Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 18 – 24 septembrie 2017

I. ŢIŢEI

AUTOR: dr. Paul CALANTER

În intervalul 18 – 24 septembrie 2017, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat creşteri uşoare, media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, la bursa londoneză ICE, înregistrând o majorare de 2,13 %, la 56,04 dolari/baril (termen luna noiembrie), în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI din Texas, la bursa new-yorkeză NYMEX, a crescut cu 2,41 %, la 50,26 dolari/baril (termen luna noiembrie).

Creșterea din această săptămână, în care prețurile țițeiului au atins nivelul cel mai ridicat al ultimelor luni, a fost cauzată în principal de tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Iran și de așteptările privind decizia OPEC de a extinde acordul privind restrângerea producției. Prețurile au fost influențate, de asemenea, de creșterea stocurilor de țiței din Statele Unite, pentru a treia săptămână consecutiv, creșterea sensibilă a producției și aprecierea dolarului, în condițiile în care Rezerva Federală a Statelor Unite a semnalat o majorare a ratei dobânzii în acest an.

Potrivit declaraţiei făcută de Tariq Zahir, membru în conducerea Tyche Capital Advisors, o creștere mai importantă a prețului țițeiului ar putea să fie “stimulată de discuțiile ce vor avea loc în săptămânile viitoare” cu privire la extinderea acordului de reducere a producției țărilor exportatoare de petrol “sau dacă în urma consensului se va majora cantitatea redusă”..

Un raport al U.S. Energy Information Administration (EIA), publicat miercuri, arată că stocurile interne de țiței au urcat cu 4,6 milioane de barili în săptămâna încheiată la 15 septembrie 2017, fiind depăşită, astfel, creşterea de 2,4 milioane de barili, prognozată de către analiștii chestionați de S & P Global Platts. Totodată, Institutul American al Petrolului a raportat marți seară o creștere de 1,4 milioane de barili. “La aproape o lună după ce uraganul Harvey a ajuns în sudul Texasului, datele semnalează o revenire, în cele din urmă, la operațiunile normale din regiune”, a declarat Troy Vincent, analist la ClipperData.

EIA a mai informat că producția internă totală de țiței a SUA a crescut cu 157.000 de barili/zi, la 9.510 milioane de barili/zi. Creșterea producției în urma uraganului Harvey a fost “destul de surprinzătoare”, a declarat Zahir. “Ţiteiul și gazul de șist au demonstrat cât de repede se poate reveni la operațiunile normale.”

Rezervele de benzină au scăzut cu 2,1 milioane de barili pe săptămână, în timp ce stocurile de produse distilate au scăzut cu 5,7 milioane de barili, potrivit EIA. Sondajul S & P Global Platts prognozează o scădere de 800.000 de barili pentru benzină.

La NYMEX, benzina a fost cotată la 1,655 dolari/galon, în timp ce petrolul utilizat pentru încălzire a fost cotat la 1,807 dolari/galon, în creștere cu 3,4 cenți, sau 1,9 %.

Matt Smith, directorul departamentului de cercetare al mărfurilor de la ClipperData, a declarat pentru MarketWatch că ”majorarea importantă a stocurilor de țiței se datorează unei cereri de țiței mai scăzute și introducerii pe piaţă a unei cantități de țiței din rezerva strategică”. Cu toate acestea, “rafinăriile au recuperat în totalitate o cantitate importantă, de 1,2 milioane de barili/zi, datorită activității de rafinare care s-a relansat în zona Golfului Mexic din S.U.A.”, a spus acesta.

Traderii au analizat, de asemenea, comentariile marilor producători de țiței, în timp ce OPEC și participanții non-OPEC la acordul de reducere a producției s-au întâlnit vineri la Viena, aceștia ajungând la concluzia că s-a înregistrat un nivel ridicat de conformitate cu prevederile acordului, care urmează să funcţioneze până în martie 2018. Unii membri ai cartelului, inclusiv națiunile care se conformează mai puțin, cum ar fi Irakul, au indicat în ultimele săptămâni că vor fi deschise pentru extinderea reducerilor de producție după expirarea acordului, la începutul anului viitor, însă analiștii și investitorii nu se așteaptă la o decizie finală până la următoarea reuniune oficială a OPEC, ce va avea loc în luna noiembrie.

Prețurile țițeiului au fost impulsionate, probabil, şi de comentariile președintelui Donald Trump cu privire la acordul nuclear cu Iranul. “Au fost mai multe discuții despre Trump și Iran, ocazie cu care președintele iranian a făcut anumite comentarii acide cu privire la Donald Trump”, a spus Colin Cieszynski, strateg de piață la CMC Markets. “Aceste declarații ar putea întreține tensiunile din Orientul Mijlociu”.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: dr. Paul CALANTER

În săptămâna 18 – 24 septembrie 2017, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în octombrie, au crescut cu 1,09%, la un nivel de 107,79 $/1000 m.c.

Această creștere ușoară s-a produs în pofida datelor furnizate de U.S. Energy Information Administration, conform cărora stocurile interne de gaze naturale au crescut cu 2,74 de miliarde de metri cubi în săptămâna încheiată la 15 septembrie. Analiștii și traderii s-au așteptat ca stocurile să crească cu 2,52 de miliarde de metri cubi, potrivit Dow Jones. Stocurile totale se ridică în acest moment la 96 miliarde de metri cubi, în scădere cu 3,85 de miliarde de metri cubi față de un an în urmă, dar cu 1,89 de miliarde de metri cubi peste media ultimilor cinci ani, conform informațiilor publicate de guvern.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o creștere de 2,21%, de la 2.079,90 $/tonă, în săptămâna anterioară, la 2.125,80 în săptămâna analizată . Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 2.066,50 $/tonă (18 septembrie a.c.), iar cel maxim de 2.164,00 $/tonă, pe 20 septembrie 2017.

Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o diminuare în săptămâna 18 – 24 septembrie 2017, de 0,14%, la 1.318.925 tone, cel mai redus nivel din ultimii ani.

Cupru

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

În săptămâna 18 – 24 septembrie 2017, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o nouă reducere, de 1,31%, la 6.462,30 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.520 $/tonă, înregistrată în a treia zi de tranzactionare, şi una minimă de 6,405 $/tonă (considerat cel mai mic nivel de la mijlocul lunii august a.c.) înregistrată pe 14 septembrie a.c.. Conform analistului Gianclaudio Torlizzi de la T – Commodity, principalul factor care a influențat evoluția cotaţiei cuprului a fost evoluţia cursului de schimb al dolarului.

Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) au continuat trendul ascendent, înregistrând o creștere semnificativă, de 22,20%, la 306.505 tone, la sfârşitul săptămânii analizate. Conform Grupului Internațional de Studiu al Cuprului (GIEC), stocurile mondiale de cupru totalizau 1,45 milioane de tone la sfârșitul lunii iunie a.c., față de 1,24 milioane în luna iunie din anul 2016.

Nichel

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o nouă reducere, de 2,48%, în săptămâna 18 – 24 septembrie a.c. faţă de săptămâna precedentă, la 11.086,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat între un nivel maxim de 11.950 $/tonă în a doua zi de tranzacționare și un nivel minim de 10.580 $/tonă vineri, la închiderea bursei. Slăbirea cotaţiilor la nichel în perioada analizată este atribuită reducerii cererii de nichel, în condiţiile în care, potrivit declaraţiei analistului Ellie Wang de la Metal Bulletin, inspecțiile de mediu au afectat producția de oțel inoxidabil.

Producția de nichel din Filipine, principala ţară producătoare, urmează să scadă. Luna trecută, Parlamentul filipinez a depus un proiect de lege ce interzice mineritul în zonele hidrografice, iar în cazul exporturilor de minereu neprelucrat devine obligatoriu ca minerii să dețină aprobare legislativă.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o scădere de numai 0,81% faţă de săptămâna anterioară, la 380.246 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (LME), cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat ușoară creștere, de numai 0,34% faţă de intervalul precedent, la 20.854,00 $/tonă, pe fondul speculaţiilor conjuncturale de bursă. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 20.925 $/tonă (19 septembrie a.c.), iar cel minim de 20.750 $/tonă (21 septembrie 2017).

Media stocurilor de cositor la LME s-a redus cu 0,72% în perioada analizată comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.939 tone. Nivelul stocurilor zilnice pe parcursul săptămânii analizate a oscilat între un maxim de 2.070 tone şi un minim de 1.790 tone.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Sursa: www.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE

AUTOR: dr. Maria CARTAS

Piaţa metalelor preţioase s-a caracterizat, în săptămâna 18 – 24 septembrie a.c., prin continuarea, dar şi accentuarea, comparativ cu săptămâna precedentă, a tendinţei de scădere a cotaţiilor medii săptămânale la toate cele patru metale analizate. Aurul a înregistrat o scădere a cotaţiei medii săptămânale de 1,74% (comparativ cu – 0,90% în săptămâna precedentă). Ca şi în săptămâna anterioară, cea mai mare scădere a cotaţiei medii săptămânale s-a înregistrat la platină
(-
3,87%, faţă de -2,62% în săptămâna precedentă). O scădere abruptă a înregistrat, însă, argintul

(-3,35% faţă de numai – 0,55% în săptămâna precedentă), în timp ce paladiul a înregistrat o diminuare a cotaţiei uşor mai mică faţă de cea înregistrată cu o săptămână în urmă (-2,13% faţă de -2,46%).

Mediile săptămânale ale cotaţiilor celor patru metale preţioase, în a treia săptămână din septembrie, au fost (în dolari/uncie fină): aur 1.303,98, argint 17,20, platină 944,60, paladiu 917,25. niveluri inferioare mediilor din cele două săptămâni anterioare

Pe parcursul săptămânii, tendinţa generală a fost de scădere, cele mai joase niveluri ale cotaţiilor medii zilnice înregistrându-se joi, 21 septembrie (la paladiu, miercuri).

În România, preţul mediu săptămânal al gramului de aur[1] a scăzut în săptămâna analizată cu 1,84% (faţă de o scădere de -0,78% în săptămâna precedentă şi de -1,74% în cazul cotaţiei medii săptămânale a aurului pe piaţa de la Londra), la 161,33 lei, cel mai scăzut nivel mediu săptămânal din luna septembrie. Preţurile zilnice s-au înscris aproape fără excepţie pe un trend de scădere, comparativ cu săptămâna precedentă, ajungând la un nivel minim de 159,74 lei în ultima zi din săptămână (vineri, 22 septembrie), cel mai scăzut nivel din cadrul ultimelor 3 săptămâni. Acest declin reflectă şi evoluţia cursului mediu al dolarului SUA, care s-a depreciat săptămâna trecută în medie cu 0,3% faţă de leul românesc, pe fondul consolidării cursului EUR/RON și al aprecierii EUR/USD cu 0,3%. Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Notă: În ziua de 22 septembrie cotația la paladiu nu a fost disponibilă

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

Media săptămânală a cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2 a crescut cu 1,19% comparativ cu cea din perioada anterioară, la 164,48 $/tonă. În săptămâna 18 – 25 septembrie, la Bursa din Chicago, trendul ascendent al cotațiilor grâului american s-a datorat aşteptărilor comercianților de a obține avantaje financiare înainte de începerea activității de însămânțare cu grâu în marile țări producătoare și de a se cunoaște raportările cu privire la suprafețele cultivate.

Fermierii din Statele Unite și Europa se pregătesc de plantarea grâului de iarnă, ce va fi recoltat anul viitor. Analiștii și comercianții privesc cu îngrijorare faptul că, agricultorii americani și europeni sunt dezamăgiți de prețul actual al grâului și ar putea să restrângă suprafețele cultivate cu grâu în favoarea altor culturi mai rentabile.

Conform prognozelor[2] Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA), în sezonul 2017/18, suprafața cultivată cu grâu la nivel mondial se va restrânge față de cea din 2016/17, cu aproape 2 milioane ha. (0,7%). Cele mai semnificative diminuări se prevăd a se înregistra în: SUA (2,33 milioane ha. sau 13,12%), Uniunea Europeană (670 mii ha. sau 2,45%) și Kazakhstan (570 mii ha. sau 4,61%).

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

La Bursa din Chicago, cotaţia medie săptămânală a porumbului american galben nr. 2 a înregistrat o scădere subunitară de 0,9%, comparativ cu perioada precedentă, la 138,06 $/tonă.

Analizând evoluţia cotaţiilor zilnice se observă scăderea acestora în primele două zile de tranzacționare, de la 138,38 $/tonă pe 18 septembrie, la 137,10 $/tonă marți, 19 septembrie, la închiderea bursei, iar în ultimele trei zile ale intervalului analizat cotaţiile au crescut până la 139,17 $/tonă, vineri, 22 septembrie a.c..

Potrivit raportului[3] Serviciului Național de Statistică (The National Agricultural Statistics Service – NASS) al USDA, 13% din recolta de porumb a SUA era excelentă, 48% bună, 26% acceptabilă, 9% slabă şi 4% foarte slabă. SUA este principalul producător și exportator mondial de porumb.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluții diferențiate în intervalul 18 – 24 septembrie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o majorare de 1,47% comparativ cu săptămâna anterioară, la 357,01 $/tonă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 354,75 $/tonă (19 septembrie a.c.), şi unul maxim de 361,64 $/tonă, pe 22 septembrie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a scăzut cu 1,21% faţă de intervalul precedent, la 756,18 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de 764,47 $/tonă (20 septembrie a.c.) şi un minim de 749,48 $/tonă (22 septembrie 2017).

Cafea

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

În intervalul 18 – 24 septembrie a.c., media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere nesemnificativă (-0,08%) față de săptămâna precedentă, la 2.982,48 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 3.063 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și o valoare minimă de 2.953 $/tonă, înregistrată în 20 septembrie a.c..

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o nouă creștere, de 1,06% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 2.023,75 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.006 $/tonă (19 septembrie a.c.), și o valoare maximă de 2.035 $/tonă înregistrată în a patra zi din săptămână. Evoluţia cotaţiilor la boabele de cafea Robusta a fost influențată de factori tehnici de bursă.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În perioada 11 – 17 septembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au scăzut pe fondul unor achiziții mai reduse ale investitorilor. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.805,16 $/tonă, cu 2,23% mai puțin față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a marcat o scădere de 5,88%, la 1.562,51 $/tonă. În săptămâna analizată, trendul ambelor soturi a fost descendent, oscilații majore înregistrându-se la ambele burse. Prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.744,16 $/tonă și 1.861,02 $/tonă. În cele 5 zile de tranzacționare, pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.538,65 $/tonă și unul maxim de 1.625,31 $/tonă.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Sursa: www.markets.ft.com

VI. PIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU

Cursul mediu al dolarului american a înregistrat evoluții divergente săptămâna trecută: depreciere față de monedele din statele dezvoltate și apreciere raportat la valutele țărilor emergente și în dezvoltare.

Această evoluție a fost influențată de dinamica indicatorilor macroeconomici comunicați pe parcursul săptămânii, într-un context caracterizat prin consolidarea climatului investițional pozitiv pe piața de acțiuni și creșterea ușoară a ratelor de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în economie): în SUA cu 2,3%, la 2,253%, iar în Germania cu 3,5%, la 0,447%.

Astfel, în Statele Unite economia a intrat în faza de maturitate a ciclului economic post-criză, șomajul se poziționează în zona minimelor istorice, iar inflația converge gradual spre nivelul țintit de banca centrală (2% an/an). În acest context, Rezerva Federală a revizuit scenariul macroeconomic central de previziune pe termen mediu și a semnalat continuarea ciclului monetar post-criză, în cadrul ședinței de politică monetară desfășurată pe 19-20 septembrie. Banca centrală a subliniat că va începe programul de vânzare de active în octombrie, cu o cadență lunară inițială de 10 miliarde de dolari (6 miliarde de dolari titluri de stat și 4 miliarde de dolari active ipotecare). De asemenea, FED a semnalat că ar putea majora din nou rata de dobândă de politică monetară până la finalul anului curent.

În zona euro, se evidențiază accelerarea indicatorilor macroeconomici în septembrie, evoluție influențată de dinamica economiei mondiale și de politica monetară relaxată a Băncii Centrale Europene. Cu toate acestea, inflația se menține la un nivel redus, inferior țintei instituției, ceea ce exprimă faptul că politica monetară va continua să fie relaxată în lunile următoare.

În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,3% față de moneda unică europeană săptămâna trecută, evoluție determinată de accelerarea convergenței economico-financiară a zonei euro spre Statele Unite (inclusiv diminuarea diferențialului de rată de dobândă).

De asemenea, dolarul american a scăzut și față de monedele din sfera de influență a euro săptămâna trecută: coroana daneză (cu 0,3%), coroana suedeză (cu 0,4%).

Totodată, cursul mediu al dolarului SUA a pierdut teren și raportat la coroana norvegiană (cu 0,7%) și lira sterlină (cu 1,5%) în săptămâna 18-22 septembrie.

Pe de altă parte, dolarul american s-a apreciat comparativ cu dolarul australian (cu 0,2%), francul elvețian (cu 0,5%), dolarul canadian (cu 0,9%) și yen-ul nipon (cu 1,4%).

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare se observă aprecierea dolarului american, evoluție determinată de majorarea diferențialului de dobândă (în favoarea monedei SUA), în contextul semnalelor recente lansate de Rezerva Federală.

Astfel, cursul mediu al dolarului SUA a crescut față de valutele din Mexic (cu 0,2%), Brazilia (cu 0,4%), Iran (cu 0,4%), India (cu 0,7%) și Argentina (cu 0,8%).

În ceea ce privește leul românesc, dolarul SUA s-a depreciat în medie cu 0,3% săptămâna trecută, pe fondul consolidării cursului EUR/RON și al aprecierii EUR/USD cu 0,3%. Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.

 Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar 

Sursa: www.x-rates.com

Coordonator: dr. Maria CARTAS

[1] Calculat pe baza cursului zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), funcţie de cotaţia unciei fine de aur anunţate de LBMA şi de cursul oficial al dolarului SUA în raport cu moneda naţională. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

[2] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. World Agriculture Production. Circular Series. WAP 09-17. Washington, D.C. September 2017.

[3] U.S. Department of Agriculture. National Agricultural Statistics Service. Crop Progress. Washington, D.C. September 18, 2017.