I. ŢIŢEI
AUTOR: Dr. Petre PRISECARU
În săptămâna 18 – 24 iunie 2018, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat un declin ușor: media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în august, la bursa londoneză ICE, a înregistrat o scădere de 1,24%, la 74,75 $/baril, în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI din Texas, cu scadenţă în august, la bursa new-yorkeză NYMEX, s-a redus nesemnificativ, cu 0,09%, la 66, 15 $/baril.
Prețurile pe piețele petrolului au scăzut marți, după ce președintele Trump a amenințat China că va introduce taxe vamale la alte mărfuri importate, ȋn volum valoric de 200 de miliarde $, dacă nu se fac concesii reciproce privind comerțul. Între timp și mai târziu pe temeiul acordului OPEC cu unele state nemembre, Rusia și Arabia Saudită au făcut presiuni pentru creșterea agresivă a producției, în ciuda opoziției Venezuelei, Iranului și Irakului. „Cererea de petrol crește, de obicei, cel mai tare în al treilea trimestru. Ne-am putea confrunta cu un deficit dacă nu se iau măsuri“, a declarat reporterilor ministrul rus al energiei Alexander Novak. „În opinia noastră, acest lucru ar putea duce la supraîncălzirea pieței.“ Prețurile la petrol s-au redus marți la debutul comercializării.
Ministrul saudit al petrolului, Khalid al-Falih, a declarat săptămâna trecută că Arabia Saudită și Rusia ar putea ajunge la un „acord bilateral global“ privind cooperarea energetică, ceea ce indică dorința celor doi producători de top de a decide destrămarea informală a coaliției, la viitoarea reuniune a OPEC. Opoziția mai multor membrii ai OPEC la orice creștere a producției înseamnă, probabil, că orice creștere a producției va trebui să vină din Arabia Saudită și Rusia.
La bursele petroliere, fondurile de hedging și alte fonduri speculative și-au redus, ȋn ultimele două luni, operațiunile care mizau pe creșterea prețurilor la petrol, dar săptămâna trecută au majorat pozițiile lungi nete. Schimbarea ar putea marca un punct de cotitură, o recunoaștere a faptului că lichidările de poziții au mers prea departe. Dar ar putea fi rezultatul faptului că investitorii au mizat pe o creștere mai puțin spectaculoasă a producției, decisă de reuniunea OPEC, iar rezultatul ar fi urcarea prețurilor petrolului. „În mod evident, creșterea pozițiilor la țițeiul Brent nu a venit la momentul potrivit,“ a declarat, pentru agenția Bloomberg, Kyle Cooper, consultant la ION Energy. „Oamenii au văzut declinul sensibil al prețurilor și se așteptau la al doilea, din cauza supravânzărilor acum și apoi din cauza situației ofertei OPEC. În cazul în care Arabia Saudită și OPEC nu măresc producția semnificativ, atunci raportul cerere/ofertă se va menține deosebit de strâns pe piața petrolului. Un reprezentant al OPEC a declarat că vede cererea de petrol destul de robustă pentru a doua jumătate a anului. Această previziune ar reprezenta o justificare suplimentară pentru o creștere a producției. „Dacă OPEC și aliații săi continuă să producă la nivelul din luna mai, atunci piața ar putea fi în deficit ȋn următoarele șase luni“, a declarat o sursă OPEC pentru agenția Reuters.
Oil Corp. National Libia a declarat luni că două tancuri de stocare a petrolului din portul Ras Lanuf au fost distruse de milițiile armate, având ca rezultat pierderea a 400.000 barili de petrol. Țara a pierdut aproximativ 400.000 de barili/zi de producție în ultimele zile, un deficit major pe care piețele petrolului par a-l ignora până în prezent, probabil pentru că comercianții speră că întreruperea va fi temporară.
Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA) a respins cererile din partea producătorilor de porumb și etanol privind majorarea ponderii biocarburanţilor în mixul de carburanți din SUA, după ce agenția a acordat o serie de derogări rafinăriilor, permițându-le să iasă din cerințele de biocombustibili. Acest fapt a subminat piața creditelor la etanol și a afectat statele cultivatoare de porumb, cu orientare puternic republicană din Midwest. EPA a refuzat să accepte solicitarea, spre nemulțumirea industriei de etanol din SUA.
