Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 10-16 septembrie 2018

I. ŢIŢEI

AUTOR: Dr. Petre PRISECARU

În săptămâna 10 – 16 septembrie 2018, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat o tendinţă de fluctuații minore. Media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în luna noiembrie, la bursa londoneză ICE, a înregistrat o valoare de 78,49 dolari/baril, cu 1,43% mai mult în raport cu intervalul precedent, în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI Texas, cu scadenţă în octombrie, la bursa new-yorkeză NYMEX, a fost de 68,95 dolari/baril, înregistrând o creștere de doar 0,16 % faţă de săptămâna precedentă.

La ȋnchiderea ședinței de vineri, 14 septembrie a.c., a burselor petroliere, cotațiile la sorturile principale înregistrau creșteri sau scăderi ușoare, situându-se la următoarele niveluri: țițeiul Brent 78,09 $/baril (-0,12%), țiteiul WTI 68,99 $/baril (+0,58%), iar coșul OPEC 76,46 $/baril (-0,91%), țițeiul Ural 76,33 $/baril (+0,25%) şi coșul Mexic 67,45$/baril (-1,62%).

OPEC a corectat în jos estimările privind nivelul cererii, în timp ce AIE a declarat într-un raport că întreruperi sau sincope ale ofertei pot conduce la un raport strâns pe piața petrolului. Cu aplicarea de sancțiuni Iranului, în mai puțin de două luni distanță, „intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru piaţa petrolului“, apreciază AIE. Piața petrolului rămâne „fragilă“, declară ministrul rus al energiei, Alexander Novak, care vede piața mondială a petrolului ca „fragilă“, din cauza scăderilor de producție și a tulburărilor geopolitice. „Există o foarte mare incertitudine pe piață, privind modul în care vor acționa țările care cumpără aproape 2 milioane de barili/zi petrol iranian. Acestea sunt din Europa, regiunea Asia-Pacific. Există multă incertitudine. Situația ar trebui să fie urmărită îndeaproape și ar trebui să fie luate deciziile corecte“, a spus Novak. El a declarat că Rusia ar putea interveni în cazul în care piața are nevoie de mai multă ofertă. „Rusia are potențialul de a-şi majora producția cu 300.000 de barili/zi, pe termen mediu.“

Statele Unite nu vor fi în măsură să aducă exporturile de petrol iranian la zero, deoarece ceilalți producători nu pot compensa absenţa întregii producții de petrol a Iranului, într-o piață deja foarte strânsă, a declarat guvernatorul OPEC al Iranului, Hossein Kazempour Ardebili, pentru agenția Reuters, pe 14 septembrie a.c.. Potrivit lui Kazempour – cel de-al doilea membru, ca importanţă, prin poziția sa de guvernator OPEC al Iranului, după ministrul petrolului, în cadrul reuniunilor OPEC – pe fondul unui deficit în curs de majorare al ofertei și al unei capacităţi de rezervă mici rămasă practic peste tot, înseamnă că Statele Unite nu poate atinge obiectivul de a aduce exporturile de petrol iranian până la zero, la intrarea în vigoare, la începutul lunii noiembrie, a sancțiunilor privind blocarea industriei de petrol a Iranului. „Nu există nici o capacitate de rezervă nicăieri“, a declarat Kazempour pentru agenția Reuters. 

