Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 20 – 26 februarie 2017

I. ŢIŢEI

AUTOR: Mariana PAPATULICĂ

Preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale, la termen, au continuat să înregistreze creşteri uşoare, în tranzacţiile cu scadenţă în aprilie: preţul WTI (SUA) a crescut cu 1,65%, la 54,08 $/baril, la bursa Nymex din New York, iar cel al Brent-ului (Marea Britanie), cu 0,89% la 56,25 $/baril.

Evoluţia pieţei ţiţeiului a rămas dominată de impactul acordului global de echilibrare a raportului cerere/ofertă, cu atenţia concentrată pe gradul de respectare a reducerilor de producţie în cadrul OPEC şi pe creşterea producţiei de ţitei a SUA. Faptul că OPEC a confirmat un grad de conformare cu noile cote de 88%, în februarie, a avut un efect pozitiv asupra preţurilor, care a fost însă atenuat de informaţia potrivit căreia numărul sondelor de foraj în SUA a fost majorat pentru a 6-a săptămână consecutiv, iar volumul producţiei acestei ţări a atins 9 mil.barili/zi, cel mai ridicat nivel din aprilie 2016.

Un alt factor care a susţinut uşoara redresare a prețurilor în această săptămână l-a constituit informaţia privind reducerea (de altfel, destul de modestă, cu 2,6 mil.barili) a stocurilor de benzină ale SUA, pe care comercianţii au interpretat-o ca pe un indiciu că suparaoferta de benzină ar putea fi în regres. În aceste condiţii, investitorii au mizat pe declinul stocurilor, fapt care a permis ca ţiţeiul să fie tranzacționat la un preţ în creştere, cu peste 1%, joi, 23 februarie, dar se pare că s-au „dezmeticit” în ziua următoare, astfel încât preţurile au „pierdut” câştigul din ziua anterioară, când a devenit evident faptul că volumul total al stocurilor de benzină (estimat la 260 mil.barili) rămâne în continuare copleşitor.

Coasta de Est a SUA se bazează în mod tradițional, pentru a-şi completa necesarul de benzină, pe importurile din estul Canadei și din Europa. Cu toate acestea, în zilele analizate, saturaţia cu benzină a pieţei în zona New York a fost atât de mare, încât comercianții (în principal BP şi Glencore) au efectuat exporturi de benzină din portul New York către Africa de Vest și Europa. Cuantumul probabil al exporturilor de benzină și motorină din New York şi Philadelphia în următoarele câteva săptămâni a fost estimat la 2 mil.barili, potrivit datelor de transport maritim preluate de Bloomberg. Supraabundența de combustibili de pe Coasta de Est a SUA a atins cea mai mare cotă din istorie.

Reamintim faptul că acordul OPEC prevede reduceri de 1,2 mil.barili/zi pe parcursul a șase luni, respectiv ianuarie-iunie 2017. În cazul în care acordul nu este prelungit cel puțin până la sfârșitul anului, prețurile ţiţeiului ar putea scădea, din nou, în marja de 30-40 $/baril, potrivit ABN Amro Bank NV. „Riscul de declin al preţurilor a devenit mult mai mare decât în trecut,” a declarat pentru Bloomberg Hans van Cleef, senior economist în energie la ABN Amro.

„Goldman Sachs” afirmă că, în ciuda recentei înviorări a prețurilor pentru toate tipurile de materii prime, inclusiv țiței, câștigurile/creşterile suplimentare vor fi condiționate de existenţa unor date certe care să demonstreze că cererea este în creștere. „Cu alte cuvinte, doar o cerere reală în creştere şi deblocări masive din stocuri vor putea mobiliza redresarea în continuare a preţurilor” a declarat Goldman într-o notă de cercetare.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: Mariana PAPATULICĂ

Media săptămânală a cotaţiilor gazului natural la bursa din New York (NYMEX), în tranzacţiile cu scadenţă în luna aprilie, a continuat să înregistreze o scădere importantă, de 10,11%, la un nivel de 91,78 $/1000 m.c, ca urmare a unui complex de factori între care creşterea producţiei de gaz de şist în 6 din cele 7 regiuni producătoare, diminuarea cererii, ca urmare a unor temperaturi neuzual de ridicate pentru acest sezon, şi un volum foarte ridicat al stocurilor naţionale de gaz, depăşind media ultimilor 5 ani.

Preţul mediu de export al gazului natural rusesc în Germania, franco-frontiera ţării importatoare, a marcat o uşoară scădere, cu 0,39%, în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna precedentă, la o valoare de 5,14 $/mil.BTU (181,44 $/1000 m.c).

 Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere 27 FEB 2017

Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data

Notă: În ziua de 20 feb. 2017, cotaţiile la gazul natural (Henry Hub) nu au fost disponibile, media fiind calculată pe 4 zile

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a crescut cu numai 0,14%, la 1.877,70 $/tonă; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 1.873 $/tonă (22 februarie a.c.), iar cel maxim de 1.882,50 $/tonă, pe 23 februarie 2017.

Nivelul stocurilor de aluminiu în cursul săptămânii a scăzut, până la 2.181.675 tone în ultima zi de tranzacţionare (24 februarie 2017), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o diminuare de 1,05% față de cea anterioară, la 2.190.015 tone.

Cupru

AUTOR: Emilia MANOLE

În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o reducere, de 1,13%, la 5.976,80 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au oscilat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.034 $/tonă, înregistrată pe 21 februarie a.c., şi una minimă de 5,881 $/tonă, pe 24 februarie a.c. (cel mai mic nivel din septembrie 2015). Principalul factor care a contribuit la scăderea cotaţiei cuprului a fost continuarea grevei la mina Escondida din Chile, declanşată pe 9 februarie a.c., la care s-a adăugat stagnarea negocierilor între guvernul indonezian și mina Grasberg, în urma refuzului noilor oferte contractuale. Conform celui mai recent raport, se estimează că în anul 2017 pe piața de profil se va înregistra un deficit de metal roșu, pentru prima dată în ultimii 6 ani, analiștii fiind îngrijorați din cauza cererii din China.

Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o reducere însemnată, de 8,64%, pe parcursul săptămânii analizate, la 217.940 tone.

Nichel

AUTOR: Emilia MANOLE

Cotaţia medie săptămânală la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o creștere nesemnificativă, de 0,19%, în săptămâna analizată faţă de săptămâna precedentă, la 10.818,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb au fluctuat între un nivel maxim de 11.045 $/tonă în prima zi de tranzacționare (cel mai ridicat nivel din 19 decembrie 2016) şi un nivel minim de 10.635 $/tonă în penultima zi din săptămână. Cotaţiile la nichel au fost influențate în continuare de închiderea minelor din Filipine, în baza normelor de protecție a mediului înconjurător.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o ușoară creștere, de 0,49%, faţă de săptămâna anterioară, la 382.817 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a scăzut cu 1,42% faţă de intervalul precedent, la 19.539 $/tonă; nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 19.900 $/tonă (21 februarie a.c.), iar cel minim de 19.150 $/tonă, pe 23 februarie 2017. Tendinţa de scădere a cotaţiilor cositorului a avut loc pe fondul speculaţiilor de bursă, în contextul reducerii semnificative a importurilor de cositor ale Chinei (-62%, faţă de luna anterioară).

Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME s-a redus cu 2,24% faţă de intervalul anterior, la 5.793 tone.

 Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase 27 feb 2017

Sursa: https://secure.lme.com

III. METALE PREŢIOASE

AUTOR: dr. Dana GHIŢAC 

În lipsa altor stimuli, interesul pentru metalele preţioase a continuat să fie pur speculativ, fluctuând în funcţie de modul în care marii investitori au perceput oportunitatea tranzacţiilor de un sens sau altul. 

Pe piaţa de lingouri din Londra[1], această situaţie a sporit instabilitatea cotaţiilor, corecţiile de la începutul săptămânii analizate fiind urmate de o redresare în ritm alert, până la noi maxime multilunare pentru aur, argint şi platină. În termeni de medii săptămânale, creşterile de preţ au fost însă extrem de modeste şi au apărut doar în cazul acestor trei metale preţioase. 

  • Aurul a început intervalul analizat în scădere, valoarea unciei fine[2] diminuându‑se cu aproape 9 $ în primele două zile, după care a beneficiat de trei scumpiri consecutive, în urma cărora, vineri, cota la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni şi jumătate. Din cauza evoluţiei fluctuante, la închiderea fixingului londonez din 24 februarie uncia fină de aur valora cu doar 1% mai mult decât cu o săptămână în urmă (253,65 $, faţă de 1. 241,95 pe 17 februarie), iar în termeni de medii săptămânale, preţul aurului[3] a crescut subunitar (+0,79%), la 1.241,74 $/u.f..

În România, valoarea aurului a fluctuat tot pe trend ascendent, dar amplitudinea scumpirii a fost accentuată de evoluţia dolarului american în raport cu moneda naţională. Prin urmare, vineri, gramul de aur depăşea pentru prima dată în ultimele patru luni şi jumătate valoarea de 172 de lei, iar Banca Naţională a României anunţa, pe 24 februarie, un curs cu 2% mai mare decât cel stabilit cu o săptămână în urmă (172,36 lei/gram, comparativ cu 169,43 lei/gram pe 17 februarie). În termeni de medii săptămânale, preţul de referinţă al gramului de aur[4] a crescut cu 1,26%, la 170,57 lei.

  • Argintul a început intervalul analizat în scădere, după care a revenit pe trend ascendent. În cazul său, însă, amplitudinea scumpirii a fost mult mai mare decât pentru aur şi la închiderea fixingului londonez din 24 februarie metalul valora cu aproape 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (18,27 $/u.f., comparativ cu 18,01 $/u.f. în 17 februarie). În termeni de medii săptămânale, preţul unciei fine de argint[5] a crescut însă cu doar 0,31%, la 18,03 $.
  • După ce corecţiile cu care s‑a confruntat luni şi marţi au ieftinit‑o până sub pragul de 1.000 $/u.f., platina a fost la fel de bine susţinută, ca şi argintul, de cererea fizică şi vineri cota la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 24 februarie metalul valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.027 $/u.f., comparativ cu 1.002 $/u.f. în 17 februarie), dar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de platină a crescut nesemnificativ, cu doar 0,24%, la 1.006 $.
  • Paladiul, din cauza puternicei scumpiri din săptămâna anterioară, s‑a ieftinit atât de puternic până marţi încât, în ciuda redresării din următoarele trei zile, a încheiat intervalul analizat cu 1% sub nivelul la care cota cu o săptămână în urmă (la închiderea fixingului londonez din 24 februarie metalul valora 786 $/u.f., comparativ cu 793 $/u.f. în 17 februarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de paladiu3 a scăzut cu 1,12%, la 776,60 $.

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată 27 feb 2017

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

În săptămâna 20 – 26 februarie 2017, cotațiile grâului american roşu moale nr. 2, tranzacționat la Bursa din Chicago, s-au situat la valori mai mici față de cele din perioada anterioară, iar media săptămânală a fost de 160,43 $/tonă, în scădere cu 2,77% față de perioada precedentă. Ieftinirea grâului american a reflectat disponibilitățile mondiale ridicate din sezonul actual (2016/17).

Conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite (United States Department of Agriculture – USDA), disponibilitățile (stocuri inițiale + producție + importuri) mondiale de grâu din sezonul 2016/17 sunt prognozate la 1,167 miliarde tone, cu aproape 4% mai mult comparativ cu 2015/16. Cantitățile mari de grâu de pe piața internațională reflectă creșterea producției Rusiei (+19%) – principalul exportator mondial din 2016/17, dar și a Australiei (+35%) și a Canadei (+15%).

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

În săptămâna analizată, cotaţiile zilnice ale porumbului american galben nr. 2, la Bursa din Chicago, au înregistrat un trend descendent, atingând pe 24 februarie cea mai scăzută valoare din ultimele 2 săptămâni, de 143,30 $/tonă. În aceste condiții, media săptămânală a cotațiilor s-a diminuat cu 1,77% față de perioada precedentă, la 144,65 $/tonă.

Ieftinirea porumbului american a fost susținută de estimările optimiste ale analiștilor în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu porumb în sezonul actual din SUA, principalul producător și exportator mondial. Potrivit ultimului Raport al USDA din februarie a.c. (Grain – World Markets and Trade), suprafaţa cultivată cu porumb în SUA în sezonul 2016/17 este apreciată la 35,11 milioane hectare, în creștere cu 7,44% faţă de cea din sezonul precedent.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, în intervalul 20 – 26 februarie 2017, preţurile la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat diminuări.

Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia s-a situat la 374,23 $/tonă, marcând o scădere de 2,75% faţă de intervalul precedent; nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 377,08 $/tonă (21 februarie a.c.), iar cel minim de 371,66 $/tonă pe 23 februarie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a înregistrat o reducere de 3,58% faţă de săptămâna precedentă, la 717,18 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel maxim de 721,48 $/tonă (22 februarie a.c.) şi un minim de 712,66 $/tonă (23 februarie 2017). Potrivit Raportului din luna februarie a.c. al Departamentului American al Agriculturii (USDA), producţia americană de ulei de soia se majorează cu aproximativ 2% în sezonul 2016/17 faţă de sezonul anterior, la 10,156 milioane tone, iar exportul Statelor Unite ale Americii – principalul exportator mondial de ulei de soia a fost estimat la 5,650 milioane tone (-0,82% faţă de sezonul anterior).

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În săptămâna 20 – 26 februarie 2017, la Bursa de Londra, cotația medie a zahărului rafinat a înregistrat o creștere 0,90% față de săptămâna anterioară, la 553,22 $/tonă. Prețurile internaționale ale zahărului se mențin ridicate și în această săptămână, ele fiind influențate de anunțul făcut de Organizația Mondială a Zahărului (ISO- International Sugar Organisation), pe 22 februarie a.c., privind nivelul limitat al disponibilităților mondiale din sezonul actual, 2016/17.

În pofida reducerii deficitului producției mondiale raportat la consum și a revizuirii în creștere a producției Indiei (cel de-al doilea producător mondial și principalul consumator), activitatea tranzacțională din perioada analizată a fost susținută, în special în primele 3 zile de tranzacționare. Cotațiile zilnice au oscilat între un nivel minim de 542,10 $/tonă (pe 24 februarie) și unul maxim de 560,60 $/tonă (pe 21 februarie). În ultimele 2 zile, prețurile s-au diminuat, reflectând un volum de tranzacţii ușor mai scăzut comparativ cu zilele anterioare.

Cafea

AUTOR: Emilia MANOLE

În intervalul analizat, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere modestă, de 1,82%, față de săptămâna precedentă, la 3.262,30 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au oscilat, pe parcursul săptămânii, între o valoare maximă de 3.315 $/tonă, în data de 21 februarie a.c., și o valoare minimă de 3.184 $/tonă, în data de 24 februarie a.c..

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o ușoară majorare, de 0,48%, în săptâmâna analizată față de perioada anterioară, la 2.132,60 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 2.158 $/tonă, în prima zi de tranzacționare, și o valoare minimă de 2.095 $/tonă, vineri, la închiderea bursei.

Evoluția cotațiilor la ambele sorturi de cafea a fost influențată de creșterea cererii pe piața de profil, în urma secetei din Brazilia, care a afectat producția astfel încât, conform declarației directorul exectutiv al Asociației Industriale de Cafea din Brazilia, s-ar putea ca, pentru prima dată după 290 de ani, această țară să importe cantități substanțiale de boabe de cafea.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În perioada 20 – 26 februarie 2017, prețurile celor două sorturi de bumbac au înregistrat diminuări, ca urmare a unei cereri ușor mai scăzute. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.857,99 $/tonă, înregistrând o scădere de 2,11%, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a fost de 1.643,28 $/tonă, cu 1,19% mai puțin față de săptămâna anterioară.

În intervalul analizat, prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.854,41 $/tonă și 1.865,43 $/tonă. Pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.634,79 $/tonă și unul maxim de 1.663,01 $/tonă.

 Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare 27 feb 2017

Sursa: https://markets.ft.com

VI. PIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU

Cursul mediu al dolarului american a consemnat evoluții divergente în ultima săptămână din februarie, atât în raport cu monedele din țările dezvoltate, cât și față de valutele din statele emergente și în dezvoltare. Se poate spune că asistăm la o consolidare a monedei americane, în așteptarea măsurilor de relaxare fiscal-bugetară semnalate de Administrația Trump, dar și a evoluțiilor din plan European în acest an electoral (alegeri în Germania, Franța, Olanda).

Dinamica dolarului american a fost influențată săptămâna trecută de evoluțiile indicatorilor macroeconomici din Statele Unite și Zona Euro și de fluctuațiile din piețele de acțiuni, titluri de stat și materii prime.

Din perspectiva macroeconomică, s-au consemnat evoluții divergente ale industriei și sectorului de servicii în luna februarie, conform indicatorilor PMI Compozit (Purchasing Manager Index) calculați de Market Economics: decelerare în Statele Unite (barometrul s-a redus cu un ritm lunar de 1,5 puncte, la 54,3 puncte) vs. accelerare în Zona Euro (indicatorul a crescut cu 1,6 puncte lună/lună, la 56 puncte – cel mai ridicat nivel din primăvara anului 2011).

Pe de altă parte, încrederea consumatorilor s-a deteriorat în această lună, atât în Statele Unite, cât și în Zona Euro, evoluții care reflectă creșterea gradului de prudență în sfera populației.

Cu toate acestea, climatul pozitiv din piața imobiliară și din piața forței de muncă s-a consolidat recent în Statele Unite. Astfel, vânzările de case existente și cele de case noi au consemnat ritmuri lunare de creștere de 3,3%, respectiv 3,7%, în ianuarie. Totodată, solicitările de ajutor de șomaj existente s-au redus la jumătatea lunii februarie spre minimul din anii 1970.

În acest context, Rezerva Federală (FED – banca centrală din Statele Unite) a semnalat că este pregătită să majoreze din nou rata de dobândă de politică monetară pe termen scurt (probabilitatea în acest moment fiind de 22% pentru ședința din martie ), pe fondul atingerii obiectivelor (climatul pozitiv din piața forței de muncă și convergența inflației către țintă), dar și al necunoscutelor din sfera politicii fiscal-bugetare.

Pe piețele internaționale de capital, s-au consemnat noi influxuri săptămâna trecută, care au determinat scăderea ratelor de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani (cu 4,3%, la 2,315% în Statele Unite și cu 39,7%, la 0,182% în Germania) și continuarea tendinței ascendente pe burse (noi maxime istorice în Statele Unite).

eur:usd 27 feb 2017În acest context, în ultima săptămână din februarie, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,3% față de moneda unică europeană.

De asemenea, moneda americană a crescut și față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,3%), coroana suedeză (cu 0,7%), precum şi raportat la francul elvețian (cu 0,3%) și moneda canadiană (cu 0,3%).

Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului SUA a stagnat față de kiwi neo-zeelandez și s-a depreciat raportat la coroana norvegiană (cu 0,1%), lira sterlină (cu 0,2%), dolarul australian (cu 0,3%) și yen-ul nipon (cu 0,6%), pe fondul perspectivelor ca aceste țări să demareze un nou ciclu monetar în trimestrele următoare.

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se notează aprecierea dolarului SUA față de rial-ul iranian (cu 0,1%), ringgit-ul malaysian (cu 0,1%), peso filipinez (cu 0,4%) și peso argentinian (cu 0,6%).

Pe de altă parte, moneda SUA s-a depreciat față de real-ul brazilian (cu 0,2%), rupia indiană (cu 0,2%) și peso mexican (cu 1,4%).

În raport cu leul românesc, dolarul american s-a apreciat, săptămâna trecută, în medie cu 0,4%, pe fondul dinamicii cursurilor EUR/RON (creștere cu 0,2%) și EUR/USD (depreciere cu 0,3%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar 27 feb 2017 

Sursa: http://www.x-rates.com

[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[2] Uncia fină (in engleză, Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.

[3] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[4] Cursul zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de LBMA şi a cursului oficial al dolarului SUA. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională

[5] Cotaţia comunicată zilnic, la 12:15 ora Londrei,la 12:00 ora Londrei de către LBMA. Media săptămânală a valorilor comunicate zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).