I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Petre PRISECARU
În intervalul 15 – 21 ianuarie 2018, preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX, din New York, şi ICE, din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, au înregistrat creşteri modeste, de 1,10% în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 63,97 $/baril (termen luna februarie), şi de 0,23% în cazul țițeiului Brent (Marea Britanie), la 69,34 $/baril (termen luna martie).
Prețurile petrolului s-au diminuat puțin la sfârșitul săptămânii. Datele statistice publicate de Energy Information Administration (SUA) arată o creștere a producției din SUA, dar, de asemenea, și un declin puternic al stocurilor de petrol. Ţițeiul Brent a depășit recent nivelul de 70 dolari/baril, dar este dificil să se mențină la acest nivel, iar prețurile de referință, la țițeiurile WTI și Brent, care au fost pe un trend ușor ascendent, dar continuu ȋn ultimele 6 luni, resimt o oarecare incertitudine.
Compania rusă Lukoil a declarat recent că Rusia ar trebui să iasă din acordul cu OPEC în cazul în care prețul țițeiului se stabilizează la 70 $/baril. Managerul companiei Lukoil consideră că Rusia ar trebui să se retragă din acordul privind reducerile de producție dintre OPEC și state nemembre OPEC în cazul în care prețurile la petrol staționează la 70 $/baril timp de șase luni. Participarea Rusiei este crucială pentru coeziunea grupului, iar comentariile sunt primele pe linia mai multor zvonuri privind șansele reduse de respectare a reducerilor de producție convenite, în contextul în care prețurile petrolului rămân relativ ridicate.
Un grup de bănci de investiții, inclusiv Citigroup, Société Générale, JPMorgan Chase prezice că respectarea reducerilor stabilite de OPEC și state nemembre OPEC va avea probleme în acest an. Băncile estimează că stocurile de petrol se vor reduce puternic până la mijlocul anului, iar OPEC ar putea constata că este dificil să se mențină conformitatea cu prevederile acordului. „S-ar putea ȋncheia ȋn timpul verii un acord de redresare a producției,“ a declarat, pentru agenția Bloomberg, Ed Morse, șeful departamentului de cercetare pentru mărfurile de bursă de la Citigroup. Predicțiile vin ȋn timp ce miniștrii din țările OPEC au încercat să dea asigurări reprezentanților burselor majore că acordul va rămâne ȋn vigoare până la finele acestui an.
Agenția Internațională a Energiei de la Paris consideră că, totuși, creșterea explozivă a producției de țiței de șist din SUA va testa menținerea prețurilor petrolului la nivelurile actuale. Raportul recent de piață al AIE prezintă o imagine mixtă pentru prețuri. În mod evident, piața este ȋn restrângere pe partea ofertei, dar, de asemenea, creșterea ofertei de țiței de șist va fi „explozivă“ în acest an. Agenția a revizuit în sus nivelul creșterii previzibile pentru producția de țiței a SUA, de la 870.000 barili/zi până la 1,1 milioane barili/zi în 2018. În opinia analiştilor pieţei, nivelul producției de țiței de șist ar putea fi afectat, ȋntr-un an sau doi, de capacitatea insuficientă de conducte instalate. Acest lucru, combinat cu majorările din alte țări nemembre OPEC, ar putea stopa ascensiunea prețurilor, deși AIE crede că persistă multe semne de incertitudine, cum ar fi cele legate de producția de petrol venezuelean, care a scăzut ȋn luna decembrie cu 216.000 barili/zi, la 1,6 milioane de barili/zi (80 milioane tone/an).
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Petre PRISECARU
În săptămâna 15 – 21 ianuarie 2018, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în luna februarie, au crescut cu 6,49%, la un nivel de 112,39 $/1000 m.c., pe fondul temperaturilor reduse, înregistrate mai ales ȋn partea de nord a Statelor Unite, care au condus la un consum record de electricitate produsă ȋn centrale pe bază de gaz natural. Producția de gaz natural a SUA a atins, în luna decembrie 2017, nivelul record de 2,21 miliarde mc/zi (peste 800 miliarde mc/an). În luna ianuarie oferta internă de gaz s-a mărit doar cu 1%, ȋn timp ce importurile din Canada au sporit cu 5%.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
Notă : În ziua de 15 ianuarie 2018, cotația la gazul natural (Henry Hub) nu a fost disponibilă.
