I. ŢIŢEI
dr. Paul CALANTER
În intervalul 19 – 25 februarie 2018, preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX, din New York, şi ICE, din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, în tranzacţiile cu scadenţă în luna aprilie, au înregistrat creşteri moderate, de 3,34% în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 62,44 $/baril, şi de 3,51% în cazul Brent (Marea Britanie), la 66,01 $/baril.
După o surprinzătoare scădere a stocurilor de ţiţei raportată de American Petroleum Institute, Energy Information Administration a consolidat ambianța favorabilă prin confirmarea acestei scăderi și prin raportarea unei diminuări mult mai importante comparativ cu cea de 907.000 barili (124,2 mii tone) raportată de American Petroleum Institute. EIA a raportat că stocurile au scăzut cu 1,6 milioane de barili (219,2 mii tone) în săptămâna încheiată pe 16 februarie. Aceasta este prima scădere a stocurilor din ultimele patru săptămâni, după ce EIA raportase o creştere de 10,5 milioane de barili (1,4 milioane tone) pentru perioada 22 ianuarie – 9 februarie.
Cu un volum de 420,5 milioane de barili (57,6 milioane tone), EIA a declarat că stocurile de țiței se situează în jumătatea inferioară a mediei sezoniere, ceea ce ar trebui să stimuleze optimismul, în pofida unei creșteri consecvente a producției de ţiţei de șist și a începerii viitorului sezon de întreținere a rafinăriilor, care va afecta în mod sigur stocurile.
Conform EIA, producția de benzină a crescut în săptămâna încheiată la 16 februarie la 10,1 milioane barili/zi, de la 9,6 milioane barili/zi cu o săptămână mai devreme. Stocurile de benzină au crescut cu 300.000 de barili, comparativ cu 3,6 milioane de barili, creştere înregistrată cu o săptămână în urmă. Aceasta este cea de-a treia creştere săptămânală a stocurilor de benzină în tot atâtea săptămâni.
Între timp, prețurile ţiţeiului au fost afectate negativ de un dolar american mai puternic, susținut de minuta ultimei reuniuni a Federal Open Market Committee, lansată miercuri de Federal Reserve. Minuta a sugerat că Fed rămâne încrezător în economia Statelor Unite, în special după publicarea ratei inflației din luna ianuarie, aceasta fiind mult mai mare decât cea prognozată, aşadar este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte creşterea ratei dobânzii ȋn trei runde, prognozată până la sfârșitul anului. Ratele superioare ale dobânzii determină o creştere a cursului dolarului, iar această majorare determină, de obicei, o scădere a prețului pentru mărfurile care sunt tranzacționate în acestă valută, ţiţeiul fiind cel mai notabil exemplu al acestei relații inverse.
Ţiţeiul de şist se luptă încă pentru a fi profitabil. Instalațiile de ţiţei de şist continuă să aibă probleme în a înregistra profituri și, în pofida promisiunii de a se concentra asupra revenirii pe profit în acest an, există o divergență a strategiilor printre firmele de top. Reuters informează că o analiză a celor mai mari 15 societăți independente din domeniul exploatării țiteiului de șist constată că doar cinci dintre acestea au început să plătească sau să majoreze dividende trimestriale. Șase dintre acestea nu au oferit niciodată dividende sau nu au refăcut reducerile efectuate începând cu 2014, iar restul au menținut plățile constante. Companiile care au amplificat dividendele au sesizat recent că prețurile acțiunilor lor s-au majorat, în timp ce acele companii care au amânat plata lor au observat că cursul lor scade.
Conform IEA, oferta non-OPEC poate satisface cererea pentru 2 ani. EIA publică informaţii cu privire la faptul că majorarea ofertei non-OPEC – venită în special din SUA, Canada și Brazilia – va fi capabilă să răspundă creșterii cererii globale în următorii doi ani, plasând OPEC în situația dificilă de a-şi controla oferta mai mult decât intenționează. IEA afirmă că piața ţiţeiului se va confrunta cu mai multe provocări după anul 2020, pe măsură ce câmpurile ajunse la maturitate vor suferi un declin de producţie, iar noile surse de aprovizionare nu vor reuși să țină pasul cu cererea puternică. Dar dinamica cererii de produse petroliere depinde și de proliferarea energiilor regenerabile și, ȋndeosebi, de răspândirea pe scară largă a automobilelor electrice.
II. GAZ NATURAL
În săptămâna 19 – 25 februarie 2018, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în octombrie, au crescut cu 2,30%, la un nivel de 92,96 $/1000 m.c. Această creștere s-a datorat prognozelor privind răcirea vremii. Temperaturile scăzute au condus la un consum ridicat de electricitate produsă în cadrul centralelor pe bază de gaz natural. Raportările EIA privind gazul natural se fac de regulă de miercuri până miercuri, ultimele fiind pe perioada 14-21 februarie.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
Notă: În ziua de 19 februarie 2018, cotația pentru gazul natural Henry Hub nu a fost disponibilă
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) s-a majorat cu 3,30% față de intervalul precedent, la 2.219,80 $/tonă. Principalul factor care a determinat creșterea cotațiilor a fost diminuarea producției de aluminiu din China în luna ianuarie a.c., la 2,99 milioane tone, cu 1,7%, față de luna precedentă, cauzată de oprirea operațiunilor din Chinco, în provincia Guizhou, de către compania Aluminium Corp of China (Chalco), din cauza stării de aprovizionare cu energie, potrivit datelor de la Bursa de la Shaghai (SMM), din 6 februarie 2018. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.266 $/tonă (20 februarie a.c.), iar cel minim de 2.190 $/tonă, pe 22 februarie 2018.
În perioada 19 – 23 februarie 2018, nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o creștere de 4,77%, față de intervalul precedent, la 1.312.710 tone.
Cupru
dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 19 – 25 februarie 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o nouă creștere, modestă, de 0,90% comparativ cu perioada anterioară, la 7.045,70 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 7.093,00 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, şi una minimă de 7,003,00 $/tonă, înregistrată miercuri, 21 februarie a.c..
Evoluția cotaţiei cuprului a fost influențată de reducerea activității de tranzacționare din Asia, în urma vacanței în care s-a sărbătorit Anul Nou Chinezesc.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat o nouă creștere, de numai 0,82%, față de săptămâna precedentă, la 336.085 tone. Nivelul stocurilor de cupru a oscilat în perioada analizată între un nivel maxim de 338.275 tone, înregistrat pe 19 februarie a.c., și un nivel minim de 332.450 tone, înregistrat în ultima zi de tranzacționare.
Nichel
dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o creștere de numai 0,33%, în intervalul 19 – 25 februarie 2018 faţă de perioada precedentă, la 13.643,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel minim de 13.575,00 $/tonă, în data de 22 februarie a.c., și un nivel maxim de 13.800,00 $/tonă, vineri la închiderea bursei.
Această evoluție a cotaţiei nichelului este atribuită, în principal, închiderii pieței din China pentru sărbătorirea Noului An Chinezesc. În schimb, analiștii de la Reuters sunt optimiști și sustin că prețurile la nichel au crescut ușor în Statele Unite și Europa, din cauza ofertei stricte și a cererii constantate.
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în termeni de medie săptămânală, au înregistrat o reducere doar de 0,65% faţă de săptămâna anterioară, la 337.283 tone.
Cositor
Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a înregistrat o scădere aproape nesemnificativă, de numai 0,08%, faţă de intervalul precedent, la 21.662 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 21.830 $/tonă (19 februarie a.c.), iar cel minim de 21.500 $/tonă, pe 20 februarie 2018.
Nivelul mediu al stocurilor de cositor în săptămâna analizată a înregistrat o reducere de 1,85%, situându-se la 1.860 tone (sub nivelul din intervalul precedent, de 1.895 tone).
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
dr. Maria CARTAS
Pe piaţa de lingouri de la Londra, metalele preţioase au înregistrat evoluţii diferenţiate ale cotaţiilor medii săptămânale, cu scăderi subunitare la aur (-0,23%), pe fondul unui dolar mai puternic, şi argint (-0,58%), şi creşteri la platină (+1,53%) şi paladiu (+2,89%), reflectând impactul cererii industriale, în special din partea construcţiei de automobile.
În România, preţul de referinţă al gramului de aur (BNR) a înregistrat, practic, în termeni de medie săptămânală, o plafonare, cu o scădere de numai 0,03%, la 161,30 lei, în condiţiile aprecierii cursului mediu al dolarului SUA cu 0,4% faţă de leul românesc.
Evoluţia grafică a preţurilor metalelor prețioase în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
Emilia BĂLAN
Cotația medie săptămânală a grâului american roșu moale nr. 2 a fost de 165,34 $/tonă, în perioada 19 -25 februarie 2018, în scădere cu 2,17% comparativ cu săptămâna anterioară.
Ieftinirea grâului american a avut loc pe fondul disponibilităților mondiale ridicate și al condițiilor meteorologice favorabile din unele state producătoare și exportatoare.
Conform raportului[1] lunar al Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA), în sezonul 2017/18 disponibilitățile mondiale de grâu se vor ridica la un nivel de 1.194 milioane tone, în creștere cu 1,72% față de cele din 2016/17.
Oferta de grâu redusă din partea Statelor Unite, din cauza secetei pedologice care a afectat cultura grâului din această țară și va determina reducerea randamentului pentru recolta din acest sezon, este compensată de concurența acerbă din partea statelor din regiunea Mării Negre, ale căror culturi de grâu au beneficiat de condiții meteorologice avantajoase. Astfel, Federația Rusă a câștigat una din licitațiile pentru livrarea a 120 mii tone de grâu către principalul importator mondial, Egipt. De asemenea, la data de 19 februarie a.c. cultura grâului de iarnă din Ucraina se afla în condiții bune sau satisfăcătoare, ca urmare a factorilor meteorologici favorabili.
Porumb
Emilia BĂLAN
În săptămâna 19 – 25 februarie 2018, la Bursa din Chicago, cotația medie săptămânală a porumbului american galben nr. 2 a scăzut cu 0,32% față de cea înregistrată în perioada precedentă, la 144,11 $/tonă. Cotațiile zilnice au oscilat între o valoare minimă de 143,89 $/tonă, pe 20 februarie a.c., și una maximă de 144,38 $/tonă, joi, 22 februarie, la închiderea bursei. De remarcat că tranzacțiile au avut loc pe parcursul a doar 4 zile, deoarece luni, 19 februarie, a treia zi de luni din februarie, bursele americane au fost închise, celebrându-se Ziua Președinților.
Ulei şi Boabe de Soia
Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o tendință de creștere în intervalul 19 – 25 februarie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia s-a majorat cu 1,67%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 379,28 $/tonă, ca urmare a creșterii exportului de soia boabe din Brazilia (+3% față de intervalul precedent și +9,3% față de sezonul 2016/17). Pe parcursul perioadei analizate, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 377,17 $/tonă (20 februarie a.c.) şi unul maxim de 380,75 $/tonă, pe 23 februarie 2018.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a situat la 707,42 $/tonă, înregistrând o creștere de 1,23%, faţă de intervalul precedent, pe fondul unei ușoare scăderi a stocurilor mondiale la ulei de soia (-2% față de luna precedentă și – 6,8% față de sezonul anterior). Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel minim de 702,51 $/tonă (19 februarie a.c.) şi un maxim de 713,54 $/tonă (23 februarie 2018).
Zahăr
Simona ZAMȘA
În perioada 19 – 25 februarie 2018, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 360,18 $/tonă, cu 0,57% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, pe fondul unei cereri mai ridicate comparativ cu săptămânile anterioare. Variațiile din intervalul analizat au fost minore. În săptămâna analizată, cotațiile zahărului au fluctuat între valoarea maximă de 362,90 $/tonă, pe 23 februarie a.c., și valoarea minimă de 356,70 $/tonă, înregistrată pe 22 februarie a.c.. În pofida existenței unei cantități mari de zahăr de piață, cererea din ultimele 2 săptămâni a fost mai ridicată, achizițiile investitorilor au fost destul de mari, cercurile de specialitate considerându-le speculative.
Cafea
dr. Emilia MANOLE
În intervalul 19 – 25 februarie 2018, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere de 2,29% față de perioada precedentă, la 2.614,03 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au înregistrat, pe parcursul săptămânii, o valoare minimă de 2.578,75 $/tonă, miercuri, 21 februarie a.c., și o valoare maximă de 2.637,18 $/tonă, în penultima zi de tranzacționare.
Evoluția cotațiilor la boabele de cafea Arabica reflectă influenţa secetei de anul trecut, ce a afectat culturile din centrul Keniei, cât și din majoritatea altor zone din țară, ceea ce a dus la amânarea licitațiilor pentru momentul dat.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o scădere de numai 0,26% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.798,00 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.777,00 $/tonă, înregistrată în prima de tranzacționare, și o valoare maximă de 1.807,00 $/tonă, înregistrată în treia zi din săptămână.
Bumbac
Simona ZAMȘA
În săptămâna 19 – 25 februarie 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri, pe fondul unei cereri mai ridicate din partea investitorilor, în special pe piața americană. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.956,66 $/tonă, cu 1,89% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a majorat cu 4,86%, la 1.755,24 $/tonă. Trendul cotațiilor a fost ascendent, iar oscilațiile înregistrate în perioada analizată au fost mult mai ridicate comparativ cu săptămâna anterioară. În cele 4 zile de tranzacționare, prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori ușor mai ridicate față de cele înregistrate în ultima zi de tranzacționare a săptămânii anterioare; în data de 19 februarie s-a atins nivelul minim de 1.915,04 $/tonă, cotaţiile crescând în următoarele 2 zile până la nivelul maxim de 1.988,91 $/tonă, iar în ultima zi s-au diminuat ușor. Pe piața americană, în cele 4 zile de tranzacționare, prețurile au fluctuat între valorea minimă atinsă pe 20 februarie a.c., respectiv 1.709,10 $/tonă, și valoarea maximă de 1.795,97 $/tonă, pe 23 februarie a.c..
Potrivit publicației Plains Cotton Cooperative Association, cererea pentru bumbacul american se menține ridicată, exportul a înregistrat creșteri, iar principalii achizitori în săptămâna analizată au fost China, Bangladesh, Turcia și Indonezia.
În data de 22 februarie a.c., Departamentul American al Agriculturii (USDA) a făcut primele previziuni privind sezonul 2018/19, iar acestea indică scăderea producției cu 8% față de nivelul sezonului actual, dar o creștere a exporturilor de 10%.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
Notă: În ziua de 19 februarie 2018, cotațiile nu au fost disponibile
VI. PIAŢA VALUTARĂ
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat evoluții mixte săptămâna trecută, date fiind dinamicile divergente ale indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii și incertitudinile privind perspectivele de politică monetară din Statele Unite. De asemenea, menținerea volatilității la un nivel ridicat pe piețele internaționale de capital și tendința de creștere a cotațiilor internaționale la țiței au influențat dinamica dolarului SUA în perioada recentă.
Din perspectiva macroeconomică, se observă divergența dintre ameliorarea indicatorilor comunicați în Statele Unite (care exprimă premise de evoluție a economiei la un ritm peste potențial pe termen scurt) și deteriorarea indicatorilor în zona euro (care confirmă intrarea economiei în faza de maturitate a ciclului economic post-criză).
Această dinamică divergentă a indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri ale lumii a determinat recalibrarea așteptărilor privind deciziile de politică monetară pe termen scurt din Statele Unite și zona euro, cu impact asupra costurilor de finanțare. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a scăzut mai puternic în Germania (cu 7,5%) față de ajustarea din Statele Unite (cu 0,2%) săptămâna trecută.
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,4% față de moneda unică europeană.
De asemenea, dolarul SUA a crescut față de monedele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,4%) și coroana suedeză (cu 1%).
Totodată, cursul mediu al dolarului american a înregistrat aprecieri și comparativ cu dolarul australian (cu 0,2%), francul elvețian (cu 0,6%) și dolarul canadian (cu 0,6%).
Pe de altă parte, moneda americană s-a depreciat raportat la coroana norvegiană (cu 0,1%), yen-ul nipon (cu 0,2%), lira sterlină (cu 0,2%) și kiwi neo-zeelandez (cu 0,2%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului SUA față de peso mexican (cu 0,2%), peso argentinian (cu 0,3%), rial-ul iranian (cu 0,4%) și rupia indiană (cu 1%), săptămâna trecută.
Cursul mediu al dolarului american s-a depreciat, însă, față de peso filipinez (cu 0,2%), ringgit-ul malaysian (cu 0,3%) și real-ul brazilian (cu 0,4%).
Comparativ cu leul românesc, cursul mediu al dolarului SUA s-a apreciat cu 0,4% săptămâna trecută, pe fondul evoluțiilor cursurilor EUR/USD (depreciere cu 0,4%) și EUR/RON (consolidare). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. February 8, 2018.