de gaz natural s-a mărit cu 1% față de săptămâna anterioară. Producția de gaz uscat s-a mărit cu 1%, dar producția record din ultimele săptămâni va avea un efect moderat asupra prețurilor. Importurile din Canada s-au majorat, în medie, cu 4%. Cererea a fost relativ stagnantă, iar consumul total a rămas neschimbat față de săptămâna precedentă, fiind de 2,12 miliarde m.c./zi, conform datelor publicate de PointLogic Energy. Consumul de gaz natural din centralele electrice s-a majorat cu 4%, cel al sectorului industrial a rămas constant, la 617,6 milioane m.c./zi, iar ȋn sectorul rezidențial și comercial consumul a scăzut cu 2%. Exportul de gaz natural spre Mexic s-a majorat cu 1%.

În China, oferta de gaz natural a sporit de la 103,4 miliarde m.c. în 2010 la 248,2 miliarde m.c. în 2017, iar volumul importurilor s-a majorat de la 15,5 miliarde m.c. până la 113,7 miliarde m.c. China a devenit al doilea mare importator de GNL în 2017, depășind Coreea de Sud. Importurile de GNL ale Chinei, în volum de 51,7 miliarde m.c./an, au situat această ţară pe locul doi, după Japonia, cu 113,7 miliarde m.c./an. Creșterea bruscă a importurilor de GNL este menită să sprijine procesul de trecere rapidă de la cărbune la gaz ȋn sectorul energetic. China este ȋntr-un deficit mare de gaze, pe fondul unei politici agresive menită să reducă poluarea aerului, prin diminuarea drastică a consumului de cărbune. Dar ȋn China și energiile regenerabile sunt ȋntr-o expansiune rapidă: conform unui studiu recent, la nivel global, s-au investit peste 1000 miliarde de dolari în energii regenerabile, iar electricitatea din aceste surse va fi mai ieftină decât cea din surse fosile ȋn 2020.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

          Sursa: www.bunkerindex.com

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

Eufrosina MEREORU

Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) s-a redus cu 2,64% față de intervalul precedent, la 2.161,30 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2188,50 $/tonă (26 februarie a.c.), iar cel minim de 2.143 $/tonă, pe 2 martie 2018. Cotaţia medie lunară a aluminiului în luna februarie 2018 a fost de 2.184,93 $/tonă (-1,34% faţă de luna ianuarie).

În perioada 26 februarie – 4 martie 2018, nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o ușoară creștere, de 0,78%, față de intervalul precedent, la 1.322.975 tone. În luna februarie 2018, nivelul mediu lunar al stocurilor de aluminiu a înregistrat o majorare consistentă, de 11,52 %, faţă de luna precedentă, la 1.215.638 tone.

Cupru

dr. Emilia MANOLE

În săptămâna 26 februarie – 4 martie 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o reducere de 1,14% comparativ cu perioada anterioară, la 6.965,40 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 7.111,00 $/tonă, înregistrată luni 26 februarie a.c., şi una minimă de 6,852,00 $/tonă (cel mai scăzut nivel de la mijlocul lunii februarie a.c.), înregistrată în ziua de 1 martie a.c.

Reducerea mediei săptămânale a preţurilor cuprului în săptămâna analizată este atribuită aprecierii dolarului față de moneda euro, cât şi reducerii producției miniere în luna februarie a.c. din China, în urma reglementărilor mai stricte impotriva poluării industriale, coroborat și cu sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, ce a afectat activitatea comercială.

În cursul săptămânii, analistul Amro Casper Burgering a susținut că evoluţia dolarului influențează într-adevăr prețurile, cu precădere la cupru, iar Alastair Munro de la Marex Spectron a afirmat că metalul roșu se află într-un trend ascendent.

Stocurile de cupru la LME au înregistrat o scădere de 2,07% față de săptămâna precedentă, la 329.140 tone. Nivelul stocurilor de cupru a oscilat în perioada analizată între un nivel maxim de 331.575 tone, în prima zi de tranzacționare, și un nivel minim de 324.900 tone, vineri, la închiderea bursei.

Nichel

dr. Emilia MANOLE

Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o creștere modestă în intervalul 26 februarie – 4 martie 2018 faţă de perioada precedentă, de 0,50%, la 13.711,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel maxim de 13.910,00 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 13.450,00 $/tonă înregistrat vineri,  2 martie a.c., la închiderea bursei.

