I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Petre Prisecaru
În intervalul 23 – 29 octombrie 2017, preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX din New York, şi ICE din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, au înregistrat creșteri ușoare, de 1,76% în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 52,62 $/baril (termen luna decembrie), şi de 1,75% în cazul țițeiului Brent (Marea Britanie), la 58,78 $/baril (termen luna decembrie).
Prețul la țiței a fost practic stagnant și un pic fluctuant, după unele creșteri mai semnificative urmând scăderi, ceea ce denotă un sentiment de incertitudine. În SUA, declinul stocurilor la benzină și distilate a contribuit la creșterea ușoară a prețurilor. Rapoartele privind întreruperile de producţie din nordul Irakului, și ele cu efect ascendent, au fost compensate de asigurări din partea guvernului irakian că producția va fi majorată în sud, pentru a compensa întreruperile din nord. Situația producției/ofertei din 5 state – Iran, Irak, Libia, Nigeria, Venezuela – rămâne, însă, destul de incertă și, fiind afectată de factori externi si interni, unii cu caracter imprevizibil, poate determina o majorare mai importantă a prețurilor.
Analiștii sunt totuși extrem de prudenți, avertizând investitorii să nu se aștepte la o ridicare notabilă a prețului, pentru că piața petrolului rămâne încă pe o direcție ușor ascendentă și răspunde în primul rând la știri legate de majorarea prețurilor. Commerzbank a afirmat că prețurile ambelor tipuri de țiței, și mai ales la Brent, sunt supraîncălzite și se așteaptă la unele corecții pe termen scurt. Marile companii petroliere prevăd că vor ȋnregistra profituri mari ȋn trimestrul III din acest an. Se apropie o perioadă de raportări de venituri, iar analiștii se așteaptă ca liderii de pe piața petrolului să raporteze o creștere semnificativă a profiturilor pentru al treilea trimestru al anului în curs. Potrivit FactSet (Financial Research) și raporturilor Wall Street Journal, este de așteptat ca cele mai mari cinci companii petroliere occidentale să raporteze un profit de aproape 13 miliarde $ pentru al treilea trimestru, un salt cu aproximativ o treime față de același trimestru din 2016. Cifrele financiare îmbunătățite sunt o reflectare a diminuării continue a costurilor din industria petrolului, chiar dacă țițeiul WTI a rămas blocat ca preț ȋn jurul nivelului de 50 $/baril. Cu toate acestea, analiștii vor urmări îndeaproape cifrele de producție pentru a evalua dacă activitatea de foraj este sau nu încetinită. OPEC semnalează extinderea acordului de limitare a producției/ofertei până la sfârșitul anului 2018, comentariile oficialilor OPEC ȋnclinând puternic ȋn favoarea ei. Pe baza comentariului favorabil al președintele rus Vladimir Putin despre extinderea limitării producției până la sfârșitul anului viitor se vor desfășura viitoarele negocieri, din cadrul reuniunii anticipate, de la Viena, din 30 noiembrie, dar extinderea nefiind ȋncă un acord parafat nu reprezintă o certitudine.
Prețul la țiței ar putea să se deplaseze în sus, chiar peste pragul de 60 $/baril. Potrivit agenției Reuters, prețurile petrolului au urcat la burse pe măsură ce fondurile speculative și alți manageri de fonduri financiare au intensificat speculațiile/operațiunile pe termen scurt, un semn că piața petrolului s-a îmbunătățit și poate rezista la un val de poziții scurte. Acesta ar putea fi un prim indiciu că prețul la țiței se poate deplasa în sus într-un interval de tranzacționare mai mare. Al doilea este cel legat de limitarea și restrângerea ofertei de țiței de către marii producători OPEC și neOPEC. Al treilea ar fi semnalele privind ȋnviorarea cererii de consum pe plan global, care nu sunt, însă, deloc ȋncurajatoare.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Petre Prisecaru
Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, în contractele cu livrare în noiembrie, au scăzut semnificativ, cu 3,60%, la o medie săptămânală de 99,02 $/1000 m.c. Supraoferta de pe piața SUA, la care și-a adus contribuția și producția de gaz de șist, se înscrie în supraoferta pregnantă existentă la nivel global, unde state cu rezerve mari, cum sunt Qatarul și Australia, dar și alte state, au anuțat deja o majorare substanțială a producției și a exporturilor de gaz lichefiat.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o ușoară creștere, de 0,68%, față de intervalul precedent, la 2.144,20 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.175,00 $/tonă (26 octombrie a.c.), iar cel minim de 2.119 $/tonă, pe 27 octombrie 2017.
Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o reducere în săptămâna 23 – 29 octombrie 2017, de 1,20%, la 1.195.790 tone.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o reducere de numai 0,60%, în intervalul 23 – 29 octombrie 2017 față de săptămâna precedentă, la 6.959,90 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalului roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 7.073,50 $/tonă, înregistrată în a doua zi de tranzacţionare, şi una minimă de 6,831,50 $/tonă, înregistrată vineri, 27 octombrie a.c., la închiderea bursei. Conform sefului departamentului de cercetare a metalelor de la Société Generale, Robin Bhar, evoluția cotaţiei cuprului a fost influențată de creșterea dolarului ce a făcut ca marea majoritate a metalelor să fie mai scumpe pentru deţinătorii altor valute, după ce Banca Centrală Europeană și-a extins achizițiile de obligațiuni, iar Camera Reperzentanților din Statele Unite a votat pentru a clarifica calea procedurală pentru reducerea impozitelor.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat, în termeni de medie săptămânală, o reducere de 3,79%, la 278.520 tone. Conform specialiştilor, stocurile de cupru de la bursa londoneză au scăzut până la jumătatea lunii octombrie la 163.250 tone (cel mai scăzut din ultimele sașe săptămâni), factor care a oferit un anumit sprijin preţurilor.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o reducere de doar 0,29% în intervalul 23 – 29 octombrie 2017, faţă de perioada precedentă, la 11.754,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel maxim de 11.950 $/tonă în a doua zi de tranzacționare și un nivel minim de 11.370 $/tonă vineri, 27 octombrie a.c., la închiderea bursei. Această modificare a cotaţiilor la nichel în perioada analizată este atribuită de analiștii pieţei reducerii cererii. Potrivit estimărilor specialiștilor Grupului Internaţional de Studii privind Nichelul (INSG), oferta va scădea și pe piața mondială a nichelului se va menţine deficitul, pentru al treilea an consecutiv, cu un volum de aproape 200.000 tone.
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în termeni de medii săptămânale, au rămas practic neschimbate, cu o scădere de numai 0,08% faţă de săptămâna anterioară, la 385.888 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o diminuare de 2,20% faţă de intervalul precedent, la 19.887 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 19.750 $/tonă (23 octombrie a.c.), iar cel maxim de 20.200 $/tonă, înregistrat pe 26 octombrie 2017.
Media stocurilor de cositor la LME, în perioada 23 – 29 octombrie 2017, s-a situat la 2.101 tone, marcând o creștere de numai 0,43%, comparativ cu săptămâna anterioară.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Maria CARTAS
Pe piaţa de lingouri de la Londra[1], cotaţiile metalelor preţioase au înregistrat o tendinţă generală de scădere, în termeni de medii săptămânale, în săptămâna 23-29 octombrie 2017 comparativ cu săptămâna precedentă, astfel: aur -1,08%, argint – 1,12%, platină -0,86%, paladiu -0,98%. Pentru aur, argint şi platină aceasta a fost a două săptămână consecutivă de declin; paladiul scade pentru prima dată după mai multe săptămâni de creştere.
Cotaţia medie săptămânală a aurului a ajuns la 1.273,31 dolari pe uncie fină, preţurile zilnice înscriindu-se între un nivel minim de 1.266,45 şi un nivel maxim de 1.276,45 dolari pe uncie fină.
La argint, media săptămânală a fost de 16,92, iar cotaţiile zilnice s-au înscris între 16,72 şi 17,04 dolari pe uncie fină.
La platină, media a fost de 919, nivelurile minim şi maxim ale cotaţiilor zilnice fiind de 913 şi, respectiv, 927 dolari pe uncie fină.
La paladiu – media a fost de 968,60, cotaţiile zilnice evoluând între 963 – 973 dolari pe uncie fină.
În România, preţul mediu săptămânal al gramului de aur s-a situat la 160,44 dolari, fiind cu 0,50% mai mic decât în săptămâna precedentă. Este prima săptămână de scădere din luna octombrie. Evoluţia preţului aurului în România reflectă atât evoluţia cotaţiei aurului pe piaţa de lingouri de la Londra, cât şi evoluţia cursului leu-dolar. Raportat la leul românesc, dolarul SUA s-a apreciat, în medie, în ultima săptămână din octombrie, cu 0,7%, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/RON (apreciere cu 0,2%) și EUR/USD (depreciere cu 0,6%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
La Bursa din Chicago, în perioada 23 – 29 octombrie 2017, media săptămânală a cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2 cu livrare în decembrie 2017 a crescut cu 0,43% comparativ cu cea din intervalul 16 – 22 octombrie a.c., la 159,41 $/tonă.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
Cotaţia medie săptămânală a porumbului american galben nr. 2, la Bursa din Chicago, a înregistrat o creștere nesemnificativă, de 0,67%, comparativ cu perioada anterioară, la 138,12 $/tonă. Cotaţiile zilnice s-au situat între o valoare maximă a intervalului de 138,87 $/tonă și una minimă de 137,30 $/tonă.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluții diferențiate în intervalul 23 – 27 octombrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o scădere ușoară, de 0,95%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 358,48 $/tonă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 360,36 $/tonă (23 octombrie a.c.) şi unul minim de 356,87 $/tonă, pe 27 octombrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a avut o majorare de 1,58% faţă de intervalul precedent, la 761,03 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel minim de 755,43 $/tonă (25 octombrie a.c.) şi un maxim de 768,22 $/tonă (27 octombrie 2017).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În perioada 23 – 29 octombrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 374,26 $/tonă, înregistrând o creștere de 1,25% față de cotația săptămânii anterioare. Săptămâna analizată a debutat cu prețuri mai scăzute față de cele din săptămâna anterioară, în prima zi de tranzacționare atingându-se și minimul perioadei analizate, de 368,10 $/tonă, și au înregistrat creșteri ușoare în următoarele zile, astfel că pe 27 octombrie a.c. s-a înregistrat valoarea maximă, de 380,90 $/tonă. Cererea a fost mai ridicată în această săptămână comparativ cu perioada anterioară, vânzările fiind ușor mai mari.
La conferința anuală de la Miami, în data de 25 octombrie a.c., analistul elvețian Kingsman a declarat că încetinirea ritmului de creștere a consumului mondial de zahăr se datorează campaniilor negative făcute pe plan mondial împotriva dulciurilor, dar creșterea populației în țările dezvoltate și a PIB-ului va continua să impulsioneze creșterea consumului.
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul 23 – 29 octombrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o nouă creștere, de 1,43% față de perioada precedentă, la 2.792,63 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.716 $/tonă, înregistrată în a doua zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 2.976 $/tonă, înregistrată în 26 octombrie a.c..
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o creștere modestă, respectiv de 0,61% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 2.014,00 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.995 $/tonă, înregistrată în data de 26 octombrie a.c., și o valoare maximă de 2.028 $/tonă înregistrată vineri, la închiderea bursei.
Evoluția cotațiilor la ambele sorturi de cafea a fost influențată de întârzierile în transport la exportul cafelei din Brazilia.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 23 – 29 octombrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri, pe fondul unor vânzări mai mari în primele zile de tranzacționare. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.753,20 $/tonă, înregistrând o creștere de 2,05% față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a sporit cu 2,33%, la 1.521,27 $/tonă. În pofida creșterii mediilor săptămânale, în intervalul analizat, trendul celor soturi a fost predominant descendent. Prețurile medii zilnice ale bumbacului Index A au pornit de la minimul de 1.713,29 $/tonă, au crescut în a doua zi de tranzacționare până la valoarea maximă de 1.772,82 $/tonă, iar în ultimele 3 zile s-au diminuat. În cele 5 zile de tranzacționare, pe piața americană, prețurile medii au debutat cu nivelul maxim de 1.537,33 $/tonă și au scăzut în următoarele zile până la nivelul minim de 1.503,59 $/tonă.
Pe piața americană, cererea din partea cumpărătorilor s-a intensificat la debutul acestei săptămâni, achizitorii fiind influențați de vremea nefavorabilă din vestul Texasului, care a afectat o parte din recolta acestei regiuni. Potrivit anunțului făcut de oficialii americani, nu există un motiv de îngrijorare pentru a micșora previziunile privind producția americană, făcute în luna octombrie de Departamentul American al Agriculturii (USDA – United States Departament of Agriculture). Potrivit raportului USDA, în sezonul 2017/18, producția de bumbac a Statelor Unite se va situa la 4,6 milioane tone, nivel record, cu 23% mai mare față de sezonul 2016/17.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat aprecieri generalizate în ultima săptămână din octombrie, atât în raport cu valutele din țările dezvoltate, cât și față de monedele din statele emergente și în dezvoltare.
Această evoluție a fost determinată, în principal, de climatul macro-financiar pozitiv și de perspectiva implementării unor măsuri de reducere a fiscalității, în 2018, în Statele Unite. În acest context, a crescut probabilitatea ca Rezerva Federală (FED) să accelereze ciclul monetar post-criză în trimestrele următoare, pe fondul evoluției economiei la un ritm peste potențial și al convergenței inflației spre nivelul țintă (de 2% an/an).
De asemenea, știrile macroeconomice din celelalte blocuri importante ale lumii (zona euro, China, Japonia) și evoluțiile din piețele internaționale de capital și de materii prime au influențat dinamica cursului dolarului american săptămâna trecută.
Din punct de vedere macroeconomic, în SUA încrederea consumatorilor și comenzile de bunuri de capital au consemnat recent evoluții pozitive, ceea ce exprimă premise de creștere a economiei la un ritm peste potențial în viitorul apropiat. Totodată, Camera Reprezentanților a aprobat Proiectul de Buget, ceea ce a contribuit la creșterea probabilității implementării reformei fiscale (reducerea taxelor) începând cu 2018.
Pe de altă parte, în zona euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis prelungirea programului de cumpărare de active până în septembrie 2018 (cu reducerea volumului lunar de la 60 miliarde euro la 30 miliarde euro, din ianuarie). Cu alte cuvinte, BCE a semnalat o ieșire graduală din politica monetară relaxată fără precedent, ceea ce contribuie la persistența și intensificarea divergenței față de Rezerva Federală în următoarele 3-4 trimestre.
Acest aspect este reflectat și de evoluția divergentă a ratei de dobândă la titlurile de stat la 10 ani săptămâna trecută: creștere ușoară în SUA (cu 1,4% la 2,416%) vs. scădere agresivă în Germania (cu 14,1% la 0,391%).
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat în ultima săptămână din octombrie cu 0,6% față de moneda unică europeană (către cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie).
De asemenea, dolarul american a crescut și față de monedele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,6%), coroana suedeză (cu 1,4%).
Totodată, cursul mediu al monedei americane a consemnat aprecieri față de lira sterlină (cu 0,2%), yen-ul nipon (cu 0,9%), francul elvețian (cu 1,3%), coroana norvegiană (cu 1,5%), dolarul australian (cu 1,5%), dolarul canadian (cu 1,8%) și kiwi neo-zeelandez (cu 2,9%).
În ceea ce privește monedele din statele emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului american față de peso mexican (cu 0,7%), peso argentinian (cu 0,7%) și real-ul brazilian (cu 2,3%), evoluție determinată, în principal, de perspectivele de majorare a costurilor de finanțare la dolari, cu impact asupra direcției fluxurilor internaționale de capital.
Cursul mediu al monedei americane a crescut săptămâna trecută și față de ringgit-ul malaysian (cu 0,3%), rial-ul iranian (cu 0,3%), rupia indiană (cu 0,7%) și peso filipinez (cu 0,7%).
Raportat la leul românesc, dolarul SUA s-a apreciat în medie cu 0,7% în ultima săptămână din octombrie, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/RON (apreciere cu 0,2%) și EUR/USD (depreciere cu 0,6%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.