I. ŢIŢEI
AUTOR: Dr. Paul CALANTER
În săptămâna 3 – 9 septembrie 2018, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat o tendinţă de declin uşor. Media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în luna noiembrie, la bursa londoneză ICE, a înregistrat o valoare de 77,38 dolari/baril, cu 0,63% mai mult în raport cu intervalul precedent, în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI Texas, cu scadenţă în octombrie, la bursa new-yorkeză NYMEX, a fost de 68,84 dolari/baril, înregistrând o scădere de 0,8% faţă de săptămâna precedentă.
Prețurile țițeiului au scăzut brusc la finele aceastei săptămâni, după ce EIA a publicat un raport privind o creştere surprinzătoare a stocurilor de benzină, sugerând că punctul de vârf al sezonului de vară s-a încheiat și începe o perioadă de cerere mai scăzută. Aceste informații s-au suprapus pe un declin puternic al stocurilor de țiței. La încheierea zilei de vineri, preţul WTI s-a situat la 67,75 dolari/baril, preţul Brent la 76,83 dolari/baril, coșul OPEC la 74,51 dolari/baril, Ural la 75,49 dolari/baril și coșul Mexic la 65,23 dolari/baril.
Exporturile de țiței ale Arabiei Saudite spre SUA au crescut la peste 1 milion barili/zi săptămâna trecută, pentru prima dată din 2017, potrivit datelor EIA. De asemenea, transportul naval de țiței este de până la 250.000 barili/zi comparativ cu luna mai, acesta fiind probabil un indiciu că Arabia Saudită răspunde presiunii politice din partea Administraţiei SUA.
Compania elvețiană Transocean a anunțat preluarea companiei grecești Ocean Rig, contractor offshore de foraj, pentru 2,7 miliarde dolari. Acordul va oferi Transocean de două ori mai multe platforme comparativ cu cel mai apropiat concurent, potrivit Houston Chronicle. Achiziția este, de asemenea, un semn al încrederii pe care Transocean o are în dezvoltarea sectorului de foraj marin. „Adăugarea activelor lui Ocean Rig la flota noastră ne poziționează mai bine pentru a valorifica piața de mare adâncime, aflată într-o relansare iminentă”, au declarat președintele Transocean și directorul executiv Jeremy Thigpen.
Activitatea offshore arată semne de relansare. Un raport recent al IHS Markit estimează că cererea mondială pentru platformele mobile de foraj offshore va crește cu 13% până în 2020, în condițiile în care industria petrolieră progresează în ceea ce înseamnă explorarea offshore. IHS spune că va exista o cerere pentru o medie de 521 platforme în 2020 comparativ cu 453 în acest an.
Companiile Energy Transfer Partners, Magellan Midstream Partners, Delek Group si MPLX au decis să finanțeze în comun “Permian Gulf Coast Pipeline”, o altă conductă majoră care va lega bazinul Permian de Coasta Golfului. Data țintă pentru punerea în funcțiune este mijlocul anului 2020. Anunțul adaugă încă o conductă la acest mix: există deja mai multe proiecte în cadrul lucrărilor de extindere a capacității midstream din vestul statului Texas.
Directorii executivi ai firmei Schlumberger și Halliburton au admis săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe din domeniul industriei, că văd o încetinire a activității în bazinul Permian. Constrângerile privind conductele nu au redus încă creșterea producției, dar companiile de servicii petroliere, care se află in prima linie și au un bun avans în ceea ce privește activitatea de foraj, au simțit deja impactul. „Aceste provocări vor avea probabil un efect de atenuare a creșterii producției, a prețurilor de producție și a nivelului investițiilor în anul următor”, a declarat Paul Kibsgaard, CEO al Schlumberger, la conferința Barclays din New York. De asemenea, Kibsgaard a precizat că presupunerea că producția permiană va crește la o rată anuală de 1,5 mil.barili/zi „începe să fie pusă sub semnul întrebării”.
Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a oferit mai multe detalii cu privire la planurile sale de a construi o nouă rafinărie de țiței. „Va fi o rafinărie care va produce 400.000 barili de benzină/zi, cu un cost aproximativ de 8 miliarde dolari, pe care vrem să o construim în trei ani”, a declarat Lopez Obrador unui grup de oameni de afaceri, potrivit Reuters. Între timp, Bloomberg raportează că este posibil ca Lopez Obrador să nu suspende, totuși, licitațiile petroliere.
Chevron a anunțat începutul unei campanii de întreținere a instalaţiilor, echipând rafinăriile și câmpurile petrolifere cu senzori, cloud computing, analize de date și o varietate de alte tehnologii denumite adesea „analize predictive”, care promit să prezică cu exactitate când activele au nevoie de întreținere și când acestea ar putea avea probleme, înainte ca problemele să apară. Aceste tehnologii noi ar putea salva companiile petroliere de cheltuirea a milioane de dolari.
OPEC și partenerii săi non-OPEC, numiți adesea în mod colectiv OPEC +, speră să finalizeze un acord de cooperare, la următoarea întâlnire din decembrie. Această mișcare ar fi o modalitate de instituționalizare a acordului de reducere a producției, care a debutat la începutul anului 2017, și ar oferi un cadru pentru o cooperare pe termen nelimitat.
ExxonMobil avansează în proiectul petrochimic din China. În ciuda tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China, compania ExxonMobil a decis să continue un proiect petrochimic de miliarde de dolari și un terminal de import de gaze în sudul Chinei.
Aramco are în vedere un fond de capital de risc de 1 miliard de dolari pentru a investi în firme de tehnologie internațională, potrivit Wall Street Journal. Mișcarea ar fi o altă inițiativă majoră de diversificare a economiei saudite.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: Dr. Paul CALANTER
Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în octombrie, au scăzut cu 3,16%, la un nivel de 98,54 $/1000 m.c., pe fondul diminuării consumului.
Conform datelor furnizate de PointLogic Energy, oferta medie totală de gaze naturale a rămas aceeași ca în săptămâna precedentă (miercuri/miercuri), cu o medie de 2,49 miliarde mc/zi. Producția de gaze naturale – exprimată în gaz uscat – a rămas constantă comparativ cu săptămâna precedentă. Importurile medii nete din Canada au scăzut cu 7% față de săptămâna anterioară.
Consumul total de gaze naturale în SUA a scăzut cu 2% față de săptămâna anterioară, potrivit datelor furnizate de PointLogic Energy. Cantitatea de gaze naturale consumată pentru producerea de energie a scăzut cu 3% față de săptămâna precedentă, în condiţiile în care în numeroase state din sud s-au înregistrat temperaturi mai scăzute. În sectoarele rezidențial și comercial consumul a scăzut cu 3%, iar exporturile de gaze naturale către Mexic au crescut cu 2%. Consumul sectorului industrial a rămas constant, în medie de 558 milioane m.c./zi.
Cinci nave cu GNL (toate de la terminalul de lichefiere Sabine Pass), cu o capacitate combinată de GNL de 500 milioane mc, au părăsit Statele Unite în perioada 30 august – 5 septembrie.
Peste ceva timp, SUA vor intra în sezonul de încălzire pe timp de iarnă având stocurile de gaze naturale la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, ceea ce reprezintă un risc de creștere a prețurilor, în special în cazul apariției unui val de temperaturi scăzute. Cu toate acestea, situația ar putea fi temporară, deoarece industria extractivă de gaz de șist continuă să depășească recordurile din punctul de vedere al producției. Un număr din ce în ce mai mare de analiști subliniază faptul că actualmente stocurile de gaze naturale sunt „periculos de scăzute”. În săptămâna care s-a încheiat pe 17 august, stocurile de gaze din SUA au fost de 68,9 miliarde mc, cu 19,37 miliarde m.c. sub nivelul din aceeași săptămână din anul 2017 și respectiv cu 16,96 miliarde m.c. sub media ultimilor cinci ani.