Evoluția cotaţiei nichelului a fost determinată, în opinia specialiștilor, de impulsionarea cererii. Un studiu privat publicat în cursul săptâmânii analizate prezintă o majorare neaşteptată în luna februarie a.c. în sectorul producției din China, ca urmare a precipitării fabricilor să completeze inventarele pentru a face față noilor comenzi ce sunt în creștere.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în termeni de medie săptămânală, au înregistrat o reducere de numai 0,59% faţă de săptămâna anterioară, la 335.297 tone.

Cositor

Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a înregistrat o ușoară creștere, de numai 0,28%, faţă de intervalul precedent, la 21.723 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 21.775 $/tonă (28 februarie a.c.), iar cel minim de 21.670 $/tonă, pe 1 martie 2018. În luna februarie 2018, cotaţia medie lunară a cositorului a fost de 21.693,50 $/tonă, (+4,74% faţă de luna precedentă).

Nivelul mediu al stocurilor de cositor în săptămâna analizată a înregistrat o reducere de 3,71%, situându-se la 1.791 tone (sub nivelul din intervalul precedent, de 1.860 tone). Nivelul mediu lunar al stocurilor de cositor în februarie 2018 a înregistrat o diminuare semnificativă, de 9,85%, faţă de luna ianuarie 2018, la 1.859 tone.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE

 dr. Maria CARTAS 

Pe piaţa de lingouri de la Londra, metalele preţioase au înregistrat, în săptămâna 26 februarie – 4 martie 2018, cotaţii medii săptămânale în scădere uşoară, reflectând tendinţa de aprecieri generalizate a dolarului, cât şi evoluţia cererii industriale (platină şi paladiu).

– Aur. După tendinţa continuă de declin din săptămâna precedentă, aurul a înregistrat o creştere a cotaţiei zilnice pe piaţa de lingouri de la Londra în prima zi a săptămânii analizate, luni, 26 februarie, de 0,4%, la 1.333,50 dolari pe uncie fină. Dar tendinţa de declin (întreruptă luni) s-a reluat din a doua zi a săptămânii, 27 februarie, şi până în 1 martie inclusiv, când s-a atins nivelul minim din ultimele 2 săptămâni, de 1.307,75 dolari (- 38,85 dolari faţă de cotaţia de 1.346,60 dolari, de luni, 19 februarie a.c.). În ultima zi a săptămânii s-a înregistrat din nou o creştere a cotaţiei zilnice (+14,55 dolari). În termeni de medie săptămânală, cotaţia aurului a înregistrat, însă, o scădere, de 0,99%, la 1.321,43 dolari pe uncie fină, pe fondul continuării tendinţei de declin din săptămâna precedentă. Evoluţia cotaţiei aurului reflectă tendinţa de aprecieri generalizate a cursului dolarului american, în contextul intensificării percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale, care determină deplasarea interesului investitorilor din pieţele de active cu grad de risc crescut, spre instrumente cu grad redus de risc. Dolarul a constituit întotdeauna o monedă de refugiu în perioadele de intensificare a percepției de risc

În România, preţul de referinţă al gramului de aur (BNR) s-a diminuat cu 0,18%, la 161,61 lei, tendinţa pe parcursul săptămânii fiind de declin uşor continuu, în condiţiile aprecierii cursului mediu al dolarului american faţă de leu, în săptămâna analizată.

– Argint. Cotaţia medie săptămânală a argintului a scăzut cu numai 0,39%, la 16,50 dolari pe uncie fină, tendinţa pe parcursul săptămânii fiind de declin, cu cotaţii zilnice de regulă inferioare celor înregistrate în săptămâna precedentă, cuprinse între un maxim de 16,67 dolari şi un minim de 16,32 dolari.

Aşa cum menţionam anterior, în cazul argintului preţurile s-au înscris pe o tendinţă descendentă de câteva luni, declinul preţurilor acestui metal dovedindu-se chiar mai abrupt, pe termen lung, decât s-a anticipat. Principalii factori responsabili de declinul preţurilor argintului sunt următorii:

– Investitorii în argint au experimentat o piaţă în creştere în ultimii 12 ani, ori o astfel de tendinţă de durată este urmată în mod necesar de o perioadă de corectare. În opinia analiştilor pieţei, în prezent nu are loc un declin „tehnic” al preţurilor, ci o corectare a nivelului lor, iar piaţa îşi va relua cursul firesc, cu creşteri şi scăderi ale preţurilor în consens cu evoluţia peisajului economic, atunci când acest proces se va încheia.