La începutul săptămânii, prim-vicepreședintele iranian Eshaq Jahangiri a declarat că vânzările de petrol ale Iranului nu vor ajunge niciodată la zero, conform agenției de presă Shana a ministerului iranian al petrolului. Oficialul a recunoscut că exporturile de petrol iranian vor scădea, dar a reiterat poziția Iranului că sancțiunile SUA nu vor reuși să taie toate vânzările de petrol ale țării. „SUA încearcă să aducă vânzările de petrol ale Iranului la zero prin impunerea de restricții bancare și de transport, dar, în ciuda tuturor dificultăților, administrația iraniană caută soluții pentru contracararea planului SUA și a acestor restricții,“ a spus Jahangiri, conform agenției Shana. Exporturile de petrol ale Iranului au început să scadă vizibil în luna august, iar mulți analiști se așteaptă ca sancțiunile să elimine de pe piață mai mult de 1 milion de barili/zi de petrol iranian. În raportul său lunar privind piața petrolului, din 13 septembrie a.c., Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat că, din cauza reducerii ofertei din Venezuela și Iran, piața este în restrângere vizibilă pe partea ofertei. De asemenea, AIE crede că prețurile petrolului vor crește, probabil, dacă nu există creșteri suplimentare de producție în alte state, care să compenseze pierderile de ofertă. „Dovezile furnizate de datele de urmărire a tancurilor petroliere sugerează că exporturile Iranului au scăzut deja în mod semnificativ, dar trebuie să ne așteptăm să vedem că reducerile observate până în prezent se vor amplifica“, a declarat AIE, menționând că Iranul, Venezuela și Libia ar putea fi în continuare cele trei motoare principale de tensionare a pieței petrolului, care ar putea împinge prețurile petrolului Brent la peste 80 $ pe baril în următoarele săptămâni și chiar luni.

Iranul stochează iar petrol pe tancuri în Golful Persic, în timp ce cumpărătorii încep să se împuțineze. Între 2012 și 2016, Iran a stocat milioane de barili de petrol pe supertancuri, deoarece nu a putut exporta suficient. Această practică este de fapt o revenire, potrivit agenției Bloomberg. „Exporturile iraniene sunt în scădere rapidă,“ declară Amrita Sen, analist-sef la Aspecte Energy Ltd., într-o notă către clienți. Transporturile/exporturile sunt în medie la mai puțin de 1,5 milioane de barili/zi în luna septembrie, conform programului de încărcare preliminară, în comparație cu aproximativ 2,8 milioane de barili/zi în aprilie și mai“. India va reduce importurile de petrol din Iran la jumătate, în septembrie și octombrie, în raport cu nivelurile de la începutul acestui an, potrivit agenției Reuters. India a importat aproximativ 658.000 barili/zi, între aprilie și august, iar Reuters estimează că importurile vor scădea la 360.000-370.000 barili/zi, pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie. Reducerile sunt semnificative, iar oficialii indieni au declarat, la Washington, că nu pot sista importurile complet, așa cum s-a solicitat de către administrația Trump.

Companiile americane de petrol de șist și-au majorat operațiunile de acoperire a riscului (hedging) pentru anul 2020. Companiile de petrol de șist din SUA au profitat de prețurile relativ ridicate ale petrolului din al doilea trimestru 2018 pentru se angaja în operațiuni de asigurare (hedging) dincolo de 2019, potrivit lui Houston Chronicle și Wood Mackenzie. Sondorii de șisturi din bazinul Permian și-au mărit operațiunile de acoperire a riscului pentru 2020 cu 431%, în al doilea trimestru al acestui an, ca o indicație că sectorul de explorare și producție este îngrijorat cu prvire la faptul că blocajul de conducte s-ar putea extinde dincolo de 2019. Wood Mackenzie consideră că activitatea de acoperire (hedging), care se întinde atât de departe, este ceva neobișnuit. Riscul de acoperire are particularitatea că unele companii ar putea elimina expunerea în cazul ȋn care conductele sunt finalizate la timp, iar prețurile petrolului vor crește. 

Uraganul Florence se aşteaptă să aibă foarte puține implicații pentru piața petrolului, întrucât el a afectat coastele Carolinei de Nord și Carolinei de Sud, state în care nu sunt situate rafinării de petrol sau instalații de producție din amonte. În cazul în care uraganul se deplasează în continuare spre zonele și apele interioare din regiunea Appalachian, s-ar putea însă reduce producția de gaze de șist. Platts Analytics consideră că există potențial pentru o întrerupere de 2 miliarde de picioare cubice/zi (56.66 mil.mc/zi) la livrările de gaz de șist, în următoarele câteva zile.

OPEC a redus previziunile privind creșterea cererii de petrol pentru 2019, din cauza turbulențelor economice. Prognoza de creștere a cererii cu 1,41 mil barili/zi este cu 20.000 barili/zi mai mică decât cifra din luna trecută. „Provocările mari din unele economii emergente și în curs de dezvoltare determină creșterea riscurilor asociate creșterii economice la nivel mondial și afectează prognoza în sensul scăderii“, citează ultimul raport OPEC.

Protestele și revoltele din zona Basra, regiune bogată ȋn petrol din sudul Irakului, sunt din nou la ordinea zilei, reprezentând o amenințare pentru nivelul record de export de petrol al țării. „Am văzut proteste în jurul refinăriilor și amenințările făcute împotriva companiilor petroliere. Unele companii au scos lucrătorii străini afară din aceste zone,“ a declarat pentru CNBC Helima Croft, director la RBC Capital Markets. „Producția nu a fost încă afectată, dar dacă ar fi să ai o locație productivă ȋnchisă, s-ar putea pierde o cantitate semnificativă de producție, de până la 700 – 800.000 de barili. Lipsa capacității de rezervă face ca o astfel de întrerupere în exploatare să fie deosebit de îngrijorătoare. „Problema cu piața acum este că nu avem suficiente amortizoare de șoc“, a spus Croft. „Deci este într-adevăr o problemă dacă vom avea ȋncă o țară ce experimentează o întrerupere de livrări, pentru că atunci piața petrolului va fi foarte strânsă, iar prețurile vor crește sensibil.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: Dr. Petre PRISECARU

Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în octombrie, au crescut cu 0,51%, la un nivel de 99,04 $/1000 m.c., pe fondul consumului intern relativ ridicat, în pofida unei diminuări nesemnificative.

Oferta generală s-a menținut constantă în săptămâna analizată (miercuri/miercuri). Conform datelor lui Point Logic Energy, oferta totală de gaze naturale a rămas aceeași ca și în săptămâna precedentă, la o medie de 2,49 mrd mc/zi. Producția de gaze naturale uscate a crescut cu 0,4% de la o săptămână la alta (miercuri/miercuri), depășind pentru prima dată 2,35 mrd.mc/zi. Importurile medii nete din Canada au scăzut cu 11% față de săptămâna precedentă. Cererea globală este în jos, în pofida creșterilor din sectoarele rezidențial și comercial. Consumul total de gaze naturale din SUA a scăzut cu 1% comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit datelor lui PointLogic Energy. Consumul de gaze naturale pentru generarea de energie electrică a scăzut cu 8% de la săptămână la săptămână. Consumul din sectorul industrial a crescut cu 1% ȋn săptămâna încheiată miercuri.. În sectoarele rezidențial și comercial, consumul a crescut cu 26%. Exporturile de gaze naturale către Mexic au scăzut cu 7%.

Uraganul Florence ar putea afecta producția de gaze naturale din SUA, în cazul în care uraganul se deplasează în continuare spre zonele interioare din regiunea Appalachian, situaţie în care s-ar putea reduce producția de gaze de șist. Platts Analytics declarase că există posibilitatea unui recul al producției, în zona afectată, de peste 50 mil mc/zi. Proiectele de GNL din SUA sunt vulnerabile la războiul comercial declanșat de Administrația Trump. Se estimează că proiecte noi din domeniul GNL, în valoare de 60 de miliarde $, nu pot continua, în cazul în care China merge mai departe cu tarifele la importurile de gaze americane, potrivit băncii Morgan Stanley. Piața GNL este în restrângere mai rapidă decât gândesc muți analiști și un nou val de proiecte potențiale de GNL se bucură de mare atenție. 

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Gaz Natural

Sursa: www.bunkerindex.com

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

În perioada 10 – 16 septembrie 2018, cotația medie a aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) s-a redus cu 1,79% comparativ cu săptămâna precedentă, la 2.009,30 $/tonă, pe fondul speculațiilor de bursă, dar și al diminuării stocurilor de aluminiu. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.035 $/tonă (11septembrie a.c.), iar cel minim de 1.981,50 $/tonă (12 septembrie 2018).

Nivelul stocurilor de aluminiu a scăzut în cursul săptămânii, până la 1.046.700 tone în ultima zi de tranzacţionare (14 septembrie 2018), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o scădere de 1,11% față de săptămâna anterioară, la 1.053.045 tone.

Cupru

AUTOR: Dr. Emilia MANOLE

În săptămâna 10 – 16 septembrie 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o creștere de numai de 0,06% comparativ cu perioada anterioară, la 5.892,88 $/tonă, pe fondul încetinirii creșterii economice a Chinei, ca urmare a înrăutățirii disputei comerciale dintre Statele Unite și China.

În prezent mulți analiștil(Caroline Bain de la Capital Economics, Peter Fertig – consultant în domeniul conjuncturii pieţei), sunt îngrijorați și prognozează că cererea chineză de metale ar putea să se reducă pe termen lung.

Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare minimă de 5.840,50 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, şi una maximă de 5,991,00 $/tonă, înregistrată joi, 13 septembrie a.c..

Stocurile de cupru la LME au înregistrat o reducere semnificativă, de 10,16%, față de săptămâna precedentă, la 231.420 tone, iar la Bursa din Shanghai (SHFE), stocurile s-au diminuat până la nivelul de 124.566 de tone (considerat cel mai mic din noiembrie 2017).

Nichel

AUTOR: Dr. Emilia MANOLE

În săptămân 10 – 16 septembrie 2018, cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a continuat să scadă pentru a treia saptămână consecutiv, înregistrând o reducere de 0,75% faţă de perioada precedentă, la 12.375,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel minim de 12.205,00 $/tonă, înregistrat luni 10 septembrie a.c., și un nivel maxim de 12.615,00 $/tonă, în penultima zi de tranzacționare.

Evoluția cotaţiei nichelului a fost determinată, în opinia analistului Nicholas Snowdon de la Deutsche Bank din Londra, de persistența tensiunilor comerciale internaționale cât și de reducerea prețurilor la oțel. Potrivit consultantului Jim Lennon, de la Macquarie Capital, prețurile la nichel s-au redus surprinzător, dar se așteaptă ca statul chinez să relaxeze politicile de creditare și să introducă noi măsuri de stimulare a creșterii economice care să impulsoneze cererea de oțel, în timp ce majorarea producției de nichel va rămâne lentă până la sfârșitul anului 2018.

Media săptămânală a stocurilor de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o reducere modestă, de 0,81%, faţă de săptămâna anterioară, la 235.364 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotația medie săptămânală a cositorului s-a situat la 19.046 $/tonă, înregistrând o creștere ușoară, de 0,61%, față de săptămâna anterioară. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 19.150 $/tonă (14 septembrie a.c.), iar cel minim de 18.875 $/tonă, pe 12 septembrie 2018.

Nivelul mediu al stocurilor de cositor din săptămâna 10 – 16 septembrie 2018 a fost de 2.887 tone, cu 0,55% mai mic față de cel precedent.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Surse: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE

AUTOR: Dr. Dana GHIȚAC

Interesul pentru aur a continuat să fie influenţat de evoluţia dolarului american. Prin urmare, impactul uşoarei devalorizării a acestuia în raport cu valutele principalilor parteneri comerciali ai SUA a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit şi pe piaţa de lingouri din Londra[1], unde cererea de metale preţioase s‑a redresat de aşa manieră încât doar argintul a continuat să se ieftinească în raport cu săptămâna anterioară. Astfel:

– Aurul, deşi a început săptămâna prin două ieftiniri consecutive, în urma cărora valoarea unciei fine[2] s‑a diminuat cu 9 $, a reuşit să o încheie cotând peste pragul psihologic de 1.200 $. Cu toate acestea, la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie metalul galben valora cu doar 0,3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.201,95 $/u.f., faţă de 1.198,90 $/u.f. în 7 septembrie), iar în termeni de medii săptămânale preţul[3] unciei fine de aur a crescut nesemnificativ, cu 0,04%, la 198,76 $.

În România, impactul uşoarei redresări a unciei fine a fost anulat prin aprecierea de vineri a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Prin urmare, pe 14 septembrie Banca Naţională a României cota metalul cu numai 0,03% peste nivelul anunţat cu o săptămână în urmă (153,89 lei/gram, comparativ cu 153,86 lei în 7 septembrie), iar în termeni de medii săptămânale preţul gramului de aur[4] a scăzut cu 0,11%, la 153,92 lei.

– Argintul, a continuat să se confrunte cu cea mai slabă cerere din grupa metalelor preţioase. În aceste condiţii, a început şi a încheiat intervalul analizat la acelaşi nivel valoric, pe parcursul săptămânii preţul său fluctuând aproape insesizabil. Prin urmare, deşi la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie metalul valora cu 0,2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (14,22 $/u.f., faţă de 14,19 $/u.f. în 7 septembrie), în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de argint[5] a scăzut cu 0,64%, la 14,19 $.

– Platina, în schimb, a fost suficient de bine susţinută pentru ca la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie să coteze cu aproape 4% mai mult decât cu o săptămână în urmă (805 $/u.f., comparativ cu 776 $/u.f. pe 7 septembrie), iar în termeni de medii săptămânale preţul2 unciei fine de platină să crească cu 2,17%, la 796,90 $, comparativ cu intervalul anterior.

– Paladiul a avut cea mai fluctuantă evoluţie a cotaţiilor din grupa metalelor preţioase, uncia fină începând intervalului analizat cu 12 $ peste nivelul de vineri şi încheindu‑l cu 7 $ sub nivelul la care cota luni (994 $/u.f. pe 10 septembrie). În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 14 septembrie metalul alb valora cu doar 0,5% mai mult decât cu o săptămână în urmă (987 $/u.f., comparativ cu 982 $/u.f. în 7 septembrie), iar în termeni de medii săptămânale preţul2 unciei fine de platină a crescut cu numai 0,39% în raport cu intervalul anterior, la 982,80 $.

Pe pieţele metalelor preţioase, de la Londra, cotaţiile medii săptămânale au înregistrat o tendinţă generală (cu excepţia argintului) de creştere uşoară, mai accentuată în cazul platinei, reflectând redresarea cererii. În România, preţul gramului de aur (BNR) a scăzut sub 154 lei, pe fondul aprecierii dolarului.

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

În săptămâna 10 – 16 septembrie 2018, la Bursa din Chicago, media cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2, cu livrare în decembrie a.c., a fost de 188,29 $/tonă, în scădere cu 1,37% față de cea din perioada anterioară. Cotațiile zilnice ale grâului american au fluctuat între o valoare maximă de 194,10 $/tonă, pe 10 septembrie, și una minimă de 187,62 $/tonă, pe 13 septembrie a.c..

Diminuarea cotațiilor grâului a avut loc în condițiile în care Departamentul Agriculturii din Statele Unite (United States Department of Agriculture – USDA) a publicat noi prognoze referitoare la disponibilitățile (stocuri inițiale+producție+importuri) mondiale de grâu din sezonul curent (1 iulie 2018 – 30 iunie 2019). Conform raportului USDA[6], în 2018/19, la nivel mondial va fi disponibilă o cantitate de 1.186,5 milioane tone, cu 2,1 milioane tone mai mult decât se previzionase în august 2018. Revizuirea în creştere a previziunilor privind disponibilitățile este susținută de estimările optimiste privind volumul stocurilor de la începutul sezonului actual, care se ridică la 274,36 milioane tone, precum și de prognozele privind producția, care poate fi de 733 milioane tone (+0,5% față de previziunile anterioare, atât în ceea ce privește producția, cât și stocurile inițiale).

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

USDA prognozează că recolta mondială de porumb din sezonul viitor (1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2019) va fi de 1.069 milioane tone, cu peste 35 milioane tone mai mare față de cea estimată pentru 2017/18. Previziunile[7] analiștilor USDA din septembrie 2018 arată că sporirea recoltei mondiale de porumb este susținută de creșteri ale producțiilor în principalele state producătoare: SUA (+1,5% față de 2017/18, la 376,6 milioane tone), China (+4,22 %, la 225 milioane tone) și Brazilia (+15,24%, la 94,5 milioane tone).

În aceste condiții, la Bursa din Chicago, media săptămânală a cotațiilor porumbului american galben nr. 2 a scăzut cu 2,44% față de cea înregistrată în perioada precedentă, la 140,84 $/tonă. Menţionăm că valoarea se referă la contractele cu livrare în decembrie 2018 (13 septembrie a fost ultima zi de tranzacționare pentru contractele cu livrare în luna curentă).

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o scădere în intervalul 10 – 16 septembrie 2018 faţă de săptămâna precedentă.

Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o scădere ușoară, de numai 0,22%, la 303,94 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul intervalului a fost de 306,25 $/tonă (10 septembrie a.c.), iar cel minim de 301,38 $/tonă, pe 11 septembrie 2018.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a redus cu 1,79%, la 609,99 $/tonă, pe fondul majorării stocurilor. Pe parcursul săptămânii, preţurile uleiului de soia au fluctuat între un nivel maxim de 618,06 $/tonă (10 septembrie a.c.) şi un minim de 605,05 $/tonă (13 septembrie 2018).

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În săptămâna 10 – 16 septembrie a.c., cotația medie săptămânală a zahărului rafinat a crescut cu 0,27%, la 330,94 $/tonă. Perioada analizată a debutat cu valori asemănătoare cu ultima zi de tranzacționare a săptămânii anterioare, iar în cele 5 zile de tranzacționare nu s-au înregistrat fluctuații majore; cotațiile din intervalul analizat au variat între nivelul minim de 328,5 $/tonă și cel maxim de 335,2 $/tonă.

Prețurile internaționale ale zahărului se mențin ridicate, în pofida existenței unor disponibilități mondiale ridicate din sezonul actual 2017/18, care se va termina la 30 septembrie a.c.. Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), în sezonul 2017/18, disponibilitățile mondiale de zahăr totalizează 241,33 milioane tone, cu 12% mai ridicate comparativ cu sezonul anterior.

Cafea

AUTOR: Odette MARINACHE

În săptămâna 10 – 16 septembrie 2018, cotația medie la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a fost de 2.131,79 $/tonă, înregistrând o scădere de 5,98% față de săptămâna anterioară. Diferența dintre cotația maximă, de 2.157,59 $/tonă (12 septembrie), și cea minimă, de 2.104,67 $/tonă, înregistrată în ultima zi de tranzacționare, a fost de 52,92 $/tonă.

Cotația medie săptămânală la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 1.551,00 $/tonă, în scădere cu 2,43% față de săptămâna anterioară. În perioada menționată, cotațiile zilnice au înregistrat o fluctuație în marja de 45,00 $/tonă. Prețul maxim, de 1.582,00 $/tonă, a fost înregistrat în data de 12 septembrie, iar cel minim, de 1.537,00 $/tonă, în prima și în ultima zi de tranzacționare.

Luni, 1 octombrie 2018, cele 77 de state membre ale Organizației Internaționale a Cafelei (ICO), cărora li se vor alătura zeci de asociații ale cafelei de pe tot globul, vor celebra pentru a patra oară Ziua internațională a cafelei, sărbătoare globală menită să cinstească munca tuturor celor care contribuie la „călătoria cafelei de la fermă la magazinul local”.

Multe țări din întreaga lume serbează Ziua națională ale cafelei, fixată la nivel naţional. Astfel, în Brazilia, cel mai mare producător de cafea, Ziua națională a cafelei este sărbătorită pe 24 mai, iar în SUA, cel mai mare consumator de cafea, în data de 29 septembrie.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În intervalul 10 – 16 septembrie 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri ușoare. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 2.031,91 $/tonă, cu 0,49% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a sporit cu 0,79%, la 1.822,39 $/tonă.

Pe parcursul săptămânii, trendul cotațiilor la cele 2 burse a fost predominant descendent în săptămâna analizată, dar fluctuațiile înregistrate au fost reduse. Prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori ușor mai ridicate față de cele din ultima zi din săptămâna anterioară, au continuat să crească și pe 11 septembrie ac., când s-a înregistrat nivelul maxim al săptămânii analizate, respectiv 2.059,47 $/tonă, iar în următoarele 3 zile au scăzut, pe 14 septembrie a.c. atingând nivelul minim de 2.008,76 $/tonă. Pe piața americană, cotațiile au fluctuat între 1.850,66 $/tonă (pe 10 septembrie a.c.) și 1.799,72 $/tonă, înregistrat pe 13 septembrie a.c..

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Surse: www.investing.com și www.mrci.com

VI. PIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: Dr. Andrei RĂDULESCU

Dinamica cursului mediu al dolarului american a fost influențată de o serie de factori săptămâna trecută: știrile privind tensiunile comerciale globale (perspectiva lansării unei noi runde de negocieri SUA-China), evoluțiile indicatorilor macroeconomici din SUA, China și zona euro cu impact asupra perspectivelor de politică monetară pe termen scurt; fluctuațiile cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime.

În ceea ce privește știrile macroeconomice, se remarcă evoluția indicatorilor din SUA (prima economie a lumii, cu o pondere de 23% în PIB-ul global): încrederea consumatorilor a crescut în septembrie (conform indicatorului Michigan), lună în care climatul de afaceri din sfera companiilor mici a atins un nivel record, aspecte care exprimă premise de continuare a dinamicii peste potențial în următoarele 3-6 luni; comerțul cu amănuntul și producția industrială au continuat să crească în august. Cu toate acestea, inflația a decelerat în august (cel mai redus nivel din ultimele patru luni), evoluție care exprimă faptul că FED ar putea ajusta perspectivele de politică monetară la ședința din septembrie.

Pe de altă parte, în zona euro indicatorii economici au evoluat mixt, ameliorarea climatului de afaceri în Germania (prima economie a regiunii) fiind contrabalansată de ajustarea producției industriale (în contextul resimțirii tensiunilor comerciale globale). Evenimentul macroeconomic al săptămânii la nivel regional a fost ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europene (a șasea din acest an), instituția semnalând finalul programului de cumpărare de active în 2018 și posibilitatea majorării ratelor de dobândă în toamna anului 2019.

În ceea ce privește ratele de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în economie), s-au consemnat creșteri săptămâna trecută, mai pronunțate în Germania (13,8%, la 0,45%) (în SUA indicatorul a urcat cu 2%, la 3%).

În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,3% față de moneda unică europeană.

Totodată, moneda SUA a pierdut teren față de monedele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,2%), coroana suedeză (cu 0,8%).

Cursul mediu al dolarului a înregistrat deprecieri și raportat la: dolarul canadian (cu 0,8%), lira sterlină (cu 1,2%) și coroana norvegiană (cu 1,4%).

Pe de altă parte, dolarul a stagnat față de francul elvețian și s-a apreciat comparativ cu yen-ul nipon (cu 0,3%), dolarul australian (cu 0,5%) și dolarul neo-zeelandez (cu 0,5%).

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului SUA față de peso argentinian (cu 0,1%), real-ul brazilian (cu 0,5%), peso filipinez (cu 0,5%) și rupia indiană (cu 0,8%).

La polul opus, dolarul s-a depreciat cu 1,3% comparativ cu peso mexican.

Raportat la leul românesc, dolarul a scăzut cu 0,2% săptămâna trecută, pe fondul creșterii EUR/USD cu 0,3% și al stagnării EUR/RON. Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Sursa: www.x-rates.com

 COORDONATOR: dr. Maria CARTAS

[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase

[2] Uncia fină (in engleză Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.

[3] Calculat pe baza cotaţiei PM comunicată zilnicla 12:00 ora Londrei de LBMA

[4] Calculat pe baza cursului zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), funcţie de cotaţia unciei fine de aur anunţate de LBMA şi de cursul oficial al dolarului SUA în raport cu moneda naţională. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională

[5] Calculat pe baza cotaţiei spot comunicată zilnic de LBMA

[6] U.S. Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service/Foreign Agricultural Service. World Agricultural Supply and Demand Estimates. WASDE – 581. Washington, D.C. September 12, 2018

[7] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. Grain: World Markets and Trade. Economics, Statistics and Market Information System. Washington, D.C. September 12, 2018.