I. ŢIŢEI
AUTOR: Mariana PAPATULICĂ
În săptămâna 16-22 ianuarie 2017, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat evoluţii diferenţiate: media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în martie, la bursa londoneză ICE, a înregistrat o creştere minoră, de 1,04%, la 54,98 $/baril, în timp ce media cotaţiiilor ţiţeiului WTI din Texas, cu scadenţă în februarie, la bursa new-yorkeză (NYMEX), a scăzut cu 1,33%, la 52,00 $/baril.
Creșterea producției de ţiţei de șist în SUA și un raport al EIA (Energy Information Administration) privind majorarea în continuare a stocurilor petroliere ale SUA au continuat să exercite presiune asupra preţurilor ţiţeiurilor WTI şi Brent. Stocurile americane de țiței au crescut cu 2,4 milioane de barili, cele de benzină au crescut cu aproape 6 milioane de barili, iar cifrele privind producția de ţiţei din amonte au furnizat dovezi suplimentare că producţia de ţiţei de şist a SUA se redresează, susținută de majorarea importantă a numărului de instalaţii de foraj puse recent în funcţiune.
AIE (Agenţia Internaţională a Energiei) a revizuit în creştere estimarea privind producția de ţiţei de șist din SUA, în acest an, previzionând o majorare a volumului acesteia cu 500.000 de barili/zi, până la sfârșitul anului 2017. În plus, Brazilia și Canada vor adăuga la producţia mondială încă 415.000 barili/zi, proveniţi în principal din proiecte mari de exploatare, demarate cu ani în urmă. Pe de altă parte, AIE afirmă că, în prima jumătate a anului, reducerile de producţie ale OPEC ar putea duce la restrângerea semnificativă, cu aproximativ 0,7 mil. barili/zi, a stocurilor şi la îngustarea ofertei, factori care, dimpotrivă, pot conduce la creșteri ale prețurilor ţiţeiului. În semestrul II 2017, după expirarea acordului OPEC de limitare a producţiei, creșterea ofertei non-OPEC ar putea contracara efectul restrângerii producţiei OPEC, determinând un nou declin al prețurilor ţiţeiului.
Prețul ţiţeiului ar putea scădea sub 50 $/baril în cazul în care acordul OPEC nu reușește să se materializeze, conform unui studiu efectuat de CNBC. Mulți analiști au raportat că rata de conformitate estimată pentru membrii OPEC s-ar situa la circa 80%, ceea ce ar avea ca efect retragerea de pe piaţă a aproximativ 1 milion de barili de petrol/zi. În schimb, alți analişti susțin că piața petrolului ar fi devenit în mod nejustificat optimistă. „Recenta redresare a prețului ţiţeiului, peste pragul de 50 $/baril, se bazează mai mult pe speranţă decât pe fapte: nu au apărut date veridice privind reducerile de producţie, cu respectarea plafoanelor promise de către ţările OPEC şi non-OPEC, şi probabil nici nu vor apărea mai devreme de februarie”, afirma Harry Tchilinguirian, directorul de strategie a piețelor de mărfuri la „BNP Paribas”.
El estimează că Brentul va atinge, în medie, doar 47 $/baril în primul trimestru 2017, Și nu este singurul. Eugen Weinberg, șef de cercetare a pieţelor de mărfuri la „Commerzbank”, a afirmat că „este convins că prețurile vor scădea pe tot parcursul anului 2017, pe măsură ce piața va percepe că OPEC nu respectă acordul, Rusia nici atât, iar producţia de ţiţei de șist din SUA se recuperează datorită unor măsuri de stimulare ale administrației Trump.”
Un alt factor de subminare a tendinţei de redresare a preţurilor ţiţeiului îl va constitui o posibilă decizie a guvernului central al Chinei de reducere a cotelor de import pentru unele dintre rafinăriile independente din țară, cunoscute sub denumirea de „ceainice”. Măsura va afecta acele rafinării care nu au folosit toată cota lor de anul trecut. Dar creșterea cererii în China se concentrează în jurul acestor rafinării, iar această mişcare ar putea determina o reducere a importurilor de ţiţei ale Chinei, în general.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: Mariana PAPATULICĂ
Media cotaţiilor săptămânale ale gazului natural la bursa din New York (NYMEX), în tranzacţiile cu termen februarie, a înregistrat o uşoară creştere, de 1,20%, la un nivel de 117,25 dolari/1000 mc, ca urmare a unei reduceri substanţiale a stocurilor, cu 243 miliarde pic.cub. (35 pic.cub=1 m.c). Stocurile se situează acum sub media ultimilor cinci ani, pentru prima dată din 2015.