– Declinul preţului argintului reflectă şi impactul evoluţiei cursului dolarului, pe fondul schimbărilor adoptate în politica monetară în scopul facilitării redresării economiei SUA şi a economiei mondiale.

– Platina a înregistrat, comparativ cu celelalte metale preţioase analizate, cea mai accentuată scădere a cotaţiei medii săptămânale, de -1,56%, la 981,40 dolari pe uncie fină. Şi acest metal a înregistrat un declin aproape continuu al cotaţiilor zilnice pe parcursul săptămânii, cu un nivel maxim de 997 dolari în prima zi a săptămânii analizate şi un nivel minim de 968 dolari în ultima zi a săptămânii.

Platina s-a remarcat ca fiind metalul cu cea mai slabă performanţă de preţ dintre metalele preţioase, din ultimii 10 ani, cu tendinţă de scădere în 4 dintre ultimii 5 ani.

Evoluţia preţurilor platinei reflectă expunerea mai mare, comparativ cu aurul, la fluctuaţiile cererii industriale, platina, ca şi paladiul, fiind utilizată în proporţie majoră în industria constructoare de autovehicule.

Industria construcţiilor auto reprezintă 40% din cererea totală de platină, metal utilizat la construcţia autovehiculelor cu motorizare diesel. Principalii consumatori industriali de platină sunt constructorii auto din Europa, unde autovehiculele cu motorizare diesel reprezintă 50% din piaţă. Actualele restricţii implementate în unele localităţi din ţările vest europene, inclusiv Germania, privind circulaţia autovehiculelor diesel cu motoare vechi ar putea favoriza creşterea cererii de platină.

– Paladiul a înregistrat o modificare nesemnificativă (-0,02%), în săptămâna analizată, a cotaţiei medii, aceasta situându-se la 1.033, 80 dolari pe uncie. Cotaţiile zilnice s-au înscris între un nivel maxim de 1.062 dolari, în primele două zile ale săptămânii,  şi un nivel minim de 993 dolari în ultima zi a acesteia.

În general, paladiul performează mai bine ca platina, întrucât cumpărătorii auto cumpără în proporţie mai mare autovehicule pe benzină (care utilizează la convertoarele catalitice în principal paladiu) decât maşini cu motorizare diesel (care utilizează platină). Prin urmare, cererea industrială pentru paladiu este mai susţinută comparativ cu cea pentru platină, construcţia autovehiculelor cu motorizare pe benzină deţinând o pondere de 70% din cererea totală de paladiu.

Evoluţia grafică a preţurilor metalelor prețioase în perioada analizată

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

Emilia BĂLAN

După 7 luni, cotația grâului tranzacționat la Bursa din Chicago depășește pragul de 185 $/tonă, pe fondul valului de frig siberian care a cuprins principalele state producătoare din Europa (Federația Rusă, Ucraina, Franța, Germania, România, etc.), precum și al informațiilor conform cărora un al doilea episod de ger va pătrunde în partea de nord a continentului american, până la mijlocul lunii martie 2018. De asemenea, solul cultivat cu grâu din regiunile producătoare din sudul și sud-vestul Statelor Unite este afectat de penuria de umiditate, care persistă de aproape 2 luni.

În aceste condiții, în perioada 26 februarie – 4 martie 2018, media săptămânală a grâului american roșu moale nr. 2 a fost de 176,72 $/tonă, cu 6,88% mai mare față de cea înregistrată cu o săptămână în urmă. Cotațiile zilnice ale grâului american au oscilat între o valoare minimă a intervalului analizat de 168,84 $/tonă pe data de 26 februarie 2018, şi una maximă de 185,74 $/tonă, joi, 1 martie a.c., la închiderea tranzacțiilor bursiere.

Porumb

La Bursa din Chicago, cotaţiile porumbului american galben au oscilat între o valoare minimă de 145,07 $/tonă (luni, 26 februarie 2018) şi una maximă de 149,11 $/tonă (joi, 1 martie a.c.), cea mai ridicată valoare din ultimele 7 luni. Astfel, media săptămânală a înregistrat o creștere de 2,14% faţă de perioada anterioară, la 147,19 $/tonă.

Dacă unele suprafeţe cultivate cu grâu sunt afectate de secetă, în primele zile din martie a.c., culturile de porumb din nord-estul S.U.A. au avut parte de condiții meteorologice extreme, manifestate prin furtuni puternice și inundații.

Ulei şi Boabe de Soia

Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o tendință de creștere în intervalul 26 februarie – 4 martie 2018.

Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o majorat cu 1,44% comparativ cu săptămâna anterioară, la 384,74 $/tonă, pe fondul unei creșteri ușoare a ofertei mondiale. Pe parcursul perioadei analizate, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 380,01 $/tonă (26 februarie a.c.) şi unul maxim de 389,73 $/tonă, pe 2 martie 2018. În luna februarie 2018, cotaţia medie lunară la soia boabe a fost de 371,20 $/tonă, cu peste 4% mai mult decât în luna precedentă, când s-a înregistrat 356,68 $/tonă.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a fost de 709,79 $/tonă, înregistrând o creștere ușoară de numai 0,34%, faţă de intervalul precedent (707,42 $/tonă ). Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de 719,27 $/tonă (26 februarie a.c.) şi un minim de 704,72 $/tonă (28 februarie 2018). Cotaţia medie lunară la uleiul de soia în februarie 2018, s-a situat la 709,50 $/tonă (-2,4% faţă de luna ianuarie 2018).

Zahăr

Simona ZAMȘA

În intervalul 26 februarie – 4 martie 2018, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 360,58 $/tonă, cu 0,11% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, pe fondul menținerii unei cereri destul de ridicate comparativ cu săptămânile anterioare. Variațiile din săptămâna analizată au fost minore. În perioada analizată, cotațiile zahărului au fluctuat între valoarea maximă de 368,50 $/tonă, pe 1 martie a.c., și valoarea minimă de 350,50 $/tonă, înregistrată pe 27 februarie a.c..

Cafea

dr. Emilia MANOLE

În intervalul 26 februarie – 4 martie 2018, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere, de 1,95% față de perioada precedentă, la 2.664,96 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.644,90 $/tonă, înregistrată în a doua zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 2.700,02 $/tonă, înregistrată joi, 1 martie a.c..

Evoluția cotațiilor boabelor de cafea Arabica a fost influențată, conform analiștilor, în principal de condițiile meteorologice favorabile pe perioada verii din Brazilia, din zona Minas Gerais (considerată cea mai mare producătoare și exportatoare de boabe de cafea Arabica), estimându-se în baza dovezilor că va fi o recoltă foate bogată.

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o ușoară reducere, de 0,48%, în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.789,40 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.770,00 $/tonă, înregistrată miercuri, 28 februarie a.c., și o valoare maximă de 1.807,00 $/tonă, înregistrată în penultima zi de tranzacționare.

Conform experților, evoluţia cotaţiilor la boabele de cafea Robusta reflectă reticența producătorilor de a vinde la prețuri mici.

Bumbac

Simona ZAMȘA

În perioada 26 februarie – 4 martie 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri, pe fondul unor vânzări mai ridicate comparativ cu săptămâna anterioară. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 2.020,66 $/tonă, cu 3,27% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a crescut cu 3,11%, la 1.809,86 $/tonă. Trendul cotațiilor a fost ușor ascendent, iar oscilațiile înregistrate în perioada analizată au fost mult mai scăzute comparativ cu săptămâna anterioară. În perioada analizată, prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori mai ridicate față de cele înregistrate în ultima zi de tranzacționare a săptămânii anterioare, au atins nivelul minim de 2.008,76 $/tonă în data de 26 februarie , au crescut în următoarele 3 zile până la nivelul maxim de 2.037,42 $/tonă, iar în ultima zi s-au diminuat ușor. Pe piața americană, în cele 5 zile de tranzacționare, prețurile au fluctuat între valorea minimă atinsă pe 28 februarie a.c., respectiv 1.800,38 $/tonă, și valoarea maximă de 1.823,98 $/tonă, pe 2 martie a.c..

Potrivit publicației Plains Cotton Cooperative Association, cererea pentru bumbacul american se menține ridicată, în pofida existenței unor disponibilități ridicate, iar analiștii de piață sunt de părere că achizițiile din ultimele 2 săptămâni sunt speculative.