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o creștere de 1,78%, la 2.213,50 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.172 $/tonă (16 ianuarie a.c.), iar cel maxim de 2.256 $/tonă, pe 19 ianuarie 2018.
În perioada 15 – 21 ianuarie 2018, nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o scădere ușoară, de numai 0,27%, față de intervalul precedent, la 1.087.940 tone.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală a cuprului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o nouă reducere, de numai 0,32%, în intervalul 15 -21 ianuarie 2018, față de săptămâna precedentă, la 7.075,20 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalului roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 7.180,00 $/tonă, înregistrată prima zi de tranzacționare, şi una minimă de 7,023,00 $/tonă, înregistrată în 16 ianuarie a.c..
Principalul factor care a influențat evoluția cotaţiei cuprului în perioada analizată a fost evoluţia cursului de schimb al dolarului.
Conform şefului departamentului de cercetare a pieţei metalelor, de la Société Generale din Londra, Robin Bhar, există incertitudini cu privire la aprovizionarea cu metal roșu pe piața de profil, ca urmare a restricțiilor chineze la importul de deşeuri de cupru, cât și a negocierilor privind contractele de muncă de la câteva mine, inclusiv de la mina Escondida (cea mai mare mină de cupru din lume) din Chile.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat o majorare de 1,20% față de săptămâna precedentă, la 205.860 tone. Nivelul stocurilor de cupru a oscilat în perioada analizată între un nivel minim de 202.850 luni 15 ianuarie a.c. și un nivel maxim de 211.650 vineri la închiderea bursei.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o reducere în intervalul 15 – 21 ianuarie 2018, de 1,03% faţă de perioada precedentă, la 12.543,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel maxim de 12.835,00 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 12.415,00 $/tonă (considerat cel mai mic nivel din decembrie 2017), miercuri, 17 ianuarie a.c..
Evoluţia cotaţiilor la nichel în săptămâna analizată este atribuită de către analiștii pieţei continuării pierderilor de arbitraj la import din China (Benjingul a impus taxe de 2% asupra materialelor importate).
Media săptămânală a stocurilor de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o reducere de numai 0,99% faţă de săptămâna anterioară, la 363.493 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a înregistrat o creştere de 1,99% faţă de intervalul precedent, la 20.518 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă, cât şi al diminuării stocurilor de cositor. Nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 20.355 $/tonă (16 ianuarie a.c.), iar cel maxim de 20.685 $/tonă, pe 19 ianuarie 2018.
Media stocurilor de cositor la LME în intervalul 15 – 21 ianuarie 2018 a înregistrat o reducere consistentă, de 8,01%, comparativ cu perioada precedentă, la 2.057 tone.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Dana GHIȚAC
În lipsa altor stimuli, interesul pentru metalele preţioase a continuat să fie pur speculativ, fluctuând în funcţie de modul în care marii investitori au perceput oportunitatea tranzacţiilor de un sens sau altul.
Pe piaţa de lingouri din Londra[1] această situaţie a sporit instabilitatea cotaţiilor, tendinţa ascendentă de la începutul săptămânii analizate fiind urmată de corecţii. Cu toate acestea, în raport cu intervalul anterior preţurile s‑au modificat pozitiv, în medie. Astfel:
– Aurul a început intervalul analizat în creştere susţinută (valoarea unciei fine crescând cu aproape 13 $, în prima zi) după care s‑a confruntat cu o uşoară ieftinire. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 19 ianuarie uncia fină de aur valora cu doar 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.334,95 $, faţă de 1.326,80 pe 12 ianuarie 2018), dar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine[2] de aur a crescut cu 1,14%, la 1.335,18 $.
În România, valoarea aurului a continuat să fie puternic influenţată de modul în care a fluctuat dolarul american în raport cu moneda naţională. Prin urmare, pe 19 ianuarie Banca Naţională a României anunţa un curs cu 0,4% mai mic decât cel stabilit cu o săptămână în urmă (163,08 lei/gram, comparativ cu 163,81 lei/gram pe 12 ianuarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul de referinţă al gramului de aur[3] a scăzut cu 0,74%, la 163,16 lei.
– Argintul a început tot în creştere accentuată intervalul analizat (17,33 $/u.f. pe 15 ianuarie), după care a început să coteze pe trend descendent. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 19 ianuarie metalul valora cu doar 0,5% mai mult decât cu o săptămână în urmă (17,09 $/u.f., comparativ cu 17,01 $/u.f. în 12 ianuarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de argint a crescut de aceeaşi manieră (+ 0,50%), la 17,16 $.
– Platina a fost mult mai bine susţinută de cererea fizică şi a cotat în creştere pe parcursul intervalului analizat. Prin urmare, în ciuda corecţiei din 16 ianuarie (în urma căreia s‑a ieftinit cu aproape 8 $/u.f.), a reuşit ca la închiderea fixingului londonez din 19 ianuarie să coteze cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.011 $/u.f., comparativ cu 991 $/u.f. în 12 ianuarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de platină a crescut cu 2,63%, la 1.002,50 $.
– Paladiul, în schimb, după ce a început intervalul analizat la un nou maxim istoric (1.129 $/u.f.), s‑a ieftinit atât de puternic în următoarele două zile încât la închiderea fixingului londonez din 19 ianuarie metalul cota cu doar 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.112 $/u.f., comparativ cu 1.098 $/u.f. în 12 ianuarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de paladiu a crescut cu 1,61%, la 1.111,40 $.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În perioada 15 – 21 ianuarie 2018, grâul american a fost tranzacționat la valori inferioare celor din săptămâna precedentă, însă traiectoria cotațiilor zilnice a fost ascendentă. Media săptămânală a cotațiilor grâului american roșu moale nr. 2 a fost de 154,87 $/tonă, în scădere cu 1,89% comparativ cu cea din perioada anterioară.
Scăderea cotațiilor din prima zi de tranzacționare a săptămânii analizate a reflectat volumul redus al tranzacțiilor. Pe 15 ianuarie, Bursa de la Chicago a fost închisă, cu ocazia celebrării zilei lui Martin Luther King Jr., iar marți, 16 ianuarie a.c., cotația grâului american a fost cu 0,95% mai redusă decât cea de vineri, 12 ianuarie (154,50 $/tonă), la 153,03 $/tonă.
Cotațiile zilnice ale grâului au fluctuat de la un minim al perioadei de 154,03 $/tonă pe 16 ianuarie, la un maxim de 156,25 $/tonă, pe 18 ianuarie 2018.
Volatilitatea cotațiilor grâului american a fost determinată de o revigorare a exporturilor Statelor Unite, generată de ieftinirea acestui produs din ultimele săptămâni. Astfel, conform raportului săptămânal al Serviciului Agricol Extern (Foreign Agricultural Service – FAS) din cadrul Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA)[4], la jumătatea lunii ianuarie a.c., exporturile de grâu ale SUA au fost de 422,4 mii tone, în creștere cu 47% comparativ cu săptămâna anterioară. Principalele destinații ale exporturilor de grâu ale SUA au fost: Filipine (110,2 mii tone), Japonia (64,7 mii tone), Mexic (58,8 mii tone), Coreea de Sud (54,7 mii tone) și Irak (52,5 mii tone).
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
În intervalul analizat, la Bursa din Chicago, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 nu a înregistrat modificări semnificative față de săptămâna anterioară, fiind cu doar 0,94% mai mare, de 138,30 $/tonă. Cu toate acestea, în a doua zi de tranzacționare s-a înregistrat valoarea maximă a ultimelor 2 săptămâni, de 138,97 $/tonă, cu o variație a cotației de 1,36% față de ziua precedentă (137,10 $/tonă, pe 16 ianuarie a.c.). Fluctuațiile cotațiilor porumbului american au avut loc pe fondul speculațiilor bursiere, după o perioadă de ieftinire a acestei cereale.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluții diferențiate în intervalul 15 – 21 ianuarie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o majorare de 2,15% comparativ cu săptămâna anterioară, la 356,22 $/tonă, pe fondul unei ușoare creşteri a producției mondiale la boabele de soia, potrivit datelor USDA din ianuarie 2018. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 352,92 $/tonă (15 ianuarie a.c.) şi unul maxim de 359,07 $/tonă, pe 19 ianuarie 2018
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a diminuat cu 1,94% faţă de intervalul precedent, la 718,57 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de 730,52 $/tonă (15 ianuarie a.c.) şi un minim de 710,67 $/tonă (18 ianuarie 2018).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 15 – 21 ianuarie 2018, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 360,46 $/tonă, înregistrând o scădere de 6,13% față de cotația săptămânii anterioare, pe fondul diminuării cererii din partea achizitorilor şi al existenței unei cantități mari de zahăr pe piață. În intervalul analizat, la bursa londoneză cotațiile zahărului s-au situat pe un trend descendent, dar oscilațiile înregistrate au fost minore; pe 15 ianuarie a.c. s-a atins valoarea maximă a perioadei analizate, respectiv 371,40 $/tonă, iar pe 19 ianuarie a.c. valoarea minimă, de 353,10 $/tonă.
Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (United States Departament of Agriculture), în sezonul actual, 2017/18, producția mondială de zahăr se va situa la 184,95 milioane tone, nivel record, cu 8% mai ridicat față de sezonul 2016/17, iar consumul mondial este previzionat la 174,22 milioane tone, înregistrând o creștere de numai 1,5% comparativ cu sezonul anterior. Potrivit acestor previziuni, sezonul actual va fi caracterizat de un excedent al producției mondiale raportat la consum de peste 10 milioane tone, situație diferită de ultimele 2 sezoane, în care producția mondială a fost deficitară. În sezonul 2017/18, stocurile mondiale de zahăr vor totaliza 40,8 milioane tone, cu 1 milion tone mai mult față de sezonul precedent.
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul 15 – 21 ianurie 2018, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere de 1,93% față de perioada precedentă, la 2.678,52 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au înregistrat, pe parcursul săptămânii, o valoare minimă de 2.655,92 $/tonă, marți 16 ianuarie a.c., și o valoare maximă de 2.673,56 $/tonă, vineri, 19 ianuarie a.c., la închiderea bursei.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o majorare de 1,99% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.772,40 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.743,00 $/tonă, înregistrată în a doua zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 1.807,00 $/tonă, înregistrată joi, 18 ianuarie a.c..
Conform analistilor pieţei, evoluția cotațiilor la ambele sorturi de cafea a fost influențată de factori tehnici de bursă.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În perioada 15 – 21 ianuarie 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri, pe fondul unei cereri ridicate. În pofida existenței unor disponibilități mari de marfă la nivel mondial, cererea pentru bumbac se menține ridicată, în special la bursa americană. Analiștii de piață sunt de părere că achizițiile din ultimele 2 săptămâni sunt speculative, având în vedere factorii fundamentali de piață. De asemenea, livrările americane de bumbac au fost mari și în săptămâna analizată. Principalii achizitori pentru bumbacul cu fibră medie au fost Indonezia, India, Turcia și Vietnam, țări cu o industrie textilă în plină ascensiune şi, implicit, cu o cerere de bumbac sporită, în ultima perioadă.
La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 2.043,21 $/tonă, cu 2,90% mai mult față de cotația săptămânii precedente, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a crescut cu 2,89%, la 1.817,03 $/tonă. Oscilațiile înregistrate în intervalul analizat au fost mai scăzute față de cele din săptămâna anterioară. În săptămâna analizată, prețurile bumbacului Index A au debutat pe 15 ianuarie cu valori ușor mai scăzute față de ultima zi de tranzacționare din săptămâna anterioară; în ziua următoare au scăzut ușor, la nivelul minim de 2.030,81 $/tonă, apoi au crescut până la nivelul maxim de 2.058,37 $/tonă, din 19 ianuarie a.c.. Pe piața americană, în cele 4 zile de tranzacționare, prețurile au debutat cu valorea minimă a perioadei analizate, respectiv 1.795,53 $/tonă, și au crescut în următoarele 3 zile, până la 1.839,41 $/tonă, în data de 19 ianuarie a.c..
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
Notă : În ziua de 15 ianuarie 2018, cotațiile nu au fost disponibile.
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat deprecieri generalizate în a treia săptămână a anului, atât față de valutele din piețele dezvoltate, cât și raportat la monedele din statele emergente și în dezvoltare.
Această evoluție a fost determinată de o serie de factori: dinamica pozitivă a indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii, unda de optimism din piețele internaționale de capital, semnalele privind diversificarea rezervelor internaționale în China și Germania și fluctuațiile cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime.
Din perspectiva macroeconomică, evoluțiile recente ale indicatorilor comunicați în principalele blocuri ale lumii (SUA, zona euro și China) au fost favorabile, exprimând premise pozitive pentru dinamica economiei mondiale, pe termen scurt. Se evidențiază accelerarea economiei Chinei în anul 2017 (6,9% an/an), creșterea industriei americane și consolidarea climatului pozitiv din sfera cererii interne în zona euro (evoluție la care a contribuit semnificativ nivelul redus al costurilor reale de finanțare, în contextul politicii monetare relaxate fără precedent implementată de Banca Centrală Europeană).
În sfera piețelor internaționale de capital, a continuat unda de optimism din ultimele trimestre (fiind înregistrate noi maxime de către indicii americani), evoluție influențată de semnalele de accelerare din economia mondială, nivelul redus al costurilor reale de finanțare și sezonul de raportări financiare trimestriale.
Pe piețele de titluri de stat, ratele de dobândă au continuat să crească săptămâna trecută, pe fondul perspectivelor de continuare a ciclului monetar post-criză în Statele Unite și de ieșire din relaxarea monetară fără precedent în zona euro. Astfel, rata de dobândă la obligațiunile suverane pe scadența 10 ani a urcat cu 4,4%, la 2,66%, în Statele Unite (maximul din 2014) și cu 10,3%, la 0,57%, în Germania (cel mai ridicat nivel din vara anului trecut).
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat săptămâna trecută cu 2% față de moneda unică europeană, fiind înregistrat cel mai redus nivel din decembrie 2014.
De asemenea, dolarul SUA a scăzut față de monedele din sfera de influență a euro: coroana suedeză (cu 1,8%), coroana daneză (cu 2%).
Moneda americană a consemnat deprecieri și față de dolarul canadian (cu 0,4%), yen-ul nipon (cu 1,1%, pe fondul semnalelor de inflexiune a politicii monetare în a treia economie a lumii), kiwi neo-zeelandez (cu 1,2%), francul elvețian (cu 1,6%), dolarul australian (cu 1,6%), lira sterlină (cu 2%) și coroana norvegiană (cu 2,4%, în contextul tendinței ascendente pentru cotațiile internaționale la țiței și alte materii prime).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază deprecierea cursului mediu al dolarului american față de real-ul brazilian (cu 0,6%), ringgit-ul malaysian (cu 1,1%) și peso mexican (cu 2,7%).
Pe de altă parte, moneda americană s-a apreciat raportat la rupia indiană (cu 0,3%), peso argentinian (cu 0,3%), peso filipinez (cu 0,6%) și rial-ul iranian (cu 0,9%) în a treia săptămână a anului.
Comparativ cu leul românesc, cursul mediu al dolarului american a scăzut săptămâna trecută cu 1,8%, pe fondul evoluției cursurilor EUR/USD (apreciere cu 2%) și EUR/RON (creștere cu 0,2%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria Cartas
[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Uncia fină (in engleză, Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.
[3] Cursul zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de LBMA şi a cursului oficial al dolarului SUA. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[4] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. U.S. Export Sales. Weekly Highlights. January 19, 2018.