Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 27 februarie – 05 martie 2017

I. ŢIŢEI

AUTOR: dr. Petre PRISECARU

Pe piața țițeiului, ȋn săptămâna 27 februarie – 5 martie a.c., media cotațiilor la țițeiul Brent, termen mai, la bursa londoneză (ICE), s-a redus ușor, cu 0,85%, la 55,77 dolari/baril comparativ cu 56,25 dolari/baril în săptămâna anterioară, iar media cotațiilor țițeiului WTI, termen aprilie, la bursa new-yorkeză (NYMEX), s-a diminuat cu 0,94%, la 53,57 dolari/baril comparativ cu 54,08 dolari/baril, media săptămânii anterioare.

După creșterile realizate ȋn urma reducerii ofertei de țiței a OPEC, prețurile țițeiului tind să se stabilizeze sub influența mai multor factori. Februarie este a doua lună de reduceri consecutive ale producției OPEC, grosul fiind suportat de Arabia Saudită. OPEC s-a angajat ca, ȋncepând cu 1 ianuarie 2017, să-și reducă nivelul producției cu cca 1,2 milioane barili/zi (60 milioane tone/an), iar statele neOPEC ȋn frunte cu Rusia cu 0,6 milioane barili/zi (30 milioane tone/an). Arabia Saudită și aliații ei din Golful Persic speră ca prețurile la țiței să ajungă la 60 dolari/baril, un nivel rezonabil pentru a spori veniturile din exporturi și a ȋncuraja investițiile ȋn domeniu. Agenția de știri Reuters consideră că, ȋn ianuarie, OPEC a ȋndeplinit 82% din reducerile angajate, dar surse OPEC susțin că procentajul a fost mai mare, respectiv de peste 90%. Oferta OPEC s-a restrâns de la 31,17 milioane barili/zi (1.558,5 milioane tone/an) ȋn decembrie la 29,96 milioane barili/zi (1498 milioane tone/an) ȋn ianuarie și la 29,87 milioane barili/zi (1493,5 milioane tone/an) ȋn februarie. Comparativ cu producția lunii octombrie 2016, OPEC a reușit să diminueze producția cu 1,098 milioane barili/zi (54,9 milioane tone/an), față de angajamentul asumat de 1,164 milioane barili/zi (58,2 milioane tone/an). Posibilitatea reducerii semnificative a producției de țiței ȋn Libia și Venezuela ȋn acest an (cu 20%) a produs ȋnsă o nouă majorare a prețurilor țițeiului spre sfârșitul săptămânii trecute.

Numai că majorarea prețurilor la țiței sub impactul restrângerii producției ȋn principal ȋn Arabia Saudită și Rusia a condus la o redresare a producției țițeiului de șist din SUA, care este estimată a atinge 4,87 milioane barili/zi (243,5 milioane tone/an) ȋn luna martie a.c. Estimările privind creșterea producției de țiței de șist ȋn SUA variază de la 400 mii barili/zi (20 milioane tone/an) pentru JP Morgan Asset Management la 800 mii barili/zi (40 milioane tone/an) pentru Macquarien and Rystad Energy. Producția totală de țiței a SUA a depășit 9 milioane barili/zi (450 milioane tone/an) ȋn luna februarie 2017.

O altă problemă o reprezintă nivelul ridicat al stocurilor de țiței, care, conform US Energy Information Administration (EIA), au atins 518,6 milioane de barili (71 milioane tone) în săptămâna încheiată la 17 februarie, acesta fiind cel mai înalt nivel de când EIA a început compilarea datelor săptămânale, în 1982.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: dr. Petre PRISECARU

Media cotațiilor la gazul natural, cu termen aprilie, la bursa new-yorkeză (NYMEX), s-a majorat sensibil, cu 6,90%, la nivelul de 98,11 dolari/1000 m.c., de la 91,78 dolari/1000 m.c. pentru săptămâna anterioară. Trendul ascendent este cauzat ȋn principal de declinul ușor al producției și ofertei de gaz natural tradițional din SUA ȋn 2016 și la ȋnceputul acestui an și de scăderea recentă cu 15% a importurilor nete din Canada.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data

Notă: În ziua de 20 feb. 2017, cotaţiile la gazul natural (Henry Hub) nu au fost disponibile, media fiind calculată pe 4 zile

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a crescut cu 1,99%, la 1.915 $/tonă; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 1.908 $/tonă (27 februarie a.c.), iar cel maxim de 1.934 $/tonă, pe 1 martie 2017. Cotaţia medie lunară a aluminiului în februarie 2017 a fost de 1.857 $/tonă (+3,7% faţă de luna precedentă).