Pe 1 martie 2018, Comitetul Consultativ Internațional al Bumbucului (ICAC – International Cotton Advisory Committee) a publicat primele previziuni privind sezonul 2018/19, care va debuta la 1 august 2018. Conform ICAC, în sezonul 2018/19, producția mondială de bumbac se va diminua cu 2% ca urmare a scăderii randamentului și a restrângerii suprafețelor cultivate. Consumul mondial este previzionat să crească cu 4% față de sezonul actual, pe fondul majorării cererii pentru textile fabricate din bumbac și al revigorării economiei mondiale. ICAC a previzionat că în sezonul 2018/19 deficitul producției mondiale raportat la consum va fi de 1 milion tone, situație diferită de sezonul actual, în care se înregistrează un excedent de circa 500 mii tone. Stocurile mondiale sunt prevăzute să scadă cu 6% față de nivelul sezonului 2017/18.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Sursa: www.investing.com și www.mrci.com

VIPIAŢA VALUTARĂ

dr. Andrei RĂDULESCU

În cursul săptămânii 26 februarie – 4 martie, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și raportat la valutele din statele emergente și în dezvoltare.

Această evoluție a fost determinată îndeosebi de orientarea investitorilor din piețele globale de active cu grad mai mare de risc spre instrumente cu grad redus de risc, pe fondul preocupărilor privind perspectiva unei accelerări a cadenței ciclului monetar post-criză în SUA, dar și a acumulării de provocări la adresa evoluției comerțului internațional (și economiei mondiale), dată fiind intenția Administrației de la Casa Albă de a introduce tarife la importurile de oțel și cele de aluminiu. Subliniem faptul că dolarul a constituit întotdeauna o monedă de refugiu în perioadele de intensificare a percepție de risc.

Totodată, dolarul american a reacționat săptămâna trecută la evoluția indicatorilor macroeconomici din principalele economii ale lumii și la fluctuațiile cotațiilor internaționale la materii prime.

Din perspectiva macroeconomică, se observă continuarea evoluțiilor divergente ale indicatorilor din Statele Unite și zona euro. Pe de o parte, în prima economie a lumii încrederea consumatorilor a atins în februarie maximul ultimilor 18 ani. Totodată, industria prelucrătoare a crescut cu cel mai bun ritm din ultimii 14 ani. De asemenea, inflația core (bază) s-a consolidat la 1,5% an/an în ianuarie. În acest context, Președintele FED (dl. J. Powell) a subliniat faptul că banca centrală va continua ciclul monetar post-criză de o manieră graduală pe viitor, astfel încât să fie evitată faza de supra-încălzire și să fie permisă convergența inflației spre ținta de 2% an/an.

Pe de altă parte, în zona euro indicatorii macroeconomici avansați au scăzut în februarie, confirmându-se faza de maturitate a ciclului economic post-criză. Cu toate acestea, climatul pozitiv din piața forței de muncă s-a consolidat la început de 2018: rata șomajului la 8,6%, minimul din 2008. În discursul susținut în Parlamentul European, Președintele Băncii Centrale Europene (dl. Mario Draghi) a apreciat că inflația va schimba tendința (din descendentă în ascendentă, în convergență spre ținta de 2% an/an) în perioada următoare.

Evoluția divergentă a indicatorilor macroeconomici a avut impact pe piața titlurilor de stat, săptămâna trecută: rata de dobândă la 10 ani a crescut în Statele Unite cu 0,1%, la 2,868%, și a scăzut în Germania cu 1,1%, la 0,647%.

În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,7% față de moneda unică europeană.

De asemenea, săptămâna trecută, moneda americană a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,7%), coroana suedeză (cu 1,8%).

Totodată, dolarul SUA a înregistrat aprecieri comparativ cu monedele din Norvegia (cu 0,2%), Elveția (cu 0,7%), Australia (cu 0,9%), Marea Britanie (cu 1%), Canada (cu 1,2%) și Noua Zeelandă (cu 1,2%).

Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,3% față de yen-ul nipon.

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea cursului mediu al dolarului american față de ringgit-ul malaysian (cu 0,4%), rupia indiană (cu 0,5%), peso mexican (cu 1%) și peso argentinian (cu 1,2%).

Cu toate acestea, dolarul a stagnat față de real-ul brazilian și riyal-ul saudit și s-a depreciat comparativ cu peso filipinez (cu 0,1%) săptămâna trecută.

Raportat la leul românesc, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,7%, pe fondul dinamicii cursurilor EUR/USD (depreciere cu 0,7%) și EUR/RON (consolidare). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Sursa: www.x-rates.com

COORDONATOR: dr. Maria CARTAS