O marjă scăzută de aprovizionare ridică riscul unei creșteri a prețurilor în această iarnă. În iarna anului 2014, prețurile au crescut în timpul „vortexului polar”, care a generat un val neobișnuit de aer rece în cea mai mare parte a țării. Și la începutul acestui an, prețurile din New England s-au majorat pentru scurt timp la 25 dolari/MMBtu pe durata unei perioade de vreme rece. Același lucru s-ar putea întâmpla și în această iarnă, dacă mercurul termometrelor va scădea vertiginos pentru o perioadă lungă de timp, dat fiind nivelul atât de scăzut al stocurilor.
În plus, cererea de gaze crește pe o bază structurală. Instalațiile care funcționează pe cărbune se închid, iar instalatiile pe gaz natural (în plus față de instalațiile solare și eoliene) încearcă să le înlocuiască. Zecile de miliarde de dolari introduse în complexele petrochimice în ultimii ani au dus, de asemenea, la niveluri mai ridicate de utilizare a gazelor.
În condițiile în care stocurile sunt scăzute și cererea este în creștere, sunt întrunite elementele necesare pentru ca prețurile la gazele naturale să crească. Prețurile au stagnat în ultimii ani la niveluri cuprinse în intervalul 2,75 – 3 dolari/MMBtu.
Cu toate acestea, deşi peisajul pare îngrijorător, piața ar putea să evite pericolul și să se întoarcă la o altă perioadă extinsă de aprovizionare amplă. „Anticipăm o piață restrânsă în trimestrul IV, înainte ca un alt an de creștere puternică a producției să conducă la scăderea prețurilor la gazele naturale în 2019”, a scris Barclays, într-o notă din 28 august.
Banca de investiții a recunoscut că stocurile scăzute creează o presiune ascendentă, dar au revizuit doar prognoza prețului Henry Hub pentru trimestrul patru al acestui an, la $ 2.83/MMBtu, în creștere față de o estimare anterioară de 2.53 $/MMBtu. „Stocurile de la sfârșitul lunii octombrie ar trebui să scadă marja pentru cererea din timpul iernii, în timp ce cererea mai mare de GNL depășeste parțial cotele de producție”, a scris Barclays în explicația prin care și-a motivat previziunea de creștere a prețurilor.
„Anticipăm un început foarte strâns al iernii 2018/19 și diminuăm prognoza noastră privind stocurile de la sfârșitul lunii octombrie 2018, deoarece piața pare să fie mulțumită de câștigurile suplimentare din punct de vedere al producției pentru a satisface cererea în această iarnă”, a declarat Barclays, notând faptul că stocurile vor intra în sezonul de iarnă la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.
Cu toate acestea, există puține motive de îngrijorare, deoarece restrângerea va fi doar temporară. Producția este în continuă creștere, „stabilind noi recorduri aproape zilnic”, argumentează Barclays, care vor contribui la eliminarea deficitului de stocuri până la sfârșitul perioadei de vârf a cererii de iarnă, în martie 2019. Zăcămintele Marcellus, Utica și Permian au adăugat circa 155 milioane mc/zi faţă de anul trecut, a precizat banca.
Permian-ul suferă de blocaje ale conductelor atât pentru țiței, cât și pentru gaze, dar noi conducte vor intra în funcțiune în acest an și în 2019 în regiunea Marcellus, permițând un nou pas în producție. Cu toate acestea, câteva dintre aceste proiecte s-au confruntat recent cu probleme de reglementare, astfel încât Barclays recunoaște că aceste întârzieri prezintă un risc pentru prognoza sa privind prețurile.
Cea mai dificilă perioadă va fi al patrulea trimestru al acestui an, când stocurile vor fi la cel mai scăzut nivel. Dar chiar și anul viitor, când un nou val de terminale GNL va intra în funcțiune (dintre care unele ar putea intra în serviciu înainte de termen), piața gazelor naturale ar trebui să fie echilibrată, deoarece cererea nu poate crește atât de repede ca în trecut. Barclays declară că în 2019 vor fi dezactivați doar 1,4 gigawați din capacitatea centralei pe cărbune, cantitate mică comparativ cu anii precedenți.
În ultimă instanță, exploatarea gazelor de șist continuă să asigure o sporire a ofertei, acoperind cererea în creștere pe termen scurt. O iarnă neobișnuit de rece ar putea impulsiona creșterea prețurilor, dar, la fel ca în trecut, creșterile vor fi probabil limitate la piețele regionale, cum ar fi nord-estul, iar creșterile de prețuri ar trebui să fie, în orice caz, temporare.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Gaz Natural
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
În perioada 3 – 9 septembrie 2018, cotația medie a aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o diminuare de 3,07% comparativ cu intervalul precedent, situându-se la 2.046 $/tonă, pe fondul speculațiilor de bursă, dar și al reducerii stocurilor de aluminiu. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.083,50 $/tonă (3 septembrie a.c.), iar cel minim de 2.030,50 $/tonă, pe 7 septembrie 2018.
Nivelul stocurilor de aluminiu s-a redus în cursul săptămânii, până la 1.061.575 tone în ultima zi de tranzacţionare (7 septembrie 2018), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o scădere de 1,14% față de săptămâna anterioară, la 1.064.895 tone.
Cupru
AUTOR: Dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 3 – 9 septembrie 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o reducere de 2,93% comparativ cu perioada anterioară, la 5.889,40 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 5.951,00 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, şi una minimă de 5,823,00 $/tonă, înregistrată în 4 septembrie a.c..
Conform analiștilor, în perioada analizată mai mulți factori au influențat evoluția cotaţiei cuprului. Un prim factor îl reprezintă conflictul comercial dintre Statele Unite și China, care a contribuit la scăderea prețurilor la metalul roșu cu aproximativ 20% încă de la începutul lunii iunie. Pe piața de profil, China reprezintă aproximativ jumătate din cererea mondială de cupru, estimată la aproximativ 24 de milioane tone în acest an, în timp ce S.U.A. reprezintă doar aproximativ 8% din cererea totală de cupru.
Un alt factor ce a determinat modificarea cotațiilor cuprului îl reprezintă reducerea activității de producție din China în luna august a.c., ce a dus la o scădere a prețului la metalul roșu.
Un ultim factor care a influenţat evoluţia prețurilor l-a constituit obiectivul anual al Federal Reserve (F.E.D.), care dorește să majoreze în mod gradual rata dobânzilor şi să susțină aprecierea dolarului până la sfârșitul anului 2018, şi cu precădere pe perioada anului 2019.
În perioada analizată media stocurilor de cupru la Bursa londoneză s-a redus cu 3,47%, față de săptămâna precedentă, la 257.600 tone.
Nichel
AUTOR: Dr. Emilia MANOLE
În săptămân 3 – 9 septembrie 2018, cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a continuat să se reducă, respectiv cu 6,21%, faţă de perioada precedentă, la 12.468,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului s-au situat, în intervalul analizat, între un nivel maxim de 12.670 $/tonă, înregistrat în prima zi de tranzacționare, și un nivel minim de 12.290 $/tonă, (considerat cel mai scăzut nivel din luna ianuarie a.c.) înregistrat vineri, 7 septembrie a.c..
Tendința de diminuare a cotaţiilor la nichel în intervalul analizat se bazează, conform declarației economistului principal de la Capital Economics din Londra, Caroline Bain, care se ocupă de pieţele de mărfuri, pe legătura strânsă dintre metalul alb şi oțelul inoxidabil, afectat în mod direct de noile tarife.
Stocurile de nichel în intervalul analizat, la LME, au înregistrat, în termeni de medie săptămânală, o scădere de 1,29% faţă de săptămâna anterioară, la 237.293 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotația medie săptămânală a cositorului s-a situat la 18.930 $/tonă, înregistrând o scădere ușoară, de 0,68%, față de săptămâna anterioară. Nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 18.750 $/tonă (4 septembrie a.c.), iar cel maxim de 19.110 $/tonă, pe 7 septembrie 2018.
Nivelul mediu al stocurilor de cositor din săptămâna 3 – 9 septembrie 2018 a fost de 2.903 tone, cu 1,17% sau 35 tone mai mic față de cel precedent.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Surse: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: Dr. Dana GHIȚAC
În ciuda climatului tensionat de declaraţiile preşedintelui american, Donald Trump, investitorii continuă să mizeze pe dolarul SUA şi să‑şi manifeste din ce în ce mai pregnant dezinteresul faţă de activele tradiţionale de refugiu (aur, argint şi platină). Impactul acestei conjuncturi s‑a resimţit şi pe piaţa de lingouri din Londra[1], unde cererea a fost atât de slabă încât doar paladiul a reuşit să se scumpească în raport cu săptămâna anterioară. Astfel:
– Aurul a început săptămâna în scădere, uncia fină[2] cotând luni la 1.200,05 $ şi, până vineri, s‑a ieftinit cu mai bine de 3 $, menţinându‑se astfel sub pragul psihologic de 1.200 $. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie metalul galben valora cu 0,3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (1.198,90 $/u.f., faţă de 1.202,45 $/u.f. în 30 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul[3] unciei fine de aur a scăzut uşor, cu 0,48%, la 198,33 $.
În România, impactul scumpirii unciei fine a fost atenuat prin aprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Prin urmare, pe 7 septembrie Banca Naţională a României cota metalul cu 0,4% sub nivelul anunţat cu o săptămână în urmă (153,86 lei/gram, comparativ cu 154,41 lei în 30 august), dar în termeni de medii săptămânale preţul gramului de aur[4] a scăzut cu doar 0,20%, la 154,09 lei.
– Argintul, cel mai ieftin metal preţios, s‑a confruntat cu o diminuare atât de puternică a cererii, încât a înregistrat cea mai drastică ieftinire din grupa metalelor preţioase. Astfel, după ce a început intervalul analizat printr‑o diminuare cu 1% (luni argintul cota la 14,53 $/u.f.), preţul a continuat să scadă în ritm alert şi la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie metalul valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (14,19 $/u.f., faţă de 14,66 $/u.f. în 30 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de argint[5] a scăzut cu 3,05%, la 14,28 $.
– Platina, deşi a cotat mai fluctuant decât aurul, s‑a ieftinit mult mai accentuat decât acesta, pe parcursul intervalului analizat. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie metalul alb valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (776 $/u.f., comparativ cu 792 $/u.f. în 30 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul2 unciei fine de platină a scăzut cu 1,95% în raport cu intervalul anterior, la 780 $.
– Paladiul, în schimb, a fost suficient de bine susţinut pentru ca la închiderea fixingului londonez din 7 septembrie să valoreze uşor mai mult (+0,2%) decât cu o săptămână în urmă (982 $/u.f., comparativ cu 980 $/u.f. pe 30 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul2 unciei fine de paladiu să crească cu 1,37%, la 979 $, comparativ cu intervalul anterior.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În săptămâna 3 – 9 septembrie 2018, la Bursa din Chicago, cotațiile grâului american roşu moale nr. 2 au marcat o tendință descendentă, de la o valoare maximă a perioadei analizate de 184,73 $/tonă, marți, 4 septembrie a.c., la una minimă de 178,57 $/tonă, joi, 6 septembrie a.c.. Se menționează că cerealele comercializate la Bursa Agricolă din Chicago au fost tranzacționate pe parcursul a 4 zile lucrătoare (4-7 septembrie a.c.), întrucât 3 septembrie a fost zi nelucrătoare în Statele Unite, fiind celebrată Ziua Muncii.
Media săptămânală a fost de 180,85 $/tonă, în scădere cu 3,10% față de cea din săptămâna precedentă.
Reducerea cotațiilor grâului american a avut loc pe fondul concurenței, de pe piața internațională din partea Fed. Ruse, principalul exportator mondial în sezonul actual (2018/19), ale cărei vânzări de grâu pe piețele din Asia și alte regiuni sunt mai mari decât cele ale SUA.
Conform raportului[6] săptămânal al Serviciului Agricol Extern (Foreign Agricultural Service – FAS) din cadrul Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA), în ultima săptămână a lunii august 2018,exporturile de grâu ale SUA au fost de 287 mii tone, în scădere cu 29% comparativ cu săptămâna anterioară. Principalele destinații ale exporturilor de grâu ale SUA au fost: Filipine (110,8 mii tone), Mexic (54,3 mii tone), Malaysia (37,7 mii tone), Coreea de Sud (34,3 mii tone) și Belgia (21,3 mii tone).
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
La Bursa din Chicago, în perioada 3 – 9 septembrie 2018, media săptămânală a cotațiilor porumbului american galben nr. 2 a crescut cu 2,70%, la 139,17 $/tonă.
Fluctuațiile cotațiilor porumbului american relevă evoluția factorilor fundamentali ai pieței, în condițiile în care prognozele[7] USDA indică un deficit al balanței mondiale producție/consum în sezonul viitor (octombrie 2018 – septembrie 2019), de aproape 38 milioane tone, după ce în 2017/18 se estimează că acesta ar putea fi de 34,5 milioane tone, iar în 2016/17 s-a înregistrat un excedent de aproape 18 milioane tone. Dezechilibrul balanței mondiale reflectă creșterea semnificativă a consumului, cu 2,9%, în sezonul 2018/19, la 1.099 milioane tone, în timp ce creșterea producției este previzionată a fi de 2,7%, la 1.061 milioane tone.
În acest context, informațiile conform cărora producția de etanol a SUA s-a majorat, iar stocurile de etanol s-au diminuat cu 40 milioane barili au constituit elemente importante care au pus presiune pe evoluția cotațiilor porumbului, materia primă folosită pentru obținerea etanolului.
Potrivit Agenției pentru Energie din SUA (U.S. Energy Information Administration – EIA), producția medie de etanol a SUA în ultima săptămână a lunii august a crescut cu 1,6% comparativ cu perioada anterioară, la 1.087 mii barili/zi, iar stocurile s-au diminuat la 21.880 milioane barili (-3,3%).
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluții diferențiate în intervalul 3 – 9 septembrie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o creștere nesemnificativă, de numai 0,23%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 304,26 $/tonă. Nivelul minim înregistrat pe parcursul intervalului a fost de 303,31 $/tonă (5 septembrie a.c.), iar cel maxim de 305,70 $/tonă, pe 7 septembrie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a scăzut ușor, cu 0,59%, faţă de intervalul precedent, la 619,16 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel maxim de 620,93 $/tonă (6 septembrie a.c.) şi un minim de 616,08 $/tonă (7 septembrie 2018).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În intervalul 3 – 9 septembrie a.c., cotația medie săptămânală a zahărului rafinat a crescut cu 2,52%, la 330,38 $/tonă, pe fondul creșterii achizițiilor în prima parte a săptămânii. Așa cum se poate observa din valorile de mai sus, fluctuațiile înregistrate în cele 4 zile de tranzacționare au fost minore.
Potrivit celui mai recent raport al Departamentul American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), în sezonul 2018/19, care va debuta la 1 octombrie 2018, producția mondială de zahăr este prognozată la 188,25 milioane tone, în scădere cu 2% față de sezonul actual, iar consumul mondial va crește cu 1,9%, la 177,59 milioane tone, rezultând un posibil excedent al producției față de consum de circa 10 milioane tone (în sezonul actual excedentul a fost estimat la 17 milioane tone). Stocurile mondiale de zahăr sunt previzionate la un nivel similar celui din sezonul actual, respectiv 49,16 milioane tone.