OPEC a emis, vineri, un comunicat ȋn care a făcut apel la revenirea respectării 100% a acordului de către grup. Anunțul a amânat alocările specifice fiecărei țări, probabil pentru că nu s-a putut conveni asupra detaliilor. Decizia înseamnă, probabil, că orice țară cu o capacitate de rezervă va putea majora producția. În practică, Arabia Saudită și Rusia vor avea partea leului. Cum vor putea țările membre OPEC să ia, fiecare, decizii cu privire la cât de mult vor produce, atâta timp cât încă mai încearcă să rămână sub o decizie colectivă, reprezintă o problemă care produce o mulțime de incertitudini.
Prețurile la petrol au crescut vineri dimineața, pe baza expectațiilor că rezultatul consultărilor din cadrul reuniunii OPEC nu va duce la o saturare a livrărilor. În ultimele zile, părea să fie un pic de convergență pe ideea unui plan de a majora producția, probabil, cu aproximativ 600.000 barili/zi. Acest volum ar compensa doar declinul din Venezuela, din ultimul an, și nu ar corecta întregul deficit de aprovizionare cu care se confruntă piața. „Ambianța pieței a fost influențată puţin de faptul că, totuși, creșterea prevăzută a ofertei va fi mai mică decât ceea ce este necesar pentru echilibrarea pieței,“ a declarat pentru Wall Street Journal Emily Ashford, director de cercetare pe energie la Standard Chartered. „Orice creștere a producției va veni în detrimentul capacității de rezervă, astfel încât va lăsa piața mult mai vulnerabilă la viitoarele șocuri ale ofertei“, a adăugat ea. Comitetul Tehnic OPEC a recomandat o creștere a ofertei cu aproximativ 1 milion barili/zi, deși rapoartele de presă au remarcat pe scară largă că o astfel de creștere ar fi probabil doar nominală, iar oferta suplimentară reală de pe piață ar ajunge doar la aproximativ 600.000 barili/zi, deoarece mai multe țări nu au nici capacitatea de a majora rapid producția. Recomandarea a venit chiar de la ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, după o întâlnire avută joi seara, urmată de întrevederea cu omologul său saudit, de vineri dimineața. Discordia existentă ȋntre cele două țări a dus probabil la decizia vagă cu privire la respectarea 100% a plafonului convenit, fără precizări clare privind creșterile specifice atribuite fiecărei țări.
La ȋnchiderea ședinței de vineri a burselor petroliere, cotațiile la WTI și Brent erau ȋn creștere evidentă, la nivelul de 68,58 $/baril (+4,64%) și de 75,32 $/baril (+3,46%), ȋn schimb coșul OPEC a scăzut la 70,94 $/baril (-2,12%), țițeiul Ural s-a menţinut la 71,09 $/baril, iar coșul Mexic scăzuse la 64,61 $/baril (-0,26%).
Piața petrolului va rămâne în deficit, cu o creștere a cererii rezistentă și cu întreruperi crescânde în aprovizionare, care necesită o bază mai mare de cooperare ȋntre OPEC și Rusia, pentru a evita un deficit de stocuri până la sfârșitul anului,“ consideră Goldman Sachs. Concluzia este notabilă, deoarece banca de investiții prevede o creștere destul de agresivă a ofertei din partea OPEC, de ordinul a 1 milion de barili/zi, în a doua jumătate a anului 2018. Goldman Sachs crede, pe de altă parte, că întreruperile temporare ale livrărilor, inclusiv din partea Venezuelei, Iranului și Libiei, ar putea însemna că decizia de a majora oferta doar cu 1 milion barili/zi are de fapt ca rezultat un adaos net de aproximativ 450.000 de barili/zi. Mai mult decât atât, declinul recent al prețurilor nu va reduce șansele de a atinge un alt vârf de preț, dar Goldman Sachs spune că piața petrolului, unde se resimte un recul al importurilor chineze, este încă în deficit de ofertă.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: Dr. Petre PRISECARU
În săptămâna 18 – 24 iunie 2018, preţurile gazelor naturale, pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în iulie, s-au redus cu 0,69 %, la un nivel de 104,03 $/1000 m.c.
Conform datelor publicate de PointLogic Energy, oferta medie totală de gaze naturale a crescut cu 1%, comparativ cu cifrele (miercuri/miercuri) din raportul din săptămâna precedentă. Producția de gaze naturale uscate s-a mărit cu 1% comparativ cu săptămâna anterioară. Importurile medii nete din Canada au crescut cu 7% față de săptămâna trecută. Cererea totală s-a majorat din cauza creșterii consumului pentru generarea de energie electrică. Consumul total de gaze naturale din SUA a crescut cu 4% în săptămâna analizată, potrivit datelor de la PointLogic Energy. Odată cu ȋncălzirea vremii din această săptămână, în mare parte din cele 48 de state mai mici, consumul de gaze naturale pentru generarea de energie electrică a crescut cu 12% de la o săptămână la alta (miercuri/miercuri). Consumul din sectorul industrial a scăzut cu 1% în acelaşi interval. În sectoarele rezidențiale și comerciale, consumul a scăzut cu 11%. Exporturile de gaze naturale către Mexic au fost la fel ca săptămâna trecută, la o medie de 124,6 milioane m.c./zi.
Pe piaţa spot a gazelor naturale lichefiate (GNL) din Asia de est prețurile continuă traiectoria ascendentă, atingând maximele de sezon față de jumătatea anului 2014, când prețurile petrolului depăşeau 100 $/baril pe piaţa internaţională. De data aceasta, prețurile spot ale gazului lichefiat nu s-au majorat din cauza prețurilor exorbitant de ridicate ale petrolului la nivel mondial, ci pentru că cumpărătorii din Asia de est concurează pe planul cererii cu Mexic și Egipt, pe fondul unor sincope ale ofertei unor producători din cauza problemelor de producție din Statele Unite, Australia și Malayezia, la care se adaugă recentele volume sporite de tranzacționare a GNL din Asia de est, care au fost, de asemenea, sprijinite de refacerea stocurilor din Coreea de Sud și Japonia, epuizate după o iarnă neobișnuit de rece.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Gaz Natural
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
În perioada 18 – 24 iunie 2018, cotația medie a aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o diminuare de 4,32% comparativ cu intervalul precedent, situându-se la 2.182,30 $/tonă, pe fondul speculațiilor de bursă, dar și al reducerii stocurilor de aluminiu. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.220,50 $/tonă (18 iunie a.c.), iar cel minim de 2.166 $/tonă, pe 22 iunie 2018.
Nivelul stocurilor de aluminiu s-a redus în cursul săptămânii, până la 1.128.325 tone în ultima zi de tranzacţionare (22 iunie 2018), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o scădere de 2,22% față de săptămâna anterioară, la 1.133.680 tone.
Cupru
AUTOR: Dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 18 – 24 iunie 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o reducere de 4,78% comparativ cu perioada anterioară, la 6.847,60 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.987,00 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, şi una minimă de 6,801,00 $/tonă (cel mai scăzut nivel din 31 mai a.c.), înregistrată joi 21 iunie a.c..
Această evoluție a cotaţiei cuprului reflectă în principal incetitudinea indusă de tensiunile comerciale între Washington și Beinjing, care ar putea reduce cererea de metale din China pe termen îndelungat. Conform celor mai recente date, la începutul lunii iunie s-a înregistrat o scădere de 8% a consumului de metal în construcții.
Analistul pe pieţe de mărfuri de la Commerzbank, Daniel Briesemann, susține că tensiunile comerciale dintre S.U.A. și China vor afecta în continuare prețurile metalelor și că, de asemenea, există posibilitatea să influențeze în mod direct tarifele pentru autoturisme și piese auto.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat o creștere, de 2,34% față de săptămâna precedentă, la 302.290 tone. Nivelul stocurilor de cupru a oscilat în perioada analizată, între un nivel minim de 294.275 tone, luni 18 iunie a.c., și un nivel maxim de 308.975 tone, în a treia zi de tranzacționare din săptămână
Nichel
AUTOR: Dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o nouă reducere, de 2,22%, în săptămâna 18 – 24 iunie 2018 faţă de perioada precedentă, la 14.920,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel minim de 14.545,00 $/tonă, înregistrat marți, 19 iunie a.c., și un nivel maxim de 15.255,00 $/tonă, înregistrat în ultima zi de tranzacționare.
Evoluția cotaţiei nichelului s-a datorat în urma opririi 4 mine din Filipine, care nu îndeplinesc un număr de criterii stabilite de guvern (nerespectarea legală, tehnică, economică, socială și ecologică), în urma unui raport efectuat de Consiliul Coordonator al Industriei Miniere, conform anailiștilor de la Reuters.
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o reducere de numai 0,71% faţă de perioada anterioară, la 275.401 tone. Nivelul stocurilor de nichel a oscilat în perioada analizată între un nivel maxim de 275.712 tone, în a prima zi din săptămână, și un nivel minim de 274.476 tone (considerat cel mai mic nivel din martie 2014), vineri, 22 iunie a.c..
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotația medie a cositorului a înregistrat o scădere în intervalul 18 – 24 iunie 2018, de 2,12% faţă de săptămâna anterioară, la 20.632 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 20.910 $/tonă (18 iunie a.c.), iar cel minim de 20.450 $/tonă, pe 19 iunie 2018.
Nivelul mediu al stocurilor de cositor din săptămâna analizată a fost de 2.595 tone, înregistrând o diminuare de 1,76% față de intervalul precedent.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: Dr. Maria CARTAS
Cotaţiile medii săptămânale pe pieţele metalelor preţioase de la Londra (LBM, LPPM) au înregistrat o tendinţă generală de scădere faţă de săptămâna precedentă, reflectând atât evoluţia cursului dolarului, cât şi scăderea interesului investitorilor în aşteptarea unor corecţii ale preţurilor.
– Cotaţia medie săptămânală a aurului s-a diminuat cu 1,78% faţă de săptămâna precedentă, la 1.273,44 dolari/uncia fină, cel mai scăzut nivel al mediei săptămânale de la începutul anului. Preţul aurului se îndreaptă spre nivelul minim de 1.268 dolari/uncia fină înregistrat la mijlocul lunii decembrie, în săptămâna analizată înregistrându-se chiar o cotaţie zilnică minimă de 1.266,15 dolari/uncia fină, iar cotaţia maximă, cifrată la 1.281,55 dolari/uncia fină, fiind inferioară mediei săptămânii precedente cu aproape 15 dolari. În prezent, preţul aurului se află sub presiune, după o tendinţă ascendentă multilunară, de după luna iulie 2017, când s-a înregistrat nivelul de 1.267 dolari/uncia fină.
În opinia şefului comercianţilor angrosişti „Chenaji Narsinghi”, din Mumbai, India (a doua ţară mare consumatoare de aur), Ashok Jain, „mulţi cumpărători (n.n în principal producători de bijuterii) aşteaptă ca preţul aurului să continue să scadă”, iar un alt importator din Mumbai a afirmat că bijutierii „îşi amână cumpărările de aur aşteptând ca preţul metalului galben să scadă chiar sub 1.250 dolari/uncia fină”.
– Cotaţia argintului a scăzut cu 3,48%, la 16,38 dolari/uncia fină, revenind (la o diferenţă de +1 cent) la nivelul minim al mediei săptămânale înregistrat cu 7 săptămâni în urmă şi, de asemenea, în penultima săptămână din martie. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile zilnice au fluctuat între un nivel minim de 16,25 dolari/uncia fină şi un nivel maxim de 16,61 dolari/uncia fină (acesta fiind cu 0,36 dolari sub media săptămânii anterioare).
– Cotaţia medie săptămânală a platinei a scăzut cu 3,65%, la 871 dolari/uncia fină, înregistrând astfel cea mai joasă medie săptămânală de la începutul anului, cotaţiile zilnice coborând chiar la o minimă de 866 dolari/uncia fină, iar cotaţia maximă, de 884 dolari/uncia fină, fiind sub nivelul mediilor săptămânale din întreg anul în curs.
– Paladiul a înregistrat cea mai mare scădere, depăşind uşor – 4%, a cotaţiei medii faţă de săptămâna precedentă, la 971,60 dolari/uncia fină, cel mai scăzut nivel din ultimele 7 săptămâni. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile zilnice au fluctuat între un nivel maxim de 986 dolari şi un nivel minim de 956 dolari/uncia fină.
Atât cotaţia platinei cât mai ales cea a paladiului au reflectat atât tendinţa de corecţie a preţurilor metalelor preţioase, cât şi influenţa cursului dolarului şi reţinerea investitorilor.
În România, preţul gramului de aur (BNR) s-a diminuat cu 0,38% faţă de săptămâna precedentă, la un nivel mediu de 165 lei – cu un minim de 163,40 lei şi un maxim de 166,27 lei pe parcursul săptămânii – acesta fiind cel de al treilea nivel mediu săptămânal mai ridicat de la începutul anului.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare D. Ghiţac, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În perioada 18 – 24 iunie 2018, media săptămânală a cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2 s-a diminuat cu 4,83% față de săptămâna anterioară, la 179,49 $/tonă, la Bursa din Chicago (Chicago Board of Trade – CBOT). Pe 19 iunie a.c., cotația grâului american a atins cea mai mică valoare a ultimelor 8 săptămâni, de 175,54 $/tonă, ca urmare a publicării raportului săptămânal al Serviciului Național de Statistică pentru Agricultură (The National Agricultural Statistics Service – NASS) din cadrul USDA privind starea culturilor din Statele Unite[1].
Conform datelor NASS, în cele 6 state, care reprezintă aproximativ 99% din suprafața însămânțată cu grâu de primăvară în SUA, peste 70% din cultura de grâu de primăvară se afla, pe 17 iunie 2018, în condiții bune și excelente de dezvoltare.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
La Bursa din Chicago, cotațiile porumbului american galben nr. 2 au atins, pe 19 iunie 2018, cea mai scăzută valoare din ultimele 5 luni, de 139,27 $/tonă, pe fondul încrederii investitorilor că tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China vor determina o majorare a cererii pentru această cereală.
Potrivit declarațiilor președintelui SUA, Donald Trump, guvernul de la Washington intenționează să implementeze noi bariere comerciale pentru importurile de cereale din China. Investitorii din cadrul pieței porumbului așteaptă clarificarea situației dintre cele două țări, convinși fiind că porumbul este cereala al cărei consum nu se va diminua, întrucât face parte din alimentația umană și animală. De menţionat că SUA sunt principalul producător și exportator mondial de porumb, iar China este al doilea mare consumator de porumb din lume.
În acest context, media săptămânală a porumbului american galben nr. 2 a înregistrat o scădere cu 3,62% față de perioada anterioară, la 140,01 $/tonă.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o tendinţă de scădere în intervalul 18 – 24 iunie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o reducere de 4,59% comparativ cu săptămâna anterioară, la 327,89 $/tonă, pe fondul unei creșteri a ofertei, dar și a cererii de soia boabe pe plan mondial. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul intervalului a fost de 333,81 $/tonă (18 iunie a.c.), iar cel minim de 323,52 $/tonă, pe 21 iunie 2018.
Potrivit celui mai recent Raport al Departamentului American al Agriculturii, din iunie 2018, pentru soia boabe se estimează creșteri în sezonul 2018/19, astfel: producție mondială (+5,5%), consumul (+4,6%), importul (+4,2%), exportul (+6,7%), şi scădere la stocuri, ,cu cca. 6% faţă de sezonul 2017/18.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a diminuat cu 2,77% faţă de intervalul precedent, la 644,70 $/tonă, pe fondul unui volum ridicat al tranzacţiilor cu ulei de soia pe plan mondial. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel maxim de 652,02 $/tonă (18 iunie a.c.) şi un minim de 636,14 $/tonă (19 iunie 2018).
Prognoza publicată de USDA în raportul său din iunie 2018 indică, pentru sezonul 2018/19, creşteri față de sezonul anterior ale: producţiei mondiale de ulei de soia (+4,6%, la 58,376 milioane tone), consumului (+3,8%, la 57,567 milioane tone), importului (+4,3%, la 10,681 milioane tone), exportului (+4,4%, la 11,186 milioane tone) și stocurilor mondiale (+3,8%, la 3,674 milioane tone).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 18 – 24 iunie a.c., cotația medie săptămânală a zahărului rafinat s-a diminuat cu 2,11%, la 341,84 $/tonă, pe fondul scăderii vânzărilor. Săptămâna analizată a debutat cu valori similare celor din ultima zi de tranzacționare a săptămânii anterioare, apoi cotaţiile au scăzut pe 19 iunie a.c., la 338,8 $/tonă, valoarea minimă a intervalului analizat, iar în următoarele 3 zile au crescut, pe 22 iunie a.c. înregistrându-se valoarea maximă de 344,50 $/tonă.
Potrivit celui mai recent raport al Departamentul American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din 24 mai a.c., în sezonul 2018/19, care va debuta la 1 octombrie 2018, producția mondială de zahăr este prognozată la 188,25 milioane tone, în scădere cu 2% față de sezonul actual, iar consumul mondial va crește cu 1,9%, la 177,59 milioane tone, rezultând un posibil excedent al producției față de consum de circa 10 milioane tone (în sezonul actual excedentul a fost estimat la 17 milioane tone). Stocurile mondiale de zahăr sunt previzionate la un nivel similar celui din sezonul actual, respectiv 49,16 milioane tone. Faptul că pentru al doilea sezon consecutiv producția mondială va fi mult mai ridicată decît consumul mondial și stocurile mondiale se menţin la un nivel mare va pune presiune pe prețurile mondiale ale zahărului și în sezonul viitor.
Cafea
AUTOR: Odette MARINACHE
În săptămâna 18 – 24 iunie 2018, cotația medie la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a fost de 2.507,75 $/tonă, în scădere cu 2,24% față de săptămâna anterioară, când media a fost de 2.565,30 $/tonă. Diferența dintre cotația maximă, de 2.523,62 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și cea minimă, de 2.482,83 $/tonă, din data de 21 iunie, a fost de 40,79 $/tonă.
Cotația medie săptămânală la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 1.708,80 $/tonă, în scădere cu 0,80% față de săptămâna anterioară, când media a fost de 1.722,60 $/tonă. În perioada analizată, cotațiile zilnice au înregistrat o fluctuație de 28,00 $/tonă. Prețul maxim, de 1.724,00 $/tonă, a fost înregistrat în ultima zi de tranzacționare, iar cel minim, de 1.696,00 $/tonă, în data de 19 iunie a.c.
Pentru a doua săptămână consecutiv, cotațiile medii la ambele sortimente de cafea s-au diminuat, datorită creșterii producției de cafea la nivel mondial în sezonul actual (2017/18). Această tendință de creștere a producției globale de cafea se va menține și în sezonul următor, conform previziunilor experților de la Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).
Pentru majoritatea țărilor producătoare de cafea, sezonul începe în luna octombrie și se termină în luna septembrie a anului următor. Există însă țări producătoare de cafea în care sezonul este cuprins între lunile aprilie și martie (Angola, Bolivia, Burundi, Ecuador, Indonezia, Madagascar, Papua Noua Guinee, Peru și Rwanda). În Brazilia, Cuba, Republica Dominicană, Haiti, Filipine și Tanzania sezonul începe în luna iulie și se încheie în luna iunie.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În intervalul 18 – 24 iunie 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au marcat reduceri, ca urmare a scăderii achizițiilor.
La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 2.098,28 $/tonă, înregistrând o scădere de 6,05% față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a redus cu 9,71%, la 1.863,18 $/tonă. Trendul cotațiilor din perioada analizată a fost asemănător la cele 2 burse, iar fluctuațiile înregistrate au fost ridicate.
În perioada analizată, prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori mult mai scăzute față de cele din săptămâna anterioară; pe 18 iunie a.c. s-a înregistrat nivelul maxim al săptămânii analizate, respectiv 2.179,64 $/tonă, în următoarele 2 zile cotaţiile au scăzut și, pe 20 iunie a.c. au atins nivelul minim de 2.050,65 $/tonă, iar în ultimele 2 zile au crescut ușor. Pe piața americană, intervalul analizat a început cu prețuri mai reduse față de cele din săptămâna precedentă, pe 20 iunie a.c. cotația a fost 1.925,41 $/tonă și a reprezentat cea mai ridicată valoare din această săptămână, iar în următoarele 3 zile au scăzut, pe 23 iunie a.c. înregistrându-se valoarea minimă de 1.834,78 $/tonă.
Potrivit publicației americane Plains Cooperative Association, principala cauza a diminuării achizițiilor din săptămâna analizată a fost „războiul comercial” S.U.A-China, care a influențat activitatea de tranzacţionare de la principalele burse de mărfuri. O parte din principalii cumpărători (Indonezia, Vietnam) pentru bumbacul american și-au anulat comenzile, fapt care a contribuit la scăderea prețurilor. Un alt factor care a limitat achizițiile a fost vremea favorabilă (apariția ploilor) din Texas, principala regiune unde se cultivă bumbac american.
