I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Paul CALANTER
În săptămâna 11 – 17 decembrie 2017 cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat o tendinţă de relativă stabilizare. Astfel, media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent din Marea Nordului, cu termen de livrare februarie, la bursa londoneză ICE, a atins nivelul de 63,40 $/baril, marcând un plus de 1,56% faţă de săptămâna 4 – 10 decembrie 2017 (62,43 $/baril), în timp ce cotaţia ţiţeiului WTI Texas, cu scadenţă în ianuarie, la bursa new-yorkeză NYMEX, a fost de 57,21 $/baril, înregistrând o creștere de doar 0,34% faţă de săptămâna precedentă (57,02 $/baril).
După creșterea de la începutul săptămânii, datorată întreruperii funcționării platformei petroliere Forties, prețurile țițeiului au scăzut de la valoarea înregistrată la începutul săptămânii, deoarece Agenția Internațională a Energiei, de la Paris (din cadrul OCDE), a spulberat speranțele continuării ritmului ascendent în momentul în care a raportat faptul că, în 2018, ar putea reveni excedentul ofertei globale.
OPEC a publicat informații cu privire la faptul că excedentul global al stocurilor de țiței a scăzut în noiembrie la 130 de milioane de barili, de la 154 de milioane de barili în luna octombrie. „Începem să vedem o reîntoarcere la o piață stabilă”, a afirmat Secretarul General al OPEC, Mohammad Barkindo, care a declarat că există așteptări legate de faptul că OPEC va oferi detalii privind strategia de ieșire din cadrul acordului.
IEA (International Energy Agency) a publicat săptămâna aceasta un raport în care constată o scădere a stocurilor. Dar concluzia principală a raportului a fost aceea că producţia de țiței de șist din SUA va crește atât de puternic, încât ar putea contribui la revenirea excedentului de stocuri în 2018. Agenția a prognozat că livrările non-OPEC vor crește cu 1,6 milioane barili/zi, depășind creșterea cererii, aceasta fiind de doar 1,3 milioane barili/zi. Acest fapt ar pune capăt scăderii puternice a stocurilor din acest an, IEA prognozând că stocurile ar crește cu o rată de 200.000 barili/zi în prima jumătate a anului 2018. Raportul subliniază ideea că piața țițeiului va ajunge la un echilibru la un moment dat ȋn a doua jumătate a anului viitor. În acelaşi timp, OPEC estimează scăderi puternice ale stocurilor în a doua jumătate a anului 2018 – o diferență notabilă față de informațiile IEA. „Ambele estimări nu pot fi corecte”, a declarat Ole Sloth Hansen, director de strategie la Saxo Bank A/S din Copenhaga, pentru Bloomberg. „Indiferent de tendința viitoare, aceasta va avea un impact semnificativ asupra pieței.”
Marii finanțatori mondiali își reduc investițiile în combustibilii fosili. Un număr din ce în ce mai mare de instituții financiare importante au decis să pună capăt sprijinului acordat combustibililor fosili. Banca Mondială a declarat, la începutul acestei săptămâni, că va înceta finanțarea centralelor ce utilizează cărbune, începând cu anul 2019. Continuă să apară şi alte exemple. BNP Paribas a declarat, în octombrie, că nu va mai acorda împrumuturi pentru proiectele ce implică utilizarea combustibililor fosili. Finanțatorul olandez ING a anunțat că va reduce finanțarea pentru țiței și gaze naturale începând cu anul 2019. Asiguratorul francez AXA a declarat că nu va asigura proiectele ce implică utilizarea cărbunelui.
Compania saudită Aramco își recâștigă cota de piață, după acordul OPEC. Directorul executiv al Aramco, Amin Nasser, a declarat ca firma va recâștiga cota de piață pierdută, după expirarea acordului OPEC. „A trebuit să reducem alocările noastre pe anumite piețe pe baza acordului (OPEC) .sperăm că vom recâștiga aceste piețe de îndată ce acest acord se va încheia”, a declarat acesta într-un interviu acordat Reuters. Amin Nasser a mai precizat că Aramco va continua o expansiune sustinuță în sectorul industriei de rafinare şi petrochimice, India, în special, reprezentând destinaţia în care Aramco dorește să se extindă.
British Petroleum va investi 200 milioane de dolari în energia produsă din surse regenerabile. Cel mai recent exemplu ȋn care o companie importantă în domeniul petrolier investește ȋn energia din surse regenerabile îl reprezintă anunțul privind o investiție de 200 de milioane de dolari în Lightsource, un dezvoltator în domeniul energiei solare, din Marea Britanie. Mișcarea marchează revenirea în sectorul energiilor regenerabile pentru BP, după ce gigantul britanic a stopat investițiile în domeniul solar, în 2011. Investiția oferă gigantului petrolier britanic un pachet de 43% din acţiunile Lightsource. Această mutare este semnificativă, deoarece este cel mai recent exemplu al unei companii petroliere importante care își diversifică investițiile spre sectorul energiilor regenerabile, ce devine din ce în ce mai atrăgător, pe fondul temerilor legate de traiectoria pe termen lung a industriei petroliere.
Goldman Sachs a prognozat că marile companii petroliere vor înregistra câștiguri uriașe în 2018, după ani de performanță scăzută. Banca de investiții afirmă că acestea vor avea suficiente lichidităţi, care vor fi utilizate pentru a acorda acționarilor dividende mai mari și răscumpărări de acțiuni. În plus, consolidarea industriei, combinată cu capacitatea de neegalat a companiilor mari în domeniul țițeiului de a implementa proiecte riscante dovedeşte că există premisele unor câștiguri substanțiale. „Este un moment foarte interesant”, a declarat Michele Della Vigna, șeful departamentului de cercetare în domeniul energiei de la Goldman Sachs, într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg. „Ne întoarcem la o piață concentrată, comparativ cu cea din anii ’90”, în care companiile importante înregistrează profituri semnificativ mai mari faţă de companiile mai puțin importante, a declarat acesta.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Paul CALANTER
Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în ianuarie, au înregistrat o scădere importantă, de 6,74%, până la un nivel de 95,57 $/1000 m.c., tendință atribuită informațiilor privind creșterea stocurilor.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o ușoară creștere, de numai 0,36%, la 2.031 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.101 $/tonă (11 decembrie a.c.), iar cel minim de 1.997 $/tonă, pe 13 decembrie 2017.
Nivelul stocurilor de aluminiu a înregistrat o majorare de numai 0,54%, în intervalul 11 – 17 decembrie 2017, la 1.105.405 tone, de la 1.099.430 tone în săptămâna anterioară.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 11 – 17 decembrie 2017, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o majorare de 1,58%, comparativ cu perioada anterioară, la 6.716,60 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.825,50 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, şi una minimă de 6,614 $/tonă, înregistrată în 12 decembrie a.c..
Creșterea mediei preţurilor la metalul roșu în săptămâna analizată este atribuită conjuncturii economice favorabile din China, aprecierii dolarului în raport cu moneda euro, cât și majorării neașteptate a ratei dobânzilor de către Banca Populară Chineză de la Beijing.
Conform şefului departamentului de cercetare al conjuncturii pieţelor de mărfuri, Eugen Weinberg, de la Commerzbank, la creșterea preţului metalului au contribuit şi importurile de cupru mari de săptămâna trecută. Până în prezent prețurile la cupru au crescut, în acest an, cu aproape 25%.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat, în termeni de medie săptămânală, o creștere de numai 0,90%, la 193.285 tone.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o majorare de 2,61% în intervalul 11 – 17 decembrie 2017, faţă de perioada precedentă, la 11.291,60 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel maxim de 11.993,00 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 11.070,00 $/tonă înregistrat pe 12 decembrie a.c..
Această modificare a cotaţiilor la nichel în săptămâna analizată este atribuită de analiștii pieţei creșterii cererii din sectorul oțelului inoxidabil, ce se menține puternică, dar și stocurilor mai stricte (peste 34% din stocuri sunt rezervate pentru eliminare).
Analistul James Moore, de la Metal Bulletin, a declarat că cele mai recente date de la Forumul Internațional al Oțelului Inoxidabil (ISSF) indică o creştere de 5% a producției mondiale de oțel inoxidabil în prima jumatate a anului 2017.
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în termeni de medie săptămânală, a înregistrat o reducere de numai 0,41% faţă de săptămâna anterioară, la 376.122 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o reducere de 1,91%, faţă de intervalul precedent, la 19.178,90 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă, precum şi al diminuării stocurilor de cositor. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 19.574,50 $/tonă (11 decembrie a.c.), iar cel minim de 18.870 $/tonă (14 decembrie 2017).
Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME, în perioada 11 – 17 decembrie 2017, s-a situat la 2.314 tone, în scădere cu 2,03% comparativ cu săptămâna anterioară.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Maria CARTAS
Cotaţiile medii săptămânale înregistrate de metalele preţioase pe piaţa de lingouri de la Londra, în săptămâna 11 – 17 decembrie 2017, au continuat tendinţa de declin semnalată în săptămâna precedentă.
Cea mai mare scădere, în termeni de medii săptămânale ale cotaţiilor, s-a înregistrat la platină (-3,08%, după scăderea de -3,75% înregistrată cu o săptămână în urmă). Au continuat să scadă cotaţiile la argint (-1,43%, faţă de – 4,27% în săptămâna precedentă) şi la aur (-1,15%, faţă de – 1,82% în săptămâna precedentă). Paladiul continuă să facă excepţie, înregistrând o revenire pe creştere (+0,86%, faţă de -0,57% în săptămâna precedentă).
În cifre absolute, exprimate în dolari SUA pe uncie fină, cotaţiile medii au atins niveluri în continuare scăzute comparativ cu multe dintre săptămânile anterioare, ca şi niveluri minime (pe parcursul săptămânii) care susţin tendinţa generală de declin.
La aur, cotaţia medie săptămânală a scăzut la 1.247,26 dolari pe uncie fină, cu o cotaţie zilnică minimă în cadrul săptămânii de 1.240,90 dolari şi un nivel maxim de 1.254,60 dolari pe uncie fină. Declinul preţului aurului reflectă în continuare preferinţa crescândă a investitorilor pentru acţiuni (aducătoare de dobânzi şi dividende), în defavoarea aurului, pe fondul unor pieţe în revigorare şi cu perspective de creştere.
În cazul argintului, preţurile au continuat să scadă, tendinţă care s-a impus în ultimele câteva luni, declinul preţurilor acestui metal dovedindu-se chiar mai abrupt, pe termen lung, decât s-a anticipat. Cotaţia medie săptămânală s-a situat la 15,86 dolari pe uncie fină, cu un maxim de 16,01 dolari şi un mimim de 15,71 dolari pe uncie fină, la nivelul cotaţiilor zilnice înregistrate în cursul săptămânii. Analiştii pieţei argintului opinează că există condiţii ca, în luna decembrie a.c., să se ajungă, la un nivel minim de 15,64 dolari pe uncie fină sau chiar sub acest nivel.
Preţul argintului este mai scăzut decât cu un an în urmă. Principalii factori responsabili de declinul preţurilor argintului sunt continuarea procesului de corectare a preţurilor, etapă necesară după ce timp de 12 ani piaţa a fost în creştere, şi evoluţia cursului dolarului, pe fondul schimbărilor adoptate în politica monetară în scopul facilitării redresării economiei SUA şi a economiei mondiale.
Preţul platinei a înregistrat din nou o scădere importantă în termeni de medie săptămânală, la 881,00 dolari pe uncie fină (cel mai mic nivel din ultimele 5-6 luni), cu o cotaţie zilnică maximă de 884 dolari şi una minimă de 877 dolari pe uncie fină. Platina s-a remarcat ca fiind metalul cu cea mai slabă performanţă de preţ dintre metalele preţioase, din ultmii 10 ani, cu tendinţă de scădere în 4 dintre ultimii 5 ani.
Evoluţia preţurilor platinei reflectă expunerea mai mare, comparativ cu aurul, la fluctuaţiile cererii industriale, platina, ca şi paladiul, fiind utilizate în proporţii majore în industria constructoare de autovehicule.
În săptămâna analizată, cotaţia medie a paladiului a revenit pe creştere (tendinţă care a caracterizat piaţa de profil, aproape continuu, săptămâni la rând), înregistrând o creştere de +0,86%, la 1.013,80 dolari pe uncie fină, cu un minim al cotaţiilor zilnice pe parcusul săptămânii de 1.006 dolari şi un maxim de 1.028 dolari pe uncie fină, săptămâna analizată fiind cea de a 5-a săptămână cu o cotaţie medie de peste 1.000 dolari, înegistrate în 2017, şi depăşind nivelurile cotaţiilor platinei.
Principalul factor al evoluţiei preţurilor la platină şi paladiu este legat de aşteptările pieţei în ceea ce priveşte „schimbarea preferinţei consumatorilor”, respectiv a cumpărătorilor de autovehicule, platina, ca şi paladiul, fiind utilizate în fabricaţia auto.
Industria construcţiilor auto reprezintă 40% din cererea totală de platină, metal utilizat la producerea autovehiculelor diesel. Principalii consumatori industriali de platină sunt constructorii europeni de autovehicule, unde autovehiculele cu motorizare diesel reprezintă 50% din piaţă.
Construcţia de autovehicule reprezintă 70% din cererea de paladiu, acest metal fiind utilizat în principal la fabricarea autovehiculelor cu motorizare pe benzină.
Cumpărătorii auto cumpără în proporţie mai mare autovehicule pe benzină decât maşini cu motorizare diesel. Vehiculele care funcţionează cu benzină utilizează la convertoarele catalitice în principal paladiu, în timp ce platina este utilizată la vehiculele diesel. Prin urmare, cererea industrială pentru paladiu este mai susţinută comparativ cu cea pentru platină. Aşa se explică şi faptul că paladiul a performat mult mai bine.
La actualele niveluri de preţ înregistrate de platină pe piaţa mondială, producţia minieră de profil este nesustenabilă, Iar dacă luăm în consideraţie şi costurile de producţie, în opinia analiştilor pieţei, apare ca inevitabilă scăderea ofertei. Atitudinea investitorilor pe această piaţă este motivată de rolul acestui metal în fabricaţia de autovehicule. Şi specialiştii apreciază că, în prezent, platina oferă, sub raportul nivelului de preţ, cele mai bune oportunităţi pentru investitori.
Se anticipează că implementarea unor restricţii mai severe privind emisiile poluante în cazul motoarelor diesel, programată să intre în vigoare în China în ianuarie 2018, va contribui la sporirea cererii de platină.
Conform previziunilor, revizuite în creştere în luna martie a.c., ale Consiliului Mondial al Investiţiilor în Platină (World Platinum Investment Council), în 2017 piaţa de profil ar înregistra un deficit de 120.000 uncii fine, pe fondul scăderii ofertei şi al unei cereri ferme. După un deficit estimat la 270.000 uncii fine în anul precedent, 2017 este cel de al 6-lea an consecutiv în care consumul global de platină depăşeşte oferta, în condiţiile în care atât producţia minieră cât şi activitatea de reciclare continuă să se ajusteze.
În România, preţul gramului de aur (BNR) a scăzut cu 0,87% faţă de săptămâna precedentă (comparativ cu -1,90% în săptămâna anterioară), la 157,97 lei, în termeni de medie săptămânală, nivel de asemenea scăzut faţă de săptămânile anterioare. Pe parcursul săptămânii analizate s-a înregistrat un nivel minim de 157,37 lei şi unul maxim de 158,82 lei, reflectând atât tendinţa de declin a cotaţiilor aurului pe piaţa de lingouri de la Londra, cât şi evoluţia cursului dolarului, care în săptămâna analizată a înregistrat, în termeni de medie săptămânală, o apreciere de 0,3% raportat la leul românesc.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare D.Ghiţac, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În perioada 11 – 17 decembrie 2017, cotațiile zilnice ale grâului american roșu nr.2, la Bursa din Chicago, au avut un trend ascendent, de la o valoare minimă a intervalului de 150,92 $/tonă pe 12 decembrie a.c., la 153,68 $/tonă în a ultima zi de tranzacționare, vineri, 15 decembrie, la închiderea bursei. Cu toate că tendința cotațiilor pe parcursul săptămânii a fost de creștere, acestea s-au situat la valori mai mici comparativ cu cele înregistrate săptămâna anterioară, iar media a fost de 152,67 $/tonă, în scădere cu 2,64% față de cea din perioada 4 – 10 decembrie a.c..
Reducerea cotațiilor grâului, la cea mai mică valoare din ultimele 2 săptămâni, s-a datorat competiției acerbe de pe piața internațională, în special dintre Statele Unite și Rusia, state mari exportatoare de grâu, precum și disponibilităților mondiale ridicate. Diminuarea cotațiilor a fost consecința firească a competiției ofertanților de pe piața mondială, precum și un semnal al pieței americane că odată cu schimbarea termenului de livrare, din 15 decembrie 2017, respectiv cotațiile futures pentru martie 2016, cotațiile grâului american nu se vor înscrie pe o traiectorie ascendentă.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
În săptămâna analizată, contractele pentru porumbul american galben nr. 2 cu livrare în luna martie 2018 tranzacționate la Bursa din Chicago au avut valori cuprinse între un maxim de 137,40 $/tonă (pe 11 și 13 decembrie) și un minim de 136,80 $/tonă (vineri, 15 decembrie). Media cotațiilor din intervalul analizat s-a diminuat cu 1,28% față de cea din perioada anterioară, la 137,13 $/tonă.
Ieftinirea porumbului a fost susținută de revizuirea pozitivă a prognozelor Departamentului Agriculturii din Statele Unite (United States Department of Agriculture – USDA) din decembrie [1] privind producția mondială din sezonul 2017/18, care se va putea ridica la 1.045 milioane tone, cu aproape 1 milion tone mai mult decât anticipau specialiștii americani cu o lună în urmă.
Creșterea producției mondiale este determinată de majorarea recoltelor obținute în China, la 215,9 milioane tone în 2017/18, comparativ cu 215 milioane tone cât se previzionase în noiembrie (+0,42%) și în Uniunea Europeană-28, la 60,1 milioane tone (+0,85%). Cantitatea mare de porumb preconizată a se recolta în China (al doilea mare producător mondial) este consecința sporirii randamentului mediu, ce va putea ajunge la un record de 6,1 tone/ha (+2% față de 2016/17).
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat scăderi în intervalul 11 – 17 decembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia s-a situat la la 358,06 $/tonă, în scădere cu 2,38% comparativ cu săptămâna anterioară, pe fondul unui volum de tranzacţii mai redus. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 361 $/tonă (11 decembrie a.c.), şi unul minim de 355,40 $/tonă, pe 15 decembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a redus cu numai 0,36% faţă de intervalul precedent, la 732,28 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel maxim de 736,47 $/tonă ( 11 decembrie a.c.) şi un minim de 728,09 $/tonă (14 decembrie 2017).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 11 – 17 decembrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 362,66 $/tonă, înregistrând o scădere de 3,69% față de cotația săptămânii anterioare, pe fondul diminuării cererii din partea investitorilor, în contextul existenței unei cantități mari de zahăr pe piață. Trendul cotațiilor din săptămâna analizată a fost descendent, iar variațiile înregistrate au fost minore. În prima zi de tranzacționare, 11 decembrie a.c., s-a atins valoarea maximă a perioadei analizate, respectiv 365,50 $/tonă, iar pe 15 decembrie a.c., valoarea minimă de 360,50 $/tonă. Cererea pentru zahăr continuă să se mențină scăzută având în vedere oferta mare de piață. Factorii fundamentali de piață nu sunt favorabili creșterii prețurilor, având în vedere creșterea producției mondiale din sezonul actual, mult mai accentuată decât cea a consumului, și menținerea stocurilor la niveluri ridicate. De asemenea, liberalizarea producției în Uniunea Europeană, cel de-al treilea mare producător mondial, va fi un factor în plus de presiune asupra prețurilor zahărului din sezonul actual.
Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din luna noiembrie a.c., în sezonul actual (2017/18), importul mondial de zahăr se va diminua cu 2% față de sezonul 2016/17. Principalii importatori, Indonezia și China, care deţin împreună o pondere de 16% din totalul importului mondial, vor marca în sezonul 2017/18 scăderi ale importurilor, după cum urmează: importul Indoneziei este prognozat la 4,55 milioane tone, în scădere cu 8% față de sezonul anterior, iar cel al China se va diminua cu 9%, la 4,2 milioane tone.
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul 11 – 17 decembrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere de 4,51% față de perioada precedentă, la 2.606,75 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au înregistrat pe parcursul săptămânii o valoare maximă de 2.627,26 $/tonă, în penultima zi de tranzacționare, și o valoare minimă de 2.578,25 $/tonă, vineri, 15 decembrie a.c., la închiderea bursei.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o scădere de 1,32% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.720,40 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.688,00 $/tonă, înregistrată marți 12 decembrie a.c., și o valoare maximă de 1.743,00 $/tonă, înregistrată joi 14 decembrie a.c..
Conform specialiștilor, evoluția cotațiilor la ambele sorturi de cafea a fost influențată de factori tehnici de bursă.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În intervalul 11 – 17 decembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat evoluții diferite, iar variațiile față de săptămâna anterioară au fost minore. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.864,60 $/tonă, cu 1,12% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a micșorat cu 0,49%, la 1.637,39 $/tonă. Oscilațiile înregistrate în perioada analizată au fost mai ridicate față de cele din săptămâna anterioară. În cele 4 zile în care s-au înregistrat cotații, prețurile bumbacului Index A au variat între un nivel minim de 1.840,07 $/tonă și unul maxim de 1.894,10 $/tonă. În cele 5 zile de tranzacționare, pe piața americană, prețurile au debutat cu valori mai reduse față de ultima zi din săptămâna precedentă, o diminuare a acestora înregistrându-se și în următoarea zi, când s-a atins valoarea minimă a perioadei analizate, respectiv 1.607,67 $/tonă, iar ultimele 3 zile au crescut până la valoarea maximă de 1.674,04 $/tonă, în data de 15 decembrie a.c..
Specialiștii americani de la Plains Cotton Cooperative Associations sunt de părere că scăderea prețurilor din prima parte a săptămânii se datorează unor achiziții mai reduse, având în vedere apariția raportului WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) care arată că producția americană de bumbac se va situa la un nivel record, iar creșterea cotațiilor din ultimele zile de tranzacționare este atribuită unor achiziții speculative ale investitorilor. Aceeași publicație subliniază faptul că, în pofida menținerii estimărilor ridicate de creștere a recoltei de bumbac a SUA, cererea este mare mai ales din partea țărilor asiatice, unde industria textilă s-a relansat în ultimii 2 ani.
Potrivit raportului Departamentului American al Agriculturii, din 12 decembrie a.c., în sezonul 2017/18, producția americană de bumbac se va situa la 4,67 milioane tone, nivel cu 25% mai mare față de sezonul anterior. Statele Unite sunt principalul exportator mondial de bumbac, iar în sezonul actual, exportul este previzionat la un nivel similar cu cel din sezonul 2016/17, respectiv 3,22 milioane tone. În ceea ce privește stocurile americane, acestea vor totaliza 1,26 milioane tone, nivel dublu față de cel înregistrat sezonul trecut.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american s-a apreciat săptămâna trecută în raport cu majoritatea monedelor, atât din țările dezvoltate, cât și din statele emergente și în dezvoltare.
Aprecierea monedei americane a fost susținută de o serie de factori, printre care menționăm: semnalele de politică monetară lansate de Rezerva Federală la ultima ședință din acest an; divergențele de politică monetară pe termen scurt dintre Statele Unite și zona euro (principalele blocuri economice ale lumii, cu o pondere de aproximativ 50% din PIB-ul global) (diferențialul de dobândă de referință dintre FED și BCE s-a majorat după ultimele ședințe din 2017); unda de optimism din piețele internaționale de capital; fluctuațiile din piețele internaționale de materii prime.
Astfel, la ședința din 12-13 decembrie (ultima din 2017), Rezerva Federală a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen mediu pentru economia SUA. Conform noilor prognoze, prima economie a lumii va accelera în trimestrele următoare și va continua să evolueze la un ritm peste potențial până la finalul acestui deceniu: creștere cu dinamici an/an de 2,5% în 2017-2018, 2,1% în 2019 și 2% în 2020. De asemenea, banca centrală a revizuit în urcare prognoza privind inflația în 2017 (de la 1,6% la 1,7%), acest indicator urmând să accelereze la 1,9% în 2018 și 2% (nivelul țintit) în 2019-2020. În acest context, instituția a majorat rata de dobândă de referință de la 1,00%-1,25% la 1,25%-1,50% și a semnalat continuarea ciclului monetar post-criză în trimestrele următoare.
Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană pare să nu se grăbească cu ieșirea din politica monetară relaxată fără precedent, după cum rezultă din Comunicatul și Conferința de presă a Președintelui instituţiei de la ultima ședință din 2017 (desfășurată pe 14 decembrie). BCE a menținut ratele de dobândă (de referință la 0%, la facilitatea depozite la -0,40% și la facilitatea creditare la 0,25%), precum și programul de cumpărare de active (60 miliarde euro/lună până la final de an, 30 miliarde euro/lună între ianuarie-septembrie 2018).
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,3% raportat la moneda unică europeană săptămâna trecută.
De asemenea, dolarul SUA a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana suedeză (cu 0,3%), coroana daneză (cu 0,3%).
Cursul mediu al monedei americane a înregistrat aprecieri și față de francul elvețian (cu 0,1%), yen-ul nipon (cu 0,3%), lira sterlină (cu 0,3%), coroana norvegiană (cu 0,6%) și dolarul canadian (cu 0,7%).
Pe de altă parte, moneda SUA s-a depreciat raportat la dolarul australian (cu 0,4%) și față de dolarul neo-zeelandez (cu 1,4%, evoluție influențată de anunțul privind nominalizarea viitorului Guvernator al băncii centrale din această țară).
În ceea ce privește valutele din țările emergente și în dezvoltare se observă aprecierea dolarului față de peso mexican (cu 1,4%) și real-ul brazilian (cu 1,5%), țările cele mai vulnerabile la majorarea costurilor de finanțare ale monedei americane.
Totodată, dolarul SUA a crescut și raportat la peso argentinian (cu 0,2%), ringgit-ul malaysian (cu 0,2%) și rial-ul iranian (cu 0,6%).
Pe de altă parte, cursul mediu al monedei americane s-a depreciat față de rupia indiană (cu 0,1%) și peso filipinez (cu 0,4%).
Raportat la leul românesc dolarul SUA s-a apreciat în medie cu 0,3% săptămâna trecută, evoluție determinată de deprecierea EUR/USD cu 0,3% și de stagnarea EUR/RON. Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. December 12, 2017.