Cafea
AUTOR: Odette MARINACHE
În săptămâna 3 – 9 septembrie 2018, cotația medie la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a fost de 2.304,59 $/tonă, înregistrând o creștere de 5,19% față de săptămâna anterioară. Diferența dintre cotația maximă, de 2.382,50 $/tonă (5 septembrie), și cea minimă, de 2.178,54 $/tonă, înregistrată în ultima zi de tranzacționare, a fost de 203,96 $/tonă.
Cotația medie săptămânală la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 1.589,67 $/tonă, în scădere cu 1,19% față de săptămâna anterioară. În perioada menționată, cotațiile zilnice au înregistrat o fluctuație de 122,00 $/tonă. Prețul maxim, de 1.662,00 $/tonă, a fost înregistrat în ultima zi de tranzacționare, iar cel minim, de 1.540,00 $/tonă, în data de 6 septembrie. Menționăm că pentru zilele de 3 și 4 septembrie nu au fost disponibile cotațiile pentru cele două sortimente de cafea analizate.
În primele zece luni ale sezonului actual (octombrie 2017/septembrie 2018), exporturile totale de cafea la nivel mondial s-au majorat cu 0,9% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului trecut (de la 100,34 milioane de saci de 60 kg în intervalul octombrie 2016 – iulie 2017, la 101,2 milioane de saci de 60 kg în același interval al sezonului curent), conform ultimelor date publicate de Organizația Internațională a Cafelei. Datorită creșterii producției de cafea la nivel mondial, dar și modificărilor cursurilor de schimb și derulării contractelor futures, prețurile internaționale ale cafelei au înregistrat o tendință descendentă în ultimii doi ani. De exemplu, la nivelul lunii august, media cotațiilor la cafeaua Arabica a fost în 2017 de 2.942,14 $/tonă, iar anul acesta de 2.267,84 $/tonă (-22,92%). Cotația medie la cafeaua Robusta a scăzut în luna august 2018 cu 22,85% față de luna august 2017, la 1.635,83 $/tonă (de la 2.120,36 $/tonă).
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 3 – 9 septembrie 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac s-au micșorat ca urmare a scăderii achizițiilor. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 2.021,99 $/tonă, înregistrând o scădere de 1,23% față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a diminuat cu 1,53%, la 1.802,37 $/tonă. Trendul cotațiilor din perioada analizată a fost diferit la cele 2 burse, iar fluctuațiile înregistrate au fost mai ridicate la bumbacul A și reduse la bumbacul american.
În cele 3 zile de tranzacționare, prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori ușor mai ridicate față de cele din ultima zi din săptămâna anterioară; pe 5 septembrie a.c. s-a înregistrat nivelul maxim al săptămânii analizate, respectiv 2.040,73 $/tonă, iar în următoarele 2 zile au scăzut, pe 8 septembrie a.c. atingându-se nivelul minim de 2.006,55 $/tonă. Pe piața americană, cotațiile au fluctuat între 1.798 $/tonă (pe 6 septembrie a.c.) și 1.810,97 $/tonă, înregistrat pe 7 septembrie a.c..
Conform raportului din 4 septembrie a.c. al Comitetului Consultativ Internațional al Bubumbacului (ICAC- International Cotton Advisory Committee), în sezonul actual 2018/19 (care a debutat la 1 august 2018), producția mondială de bumbac se va diminua cu 4%, la 25,98 milioane tone, iar consumul mondial va crește cu aproape 1 milion tone, la 27,80 milioane tone (+3% față de 2017/18). În ceea ce privește comerțul cu bumbac, specialiștii de la această publicație previzionează o intensificare a acestuia în sezonul actual, la 9,65 milioane tone, cu 7% mai ridicat față de sezonul trecut. Stocurile mondiale sunt prognozate să se reducă cu 10% și vor totaliza 16,91 milioane tone. Având în vedere aceste previziuni, pe parcursul sezonului actual sunt prognozate scăderi ale prețurilor internaționale ale bumbacului de 7-8% față de prețurile din sezonul 2017/18, dar cu 6% mai ridicate comparativ cu cele din sezonul 2016/17.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Surse: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: Dr. Andrei RĂDULESCU
În prima săptămână din septembrie a.c., cursul mediu al dolarului american a înregistrat aprecieri generalizate, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și raportat la valutele din statele emergente și în dezvoltare.
Evoluția a fost determinată de consolidarea climatului pozitiv din economia SUA și de perspectiva continuării, de către FED, a ciclului monetar post-criză, pe termen scurt. Totodată, intensificarea percepției de risc pe piețele financiare globale și fluctuațiile cotațiilor internaționale la materii prime au influențat dinamica dolarului SUA, săptămâna trecută.
Din punct de vedere macroeconomic, indicatorii macroeconomici comunicați recent confirmă conjunctura favorabilă din Statele Unite (prima economie a lumii, cu o pondere de 24% din PIB-ul global). Se evidențiază accelerarea industriei prelucrătoare în august (indicatorul ISM la maximul din mai 2004), evoluție susținută de ameliorarea situaţiei comenzilor noi și a locurilor de muncă. De asemenea, sectorul de construcții a revenit pe creștere în iulie (plus 1% lună/lună), iar serviciile au accelerat luna trecută, conform indicatorului ISM.
Pe de altă parte, economia zonei euro a decelerat în T2 (cel mai redus ritm de creștere din T1 2017), evoluție determinată de temperarea dinamicii consumului privat și a investițiilor productive. De asemenea, industria prelucrătoare a înregistrat în august cea mai slabă evoluție din noiembrie 2016. Cu toate acestea, dinamica serviciilor s-a ameliorat marginal luna trecută, conform indicatorului PMI.
În sfera pieței titlurilor de stat, ratele de dobândă pe scadența 10 ani au crescut săptămâna trecută, evoluție influențată de perspectivele de politică monetară din SUA și de provocările din zona euro. Acest indicator a urcat cu 2,8%, la 2,939%, în SUA (plus 22,2% de la începutul anului) și cu 18,1%, la 0,391%, în Germania (ajustare cu 8,4% în 2018).
Pe piețele de acțiuni s-au înregistrat corecții în prima săptămână din septembrie, reflectând intensificarea percepției de risc, determinată de provocările din economiile emergente.
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,6% față de moneda unică europeană.
De asemenea, dolarul SUA a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,6%).
Totodată, dolarul american a înregistrat aprecieri față de lira sterlină (cu 0,4%), coroana norvegiană (cu 0,7%), dolarul canadian (cu 1,5%), dolarul australian (cu 1,5%) și kiwi neo-zeelandez (cu 1,5%).
Pe de altă parte, moneda SUA s-a consolidat raportat la yen-ul nipon și s-a depreciat comparativ cu francul elvețian (cu 0,4%) și coroana suedeză (cu 0,4%).
În ceea ce privește valutele din statele emergente și în dezvoltare, se observă aprecierea cursului mediu al monedei SUA cu 11,4% față de peso argentinian, în contextul dificultăților de ajustare macroeconomică cu care se confruntă Argentina.
Totodată, dolarul SUA s-a apreciat și față de peso filipinez (cu 0,5%), rupia indiană (cu 0,6%), ringgit-ul malaysian (cu 0,7%) și peso mexican (cu 1,7%).
Raportat la leul românesc, cursul mediu al dolarului SUA a crescut cu 0,5% săptămâna trecută, pe fondul dinamicii EUR/RON (depreciere cu 0,1%) și EUR/USD (scădere cu 0,6%).
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase
[2] Uncia fină (in engleză Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.
[3] Calculat pe baza cotaţiei PM comunicată zilnicla 12:00 ora Londrei de LBMA
[4] Calculat pe baza cursului zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), funcţie de cotaţia unciei fine de aur anunţate de LBMA şi de cursul oficial al dolarului SUA în raport cu moneda naţională. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională
[5] Calculat pe baza cotaţiei spot comunicată zilnic de LBMA
[6] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. U.S. Export Sales. Weekly Highlights. September 7, 2018.
[7] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. August, 2018.