I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Petre PRISECARU
Pe piața țițeiului, ȋn săptămâna 20-26 martie a.c., a continuat trendul ușor descendent al prețurilor: media cotațiilor la țițeiul Brent, termen mai, la bursa londoneză ICE, s-a redus cu 1,16%, la 50,92 dolari/baril, de la 51,52 dolari/baril, media săptămânii anterioare, iar media cotațiilor țițeiului WTI, termen aprilie, la bursa new-yorkeză NYMEX s-a diminuat cu 1,3%, la 47,85 dolari/baril, de la 48,50 dolari/baril, media săptămânii anterioare.
Deși acordul OPEC, la care s-a raliat și Rusia, a scos de pe piață cca 1 milion de barili/zi (50 milioane tone/an), el nu a reușit să inverseze tendința de majorare a stocurilor, ceea ce a atras și o reacție pe măsură a piețelor financiare, care văd posibilă o nouă scădere a prețurilor. O mare incertitudine o reprezintă faptul dacă OPEC, care se va reuni ȋn luna mai, va reuși să prelungească acordul, pentru a asigura stabilizarea prețurilor peste nivelul de 50 dolari/baril.
Chiar dacă dezechilibrul raportului ofertă/cerere va necesita o perioadă ceva mai lungă pentru a putea fi corectat, creșterea cererii și, ceva mai firavă, a ofertei sugerează că – cel puțin acesta este consensul general – suprasaturarea pieței se va restrânge în timp. Cu toate acestea, Goldman Sachs avertizează că în următorii trei ani ar putea veni un alt declin, declanșat de un nou val de majorare a ofertei, ca urmare a finalizării megaproiectelor planificate cu ani în urmă. Aceste proiecte costă miliarde de dolari și au nevoie de mai mulți ani pentru concretizarea lor efectivă, multe dintre ele fiind inițiate atunci când prețul de tranzacție al țițeiului era de 100 $/baril. Mai ales din cauza țițeiului de șist extras ȋn SUA ar putea să apară o supraofertă ȋn 2018 și 2019. Dar și ȋn Brazilia, Rusia, Canada și Golful Mexic sunt proiecte care urmează a fi finalizate ȋn curând și care pot contribui la majorarea ofertei, iar ȋmpreună cu țițeiul de șist ele vor putea suplimenta oferta cu cel puțin 1 milion barili/zi ȋn 2018.
Cele mai multe companii integrate europene au folosit ca ipoteză de lucru pentru bugetele lor prognoza că prețurile petrolului vor atinge o medie 60 $/baril în 2017, cu un posibil nivel superior de 80 $/baril între 2018 și 2020 (ȋn schimb, proiecțiile bugetare ale Rusiei pentru 2017-2019 se bazează pe un preț de 40 dolari/baril). Aceasta contrastează puternic cu proiecțiile de supraofertă ale lui Goldman Sachs pentru următorii trei ani. Producția de țiței de șist crește prea repede, înainte ca OPEC să fi avut șansa de a echilibra piața. Mai mult decât atât, pe piață va intra în curând producția unor megaproiecte, care va amplifica supraoferta. Singurul factor care ar putea preveni o accentuare a crizei prețurilor ar fi o prelungire a acordului privind reducerea producției și a ofertei OPEC, dar Goldman Sachs apreciază că OPEC trebuie să cântărească beneficiul relativ al stabilității prețurilor prin extinderea reducerii actuale a ofertei față de riscul de pierdere a cotei de piață pe termen lung.