Prețurile gazelor naturale au atins, în medie, 2,50 $/mil BTU (circa 88 $/1000 mc) în 2016. Analiştii consideră că acele zile s-au terminat. Prețurile vor înregistra în medie, cel puțin 3,50-4,00 $/mil.BTU (124-141 $/1000 m.c.) în 2017. Prețurile s-au dublat din martie 2016, dar gazul este încă sub-evaluat. Oferta este relativ redusă deoarece producția de gaze de șist a scăzut, iar cererea și exporturile au crescut.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: Baza de date IEM
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Florela STOIAN
În intervalul analizat, cotațiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal exchange-LME) au urcat rapid peste pragul de 1.800 $/tonă, ascensiunea acestora fiind sprijinită de evoluția dolarului SUA și de posibila diminuare cu 30% a capacității de producție după anunțul făcut de primele trei mari provincii producătoare de metal din China. Valorile zilnice ale cotațiilor au înregistrat maximul de 1.839 $/tonă la 20 ianuarie, cel mai înalt nivel din mai 2015, determinând creșterea semnificativă, cu 3,27% a mediei săptămânale față de săptămâna anterioară, la 1.817,80 $/tonă. Continuarea trendului ascendent al cotațiilor aluminiului în perioada imediat următoare va fi condiționată de reducerea cererii din China, având în vedere apropierea sărbătoririi Anului Nou Chinezesc.
Deși în ultimele două zile ale intervalului analizat nivelul stocurilor a scăzut, acumulările din perioada 16-18 ianuarie, pe fondul creșterii moderate a cererii și al creșterii ușoare a producției mondiale în luna decembrie față de noiembrie, au contribuit la majorarea mediei săptămânale a acestora cu 2,34% față de săptămâna anterioară, la 2.289.455 tone.
Cupru
AUTOR: Emilia MANOLE
În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale din Londra (LME) a continuat trendul ascendent, înregistrând o nouă creștere, de 1,10% comparativ cu perioada anterioară la 5.753,10 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalului roșu au fluctuat între un nivel maxim de 5.857 $/tonă (16 ianuarie a.c.) şi un nivel minim de 5.706 $/tonă (20 ianuarie a.c.). Analiștii sunt îngrijorați în privința slăbirii cererii de pe piaţa de profil din China (cel mai mare consumator mondial de metale industriale, deţinând jumătate din consumul global).
Evoluția cotației cuprului a fost influențată de fluctuațiile din piața valutară, unde se observă acumularea de semnale de schimbare de tendință pe cursul EUR/USD (de la depreciere la apreciere, spre cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii noiembrie 2016).
Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.) au continuat să scadă, înregistrând o reducere de 4,29%, la 276.385 tone.
Plumb
AUTOR: Florela STOIAN
Cotațiile plumbului la LME au revenit spectaculos la peste 2.300 $/tonă, pe fondul deprecierii dolarului SUA și al preocupărilor de a diminua oferta de metal secundar, la care se adaugă o creștere a cererii în sectorul de fabricare a bateriilor, specifică sezonului rece. Cotația medie a înregistrat o creștere de 6,79% față de săptămâna anterioară, la 2.302,20 $/tonă. Având în vedere că piața mondială este caracterizată de un ușor excedent, de 16.000 tone pe perioada primelor 11 luni ale anului 2016, iar creșterea producției rămâne în continuare limitată, prețurile plumbului vor înregistra creșteri moderate pe termen scurt, fără a depăși pragul de 2.400 $/tonă.
Stocurile de metal la LME totalizează 193.527 tone, media săptămânală a acestora înregistrând o creștere ușoară, de 0,33% față de media săptămânală anterioară, la 193.527 tone.
Zinc
AUTOR: Florela STOIAN
Cotațiile zincului la LME au oscilat între minimul de 2.694 $/tonă și maximul de 2.765 $/tonă, continuând trendul ascendent după performanțele puternice din 2016. La creșterea cotațiilor a contribuit reducerea cu 1,2% a producției miniere mondiale în primele 11 luni ale anului 2016, dar și deprecierea dolarului SUA după investirea președintelui Donald Trump. Cotația medie a zincului în săptămâna analizată a fost de 2.735,70 $/tonă (+1,48% faţă de media săptămânii anterioare).
Nivelul stocurilor de metal la LME este în continuă scădere de la începutul acestui an, consecință a creșterii cererii la nivel mondial. La 20 ianuarie stocurile de zinc au totalizat 414.350 tone, iar media săptămânală a acestora s-a diminuat cu 1,58% față de media anterioară, la 418.530 tone.
Nichel
AUTOR: Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o reducere de 1,69% faţă de săptămâna precedentă, la 10.071,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat între un nivel maxim de 10.235 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 9.735 $/tonă în ultima zi din săptămână. Această ușoară scădere a cotaţiilor la nichel a fost determinată în principal de deprecierea dolarului, dar și de relaxarea interdicției, intrată în vigoare în Indonezia, în 12 ianuarie a.c., cu privire la exportul de minereu de nichel din această ţară, care se numără între principalii exportatori.
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o scădere nesemnificativă, de 0,13% faţă de săptămâna anterioară, la 371.227 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), preţurile la cositor au înregistrat, pe parcursul săptămânii analizate, o tendinţă descendentă, pe fondul majorării stocurilor. Cotaţia medie săptămânală a scăzut cu 1,25% faţă de intervalul precedent, la 20.908 $/tonă; nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 21.125 $/tonă (18 ianuarie a.c.), iar cel minim de 20.200 $/tonă, pe 20 ianuarie 2017.
Supraoferta de metal pe piaţa mondială, provenind în cea mai mare parte de la producătorii din ţările asiatice, în ciuda reducerii a numeroase capacităţi de topire şi rafinare, a contribuit la creşterea stocurilor de metal la LME până 4.200 tone la 19 ianuarie 2017. Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME a atins cel mai mare nivel din ultimele cinci luni, situându-se la 4.092 tone (+6,62% faţă de intervalul anterior).
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: Baza de date IEM
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: Dana GHIŢAC
Drastica corecţie a monedei SUA, ca răspuns la îngrijorarea declarată de Donald Trump în legătură cu un dolar prea puternic, a fost stopată de publicarea unor date atât de bune despre evoluţia inflaţiei, producţiei industriale şi a indicelui de utilizare a capacităților, încât Janet Yellen, preşedintele Consiliului de Administraţie al Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii, a declarat că economia SUA este pregătită să continue procesul de creştere a dobânzii de referinţă, iar amânarea acestui proces ar putea avea chiar efecte negative. În aceste condiţii, investitorii au reînceput să parieze pe aprecierea „hârtiei verzi” şi au retras masiv capital de pe alte pieţe, pentru a‑l folosi pe pieţele valutare.
Pe piaţa de lingouri din Londra[1], creşterea interesului speculativ pentru dolarul SUA a exercitat puternice presiuni de ieftinire a tuturor metalelor preţioase, în urma cărora doar aurul şi argintul au reuşit să nu se ieftinească în termeni de preţuri medii săptămânale. Astfel:
- Aurul a început intervalul analizat în creştere (cotând luni la 1.203 $/u.f.) şi, susţinut de interesul pentru activele „de refugiu” manifestat de cei îngrijoraţi de ambiguitatea politicii economice a Preşedintelui Trump, s‑a mai scumpit cu 12 $/u.f. în următoarele două zile. Prin urmare, în ciuda corecţiei intervenită după ce s‑a aflat că Banca centrală a SUA (Fed) va creşte treptat ratele dobânzilor, metalul galben a încheiat intervalul analizat peste pragul psihologic de 1.200 $/u.f. şi la închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie uncia fină[2] de aur valora cu 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă:200,55 $, faţă de 1.190,35 pe 13 ianuarie 2016. În urma acestei evoluţii, preţul aurului[3] a crescut cu 1,49%, în termeni de medii săptămânale, la 1.206,08 $/u.f..
În România, deşi valoarea aurului a fluctuat de aceeaşi manieră cu cotaţia unciei fine, presiunile de ieftinire exercitate de puternica depreciere a dolarului american în raport cu moneda naţională au fost mult mai puternice decât pe piaţa din Londra. Prin urmare, pe 20 ianuarie, Banca Naţională a României anunţa un curs cu doar 0,3% mai mare decât cel stabilit cu o săptămână în urmă (163,09 lei/gram pe 13 ianuarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul de referinţă al gramului de aur[4] a crescut cu 0,79%, la 163,96 lei.
- Argintul, la rândul său, a beneficiat de interesul investitorilor pentru „plasamente sigure”, dar la închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie metalul valora uşor mai puţin decât cu o săptămână în urmă (16,89 $/u.f., comparativ cu 16,91 $/u.f. în 13 ianuarie). Cu toate acestea, datorită faptului că, timp de două zile, a reuşit să depăşească pragul psihologic de 17 $/u.f., preţul unciei fine de argint[5] a crescut cu 1,18%, în termeni de medii săptămânale, la 16,96 $.
- Platina, în schimb, a fost mult mai slab susţinută şi la închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie metalul valora cu aproape 1% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (963 $/u.f., comparativ cu 971 $/u.f. în 13 ianuarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de platină3 a scăzut cu 0,39%, la 971,80 $.
- Paladiul a evoluat atât de instabil pe parcursul săptămânii analizate şi într‑un interval atât de larg (raportat la celelalte trei metale preţioase) încât, deşi l‑a încheiat cu 2% peste nivelul la care cota cu o săptămână în urmă (la închiderea fixingului londonez din 20 ianuarie metalul valora 761 $/u.f., comparativ cu 746 $/u.f. în 13 ianuarie), s‑a ieftinit şi el în termeni de medii săptămânale: preţul unciei fine de paladiu3 a scăzut cu 0,32%, situându‑se la 751,80 $.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În perioada 16 – 22 ianuarie 2017, media săptămânală a cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, a înregistrat o creștere de 0,96% comparativ cu intervalul precedent, la 157,65 $/tonă. Pe 16 ianuarie, la Bursa de la Chicago nu au avut loc tranzacţii, deoarece aceasta a fost închisă cu ocazia zilei aniversare a lui Martin Luther King Jr. Marţi și miercuri, 17 și 18 ianuarie, grâul american a fost tranzacţionat la valori mai mari faţă de cele din săptămâna anterioară, însă în ziua imediat următoare, joi, preţul a scăzut, la 155,61 $/tonă, apoi, vineri (20 ianuarie a.c.), la închiderea bursei, a crescut la 157,35 $/tonă.
Nivelul mai ridicat de tranzacționare al grâului american a avut loc ca urmare a apariției raportului Serviciului Național de Statistică al Departamentului American al Agriculturii (National Agricultural Statistics Service of United States Department of Agriculture – USDA), conform căruia, în septembrie 2016, fermierii americani au însămânțat grâu de iarnă pe o suprafaţă care însumează 13 milioane de hectare, cea mai mică din ultimii 109 ani. Aceste estimări ale statisticienilor au creat îngrijorări în piață, deoarece reducerea cantităților însămânțate va determina, cu siguranță, o ajustare a prognozelor USDA privind recolta de grâu a Statelor Unite din sezonul 2016/17.
Decizia restrângerii suprafețelor însămânțate cu grâu din SUA a fost luată de fermierii americani, pe fondul prețurilor mici ale acestei cereale pe piața internațională, în favoarea altor culturi, precum cele de porumb și soia.
Cu o producție prognozată la aproape 63 milioane tone (8,35% din total mondial), în 2016/17, SUA sunt a cincea țară mare producătoare de grâu din lume. De asemenea, Statele Unite ocupă locul secund în clasamentul exportatorilor, cu un volum de aproximativ 26 milioane tone (15% din exportul mondial de grâu).
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
La Bursa din Chicago, cotaţiile porumbului american galben au oscilat între o valoare minimă de 143,69 $/tonă (miercuri 18 ianuarie 2017) şi una maximă de 145,56 $/tonă (vineri 20 ianuarie a.c.), cea mai ridicată valoare din ultimele 6 luni. Astfel, media săptămânală a înregistrat o creştere cu 2,28% faţă de perioada anterioară, la 144,33 $/tonă.
Scumpirea porumbului american a fost susținută de mai mulți factori:
- Reducerea prognozelor USDA privind stocurile mondiale și ale SUA, principalul producător și exportator mondial de grâu.
Potrivit raportului lunar al USDA din ianuarie 2017, stocurile mondiale de porumb de la sfârșitul sezonului actual (2016/17) sunt prognozate la 1.037 milioane tone, în scădere cu aproape 2 milioane tone față de previziunile din decembrie 2016. Această reducere este determinată de revizuirea negativă a stocurilor SUA, cu 1,9 milioane tone comparativ cu cele prognozate luna anterioară, la 385 milioane tone. Diminuarea stocurilor americane de porumb este determinată de creșterea cererii din partea industriei etanolului. Analizele specialiștilor americani arată că, în 2016, în SUA s-au consumat pentru producția de etanol circa 134,6 milioane tone de porumb, ceea ce reprezintă aproximativ 43% din consumul total al SUA.
Potrivit EIA (Energy Information Administration), în a doua săptămână a anului 2017, producția de etanol a SUA, principalul producător mondial, a fost de 1.054.000 barili/zi (1 baril = ~159 litri), comparativ cu 1.049.000 barili/zi în perioada anterioară (+0,5%). De menționat că, în Statele Unite, o mare parte din benzina fără plumb este amestecată cu etanol obţinut din procesarea porumbului.
- Volumul ridicat al exporturilor SUA, pe fondul deprecierii dolarului.
În ceea ce priveşte exporturile de porumb ale SUA, acestea au crescut în a doua săptămână a lunii ianuarie cu 34% față de perioada anterioară, la 927,9 mii tone. Principalele destinații ale exporturilor de porumb ale SUA au fost: Mexic (190,8 mii tone), Coreea de Sud (186,6 mii tone), Japonia (161,6 mii tone), Arabia Saudită (86,3 mii tone) și Columbia (68,5 mii tone).
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, în intervalul 16 – 22 ianuarie 2017, preţurile la uleiul de soia şi la boabele de soia au înregistrat evoluţii diferenţiate. Astfel, cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia s-a situat la 393,33 $/tonă, marcând o majorare substanţială, de 6,39%, faţă de intervalul precedent, pe fondul unui volum sporit de tranzacţii; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 384,42 $/tonă (16 ianuarie a.c.), iar cel maxim de 394,99 $/tonă pe 18 ianuarie 2017. Potrivit noilor prognoze ale Departamentului American al Agriculturii (USDA), din ianuarie 2017, pentru sezonul 2016/17, producţia mondială de soia va creşte cu 4,5%, iar consumul cu cca. 4%, faţă de sezonul 2015/16.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a înregistrat o scădere de numai 0,09% faţă de săptămâna precedentă, la 781,29 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel maxim de 784,98 $/tonă (16 ianuarie a.c.) și un minim de 775,06 $/tonă (20 ianuarie 2017). În perioada analizată, cotaţiile au fost influenţate de speculaţiile bursiere.
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMŞA
În perioada 16 – 22 ianuarie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a redus cu 0,44% față de săptămâna anterioară, la 535,20 $/tonă. În primele 3 zile ale intervalului analizat, trendul cotațiilor a fost ascendent, de la 534,00 $/tonă, luni 16 ianuarie 2017, până la 542,50 $/tonă, miercuri, 18 ianuarie a.c.. În ultimele 2 zile ale săptămânii analizate s-au înregistrat scăderi ale cotațiilor, ajungând vineri, la închiderea bursei, la 530,40 $/tonă.
Cafea
AUTOR: Emilia MANOLE
În intervalul analizat, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o nouă creștere, de 1,87% față de săptămâna precedentă, la 3.324,31 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii: în prima zi de tranzacționare s-a înregistrat o valoare minimă de 3.305 $/tonă, iar vineri la închiderea bursei s-a atins o valoare maximă de 3.378 $/tonă. Conform analiștilor prețurile la cafea Arabica au o tendință ascendentă și se preconizează că ar putea crește cu o zecime în anul curent, mai mult decât se estimase în anul 2016.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o nouă majorare, în săptâmâna analizată, de 3,08% față de perioada anterioară, la 2.263,25 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.254 $/tonă și o valoare maximă de 2.274 $/tonă. Evoluția prețului la cafea Robusta a fost influenţată, în principal, de condițiile meteorologice nefavorabile înregistrate în 2016 în Asia, care au afectat recolta din Vietnam (cel mai mare producător mondial).
Cacao
AUTOR: Simona ZAMŞA
În perioada analizată, la Bursa de la Londra, media cotațiilor la cacao boabe (nr.7) a înregistrat o creștere nesemnificativă, de 0,31% față de săptămâna anterioară, la 2.182,53 $/tonă. Cotațiile zilnice au variat între o valoare maximă de 2.219,21 $/tonă (17 ianuarie 2017) și una minimă de 2.155,28 $/tonă (vineri, 20 ianuarie a.c.). La Bursa din New York, cotația medie săptămânală a fost de 2.193,00 $/tonă, cu doar 0,04% mai mare comparativ cu cea din perioada precedentă.
Principalul factor care a contribuit la creșterea cotațiilor boabelor de cacao, la cele două burse internaționale reprezentative, l-a constituit blocarea, de către militarii ivorieni, a principalului port al țării (Abidjan) prin care se livrează cacao către piețele externe. Coasta de Fildeș deține o pondere de 40 – 45% din producția mondială de boabe de cacao și de 37% din volumul exportului mondial.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMŞA
În intervalul 16 – 22 ianuarie 2017, prețurile celor două sorturi de bumbac au înregistrat diminuări minore, atribuite unei cereri mai scăzute. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.800,02 $/tonă (-0,67%), iar la Bursa din New York, cotația bumbacului american diverse sortimente a fost 1.599,18 $/tonă (-0,36%).
În săptămâna analizată, prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.793,77 $/tonă și 1.809,20 $/tonă iar prețurile bumbacului american între un nivel minim de 1.590,03 $/tonă și unul maxim de 1.610,53 $/tonă.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: Baza de date IEM
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a continuat să se deprecieze săptămâna trecută, atât în raport cu monedele din țările dezvoltate, cât și față de monedele din statele emergente și în dezvoltare.
Această evoluție a fost determinată, în principal, de incertitudinile de politică economică din Statele Unite, în contextul preluării mandatului de către Administrația Trump.
De altfel, noul Președinte a subliniat în cadrul unui interviu că moneda americană este supra-apreciată în prezent, cu impact nefavorabil pentru exporturile americane. Totodată, în cadrul discursului de inaugurare dl. Trump a dezamăgit așteptările piețelor financiare, dat fiind că nu a oferit detalii cu privire la măsurile de politică economică care vor fi implementate pe termen scurt.
Cu toate acestea, Președintele Trump a reiterat perspectiva implementării de măsuri cu caracter protecționist în perioada următoare, cu impact asupra cererii internaționale de dolari.
Totodată, în săptămâna analizată, piața valutară a fost influenţată de evoluțiile indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii, majorarea graduală a costurilor de finanțare, corecțiile din sfera piețelor de capital și scăderile ușoare ale cotațiilor internaționale la țiței.
Astfel, din punct de vedere macroeconomic s-au consemnat evoluții predominant favorabile atât în Statele Unite, cât și în Zona Euro. Se confirmă accelerarea economiei SUA și consolidarea ciclului economic în Zona Euro.
În acest context, piața și-a consolidat așteptările privind deciziile de politică monetară pe termen scurt: continuarea ciclului monetar în SUA și finalul politicii monetare relaxate fără precedent în Zona Euro.
Moneda americană a fost influențată săptămâna trecută și de lansarea discuțiilor (în cadrul Comitetului de Politică Monetară al Rezervei Federale) privind reducerea volumului activelor băncii centrale (după ce acestea au atins nivelul record de 4,5 trilioane dolari, în urma a trei programe de relaxare monetară neconvențională).
Astfel, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,7% față de moneda unică europeană.
De asemenea, moneda americană a scăzut și raportat la valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,6%), coroana suedeză (cu 0,8%).
Totodată, dolarul american s-a depreciat și în raport cu francul elvețian (cu 0,7%), lira sterlină (cu 0,9%), coroana norvegiană (cu 1%), yen-ul nipon (cu 1,1%), kiwi neo-zeelandez (cu 1,4%) și dolarul australian (cu 1,4%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului raportat la real-ul brazilian (cu 0,4%), peso argentinian (cu 0,5%), peso mexican (cu 0,5%) și peso filipinez (cu 0,5%) pe parcursul săptămânii trecute.
Pe de altă parte, moneda americană a consemnat deprecieri față de rial-ul iranian (cu 0,1%), rupia indiană (cu 0,2%) și ringgit-ul malaysian (cu 0,3%).
În raport cu leul românesc dolarul american s-a depreciat cu 0,6% săptămâna trecută, pe fondul evoluției cursurilor EUR/RON (apreciere cu 0,1%) și EUR/USD (creștere cu 0,7%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/USD și EUR/RON.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: Baza de date IEM
Coordonator: dr. Maria CARTAS
[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Uncia fină (in engleză, Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.
[3] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[4] Cursul zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de LBMA şi a cursului oficial al dolarului SUA. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[5] Cotaţia comunicată zilnic, la 12:15 ora Londrei, la 12:00 ora Londrei de către LBMA. Media săptămânală a valorilor comunicate zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA)