I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Paul CALANTER
În intervalul 16 – 22 octombrie 2017, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat creşteri uşoare: media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în luna decembrie, la bursa londoneză ICE, a înregistrat o majorare de 2,15%, la 57,77 dolari/baril, în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI din Texas, cu scadenţă în luna noiembrie, la bursa new-yorkeză NYMEX, a crescut cu 1,85%, la 51,71 dolari/baril.
Tendința de creștere din această săptămână a reflectat eforturile OPEC în direcţia echilibrării pieței și nu a fost influenţată semnificativ de îngrijorările privind potențiala creștere a producției de țiței de șist din S.U.A.
„Piața este pe cale să sincronizeze oferta cu cererea”, a declarat pentru MarketWatch Adrienne Murphy, analist principal al pieței la AvaTrade.
Într-un discurs susținut joi, Mohammad Barkindo, secretar general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, a declarat că piața țițeiului se echilibrează „într-un ritm accelerat”, iar cererea va continua să crească rapid în deceniile următoare.
Între timp, structura pieței țițeiului „s-a îndreptat către un fenomen de backwardation„, a declarat Murphy. Aceasta este o situație în care prețurile țițeiului la disponibil sau pentru livrările din viitorul apropiat sunt mai mari decât cele pentru livrările la termen. „Acest lucru face neprofitabil pentru comercianți să dețină țiței în stoc, fiind mult mai profitabilă vânzarea”, a spus Murphy. „Această schimbare este un semn al unei aprovizionări stricte și al unei cereri robuste”.
Dar, pe măsură ce țițeiul se îndreaptă spre nivelul de 60 de dolari/baril, „investitorii potențiali tradiționali sunt îngrijorați de producătorii de șist din S.U.A., care își repornesc platformele și inundă piața cu livrări”, a precizat aceasta. Iar „pe măsură ce oferta crește, prețurile vor scădea, nelăsând altă opțiune pentru OPEC decât să reducă producția chiar mai mult pentru a o aduce la nivelul cererii și pentru a reduce efectele negative „.
La conferința „Oil & Money” de la Londra din această săptămână, un număr important de experți din industrie au declarat că majorarea producției de șist din S.U.A. va plafona prețurile, pe măsură ce ea se va manifesta pregnant în următorii ani. „Industria de șist din S.U.A. este în plină expansiune și cred că va înregistra un nou vârf”, a declarat David Knapp, economist șef la Energy Intelligence.
Datele publicate vineri de Baker Hughes au arătat a treia scădere săptămânală consecutivă a numărului de platforme active de țiței din S.U.A., acesta reducându-se cu 7, până la 736. „Scăderea numărului de platforme este mult mai importantă decât se crede la prima vedere”, a spus Phil Flynn, senior analist de piață la Price Futures Group. „Este un semn că producătorii de șist se retrag. Acest lucru ar trebui să sprijine prețurile și să reducă stocurile.”
În ansamblu, totuși, creșterea producției în S.U.A. a afectat eforturile OPEC și ale unui grup de țări non-OPEC conduse de Rusia de a reduce producția până la sfârșitul lunii martie 2018, cu scopul de a ajunge la un echilibru între oferta și cererea mondială.
În cursul acestei săptămăni, Irakul a solicitat British Petroleum să dezvolte câmpurile petroliere din Kirkuk. Potrivit Financial Times, guvernul irakian a cerut BP să dezvolte câmpurile petroliere din jurul Kirkuk, la doar câteva zile după ce a preluat de la kurzi controlul acestora. Ministrul irakian al petrolului „a trimis o solicitare către BP să intervină rapid pentru a demara studiile și pentru a relua măsurile pentru dezvoltarea câmpurilor petrolifere din provincia Kirkuk”, conform publicației londoneze. CEO-ul BP, Bob Dudley, care a participat de asemenea la Conferința “Oil & Money” de la Londra, a declarat că BP nu a primit încă o propunere oficială, deși a adăugat: „Dacă situația din regiune se va stabiliza nu excludem nici o posibilitate.”
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Paul CALANTER
Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, în contractele cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 0,36%, la o medie săptămânală de 102,72 $/1000 m.c., în pofida diminuării stocurilor de gaze naturale din S.U.A.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a rămas practic neschimbată faţă de săptămâna anterioară, cu un nivel de 2.129,80 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă, precum și al diminuării stocurilor de aluminiu. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.106,50 $/tonă (18 octombrie a.c.), iar cel maxim de 2.159 $/tonă, pe 20 octombrie 2017.
Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o reducere în săptămâna 16 – 22 octombrie 2017, de 2,02%, la 1.210.305 tone.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 16 – 22 octombrie 2017, cotaţia medie a cuprului la LME a continuat trendința de creștere inițiată în săptămânile anterioare, înregistrând o majorare de 4,18% comparativ cu perioada anterioară, la 7.001,80 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, de 7.063 $/tonă (considerată cea mai mare valoare din septembrie 2014) şi una minimă de 6,920 $/tonă, înregistrată în 19 octombrie a.c.. Această evoluție a cotaţiei cuprului se datorează în principal diminuării fondurilor de capital privat care pătrund pe piața de profil, cât și aşteptărilor legate de evoluţia favorabilă a economiei Chinei, principalul consumator de metale..
Stocurile de cupru la LME au înregistrat o creștere de numai 0,69% față de săptămâna precedentă, la 289.490 tone.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a continuat tendința de creștere declanșată de la începutul lunii și a înregistrat o nouă majorare, de 6,27%, în săptămâna 16 – 22 octombrie 2017 faţă de săptămâna precedentă, la 11.788,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb, în intervalul analizat, s-au situat între un nivel minim de 11.675 $/tonă în a doua zi de tranzacționare și un nivel maxim de 12.050$/tonă, (considerat cel mai înalt nivel din septembrie a.c.) înregistrat pe 20 octombrie a.c., vineri, la închiderea bursei.
Tendința de majorare a cotaţiilor la nichel se datorează reducerii producției, potrivit șefului departamentului de cercetare a mărfurilor (BMO Capital Markets), Colin Hamilton. Potrivit specialiștilor Grupului Internaţional de Studii privind Nichelul (INSG), piața mondială a nichelului în luna august a.c. s-a încheiat cu un deficit de 6.700 tone.
Stocurile de nichel la LME au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o creștere de numai 0,40% faţă de săptămâna anterioară, la 386.204 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o scădere de 2,88% faţă de intervalul precedent, la 20.335 $/tonă. Reducerea cotaţiilor cositorului a avut loc pe fondul speculaţiilor de bursă, precum şi al creşterii stocurilor de cositor. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 20.825 $/tonă (16 octombrie a.c.), iar cel minim de 19.925 $/tonă, înregistrat pe 20 octombrie 2017.
Media stocurilor de cositor la LME, în perioada 16 – 22 octombrie 2017, s-a situat la 2.092 tone, marcând o creștere de numai 3,62%, comparativ cu săptămâna anterioară.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Maria CARTAS
În săptămâna 16 – 22 octombrie 2017, cotaţiile zilnice ale celor patru metale preţioase – aur, argint, platină, paladiu – au înregistrat o tendinţă generală de creştere luni, 16 octombrie a.c., situându-se peste nivelurile zilnice înregistrate în săptămâna precedentă. În următoarele 4 zile, cotaţiile au început să scadă, încheind săptămâna analizată sub nivelurile înregistrate în ultima zi a săptămânii anterioare. În termeni de medii săptămânale, cotaţiile metalelor preţioase au înregistrat scăderi nesemnificative în săptămâna analizată, la aur (-0,21%), argint (-0,02%) şi platină (-0,22%), şi numai la paladiu au continuat să crească (+ 2,11%).
În România, preţul mediu săptămânal al gramului de aur a crescut, foarte puţin (+0,12%, în timp ce pe piaţa de la Londra uncia fină de aur a pierdut 0,21%), reflectând şi evoluţia cursului mediu al dolarului SUA, care s-a apreciat în medie cu 0,4% săptămâna trecută, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/USD (depreciere cu 0,2%) și EUR/RON (apreciere cu 0,2%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Pe parcursul săptămânii, luni s-a înregistrat un nivel care a depăşit preţurile zilnice din săptămâna precedentă, ca şi în cea de a doua zi a săpămânii, care a însemnat totuşi începutul trendului descendent care a caracterizat următoarele trei zile.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
La Bursa din Chicago, cotațiile grâului american roşu moale nr. 2 continuă să se diminueze, pe fondul disponibilităților mondiale abundente, precum și al cererii sporite. Pe 20 octombrie 2017, tranzacțiile bursiere pentru grâul cu livrare în decembrie a.c. s-au stabilit la o valoare medie de 156,53 $/tonă, cea mai mică cotație din ultimele 6 săptămâni.
Conform estimărilor publicate în raportul Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA)[1] privind cererea și oferta mondială de cereale, disponibilitățile de grâu pe piața internațională sunt în creștere, datorită unor producții de grâu sporite previzionate pentru Rusia, U.E.-28 și India. Astfel, în sezonul actual (2017/18), producția de grâu a Rusiei este prognozată să crească cu 9,5 milioane tone față de 2016/17, la un record de 82 milioane tone (+13%), cea a U.E.-28 cu 5,6 milioane tone, la 151 milioane tone (+3,8%), susținută în mare parte de recolta mare previzibilă pentru Franța, iar cea a Indiei cu 11,4 milioane tone, la 98,4 milioane tone (+13%).
Potrivit Serviciului Agricol Extern[2] (Foreign Agricultural Service – FAS) din cadrul USDA, la jumătatea lunii octombrie 2017, vânzările de grâu ale S.U.A. pe pieţele externe au crescut cu peste 75% comparativ cu septembrie a.c., la 615,4 mii tone. Cererea sporită a venit din partea Mexicului (180 mii tone), Chinei (120 mii tone), Japoniei (65,1 mii tone) și Irak-ului (50 mii tone).
În acest context, media săptămânală a cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2 la Bursa din Chicago a înregistrat o scădere cu 0,67% față de perioada anterioară, la 158,73 $/tonă.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
În săptămâna 16 – 23 octombrie 2017, cotaţiile porumbului american galben nr. 2 au avut o tendință aproape identică cu cea a grâului, reflectând nivelul ridicat al disponibilităților mondiale de cereale. Media săptămânală a cotațiilor a fost de 137,19 $/tonă, cu 0,23% mai mică față de cea din perioada precedentă.
Estimările USDA[3] privind disponibilitățile mondiale de cereale din sezonul ce tocmai s-a încheiat (1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2017) arată că acestea sunt la un nivel record, de aproape 3 miliarde tone, din care peste 48% (1,4 miliarde tone) reprezintă porumb și 40% grâu (1,2 miliarde tone). Cantitatea de porumb disponibilă pe piața mondială este cu 8% mai mare față de cea din sezonul anterior, ca urmare a sporirii producției cu 10,6%, la 1,1 miliarde tone.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o tendinţă ascendentă în intervalul 16 – 22 octombrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o creștere ușoară, de 0,72%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 361,94 $/tonă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 364,12 $/tonă (16 octombrie a.c.) şi unul minim de 359,62 $/tonă, pe 20 octombrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a avut o majorare de 2,62% faţă de intervalul precedent, la 749,21 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel minim de 740,66 $/tonă (16 octombrie a.c.) şi un maxim de 765,58 $/tonă (18 octombrie 2017).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 16 – 22 octombrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 369,64 $/tonă înregistrând o diminuare de 1,24% față de cotația săptămânii anterioare. Săptămâna analizată a debutat cu prețuri mai scăzute față de cele din săptămâna anterioară, o scădere minoră s-a înregistrat și în cea de a doua zi de tranzacționare, dar în următoarele 2 zile s-au înregistrat creşteri. Oscilațiile înregistrate în intervalul analizat au fost minore, cotațiile au atins un nivel maxim în data de 19 octombrie, respectiv 371,30 $/tonă și unul minim, pe 17 octombrie, de 368,30 $/tonă.
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul 16 – 22 octombrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere de 2,69% față de perioada precedentă, la 2.753,16 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.728 $/tonă, înregistrată în a prima zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 2.797 $/tonă, înregistrată în 19 octombrie a.c..
Evoluția cotațiilor boabelor de cafea Arabica a fost influențată, conform unor analiști, de seceta prelungită până la sfârșitul lunii septembrie în principalele regiuni producătoare de cafea din Brazilia.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o scădere de 1,33% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 2.001,80 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.980 $/tonă înregistrată în prima zi din săptămână a.c. și o valoare maximă de 2.028 $/tonă înregistrată în 19 octombrie a.c..
Potrivit Hightower Report, evoluția cotațiilor la boabele de cafea Robusta a fost influențată de precipitațiile puternice din Vietnam, ce provoacă întărzieri la finalizarea recoltei.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În perioada 16 – 22 octombrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat scăderi pe fondul unor achiziții mai reduse ale investitorilor. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.717,97 $/tonă, înregistrând o micșorare de 0,62% față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a scăzut cu 1,92%, la 1.486,70 $/tonă. În intervalul analizat, trendul celor soturi a fost predominant descendent, ca urmare a cererii în scădere, în condițiile existenței unei cantități mari de bumbac pe piață. Prețurile bumbacului Index A au variat între 1.711,08 $/tonă și 1.730,93 $/tonă (acest sortiment a cotat doar 3 zile). Pe piața americană, în cele 5 zile de tranzacționare, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.474,70 $/tonă și unul maxim de 1.494,33 $/tonă.
Pe piața americană, vânzările de la bursă au scăzut cu 14% față de săptămâna anterioară, investitorii fiind influențați și de noile previziuni (în creștere) ale producției mondiale, din luna octombrie a.c., ale Departamentului American al Agriculturii (USDA – United States Departament of Agriculture). Potrivit raportului USDA, în sezonul 2017/18, producția mondială de bumbac se va situa la 26,32 milioane tone (în creștere cu 0,5% față de previziunile făcute în luna septembrie a.c.), nivel cu 13% mai mare față de sezonul 2016/17, iar consumul mondial este prognozat la 25,7 milioane tone, în creștere cu aproape 4% față de sezonul anterior.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat aprecieri generalizate în a treia săptămână din octombrie, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și față de valutele din statele emergente și în dezvoltare.
Această evoluție a fost determinată îndeosebi de perspectivele de continuare a ciclului monetar post-criză în Statele Unite, mai ales în contextul semnalelor emise de Administrație în direcția reducerii taxelor din 2018. De altfel, prima economie a lumii a prezentat rezistență la incidența uraganelor recente, aspect reflectat de dinamica mai multor indicatori (inclusiv creșterea producției industriale cu un ritm lunar de 0,3% în septembrie).
Pe de altă parte, evoluțiile recente ale indicatorilor macroeconomici din zona euro indică intrarea ciclului economic din regiune în faza de maturitate (deteriorarea încrederii investitorilor, ajustarea sectorului de construcții și a înmatriculărilor de automobile noi). Acest aspect, coroborat cu persistența inflației la un nivel inferior țintei Băncii Centrale Europene, exprimă premise de amânare a momentului inflexiunii politicii monetare (ieșirea din relaxarea fără precedent implementată în ultimele trimestre).
Totodată, pe piețele emergente se acumulează provocări macroeconomice, determinate de nivelul ridicat de îndatorare și de perspectivele de majorare semnificativă a costurilor de finanțare pe termen scurt și mediu. Se menționează în acest context China (a doua economie a lumii), unde PIB-ul a decelerat la 6,8% an/an în trimestrul III, pe fondul deteriorării climatului investițional.
De altfel, costurile de finanțare au continuat tendința ascendentă săptămâna trecută. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a crescut cu 1,9%, la 2,318%, în Statele Unite și cu 12,3%, la 0,455%, în Germania.
De asemenea, pe piețele internaționale de acțiuni climatul pozitiv s-a consolidat săptămâna trecută.
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,2% față de moneda unică europeană, evoluție determinată, în principal, de perspectivele de majorare a diferențialului de dobândă de politică monetară dintre SUA și zona euro, pe termen scurt.
Totodată, moneda americană a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,2%) și coroana suedeză (cu 0,7%).
Perspectiva ca FED să majoreze din nou rata de dobândă de politică monetară (cu 25 puncte bază) până la finalul anului a susținut aprecierea monedei SUA și față de monedele din Noua Zeelandă (cu 0,2%), Canada (cu 0,3%), Japonia (cu 0,3%), Elveția (cu 0,4%) și Norvegia (cu 0,4%).
Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului a stagnat în a treia săptămână din octombrie față de lira sterlină, evoluție determinată de semnalele emise de Banca Angliei, privind proximitatea momentului majorării ratei de dobândă de politică monetară.
De asemenea, moneda SUA s-a depreciat cu 0,5% față de dolarul australian.
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului față de real-ul brazilian (cu 0,2%), rial-ul iranian (cu 0,4%) și peso mexican (cu 1,3%), evoluție determinată de perspectiva majorării diferențialului de dobândă de politică monetară în favoarea SUA, pe termen scurt.
Cu toate acestea, moneda SUA a stagnat față de peso filipinez, riyal-ul saudit, dinarul kuweitian și ringgit-ul malaysian.
Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,8% față de rupia indiană și cu 0,3% în raport cu peso argentinian.
Față de leul românesc moneda americană s-a apreciat în medie cu 0,4% săptămâna trecută, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/USD (depreciere cu 0,2%) și EUR/RON (apreciere cu 0,2%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. World Agricultural Supply and Demand Estimates. WASDE – 570. October 12, 2017.
[2] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. U.S. Export Sales. Weekly Highlights. October 19, 2017.
[3] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. Market and Trade Data / PSD Online Home / Custom Query. Washington, D.C.. October 23, 2017.