Nivelul stocurilor de aluminiu în cursul săptămânii a scăzut, până la 2.160.925 tone în ultima zi de tranzacţionare (3 martie 2017), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o reducere de numai 0,09% față de săptămâna anterioară, la 2.188.110 tone. În luna februarie 2017, nivelul mediu lunar al stocurilor de aluminiu s-a diminuat cu 1,7% faţă de luna precedentă, la 2.222.156 tone.

Cupru

AUTOR: Emilia MANOLE

În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o nouă reducere, de numai 0,26%, la 5.961,40 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au oscilat, în cursul săptămânii, între o valoare minimă de 5.927 $/tonă, înregistrată pe 27 februarie a.c., şi una maximă de 6,040 $/tonă, pe 2 martie a.c. (cel mai mare nivel din 21 februarie a.c.). Evoluția a cotaţiei cuprului a fost influențată de întreruperile de activitate la cele mai mari mine de cupru din lume, respectiv greva ce a durat trei săptămâni de la Escondida din Chile și Grasberg din Indonezia, cât și de zvonurile potrivit cărora, în anul curent, în China se vor aplica noi restricții în politica monetară, ceea ce ar putea avea un impact notabil asupra preţurilor materiilor prime industriale.

În cursul săptămânii, președintele american Donald Trump a ținut, pentru prima dată, un discurs în fața Camerei Reprezentanților a Statelor Unite și a declarat că va cere Congresului aprobarea unei legi privind efectuarea de investiţii în valoare de 1 trilion de dolari în infrastructură, fără însă să facă referire la reduceri de taxe și planuri concrete.

Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) au continuat trendul descendent, înregistrând o scădere însemnată, de 7,58%, pe parcursul săptămânii analizate, la 201.425 tone.

Nichel

AUTOR: Emilia MANOLE

Cotaţia medie săptămânală la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o creștere modestă, de 0,89%, în săptămâna analizată faţă de perioada precedentă, la 10.914,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb au fluctuat între un nivel minim de 10.635 $/tonă în data de 28 februarie a.c. și un nivel maxim de 11.000 $/tonă în următoarea zi de tranzacționare, iar în celelalte 3 zile din săptămână a înregistrat aceași valoare, respectiv de 10.900$/tonă. Cotaţiile la nichel au fost influențate de măsurile de închidere a peste jumătate din minele din Filipine. Conform celei mai recente declarații a subsecretarului de stat pentru Mediu și Resursele Naturale, Maria Paz Luna, se dorește încurajarea prelucrării minereurilor pe plan intern și îmbunătăţirea calității produselor, asigurând că guvernul se va implica prin aplicarea celor mai adecvate legi pentru creșterea pe termen lung a economiei.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o reducere de 1,26% faţă de săptămâna anterioară, la 378.006 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a scăzut cu 1,08 faţă de intervalul precedent, la 19.328 $/tonă; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 19.200 $/tonă (28 februarie a.c.), iar cel maxim de 19.425 $/tonă, pe 3 martie 2017. Cotaţia medie lunară a cositorului în februarie 2017 a fost de 19.495 $/tonă, înregistrând o diminuare de 6% faţă de luna precedentă. Tendinţa de scădere a cotaţiilor cositorului a avut loc pe fondul speculaţiilor de bursă, în contextul majorării ofertei la nivel mondial.

Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME s-a redus cu 3,85% faţă de intervalul anterior, la 5.570 tone. În luna februarie 2017, nivelul mediu lunar al stocurilor de cositor a înregistrat o creştere semnificativă, de 33,7%, faţă de luna precedentă, la 5.822 tone.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Sursa: https://secure.lme.com/Data

IV. METALE PREŢIOASE

AUTOR: dr. Dana GHIŢAC

Susţinute de o conjunctură extrem de favorabilă, metalele preţioase au încheiat şi luna februarie pe trend ascendent. Pe piaţa de lingouri din Londra[1], aurul, argintul şi platina s‑au scumpit cu 4%, din 1 până pe 28 februarie, iar paladiul cu 3%. În termeni de medii lunare, însă, preţul argintului a crescut de două ori mai puternic decât al aurului, raportat la ianuarie 2017, şi de mai bine de şase ori raportat la februarie 2016. De altfel, şi celelalte două metale preţioase au avut o evoluţie mai bună decât aurul, atât în comparaţie cu ianuarie 2017, cât şi cu februarie 2016.
În România, preţul oficial al gramului de aur (stabilit de BNR) a crescut cu 5%, pe parcursul lunii februarie şi cu 4% comparativ cu media din ianuarie, metalul galben fiind astfel cu 8% mai scump decât cu un an în urmă (faţă de februarie 2016).

aur argint

În prima săptămână din martie, tendinţa de puternică redresare valorică din ultimele două luni, perioadă în care aurul s‑a scumpit cu 9% pe piaţa londoneză, argintul cu 15%, iar platina şi paladiul cu câte 11%, a fost însă întreruptă brusc, după ce zvonurile despre intenţia Fed de a creşte în această lună rata dobânzii de referinţă din SUA şi acutizarea temerilor legate de soarta monedei euro au redeschis interesul speculativ pe pieţele valutare – unde s‑a pariat puternic pe aprecierea dolarului american şi s‑au făcut inserţii masive de capital retras de pe alte pieţe. Totuşi, în ciuda corecţiilor valorice cu care s‑au confruntat toate cele patru metale preţioase în urma unei serii de vânzări agresive, pe piaţa de lingouri din Londra doar paladiul s‑a ieftinit în termeni de medii săptămânale. Astfel:

  • Aurul a început intervalul analizat în creştere, uncia fină[2] fiind cotată luni la cel mai ridicat nivel înregistrat după 10 noiembrie 2016: 1.257,20 $. Această performanţă a fost urmată însă de puternicele vânzări speculative provocate de graba cu care investitorii au dorit să‑şi încaseze profiturile pentru a le folosi pe piaţa valutară şi metalul s‑a ieftinit, în doar patru zile, cu aproape 31 $/u.f.. Totuşi, deşi la închiderea fixingului londonez din 3 martie uncia fină de aur valora cu 2% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (226,50 $, faţă de 1.253,65 pe 24 februarie), în termeni de medii săptămânale, preţul aurului[3] a reuşit să se menţină peste nivelul din săptămâna anterioară, crescând uşor, cu 0,15%, la 1.243,56 $/u.f..

În România, valoarea aurului a fluctuat tot pe trend descendent, dar amplitudinea ieftinirii a fost diminuată de aprecierea dolarului american în raport cu moneda naţională. Prin urmare, Banca Naţională a României anunţa vineri un curs de 169,93 lei/gram, cu 1% mai mic decât cel stabilit cu o săptămână în urmă (172,36 lei/gram pe 24 februarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul de referinţă al gramului de aur[4] a crescut cu 0,49%, la 171,39 lei.