Din datele tabelului de mai sus se poate observa că, ȋn pofida prețurilor reduse din ultimii ani, în cifre relative, producția de țiței a sporit ȋn special ȋn SUA, unde extracția țițeiului de șist a cunoscut un adevărat boom, dar şi ȋn cadrul OPEC, unde Irakul și Iranul și-au majorat sensibil producția. Este greu de stabilit un preț de echilibru sau optim pentru țiței pe fondul unor condiții de piață volatile și al unor incertitudini pregnante legate de nivelul ofertei și al cererii, dar este cert că un preț de peste 100 dolari/baril ar avea un impact negativ substanțial asupra creșterii cererii și, totodată, ar putea stimula puternic majorarea producției/ofertei din afara OPEC.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Petre PRISECARU
Media cotațiilor la gazul natural, cu termen aprilie, la bursa new-yorkeză NYMEX, s-a majorat ȋn continuare ușor, cu 3,11%, la nivelul de 107,82 dolari/1000 m.c., de la 104,57 dolari/1000 m.c. ȋn săptămâna anterioară, pe fondul unei cereri ridicate, din cauza vremii destul de reci pentru această perioadă a anului și pe fondul unei reduceri a stocurilor comparativ cu ultimii ani.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry
WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o creştere, de 1,86%, la 1.913,30 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă şi al diminuării stocurilor de aluminiu. Nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 1.908 $/tonă (21 martie a.c.), iar cel maxim de 1.917,50 $/tonă, pe 24 martie 2017.
Nivelul stocurilor de aluminiu s-a diminuat în cursul săptămânii, până la 1.945.800 tone în ultima zi de tranzacţionare (24 martie 2017), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o reducere de 2,48% față de săptămâna anterioară, la 1.965.195 tone.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o reducere modestă, de 0,85%, la 5.788,30 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au oscilat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 5.891 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, şi una minimă de 5,712 $/tonă, pe 22 martie a.c. (cel mai mic nivel din 10 martie a.c.). Evoluția cotaţiei cuprului a fost influențată de reluarea activității, pe 23 martie a.c., la mina Escondida din Chile (cea mai mare mină de cupru din lume), după ce angajații au decis să invoce o dispoziție legală rar folosită prin care li se permite să se extindă vechiul contract. În cursul săptămânii analiştii au declarat că există în continuare riscul unei scăderi a transporturilor cu minereu de cupru, datorită ploilor torențiale și inundațiilor din Peru, care au provocat daune și blocaje pe căile ferate și pe drumurile utilizate către portul Callao, împiedicându-se astfel transporturile cu minereu din zăcămintele de la mina Cerro Verde, deținută de compania Freeport-McMoRan.
Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) au continuat trendul descendent, înregistrând o nouă scădere, de 4,34%, pe parcursul săptămânii analizate, la 323.285 tone.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o nouă reducere, de 1,80% în săptămâna analizată faţă de săptămâna precedentă, la 9.999,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat între un nivel maxim de 10.150 $/tonă în a doua zi de tranzacționare și un nivel minim de 9.915 $/tonă în penultima zi din săptămână. Evoluția cotaţiei nichelului s-a datorat anunțului făcut de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, care a amenințat că în viitorul apropiat se vor opri toate minele, specificând că acest sector a contribuit în mod direct la PIB cu doar 0,6% în 2016 (conform datelor oficiale oferite de biroul guvernamental).
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o ușoară reducere, de 0,81% faţă de săptămâna anterioară, la 382.186 tone. În cursul perioadei analizate, un oficial guvernamental autorizat al statului Filipinez a declarat că volumul stocurilor de minereu de nichel din mine ar putea depăși 1 million de tone sau aproximativ consumul pe o lună al Chinei
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a înregistrat o creştere de 2,36% faţă de intervalul precedent, la 20.411 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 20.530 $/tonă (20 martie a.c.), iar cel minim de 20.100 $/tonă, pe 24 martie 2017. Majorarea cotaţiilor cositorului a avut loc pe fondul speculaţiilor de bursă, precum şi al scăderii drastice a stocurilor de cositor.
Media stocurilor de cositor la LME în intervalul 20 – 26 martie 2017 a înregistrat o reducere semnificativă, de 13,89%, la 3.912 tone, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: https://secure.lme.com/Data/community/Dataprices_daily_metals.aspx
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Dana GHIŢAC
Dezamăgirile provocate de evoluţia dobânzilor de referinţă din SUA în raport cu a celor din UE şi de stagnarea implementării agendei fiscale anunţate de Donald Trump (dereglementările, stimulentele şi reducerile de taxe aferente planului de relaxare fiscală de patru mii de miliarde de dolari pe an) au amplificat tendinţa de depreciere a monedei americane de aşa manieră încât indicele US Dollar (DXY), care‑i măsoară valoarea față de coșul de șase valute majore ale lumii, a coborât până la minimul ultimelor şapte săptămâni.
Pe piaţa de lingouri din Londra[1], această situaţie a stimulat puternic interesul investitorilor pentru metalele preţioase, astfel încât toate au înregistrat creşteri însemnate de preţ în termeni de medii săptămânale. Astfel:
– Aurul a început săptămâna în creştere, la 1.232,40 $/u.f. şi, susţinut de slăbirea dolarului american (cu care evoluează, prin tradiţie, în sens contrar), a reuşit să revină, după aproape o lună, peste pragul psihologic de 1.240 $/u.f.. În aceste condiţii, deşi nivelul ridicat la care a cotat miercuri (1.249,05 $/u.f.) a stimulat marcările de profit şi a blocat tendinţa de redresare în ritm alert, la închiderea fixingului londonez din 24 martie uncia fină[2] valora cu 1,5% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.247,50 $, faţă de 1.229,60 pe 17 martie), iar în termeni de medii săptămânale preţul aurului[3] a crescut cu 2,50%, la 1.243,61 $/u.f..
În România, impactul scumpirii unciei fine pe piaţa londoneză a fost atenuat prin devalorizarea dolarului american în raport cu moneda naţională. Prin urmare, pe 24 martie Banca Naţională a României anunţa un curs cu doar 0,6% mai mare decât cel stabilit cu o săptămână în urmă (168,56 lei/gram, comparativ cu 167,50 lei/gram pe 17 martie) şi preţul de referinţă al gramului de aur[4] a crescut cu doar 1,42%, în termeni de medii săptămânale, la 168,60 lei.
– Argintul, la rândul său, a beneficiat de o cerere suficient de susţinută pentru a reuşi să se redreseze valoric pe parcursul intervalului analizat. În consecinţă, chiar dacă metalul începea săptămâna printr‑o nouă ieftinire (luni cota la 17,23 $/u.f.), la închiderea fixingului londonez din 24 martie valora cu 1,3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (17,63 $/u.f., comparativ cu 17,40 $/u.f. în 17 martie), în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de argint[5] a crescut cu 1,76%, la 17,46 $.
– Platina, în schimb, nu a găsit o susţinere suficient de puternică din partea cererii fizice pentru a se putea redresa de aceeaşi manieră ca aurul şi argintul pe parcursul intervalului analizat, scumpirea din primele două zile fiind urmată de trei corecţii succesive de preţ, în urma cărora, la închiderea fixingului londonez din 24 martie, metalul valora cu numai 0,4% mai mult decât cu o săptămână în urmă (964 $/u.f., comparativ cu 960 $/u.f. în 17 martie). Cu toate acestea, datorită faptului că marţi a reuşit să depăşească pragul de 970 $/u.f. şi că a cotat permanent cu mult peste minimul din intervalul anterior (933 $/u.f. pe 15 martie), preţul unciei fine de platină3 a crescut cu 2,24% în termeni de medii săptămânale, la 965,80 $.
– Paladiul a continuat să se bucure de o cerere atât de susţinută, încât a încheiat intervalul analizat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 24 martie metalul valora cu aproape 5% mai mult decât cu o săptămână în urmă (816 $/u.f., faţă de 778 $/u.f. în 17 martie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de paladiu3 a crescut cu 4,99%, la 795,40 $.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În perioada 20 – 26 martie 2017, media săptămânală a cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, a fost de 156,14 $/tonă, cu 2,05% mai mică decât cea înregistrată în intervalul anterior. De remarcat că, pe 23 martie 2017, cotaţia grâului la bursa americană a atins cea mai scăzută valoare, de 154,69 $/tonă, în decurs de aproape o lună (153,86 $/tonă pe 27 februarie 2017).
Diminuarea cotaţiilor grâului american a avut loc în condiţiile în care prognozele Departamentului Agriculturii din Statele Unite (United States Department of Agriculture – USDA) indică o creștere a randamentului mediu mondial pentru această cultură, pe fondul unor stocuri mondiale record.
Potrivit statisticienilor USDA, la nivel mondial, în sezonul actual (2016/17), randamentul mediu al culturii de grâu este previzionat la 3,38 tone/hectar, cea mai mare productivitate înregistrată de-a lungul consemnărilor agricole internaționale. De asemenea, un alt record se va putea obține în ceea ce privește stocurile mondiale de la sfârșitul sezonului 2016/17 (30 iunie 2017), preconizate la 250 milioane tone, în creștere cu 4,02% față de cele din 2015/16.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
La Bursa din Chicago, în perioada analizată, media săptămânală a cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 a înregistrat o scădere cu 1,30% faţă de cea anterioară, la 141,45 $/tonă.
Tendința descendentă a cotațiilor porumbului american a reflectat excedentul existent pe piața internă a Statelor Unite – principalul producător și exportator mondial, surplus ce se regăsește în sporirea exportului. Astfel, conform USDA, pentru sezonul actual, disponibilitățile (stocuri inițiale +producție +importuri) de porumb ale SUA sunt previzionate a fi de peste 430 milioane tone (+10% față de cele din sezonul anterior), iar exporturile sunt prognozate la 56,5 milioane tone, în creștere cu 10,36% comparativ cu cele din 2015/16.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, în intervalul 20 – 26 martie 2017, preţurile la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluţii diferenţiate.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o scădere uşoară, de 0,31%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 365,04 $/tonă, pe fondul unei oferte susţinute din partea Braziliei, al doilea producător mondial de soia boabe, şi al cererii în uşoară creştere. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul intervalului a fost de 367,98 $/tonă (21 martie a.c.), iar cel minim de 358,52 $/tonă, pe 24 martie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a majorat cu 2,71% faţă de intervalul precedent, la 726,99 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel maxim de 739,12 $/tonă (22 martie a.c.) şi un minim de 710,67 $/tonă (24 martie 2017). Principalul factor care a influenţat creşterea cotaţiei la uleiul de soia, în această lună, a fost publicarea prognozei pentru sezonul 2016/17, privind reducerea stocurilor la nivel mondial cu cca.(-5,6%) faţă de luna precedentă, conform datelor USDA din martie 2017.
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În perioada 20 – 26 martie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat
s-a redus cu 3,50% față de săptămâna anterioară, la 493,94 $/tonă. Principalii factori care au influențat scăderea prețurilor zahărului rafinat în intervalul analizat sunt anunțul făcut de Unica privind o recoltă record de zahăr în sezonul 2017/18 în Brazilia, principalul producător și exportator mondial, și continuarea abţinerii de la import a Indiei, în pofida ultimelor estimări privind reducerea semnificativă a producției. Contrabalansând acești factori, analiștii sunt de părere că, având în vedere cererea susținută din partea Chinei din ultimele 2 luni, prețurile zahărului se pot menține ridicate până la finalul sezonului actual. În luna februarie a.c., importurile de zahăr ale Chinei s-au majorat cu 70% față de perioada similară a anului 2016.
Săptămâna analizată a debutat cu prețuri mai scăzute față de cele înregistrate în săptămâna anterioară, ca urmare a unei cereri scăzute. În primele 2 zile de tranzacționare, având în vedere achiziționarea unor cantități mai mici de zahăr, prețurile au atins cel mai scăzut nivel din perioada analizată, respectiv 485,90 $/tonă. În ultimele 3 zile, cotațiile au înregistrat creșteri, iar în 24 martie a.c. s-a atins maximul intervalului analizat, de 501 $/tonă.
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul analizat, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere de 1,32% față de săptămâna precedentă, la 3.127,13 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 3.175 $/tonă înregistrată pe 20 martie a.c. și o valoare minimă de 3.034 $/tonă înregistrată în ultima zi de tranzacționare.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o ușoară reducere, de 0,70%, în săptâmâna analizată față de perioada anterioară, la 2.141,80 $/tonă. Cotaţiile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 2.174 $/tonă luni prima zi de tranzacționare și o valoare minimă de 2.109 $/tonă vineri, la închiderea bursei.
Conform Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO), producția de boabe de cafea din 2016-17 a fost afeactată de deficitul de apă din sezonul uscat cât și de prelungirea sezonului ploios, în Vietnam, până în luna decembrie 2016. În 2016, au fost afectate sever plantații în suprafață totală de 7.900 hectare. Pentru 2017 se estimează o scădere a producției de cafea boabe cu 20%, atât din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, cât și ca urmare a îmbătrânirii arborilor de cafea.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 20 – 26 martie 2017, prețurile celor două sorturi de bumbac au înregistrat evoluții minore, diferenţiate. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.916,97 $/tonă, înregistrând o creștere de 0,20%, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a fost de 1.703,36 $/tonă, cu 0,61% mai puțin față de săptămâna anterioară.
În intervalul analizat, prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.904,02 $/tonă și 1.933,79 $/tonă. Pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.694,32 $/tonă și unul maxim de 1.708,21 $/tonă. Deși media săptămânală a fost ușor mai ridicată față de săptămâna anterioară, trendul cotațiilor bumbacului Index A a fost predominant descendent.
Prețurile internaționale ale bumbacului se mențin ridicate, cererea fiind destul de susținută, reflectând reducerea substanțială a disponibilităților mondiale. Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA), din luna martie a.c., stocurile mondiale de bumbac din sezonul actual (care se va încheia la 31 iulie 2017) totalizează 19,7 milioane tone, cu 7% mai puțin comparativ cu sezonul anterior , acest nivel fiind cel mai scăzut din ultimele 4 sezoane.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: https://markets.ft.com/data/archive
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a continuat să se deprecieze în săptămâna analizată, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și față de valutele din statele emergente și în dezvoltare. Această evoluție a fost determinată de incertitudinile cu privire la viitoarele decizii de politică economică din Statele Unite (într-o perioadă în care prima economie a lumii prezintă semnale de maturitate) și influențată de dinamica piețelor internaționale de titluri de stat, acțiuni și materii prime (scădere a cotațiilor la țiței).
Astfel, în Statele Unite a crescut percepția de risc cu privire la capacitatea Administrației Trump de a implementa măsurile promise în campania electorală, după tergiversările din Congres pe tema modificărilor din sistemul medical. Diminuarea capitalului politic al Noii Administrații are loc într-o perioadă în care economia SUA resimte ciclul monetar al FED și acumulează semnale de maturitate (comenzile de bunuri de capital au scăzut cu un ritm lunar de 0,1% în februarie). Prin urmare, investitorii internaționali au recalibrat așteptările cu privire la politica economică (inclusiv dimensiunea monetară) din SUA pe termen scurt și mediu.
Pe de altă parte, în Zona Euro indicatorii macroeconomici au continuat să se amelioreze recent, ceea ce exprimă premise de accelerare pe termen scurt.
Altfel spus, asistăm la o convergență între dinamica economiei SUA și ritmul de evoluție din Zona Euro, ceea ce contribuie la creșterea probabilității unei convergențe și în sfera politicii monetare pe viitor.
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat în săptămâna analizată cu 1% față de moneda unică europeană.
De asemenea, moneda americană a scăzut față de monedele din sfera de influență a EUR: coroana daneză (cu 1%), coroana suedeză (cu 1%).
Nu în ultimul rând, dolarul SUA s-a depreciat faţă de dolarul canadian (cu 0,5%), dolarul australian (cu 0,7%), coroana norvegiană (cu 0,8%), francul elvețian (cu 1,1%), kiwi neo-zeelandez (cu 1,2%), lira sterlină (cu 1,6%) și yen-ul nipon (cu 2,1%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se notează aprecierea dolarului față de peso argentinian, cu 0,6% în săptămâna analizată, şi deprecierea lui faţă de ringgit-ul malaysian (cu 0,4%), rupia indiană (cu 0,4%), real-ul brazilian (cu 1,2%) și peso mexican (cu 2%).
Raportat la leul românesc, dolarul american a scăzut cu 0,9% săptămâna trecută, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/RON (apreciere cu 0,1%) și EUR/USD (creștere cu 1%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: http://www.x-rates.com/historical
Coordonator: dr. Maria CARTAS
[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Uncia fină (in engleză, Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.
[3] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).
[4] Cursul zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de LBMA şi a cursului oficial al dolarului SUA. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[5] Cotaţia comunicată zilnic, la 12:15 ora Londrei,la 12:00 ora Londrei de către LBMA.Media săptămânală a valorilor comunicate zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA)