I. ŢIŢEI
dr. Paul CALANTER
În intervalul 5 – 11 februarie 2018 preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen NYMEX, din New York, şi ICE, din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, au înregistrat scăderi importante, de 5,02% în cazul WTI (SUA), la 61,94 $/baril (termen luna martie), şi de 5,18% în cazul Brent (Marea Britanie), la 65,52 $/baril (termen luna aprilie).
Scăderea prețurilor țițeiului a avut loc pe fondul unor vânzări recente masive de acțiuni, care au produs o scădere accentuată a prețurilor pe piețele de capital, pe fondul temerilor investitorilor privind potențialul inflației și al acțiunilor băncilor centrale. Acțiunile din Europa și Asia au înregistrat, vineri, niveluri care indică cea mai neagră săptămână din ultimii doi ani, după declinul înregistrat joi, declin ce a împins Dow Jones Industrial Average și S & P pe teritoriul de corecție. Acțiunile S.U.A. au fost volatile vineri, iar indicele Dow Jones a încheiat săptămâna cu o pierdere de aproape 6 %.
Totodată, prețurile țițeiului au scăzut datorită creșterii stocurilor. Energy Information Administration a raportat o creștere de 1,9 milioane de barili a stocurilor de țiței din SUA, pentru săptămâna încheiată la 2 februarie. Raportul apare cu o zi după lansarea celei mai recente estimări pe termen scurt privind energia, potrivit căreia producția de țiței va atinge nivelul de 11 milioane barili/zi la sfârșitul acestui an, iar media anului acesta va fi de 10,6 milioane barili/zi. Un raport separat al agenției a arătat, de asemenea, că producția internă zilnică a depășit 10 milioane de barili pe zi săptămâna trecută – cea mai mare cifră, conform înregistrărilor EIA datând din 1983. Prețurile au simțit lovitura acestor proiecții revizuite și probabil vor continua să o simtă în perioada următoare.
Raportul EIA privind stocurile este din nou în conflict cu cifrele de la American Petroleum Institute, care au surprins analiștii cu un declin de 1,05 milioane de barili, față de așteptările pentru o creștere cu 3,19 milioane de barili. Analiștii au așteptat ca EIA să raporteze un declin de 480.000 de barili.
Datele publicate vineri au scos la iveală cea mai importantă creștere săptămânală a numărului de instalații de foraj din S.U.A. din ianuarie 2017, contribuind astfel la accentuarea temerilor privind creșterea producției în S.U.A. Baker Hughes a raportat că numărul de platforme active din SUA a crescut cu 26, la 791, în această săptămână, care devine astfel cea de a treia săptămână consecutivă de creșteri și cu cea mai mare creștere săptămânală în mai mult de un an. Acest fapt oferă o “modalitate de creștere cu mai mult de un milion de barili/zi a producției din SUA în acest an, dar prețurile vor trebui să rămână peste 50 de dolari”, a declarat James Williams, economist pe domeniul energiei la WTRG Economics.
Până de curând, prețurile țițeiului au fost susținute de reducerile producției din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a altor producători mari, ȋn frunte cu Rusia, la care s-au adăugat alte amenințări la adresa aprovizionării. Cu toate acestea, Iranul intenționează de asemenea să-și sporească producția de țiței în următorii patru ani, potrivit unui raport al Reuters. Acest fapt “s-a adăugat la temerile pieței privind o creștere a stocurilor globale”, a declarat Mihir Kapadia, director executiv și fondator al Sun Global Investments. “Având în vedere rapoartele care sugerează că un contract futures pe țiței ar putea fi lansat de China luna viitoare, traderii ar putea să se orienteze spre Asia de est pentru a vedea cum o astfel de mișcare ar putea afecta prețurile la nivel mondial”.
II. GAZ NATURAL
dr. Paul CALANTER
Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în octombrie, au scăzut cu 13,10 %, la un nivel de 95,23 $/1000 m.c., pe fondul temperaturilor în creștere înregistrate în Statele Unite, situate cu mult peste media obișnuită a lunii februarie. Temperaturile au condus la un consum redus de electricitate produsă în cadrul centralelor pe bază de gaz natural.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: http://www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a scăzut cu 2,35% față de intervalul precedent, la 2.177,90 $/tonă, pe fondul unei creșteri ușoare a ofertei mondiale. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.202 $/tonă (5 februarie a.c.), iar cel minim de 2.142 $/tonă, pe 9 februarie 2018.
În perioada 5 – 11 februarie 2018, nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o scădere, de 0,99%, față de intervalul precedent, la 1.075.050 tone.
Cupru
dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 5 – 11 februarie 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o reducere de 1,69% comparativ cu perioada anterioară, la 6.941,80 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 7.060,00 $/tonă, înregistrată marți 6 februarie a.c., şi una minimă de 6,755,00 $/tonă (cel mai scăzut nivel din ultimele 8 săptămâni), înregistrată vineri la închiderea bursei.
Reducerea mediei săptămânale a preţurilor cuprului în săptămâna analizată este atribuită scăderii valorilor mobiliare din Statele Unite, cât și evoluției dolarului pe plan internațional.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat o nouă creștere, respectiv cu 1,24%, față de săptămâna precedentă, la 309.825 tone. Nivelul stocurilor de cupru a oscilat în perioada analizată între un nivel minim de 294.975 tone, miercuri, 7 februarie a.c., și un nivel maxim de 336.225 tone, în ultima zi de tranzacțtionare din săptămână.
Nichel
dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o reducere în intervalul 5 – 11 februarie 2018, de 1,54% faţă de perioada precedentă, la 13.279,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel maxim de 13.540,00 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 12.970,00 $/tonă (considerat cel mai mic nivel din decembrie 2017), vineri, 9 februarie a.c., la închiderea bursei.
Această modificare a cotaţiilor la nichel în săptămâna analizată este atribuită de specialiști diminuării activităţii unor fabrici de oțel inoxidabil din China (principalii consumatori de nichel), afectaţi de prețurile curente, cât și reducerii activităților înainte de Anul Nou Chinezesc. Analiștii prognozează că tendinţa de reducere a prețurilor va dura o perioadă mai îndelungată.
Media săptămânală a stocurilor de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o reducere de 2,94% faţă de săptămâna anterioară, la 364.675 tone.
Cositor
Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a înregistrat o diminuare de 1,27% faţă de intervalul precedent, la 21.676 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 22.075 $/tonă (7 februarie a.c.), iar cel minim de 21.180 $/tonă, pe 9 februarie 2018.
Nivelul mediu al stocurilor de cositor în săptămâna analizată a fost de 1.812 tone, situându-se cu 2,69% sub nivelul din intervalul precedent (1.862 tone).
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: http://www.koreazinc.co.kr/serviceLME/LMEPRICE.asp
IV. METALE PREŢIOASE
dr. Dana GHIȚAC
Ştirile bune despre evoluţia economică a SUA, dar şi probabilitatea unei inflaţii mai mari (datorată creşterii puternice a salariilor în luna ianuarie) şi a sporirii randamentelor Trezoreriei SUA au stimulat de aşa manieră interesul investitorilor pentru dolarul american, încât aceştia s‑au retras masiv nu doar de pe pieţele de acţiuni, ci şi de pe pieţele de metale preţioase, în favoarea pieţei valutare.
Pe piaţa de lingouri din Londra[1], această conjunctură a provocat corecţii semnificative de preţ în urma cărora aurul, argintul, platina şi paladiul s‑au ieftinit destul de puternic în raport cu săptămâna anterioară.
În România, preţul de referinţă al gramului de aur[2] a evoluat de aceeaşi manieră ca şi cel al unciei fine pe piaţa londoneză, dar amplitudinea ieftinirii a fost atenuată de “scumpirea” dolarului SUA în raport cu moneda naţională.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
Emilia BĂLAN
Cotațiile zilnice ale grâului american roșu moale nr. 2 la Bursa din Chicago au înregistrat fluctuații semnificative în săptămâna 5 – 11 februarie 2018, de la 161,75 $/tonă, luni 5 februarie, la 169,20 $/tonă, maximul ultimelor 4 luni, înregistrat miercuri, 7 februarie a.c.
Volatilitatea cotațiilor grâului american a avut loc pe fondul mai multor factori specifici pieței:
- nivelul maxim al cotațiilor a sugerat strategia investitorilor de a-și acoperi “pozițiile scurte[3]”, folosind ca prilej seceta pedologică, care afectează cultura grâului de iarnă din Statele Unite, și apariția raportului lunar al Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA) din data de 8 februarie [4] ;
- reducerea cotațiilor din celelalte zile de tranzacționare a reflectat prognozele pozitive ale USDA privind disponibilitățile mondiale de grâu. Conform USDA2, cantitatea de grâu aflată pe piața internațională în sezonul actual (iulie 2017 – iunie 2018) ar putea însuma 1,194 miliarde tone, în creștere cu 1,72% comparativ cu cea din 2016/17.
În această conjunctură, media săptămânală a cotațiilor grâului american tranzacționat la Bursa din Chicago a fost de 165,51 $/tonă, cu 0,17% mai mică față de cea din perioada anterioară.
Porumb
Emilia BĂLAN
În perioada 5 – 11 februarie 2018, cotațiile zilnice ale porumbului american galben nr. 2 la Bursa din Chicago au avut o evoluţie asemănătoare cu cotaţiile grâului. Acestea au crescut de la o valoare minimă a intervalului analizat de 141,23 $/tonă, înregistrată luni, 5 februarie a.c., la una maximă de 143,99 $/tonă, joi 8 februarie a.c., considerată ca fiind cea mai mare din ultimele 6 luni. Media săptămânală s-a situat la o valoare de 142,92 $/tonă, în creștere cu 0,57% comparativ cu cea din săptămâna precedentă.
Dacă în primele patru zile de tranzacționare trendul ascendent al cotațiilor a relevat informațiile conform cărora previziunile USDA arătau o diminuare a stocurilor de porumb ale S.U.A. – principalul producător și exportator mondial – pe fondul creșterii exporturilor și a stagnării producției, diminuarea cotațiilor vineri, 9 februarie a.c., la 142,51 $/tonă (-1% față de ziua precedentă) s-a produs ca o corecție a pieței, în așteptarea ședinței de tranzacționare de luni, 12 februarie, când brokerii contează pe o creștere a cotațiilor.
Potrivit USDA2, stocurile de porumb ale S.U.A. pentru sezonul 2017/18 sunt prognozate la 59,8 milioane tone, în scădere cu peste 3 milioane tone comparativ cu previziunile din luna anterioară. Îngrijorarea comercianților a avut loc în condițiile în care livrările la export ale principalului exportator mondial – S.U.A. – se așteaptă să se ridice la 51,5 milioane tone, cu 6,2% mai mult decât s-a anticipat în ianuarie.
De asemenea, cotațiile celor două cereale (grâu și porumb) tranzacționate la Bursa din Chicago au fost influențate de turbulențele care au avut loc la bursele internaționale din cauza scăderii neașteptate, pentru a doua oară în istorie, a indicelui Dow Jones[5] , ca urmare a majorării ratei dobânzilor de către Rezervele Federale (Banca Centrală a S.U.A.), ceea ce a redus substanțial profitul celor mai mari companii americane. Această situația a creat panică în rândul investitorilor și al comercianților, care au considerat mai avantajos să vândă contracte, acțiuni, obligațiuni, etc.
Ulei şi Boabe de Soia
Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat scăderi ușoare în intervalul 5 – 11 februarie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia s-a situat la 360,80 $/tonă, înregistrând o scădere de 0,83% comparativ cu săptămâna anterioară. Pe parcursul perioadei analizate, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 356,32 $/tonă (5 februarie a.c.) şi unul maxim de 362,93 $/tonă, pe 8 februarie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a fost mai mică cu 1,24% faţă de intervalul precedent, la 716,14 $/tonă, pe fondul reducerii consumului mondial. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de 731,18 $/tonă (6 februarie a.c.) şi un minim de 704,72 $/tonă (9 februarie 2018).
Zahăr
Simona ZAMȘA
În intervalul 5 – 11 februarie 2018, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 357,06 $/tonă, cu 0,25% mai puțin față de cotația săptămânii anterioare, pe fondul unor achiziții scăzute ale investitorilor. Variațiile din perioada analizată au fost minore. În săptămâna analizată, cotațiile zahărului au fluctuat între valoarea maximă de 361,20 $/tonă, pe 5 februarie a.c., și valoarea minimă de 350,80 $/tonă, înregistrată pe 8 februarie a.c..
Potrivit analiștilor de la Agrimoney, având în vederea scăderea prețurilor din sezonul 2017/18, două din cele mai importante fabrici procesatoare de trestie de zahăr din Brazilia au hotarât pentru sezonul viitor, 2018/19, să producă mai mult etanol decât zahăr, în prezent procentul alocat zahărului fiind de 47%, iar pentru sezonul 2018/19 s-ar putea ca această cotă să scadă cu 10%. Această hotărâre ar putea avea impact pozitiv asupra prețurilor internaționale ale zahărului, având în vedere că Brazilia este principalul producător și exportator mondial de zahăr.
Cafea
dr. Emilia MANOLE
În intervalul 5 – 11 februarie 2018, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere nesemnificativă, respectiv de 0,04% față de perioada precedentă, la 2.692,97 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au înregistrat, pe parcursul săptămânii, o valoare minimă de 2.641,59 $/tonă, luni, 5 februarie a.c., și o valoare maximă de 2.718,77 $/tonă, miercuri, 7 februarie a.c..
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o creștere de 2,47% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.791,20 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.780,00 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 1.804,00 $/tonă înregistrată în data de 6 februarie a.c..
Prețurile la boabele de cafea Robusta s-au modificat datorită unor factori tehnici de bursă (în special în urma cotațiilor de la Londra International Futures Financials, cât și a cotațiilor de la Exchange Options).
Bumbac
Simona ZAMȘA
În săptămâna 5 – 11 februarie 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat scăderi ușoare, în contextul unei cereri moderate, având în vedere că pe piață există o cantitate destul de mare de bumbac. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.933,79 $/tonă, cu 1,29% mai puțin față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a scăzut cu 1,62%, la 1.684,71 $/tonă. Oscilațiile înregistrate în perioada analizată au fost mai mari față de cele din săptămâna precedentă la Bursa din Liverpool și mai reduse la bursa americană. În intervalul analizat, prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori mai scăzute față de cele înregistrate în ultima zi de tranzacționare a săptămânii anterioare; în următoarea zi au crescut, atingând nivelul maxim de 1.970,17 $/tonă și au scăzut în următoarele 2 zile până la nivelul minim de 1.911,74 $/tonă, iar în ultima zi au înregistrat creșteri ușoare. Pe piața americană, în cele 5 zile de tranzacționare, prețurile au fluctuat între valorea maximă atinsă pe 8 februarie a.c., respectiv 1.690,79 $/tonă, și valoarea minimă de 1.674,92 $/tonă, pe 7 februarie a.c..
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: https://www.investing.com; http://www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
dr. Andrei RĂDULESCU
În a doua săptămână din februarie, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și raportat la valutele din statele emergente și în dezvoltare. Această evoluție a fost determinată, în principal, de intensificarea percepției de risc investițional pe piețele financiare, cu impact asupra direcției fluxurilor de capital.
Pe de o parte, investitorii pe piețele financiare și-au repoziționat așteptările privind dinamica inflației din SUA (după accelerarea dinamicii anuale a salariilor în luna ianuarie, spre cel mai ridicat ritm din 2009), anticipând un ciclu monetar mai agresiv din partea Rezervei Federale în perioada următoare. Totodată, în Germania, sindicatul IG Metall a obținut o majorare a salariilor cu 4,3%, din aprilie, ceea ce va determina o intensificare a inflației și la nivelul zonei euro.
Pe de altă parte, se acumulează semnale de maturitate ale ciclului economic post-criză în plan global, iar marja de manevră de intervenție a politicii economice este limitată, dat fiind contextul caracterizat prin nivelul redus al ratelor de dobândă de politică monetară și implementarea recentă a măsurilor de reducere a taxelor în Statele Unite.
În acest context, investitorii pe piețele financiare internaționale și-au redus expunerea pe active cu grad ridicat de risc, reorientându-se spre active cu risc mai redus (inclusiv numerar).
Din perspectiva valutară, dolarul american a constituit întotdeauna în ultimele decenii moneda de refugiu preferată de către investitori în perioadele de intensificare a percepției de risc.
Astfel, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,9% față de moneda unică europeană săptămâna trecută (spre nivelul maxim din a doua jumătate a lunii ianuarie), evoluție influențată și de divergența consemnată la nivelul ratelor de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani (creștere cu 0,6%, la 2,857%, în Statele Unite vs. scădere cu 2,7%, la 0,747%, în Germania).
Totodată, moneda SUA a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,9%), coroana suedeză (cu 1,8%).
De asemenea, cursul mediu al dolarului SUA a consemnat aprecieri raportat la: francul elvețian (cu 0,6%), dolarul neo-zeelandez (cu 1%), lira sterlină (cu 1,6%), dolarul canadian (cu 1,8%), coroana norvegiană (cu 2,2%), dolarul australian (cu 2,3%).
Pe de altă parte, moneda americană s-a depreciat în medie cu 0,2% față de yen-ul nipon săptămâna trecută.
În ceea ce privește valutele din statele emergente și în dezvoltare se observă aprecierea cursului mediu al dolarului american față de peso mexican (cu 0,8%), ringgit-ul malaysian (cu 0,9%), peso argentinian (cu 1,1%) și real-ul brazilian (cu 2,5%).
Comparativ cu leul românesc, moneda americană a crescut, în medie, cu 0,9% săptămâna trecută, pe fondul deprecierii EUR/USD cu 0,9% și al consolidării EUR/RON. Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: http://www.x-rates.com/historical/?from=USD&amount=1.00&date=2015-01-15
[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Cursul zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de LBMA şi a cursului oficial al dolarului SUA. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[3] Tip de operațiune speculativă, specifică contractelor la termen, prin care investitorii își acoperă pierderile rezultate din diferențele de curs valutar.
[4] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. February 8, 2018.
[5] Dow Jones Industrial Average este unul dintre cei mai importanți indici bursieri din lume, care urmărește evoluția celor mai mari, stabile și profitabile 30 de companii din Statele Unite.