  • Argintul a început intervalul analizat în creştere, cotând luni tot la cel mai ridicat nivel de după 10 noiembrie 2016 (18,34 $/u.f.) dar, spre deosebire de aur, a fost iniţial mai bine susţinut pe acest palier de preţ şi a reuşit să‑şi conserve valoarea timp de trei zile. Vineri, însă, sub presiunea ieftinirii metalului galben, s‑a confruntat cu o corecţie atât de drastică încât la închiderea fixingului londonez din 3 martie valora cu 3% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (17,66 $/u.f., comparativ cu 18,27 $/u.f. în 24 februarie). În termeni de medii săptămânale, însă, preţul unciei fine de argint[5] a înregistrat totuşi cea mai mare scumpire din grupa metalelor preţioase, crescând cu 0,89%, la 18,19 $.
  • Platina, în schimb, a cotat întregul interval pe trendul aurului şi, după scumpirea de luni, în urma căreia valoarea unciei fine a crescut până la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an (1.033 $), s‑a confruntat cu patru zile de scădere. Totuşi, în cazul său, în ciuda faptului că la închiderea fixingului londonez din 3 martie valora cu aproape 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (987 $/u.f., comparativ cu 1.027 $/u.f. în 24 februarie), în termeni de medii săptămânale preţul3 unciei fine a crescut mai mult decât preţul unciei fine de aur: cu 0,70%, la 1.013 $.
  • Paladiul a continuat să fie cel mai slab susţinut metal preţios şi a cotat întreg intervalul analizat pe trend descendent. Din această cauză, la închiderea fixingului londonez din 3 martie metalul valora cu 4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (756 $/u.f., comparativ cu 786 $/u.f. în 24 februarie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de paladiu3 a scăzut cu 0,33%, la 774,00 $.

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

Cotația medie săptămânală a grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, în perioada 27 februarie – 6 martie 2017, s-a diminuat cu 1,76% comparativ cu săptămâna anterioară, la 157,61 $/tonă.

Ieftinirea grâului atât cel american, cât și cel european (-1,35%, 178,96 $/tonă, la Bursa de la Londra) a reflectat disponibilitățile mondiale ridicate din acest sezon (2016/17), susținute de informațiile agenției Rosstat, conform cărora Rusia va suplimenta cantitatea vândută la export cu 4 milioane tone. Decizia autorităților ruse este determinată de necesitatea eliberării capacităților de depozitare, înainte de culegerea noii recolte din acest an. Potrivit Serviciului Național de Statistică al Federației Ruse (Rosstat), fermierii ruși au recoltat o cantitate de 120,7 milioane tone de cereale în 2016, în creștere cu 1,34% față de estimările inițiale.

De remarcat că, în sezonul 2016/17, Rusia ocupă primul loc în ierarhia mondială a exportatorilor de grâu, cu o cantitate prognozată de Departamentul Agriculturii din Statele Unite (United States Department of Agriculture – USDA) de 28,5 milioane tone, ceea ce reprezintă o pondere de 16% din totalul exporturilor mondiale.

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

În intervalul analizat, la Bursa din Chicago, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 a înregistrat o modificare nesemnificativă faţă de săptămâna anterioară, de doar + 0,71%, situându-se la 145,68 $/tonă. Cu toate acestea, în primele 3 zile de tranzacționare, tendința a fost clar ascendentă, cu o variație a cotațiilor de circa 8 $/tonă (142,81 $/tonă pe 27 februarie și 147,93 $/tonă pe 1 martie.

Creșterea înregistrată de cotația porumbului în prima zi a lunii martie, când s-a atins cea mai ridicată valoare din ultimele 2 săptămâni, a fost determinată de declaraţia directorului Asociației Producătorilor de Combustibili Regenerabili din Statele Unite (The U.S. Renewable Fuels Association – RFA), care afirma că administrația Trump pregătește un ordin executiv de modificare a programului guvernamental de impunere a utilizării biocombustibililor folosiţi în procesarea carburanților. Modificările aduse programului ar putea include o derogare pentru folosirea unor cantități mai mari de etanol ce vor fi amestecate în benzină, precum și emiterea de către Congresul american a unei legi prin care producătorii interni de biocombustibili să poată accesa credite preferențiale. Deşi Casa Albă a negat, ulterior, o astfel de informație, piața a resimțit îngrijorarea comercianților de materii prime agricole utilizabile pentru producerea biocombustibililor (porumb, soia).

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, în intervalul 27 februarie – 5 martie 2017, preţurile la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat majorări diferenţiate.

Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o creştere uşoară, de 0,76%, la 377,06 $/tonă,; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 371,47 $/tonă (27 februarie a.c.), iar cel maxim de 382,59 $/tonă pe 1 martie 2017. În luna februarie 2017, cotaţia medie lunară la soia boabe a fost de 380,87 $/tonă, înregistrând o creştere de 0,52% faţă de luna precedentă, când s-a înregistrat 378,89 $/tonă.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a înregistrat o creştere de 3,64% faţă de săptămâna precedentă, la 743,26 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel minim de 713,32 $/tonă (27 februarie a.c.) şi un maxim de 760,50 $/tonă (1 martie 2017). Cotaţia medie lunară la uleiul de soia în februarie 2017 a fost de 743.05 $/tonă (-3,3% faţă de luna precedentă). Potrivit Raportului din luna februarie a.c. al Departamentului American al Agriculturii (USDA), stocurile mondiale de ulei de soia s-au majorat cu aproximativ 4% în februarie 2017 faţă de luna anterioră, la 3,681 milioane tone.

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În intervalul 27 februarie – 5 martie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat a scăzut cu 2,91% față de săptămâna anterioară, la 537,14 $/tonă. Pe parcursul perioadei cotațiile s-au situat pe un trend ascendent. După ce săptămâna a debutat cu prețuri mai scăzute față de cele înregistrate în săptămâna anterioară, ca urmare a diminuării cererii, începând cu a doua zi de tranzacționare cotațiile zilnice au înregistrat uşoare creșteri, situându-se între un nivel minim de 528,20 $/tonă (pe 27 februarie) și unul maxim de 543,60 $/tonă (pe 3 martie).. Cumpărătorii au fost influențați și de anunțul făcut de grupul Unica privind majorarea producției de zahăr a Braziliei, care va depăși 35 milioane tone, având în vedere vremea favorabilă de pe parcursul sezonului actual. Brazilia este principalul producător și exportator de zahăr pe plan mondial.

Cafea

AUTOR: Emilia MANOLE

În intervalul analizat, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere de 4,58% față de săptămâna precedentă, la 3.113,02 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii: în prima zi de tranzacționare s-a atins o valoare minimă de 3.067 $/tonă, iar cea mai mare valoare, de 3.145 $/tonă, a fost înregistrată în data de 1 martie a.c. Principalul factor care a influențat reducerea prețului la cafea Arabica, conform raportului de piață de la Nairobi Coffee Exchange (CNO) și declarației directorului executiv Daniel Mbithi, îl reprezintă calitea inferioară a recoltei în principalele zone producătoare din Kenia. Această ţară exportă 90% din producția locală de boabe de cafea.

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o scădere nesemnificativă, de 0,16%, în săptâmâna analizată față de perioada anterioară, la 2.129,20 $/tonă. Cotaţiile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.066 $/tonă în 28 februarie a.c.și o valoare maximă de 2.192 $/tonă în 2 martie a.c..

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În perioada 27 februarie – 5 martie 2017, prețurile celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri, ca urmare a unei cereri mai ridicate. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.886,82 $/tonă, înregistrând o creștere de 1,55%, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a fost de 1.676,33 $/tonă, cu 2,01% mai mult față de săptămâna anterioară.

În intervalul analizat, prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.874,25 $/tonă și 1.912,84 $/tonă. Pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.653,09 $/tonă și unul maxim de 1.704,02 $/tonă.

Prețurile internaționale ale bumbacului au fost influențate în săptămâna analizată de recentul anunț făcut de Comitetul Internațional Consultativ al Bumbacului (ICAC-International Cotton Advisory Committee), care a revizuit pozitiv previziunile privind prețurile Indicelui „A” din sezonul 2016/17, ca urmare a punerii în vânzare a unei cantități semnificative de bumbac din China, țară care deține mai mult de 60% din stocurile mondiale de bumbac. Unii analiști de piață sunt de părere că bumbacul scos în prezent pe piață de către China este de calitate inferioară, ceea ce ar putea îngreuna comercializarea lui.

 Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Sursa: https://markets.ft.com/data/archive

VI. PIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU

Cursul mediu al dolarului american a înregistrat evoluții mixte săptămâna trecută, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și faţă de valutele din țările emergente și în dezvoltare. Dinamica monedei americane a fost determinată, în perioada recentă, de semnalele privind mix-ul de politici economice din prima economie a lumii, dar și de evoluțiile macro-financiare din Zona Euro și China, precum şi de fluctuațiile din piețele internaționale de capital și evoluțiile cotațiilor la materii prime.

Din punct de vedere macroeconomic, în Statele Unite Președintele Trump a anunţat în Congres la final de februarie prioritățile de politică economică: reforme în sănătate, migrație, majorarea cheltuielilor de apărare, relaxare fiscal-bugetară și planuri de investiții în infrastructură de 1 trilion dolari.(1 000 miliarde dolari sau 5% din PIB-ul SUA) Aceste măsuri vor contribui la accelerarea cererii interne, într-o perioadă în care încrederea consumatorilor se află la maximul din 2001, climatul de afaceri s-a consolidat (indicatorul în zona maximelor din 2004), iar inflația accelerează. În acest context, Rezerva Federală a semnalat că este pregătită să majoreze din nou rata de dobândă de politică monetară, chiar la ședința din luna martie (conform discursului de vineri al Președintelui băncii centrale, d-na J. Yellen).

Pe de altă parte, în Zona Euro industria prelucrătoare și sectorul de servicii au accelerat în februarie, indicatorul PMI Compozit atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 70 de luni. De asemenea, pe piața forței de muncă climatul a continuat să se amelioreze în ianuarie, rata șomajului ajungând la 9,6%, cel mai redus nivel din primăvara 2009. În sfera economiei financiare, inflația a accelerat la 2% an/an în februarie (maximul din 2013), conform primelor estimări Eurostat. Comisia Europeană a lansat Cartea Albă, document care prezintă 5 scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene, Germania și Franța susținând perspectiva Europei cu mai multe viteze.

Pe piețele de titluri de stat, ratele de dobândă au crescut săptămâna trecută pe scadențele lungi (10 ani), pe fondul perspectivei ca FED să majoreze din nou rata de dobândă de politică monetară la ședința din martie: în SUA cu 7,4% la 2,487% (maximul ultimelor trei săptămâni), iar în Germania cu 91,2%, până la 0,348%.

eur usdÎn acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,2% față de moneda unică europeană, în săptămâna 27 februarie – 5 martie, evoluție determinată în principal de convergența costurilor de finanțare dintre SUA și Zona Euro (rata de dobândă pe scadența 10 ani).

Pe de altă parte, pe fondul perspectivei ca FED să accelereze ciclul monetar post-criză în acest an (așteptările pieței incluzând o majorare de dobândă la ședința din martie) în săptămâna trecută moneda americană a stagnat față de coroana daneză și s-a apreciat în raport cu alte monede din țările dezvoltate: francul elvețian (cu 0,1%), yen-ul nipon (cu 0,4%), coroana suedeză (cu 0,6%), dolarul australian (cu 0,7%), coroana norvegiană (cu 0,8%), kiwi neo-zeelandez (cu 0,8%), lira sterlină (cu 1,1%) și dolarul canadian (cu 1,3%).

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, dolarul s-a apreciat faţă de peso filipinez (cu 0,1%) și real-ul brazilian (cu 1,1%), evoluție determinată de perspectiva majorării costurilor de finanțare la dolari.

Pe de altă parte, moneda SUA s-a depreciat față de peso mexican, cu 1,1%, pe fondul temperării percepției de risc cu privire la relațiile dintre SUA și Mexic.

Moneda americană a pierdut teren și față de rupia indiană (cu 0,1%), ringgit-ul malaysian (cu 0,1%), rial-ul iranian (cu 0,2%) și peso argentinian (cu 0,7%).

În raport cu leul românesc, dolarul american s-a apreciat cu 0,1% săptămâna trecută, pe fondul evoluției cursurilor EUR/RON (creștere cu 0,1%) și EUR/USD (majorare cu 0,2%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.

 Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Sursa: http://www.x-rates.com

Coordonator: dr. Maria CARTAS

[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[2] Uncia fină (in engleză, Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.

[3] Comunicat, în după‑amiaza fiecărei zile, de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA).

[4] Cursul zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de LBMA şi a cursului oficial al dolarului SUA.Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

[5] Cotaţia comunicată zilnic, la 12:15 ora Londrei,la 12:00 ora Londrei de către LBMA. Media săptămânală a valorilor comunicate zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA)