Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 11 – 17 septembrie 2017

I. ŢIŢEI

AUTOR: dr. Petre PRISECARU

În intervalul 11 – 17 septembrie 2017, preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX din New York şi ICE din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, au înregistrat creşteri moderate, de 1,48 % în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 49,08 $/baril (termen luna octombrie), şi de 2,31% în cazul țițeiului Brent (Marea Britanie), la 54,87 $/baril (termen luna noiembrie). În pofida impactului major al celor două uragane din sudul SUA, piața petrolului pare mai echilibrată, conform unui raport al Agenției Internaționale a Energiei.

Oferta globală de țiței s-a redus ȋn august pentru prima oară ȋn ultimele patru luni, din cauza restrângerii producției OPEC, a lucrărilor de mentenanță de la rafinării și a consecințelor uraganului Harvey. Ea a scăzut cu 720.000 barili/zi ȋn august față de luna iulie, un recul semnificativ ce poate contribui la reechilibrarea pieței. Uraganul Harvey a contribuit la declinul producției de țiței ȋn SUA cu 200.000 barili/zi ȋn august, ca urmare a scăderii producției de țiței de șist ȋn zona Eagle Ford și a celei offshore ȋn Golful Mexic. Totodată, s-a redus și producția OPEC, cu 210.000 barili/zi, din cauza ȋntreruperilor din Libia.

Producția de țiței din SUA era oricum sub așteptări dinaintea uraganului Harvey. În SUA, din cauza consumului record din cursul verii, a exporturilor și a impactului uraganului Harvey, stocurile de distilate – motorină Diesel, benzină de aviație, păcură – sunt la niveluri minime record, existând perspectiva unor creșteri de preț ȋn cursul sezonului rece, ȋn situaţia în care rafinorii nu majorează gradul de utilizare a capacităților.

Arabia Saudită vrea o monitorizare a exporturilor OPEC pentru că, ȋn pofida reducerii producției cu 1,2 milioane barili/zi, plus 0,6 milioane barili/zi de la statele neOPEC, exporturile au rămas ridicate, ele scăzând cu doar 213.000 barili/zi, unele țări restrângând chiar consumul ȋn favoarea exporturilor. Dar se pare că unele state membre nu ar agrea o astfel de măsură.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: dr. Petre PRISECARU

Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, în contractele cu livrare luna octombrie, au crescut ușor, cu 2,02%, la o medie săptămânală de 106,63 $/1000 m.c. Creșterea ușoară a prețurilor la nivel național a fost cauzată de răcirea vremii și de situația din sectorul petrolier.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat creștere aproape nesemnificativă, de numai 0,05%, la 2.079,90 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.100,50 $/tonă (11 septembrie a.c.), iar cel minim de 2.065,00 $/tonă, pe 14 septembrie 2017.

Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o diminuare în săptămâna 11 – 17 septembrie 2017, de 0,47%, la 1.317.040 tone, cel mai redus nivel din ultimii ani.

Cupru

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

În săptămâna 11 – 17 septembrie 2017, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o reducere, de 4,44%, la 6.548,20 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalului roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.737 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzactionare, şi una minimă de 6,418,50 $/tonă (considerat cel mai mic nivel din 18 august a.c.) înregistrată pe 14 septembrie a.c.. Această evoluție a cotaţiei cuprului reflectă diminuarea cererii în China, cel mai mare consumator mondial de metale industriale. şi creşterea stocurilor.

Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o creștere semnificativă, de 16,43%, la 250.820 tone, la sfârşitul săptămânii analizate. În cursul săptămânii nivelul stocurilor de cupru a consemnat o creștere neașteptată, de 77.101 de tone, față de perioada anterioară.

Nichel

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o reducere de 5, 38% în săptămâna 11 – 17 septembrie a.c. faţă de săptămâna precedentă, la 11.368,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat între un nivel maxim de 11.550 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 11.005 $/tonă (considerat cel mai mic nivel din ultimele 3 luni), vineri, la închiderea bursei. Slăbirea cotaţiilor la nichel în perioada analizată este atribuită de analiștii pieţei reducerii cererii, datorită tensiunilor geopolitice declanșate de testul nuclear puternic efectuat de către Coreea de Nord.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o scădere de numai 0,44% faţă de săptămâna anterioară, la 383.348 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (LME), cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o uşoară scădere, de 0,44% faţă de intervalul precedent, la 20.784 $/tonă, pe fondul speculaţiilor conjuncturale de bursă, cât şi al majorării stocurilor de cositor. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 20.875 $/tonă (11 septembrie a.c.), iar cel minim de 20.675 $/tonă, înregistrat pe 15 septembrie 2017.

Media stocurilor de cositor la LME s-a majorat cu 1,88% în perioada analizată comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.953 tone. Nivelul stocurilor zilnice pe parcursul săptămânii analizate a oscilat între un maxim de 2.015 tone şi un minim de 1.895 tone.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Sursa: www.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE

AUTORI: dr. Maria CARTAS, Dana GHIŢAC

Piaţa metalelor preţioase s-a caracterizat, în săptămâna analizată, printr-o tendinţă generală de scădere a cotaţiilor, în termeni de medii săptămânale, mai accentuată la platină (-2,62%, la 982,60 $/u.f.) şi la paladiu (-2,46%, la 937,20 $/u.f.). La aur şi argint s-au înregistrat scăderi subunitare, respectiv -0,90%, la 1327,13 $/u.f., la aur şi – 0,55%, la 17,79 $/u.f., la argint.

Evoluţia înregistrată pe parcursul săptămânii indică un declin, diferenţiat ca mărime, la toate cele 4 metale. Astfel, cotaţiile medii zilnice la toate metalele au înregistrat nivelul minim în ultima zi de tranzacţionare din cadrul săptămânii, respectiv 15 septembrie a.c., situându-se sub nivelul de la începutul săptămânii cu circa 0,85% la aur şi la argint, cu 1,8% la platină şi cu 1,3% la paladiu. Cotaţiile înregistrate la 15 septembrie la cele 4 metale sunt cele mai scăzute din ultimele 2 săptămâni.

În România, preţul mediu săptămânal al gramului de aur[1] a scăzut în săptămâna analizată cu 0,78%, la 164,34 lei, de la 165,64 lei în săptămâna precedentă. Şi în acest caz, în data de 15 septembrie a.c. s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al cotaţiei zilnice (163,93 lei/gram) din cadrul săptămânii analizate, dar şi din cadrul ultimelor două săptămâni. Scăderea procentuală înregistrată de preţul mediu săptămânal al gramului de aur uşor mai mică (-0,87%) faţă de cotaţia medie săptămânală a aurului pe piaţa de la Londra (-0,90%) reflectă evoluţia cursului mediu al dolarului SUA, care s-a apreciat cu 0,3% comparativ cu leul românesc, pe fondul creşterii EUR/RON cu 0,1% şi al deprecierii EUR/USD cu 0,3%. Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/USD și EUR/RON

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

La Bursa din Chicago, în săptămâna 11 – 17 septembrie 2017, media cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2, cu termen de livrare în decembrie, a crescut ușor, la 162,55 $/tonă, de la 162,01 $/tonă în perioada precedentă (+0,33%). În pofida unei diferențe subunitare a mediilor săptămânale, trendul cotațiilor zilnice a fost viguros, de la o valoare minimă a intervalului analizat de 159,74 $/tonă, înregistrată luni, în prima zi de tranzacționare (11 septembrie a.c.), până la una maximă de 164,98 $/tonă, vineri, 15 septembrie a.c., la închiderea şedinţei bursiere, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 3%.

Traiectoria ascendentă a cotațiilor reflectă noile prognoze ale Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA), publicate în ultimul său raport lunar[2], din 12 septembrie a.c., conform cărora, în sezonul actual (2017/18), oferta (producție + stocuri inițiale) de grâu a Statelor Unite va fi de 79,6 milioane tone, în scădere cu 11% față de cea din sezonul anterior. În aceste condiții, și exporturile SUA se vor diminua, de la 29,5 milioane tone în 2016/17, la 26 milioane tone în 2017/18 (-11,7%).

Cu toate că, în acest sezon, disponibilități de grâu ale principalilor competitori ai SUA (Rusia și Franța) se preconizează a fi ridicate, cotațiile acestui produs pe piețele interne (Bursa de la Paris – grâu de panificație, livrare decembrie, și preț de export pentru grâul din Rusia – FOB, port Novorossiysk) au înregistrat un trend la fel de robust ca și cel de la bursa americană. La Bursa de la Paris, cotațiile grâului de panificație au urcat pe fondul speculațiilor bursiere generate de fondurile de investiții, care au pariat mai mult pe cereale, în detrimentul celorlalte produse agroalimentare (cafea, cacao, zahăr), considerate a fi plasamente financiare riscante pe termen scurt. De asemenea, prețurile de export ale grâului rusesc au marcat o sporire în săptămâna analizată, ca urmare a deprecierii rublei față de dolarul american (cu 5% în ultima lună), dar și a unor probleme de infrastructură pe care exportatorii le-au întâmpinat.

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

USDA estimează că recolta mondială de porumb din sezonul actual (2016/17) este de 1,1 miliarde tone, cu aproape 102 milioane tone mai mare față de cea realizată în 2016/17. Sporirea recoltei mondiale este susținută de creșteri ale producțiilor din principalele state/uniuni de țări producătoare, precum SUA (+11,4%, față de 2016/17), Brazilia (+47%) și Uniunea Europeană (+4,3%).

Previziunile analiștilor USDA din septembrie 2017[3] cu privire la randamentul culturii de porumb în Statele Unite, principalul producător și exportator mondial, arată o tendință de creștere, spre deosebire de previziunile pesimiste anterioare. Astfel, în 2017/18, se așteaptă ca randamentul mediu pentru recolta de porumb a SUA să fie de 10,66 tone/ha., cu 0,2% mai mare față de anticipările din august. Sporirea prognozelor randamentului se reflectă în revizuirea pozitivă a proiecțiilor privind producția ce va fi obținută de SUA în sezonul următor (1 octombrie 2017 – 30 septembrie 2018). Potrivit USDA, recolta de porumb a SUA se va ridica la 360,3 milioane tone, în creștere cu 0,22% comparativ cu previziunile anterioare (august a.c.).

În aceste condiții, la Bursa din Chicago, media săptămânală a cotațiilor porumbului american galben nr. 2 a scăzut cu 1,1% față de cea înregistrată în perioada precedentă, la 139,32 $/tonă. De precizat că valoarea se referă la contractele cu livrare în decembrie 2017 (14 septembrie a fost ultima zi de tranzacționare pentru contractele cu livrare în luna curentă).

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o ușoară tendinţă de scădere în intervalul 11 – 17 septembrie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o diminuare de 0,37% comparativ cu săptămâna anterioară, la 351,85 $/tonă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 346,95 $/tonă (12 septembrie a.c.), şi unul maxim de 355,95 $/tonă, pe 15 septembrie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a avut o scădere de 0,8% faţă de intervalul precedent, la 765,44 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de 768,22 $/tonă (12 septembrie a.c.) şi un minim de 762,05 $/tonă (15 septembrie 2017).

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În săptămâna 11 – 17 septembrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a diminuat cu 0,39% față de săptămâna anterioară, la 375,44 $/tonă. Perioada analizată a debutat cu prețuri ușor mai ridicate față de ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute, apoi preţurile au scăzut pe 12 septembrie și au înregistrat creșteri în următoarele 3 zile. Cotațiile au atins un nivel maxim în data de 15 septembrie, repsectiv 383,60 $/tonă, și unul minim, pe 12 septembrie, de 369,10 $/tonă.

Potrivit celui mai recent raport USDA (United States Departament of Agriculture), în sezonul 2017/18, producția de zahăr a Indiei, cel de-al doilea producător mondial, a fost prognozată la 25,81 milioane tone, marcând o majorare de peste 17% față de producția sezonului 2016/17. Săptămâna anterioară, un oficial din această țară a declarat că producția de zahăr a Indiei ar putea fi cu 5% mai ridicată față de aceste previziuni, având în vedere vremea favorabilă din ultima perioadă, precum și faptul că fermierii, încurajați de prețurile ridicate din prima parte a acestui an, și-au extins suprafețele cultivate cu trestie de zahăr.

Cafea

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

În intervalul 11 – 17 septembrie a.c., media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o majorare de 6,09% față de săptămâna precedentă, la 2.984,91 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.879 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 3.087 $/tonă, înregistrată vineri, la închiderea bursei. Principalul factor care a influențat creşterea prețului la cafea Arabica, conform analiștilor Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO), s-a datorat vremii secetoase din Brazilia (cel mai mare producător pe plan mondial).

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o creștere modestă, de 0,80% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 2.002,60 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.972 $/tonă înregistrată în 11 septembrie a.c., și o valoare maximă de 2.024 $/tonă înregistrată în a treia zi din săptămână.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În perioada 11-17 septembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au scăzut, pe fondul unor achiziții mai reduse ale investitorilor. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.805,16 $/tonă, cu 2,23% mai puțin față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a marcat o scădere de 5,88%, la 1.562,51 $/tonă. În săptămâna analizată, trendul ambelor sorturi a fost descendent, oscilații majore înregistrându-se la ambele burse. Prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.744,16 $/tonă și 1.861,02 $/tonă. În cele 5 zile de tranzacționare, pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.538,65 $/tonă și unul maxim de 1.625,31 $/tonă.

Principalul factor care a influențat achizițiile în săptămâna analizată a fost vremea din Statele Unite, principalul exportator mondial. Perioada a debutat cu vânzări mai scăzute la ambele burse, ca urmare a anunțurilor făcute de oficialii americani privind menținerea unor prognoze favorabile pentru sezonul actual, în condiţiile în care uraganul Irma nu a afectat, după cum se aștepta, recoltele din Georgia și Atlanta. Apariția raportului Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din 12 septembrie a.c., a accentuat declarațiile oficialilor din această țară privind previzionarea unei recolte record în sezonul actual, prognozele fiind chiar mai mari față de cele din luna august. Acest fapt a contribuit la diminuarea cererii în săptămâna analizată. Potrivit raportului USDA, în sezonul 2017/18, producția americană de bumbac este prognozată la 4,74 milioane tone (+6% mai mare față de previziunile din luna august a.c.), nivel record, cu 27% mai ridicat față de sezonul anterior.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Sursa: www.markets.ft.com

Notă: *Cotațiile nu au fost disponibile, în ziua de 4 septembrie

VI. PIAŢA VALUTARĂ

dr. Andrei RĂDULESCU

Cursul mediu al dolarului american a înregistrat evoluții mixte săptămâna trecută, reflectând îndeosebi dinamica indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii. Totodată, climatul pozitiv din piețele financiare și majorarea cotațiilor internaționale la țiței au avut impact pozitiv pentru dinamica monedei americane.

În Statele Unite, se observă deteriorarea indicatorilor comunicați în săptămâna analizată, evoluție influențată de incidența uraganelor. Pe de altă parte, sunt așteptate investiții importante pentru refacerea zonelor afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile, cu impact pozitiv pentru dinamica economiei în lunile următoare. Totodată, accelerarea inflației la 1,9% an/an în august (aproape de nivelul țintit de FED) a contribuit la creșterea probabilității ca banca centrală să implementeze noi măsuri în cadrul ciclului monetar post-criză în perioada următoare.

În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,3% față de moneda unică europeană, pe fondul perspectivelor de intensificare a diferențialului de dobândă (dintre SUA și zona euro) în săptămânile următoare.

 

Totodată, moneda americană a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,3%), coroana suedeză (cu 0,6%).

De asemenea, cursul mediu al dolarului american a înregistrat aprecieri față de dolarul australian (cu 0,1%), francul elvețian (cu 0,8%) și coroana norvegiană (cu 1,2%).

Se evidențiază, însă, majorarea dolarului american cu 1,4% față de yen-ul nipon, evoluție influențată și de tensiunile geo-politice (Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă care a traversat teritoriul nipon).

Pe de altă parte, moneda americană s-a depreciat în medie cu 2% în raport cu lira sterlină, pe fondul semnalelor emise de Banca Angliei în direcția proximității ciclului monetar post-criză în Marea Britanie.

Cursul mediu al dolarului american s-a depreciat și raportat la kiwi neo-zeelandez (cu 0,3%) și dolarul canadian (cu 0,9%).

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare dolarul american a înregistrat aprecieri față de rupia indiană (cu 0,1%), real-ul brazilian (cu 0,2%), rial-ul iranian (cu 0,3%) și peso filipinez (cu 0,4%).

Pe de altă parte, moneda americană s-a depreciat raportat la peso mexican (cu 0,3%), peso ringgit-ul malaysian (cu 0,8%) și peso argentinian (cu 0,9%).

Comparativ cu leul românesc, cursul mediu al dolarului SUA s-a apreciat cu 0,3%, pe fondul creșterii EUR/RON cu 0,1% și deprecierii EUR/USD cu 0,3%. Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/USD și EUR/RON.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar 

Sursa: www.x-rates.com

Coordonator: dr. Maria CARTAS

[1] Calculat pe baza cursului zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), funcţie de cotaţia unciei fine de aur anunţate de LBMA şi de cursul oficial al dolarului SUA în raport cu moneda naţională. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională

[2] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. Grain: World Markets and Trade. Economics, Statistics and Market Information System. Washington, D.C. September 2017.

[3] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. World Agriculture Production. Circular Series. WAP 09-17. Washington, D.C. September 2017.