Conform raportului Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din luna iunie a.c., în sezonul actual, 2017/18 (care se va încheia la 31 iulie 2018), producția mondială de bumbac a fost estimată la 26,73 milioane tone, în creștere cu 15% față de sezonul anterior, iar consumul mondial se situează la 26,29 milioane tone, cu 5% mai mare față de 2016/17. În majoritatea țărilor producătoare s-au înregistrat creșteri ale producțiilor, cele mai însemnate fiind semnalate în China (+21% față de 2016/17, la 5,98 milioane tone) și Statele Unite (+22%, la 4,56 milioane tone). Stocurile mondiale de bumbac totalizează 19,2 milioane tone, înregistrând o creștere ușoară (1,6%) față de sezonul trecut.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: Dr. Andrei RĂDULESCU
În a treia săptămână din iunie, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și comparativ cu valutele din statele emergente și în dezvoltare.
Aprecierea generalizată a monedei americane a fost determinată, în principal, de intensificarea percepției de risc pe piețele financiare internaționale, fluxurile de capital reorientându-se spre instrumente cu grad mai redus de risc (titluri de stat). Printre factorii care au determinat o intensificare a percepției de risc investițional în perioada recentă se menționează:
- escaladarea tensiunilor comerciale globale (Administrația Trump a anunțat introducerea unor noi tarife pentru importurile din China și Uniunea Europeană);
- acumularea de semnale de maturitate pentru ciclul global post-criză, implementarea de bariere tarifare putând să conducă la precipitarea finalului acestui ciclu;
- divergențele de politică monetară din principalele blocuri economice ale lumii;
- tensiunile politice din Germania;
- fluctuațiile cotațiilor internaționale la țiței, în așteptarea deciziilor finale ale reuniunii OPEC.
Din perspectiva macroeconomică, dinamicile recente ale indicatorilor exprimă perspective de continuare a unei evoluții peste potențial în Statele Unite, pe termen scurt, cu mențiunea că prima economie a lumii ar putea iniția un proces de decelerare pe final de an, pe măsura disipării impactului reformei fiscale și a resimțirii ciclului de întărire a politicii monetare.
Pe de altă parte, în zona euro economia traversează un proces de decelerare, în convergență spre ritmul potențial, după ce în 2017 PIB-ul a înregistrat cea mai bună dinamică din 2007. Această decelerare (confirmată și de deteriorarea încrederii consumatorilor, dar și de temperarea dinamicii industriei prelucrătoare) este determinată de disiparea impactului politicii monetare relaxate fără precedent, precum și de intensificarea tensiunilor comerciale globale, cu impact asupra exporturilor.
Intensificarea percepției de risc investițional a condus la intrări de capitaluri pe obligațiuni suverane, săptămâna trecută, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani scăzând cu 0,9%, la 2,895%, în Statele Unite și cu 16,6%, la 0,336%, în Germania.
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 1,1% față de moneda unică europeană săptămâna trecută, evoluție influențată și de majorarea diferențialului de rată de dobândă în favorarea SUA.
De asemenea, moneda americană a crescut comparativ cu valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 1,1%) și coroana suedeză (cu 2,4%).
Totodată, dolarul SUA a înregistrat aprecieri raportat la francul elvețian (cu 0,5%), lira sterlină (cu 1%), coroana norvegiană (cu 1,1%), dolarul neo-zeelandez (cu 1,7%), dolarul canadian (cu 1,9%) și dolarul australian (cu 2,2%).
Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,2% față de yen-ul nipon.
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare se observă aprecierea dolarului american comparativ cu peso argentinian, cu 4,4%, pe fondul provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic cu care se confruntă economia acestei ţări sud-americane.
Totodată, moneda SUA a înregistrat aprecieri față de rial-ul iranian (cu 0,5%), rupia indiană (cu 0,6%), real-ul brazilian (cu 1,5%), ringgit-ul malaysian (cu 2%).
Dolarul american s-a consolidat față de riyal-ul saudit și s-a depreciat cu 1% față de peso mexican.
Comparativ cu leul românesc, moneda SUA s-a apreciat în medie cu 1,2% săptămâna trecută, pe fondul evoluțiilor cursurilor EUR/USD (depreciere cu 1,1%) și EUR/RON (creștere cu 0,1%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
Coordonator: Dr. Maria CARTAS
[1] U.S. Department of Agriculture. National Agricultural Statistics Service. Crop Progress. Washington, D.C. June 18, 2018.