I. ŢIŢEI
dr. Paul CALANTER
În intervalul 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat creşteri uşoare: media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în februarie, la bursa londoneză ICE, a înregistrat o majorare cu 0,74%, la 63,57 dolari/baril, în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI din Texas, cu scadenţă în ianuarie, la bursa new-yorkeză NYMEX, a crescut cu 0,25%, la 57,83 dolari/baril.
Această tendință de creștere s-a datorat în principal faptului că producătorii OPEC și cei non-OPEC, în frunte cu Rusia, au convenit joi să extindă acordul de reducere a producției de țiței până la sfârșitul anului 2018, în cadrul eforturilor de diminuare a supraofertei globale de țiței, dar anunţând totodată posibilitatea încheierii precoce a acordului, în cazul în care piața se “supraîncălzește”.
Rusia, care a redus în acest an pentru prima dată semnificativ producția împreună cu OPEC, a impus un mesaj clar cu privire la modul de punere în aplicare a acordului de reducere, astfel încât piața să nu intre în deficit prea curând, prețurile să nu oscileze prea mult și companiile producătoare de ţiței de șist rivale din S.U.A. să nu stimuleze mai mult producția. Rusia are nevoie de un preț mult mai scăzut al țițeiului pentru a-și echilibra bugetul, comparativ cu liderul OPEC, Arabia Saudită, în condiţiile în care saudiții pregătesc pentru anul viitor cotarea la bursă a companiei naționale de energie Aramco și, prin urmare, ar beneficia de prețurile ridicate ale țițeiului. Acordul actual de producătorilor, conform căruia aceștia reduc livrările de export cu aproximativ 1,8 milioane barili/zi (80 milioane tone/an), în efortul de a stimula prețul țițeiului, expiră în luna martie a anului viitor. Ministrul saudit al energiei, Khalid al-Falih, a declarat reporterilor că OPEC și aliații non-OPEC au convenit să prelungească reducerile cu nouă luni, până la sfârșitul anului 2018, fapt anticipat în mare măsură.
OPEC a decis, de asemenea, să limiteze producția însumată a Nigeriei și Libiei la nivelul anului 2017, adică sub 2,8 milioane barili/zi (140 milioane tone/an). Ambele țări au fost scutite de reduceri, din cauza tulburărilor interne și a producției mai scăzute decât cea normală. Falih a declarat că este prematur să se discute despre renunțarea la aceste reduceri, cel puțin pentru două trimestre, deoarece se intră în sezonul de iarnă, sezon în care cererea este mai scăzută. Acesta a adăugat că OPEC va examina progresele înregistrate, la următoarea reuniune din luna iunie. „În momentul în care vom decide să renunțăm la reduceri, o vom face treptat, pentru a ne asigura că piața nu va suferi un șoc”, a declarat acesta.
OPEC împreună cu Rusia produc peste 40% din totalul țițeiului extras la nivel global. Prima cooperare reală a Moscovei cu OPEC a fost crucială pentru reducerea cu aproape jumătate a stocurilor globale excedentare de țiței, începând cu luna ianuarie. Odată cu creșterea prețurilor la țiței la peste 60 de dolari/baril, Rusia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că o extindere pentru întreaga perioadă a anului 2018 ar putea provoca o creștere a producției de țiței în Statele Unite, care nu fac parte din acest acord.
Într-un comunicat comun al OPEC și şi al tărilor non-OPEC, s-a precizat faptul că următoarea reuniune, din iunie 2018, va oferi ocazia de a adapta acordul în funcție de condițiile pieței. De asemenea, miniștrii de resort irakieni, iranieni și angolezi au declarat, înainte de reuniunea de joi, că o revizuire a acordului ar fi fost posibilă în luna iunie a.c., în cazul în care piața ar fi devenit prea restrânsă. La momentul reuniunii OPEC de la Viena, datele guvernului american arătau că producția de țiței din S.U.A. a crescut cu 3% în septembrie, ajungând la 9,48 milioane barili/zi. Producătorii de țiței de șist din S.U.A., care au declanșat supraoferta globală de țiței din ultimii ani, și-au ajustat discursul în ultimul an, schimbându-și limbajul combativ în ceea ce privește acțiunile OPEC.
„Dacă producătorii din SUA vor mări numărul de platforme pe parcursul următoarelor luni, datorită prețurilor mai mari, atunci mă aștept la o altă prăbușire a prețului până la sfârșitul anului 2018”, a declarat Scott Sheffield, președintele executiv al Pioneer Natural Resources Co (PXD.N), unul dintre cei mai mari producători din bazinul Permian din Texas și New Mexico, cel mai mare câmp petrolier din SUA. „Sper ca toate companiile americane de țiței de șist să-și mențină numărul de platforme existente și să utilizeze toate fluxurile de numerar în exces pentru a spori dividendele către acționarii lor”, a declarat acesta pentru Reuters.
Gary Ross, observator al OPEC și fondator al firmei de consultanță Pira, a declarat că piața ar putea determina o creștere a preţului țițeiului Brent la 70 de dolari/baril în cazul unei întreruperi majore a livrărilor de export. „În Kurdistan există un risc major pentru exporturile de țiței din cauza tensiunilor cu Bagdad-ul, în Libia milițiile continuă să se lupte, în Nigeria riscurile de perturbări sunt semnificative, Iranul se afla in pericol de a primi sanctiuni financiare din partea S.U.A, iar în Arabia Saudită riscul de apariție a problemelor de ordin politic este în creștere”, a adăugat Ross.
Reducerea producției a fost implementată de la începutul anului 2017 și a contribuit la reducerea stocurilor globale excedentare de țiței, deși acestea rămân cu 140 milioane de barili peste media ultimilor cinci ani, potrivit OPEC. Rusia a semnalat că dorește să înțeleagă mai bine modul în care producătorii vor renunța la reduceri, deoarece va fi necesar să își îndrume companiile private și de stat în domeniul energiei. Joi, Alexander Novak, ministrul rus al energiei, a declarat că toate companiile rusești sunt la curent cu ultimele modificări.
II. GAZ NATURAL
dr. Paul CALANTER
În săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în ianuarie, au crescut cu 3,06%, la un nivel de 107,79 $/1000 m.c., reflectând răcirea vremii din S.U.A.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o uşoară scădere, de 0,55%, la 2.070,20 $/tonă, pe fondul creşterii moderate a ofertei mondiale şi al diminuării stocurilor de aluminiu. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.109,50 $/tonă (27 noiembrie a.c.), iar cel minim de 2.033 $/tonă, pe 30 noiembrie 2017. Cotaţia medie lunară a aluminiului în noiembrie 2017 a fost de 2.101,22 $/tonă (-1,6% faţă de luna precedentă).
Nivelul stocurilor de aluminiu s-a redus în intervalul 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, la 1.108.900 tone în ultima zi de tranzacţionare (1 decembie a.c.), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o diminuare de 1,85% față de săptămâna anterioară, la 1.115.020 tone. În luna noiembrie 2017, nivelul mediu lunar al stocurilor de aluminiu s-a diminuat cu -5,4% faţă de luna precedentă, la 1.154.212 tone, înregistrând o scădere semnificativă, de 46%, comparativ cu noiembrie 2016.
Cupru
dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală a cuprului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o reducere de 1,08%, în intervalul 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, față de săptămâna precedentă, la 6.788,70 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalului roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.892,00 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacţionare, şi una minimă de 6,734,00 $/tonă, înregistrată în 1 decembrie a.c..vineri la închiderea bursei. Această evoluție a cotaţiei cuprului se datorează în principal încetinirii activității de producție din China, cât și creșterii moderate a activităţii din sectorul construcţiei de locuinţe.
Stocurile de cupru la LME au continuat trendul descendent, înregistrând o nouă reducere, semnificativă, de 14,99%, față de săptămâna precedentă, la 192.930 tone. Conform specialiştilor, stocurile de cupru de la bursa londoneză au scăzut cu încă 3.200 tone, ajungând vineri, 1 decembrie a.c., la 183.525 tone (considerat cel mai mic nivel din iulie 2016).
Nichel
dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a continuat tendința descendentă, înregistrând o nouă reducere în intervalul 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, de 3,14% faţă de perioada precedentă, la 11.330,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel maxim de 11.600 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 11.050 $/tonă (considerat cel mai mic nivel din ultimele șase săptămâni) vineri, 1 decembrie a.c., la închiderea bursei. Evoluţia cotaţiilor la nichel în săptămâna analizată este atribuită de analiștii pieţei scăderii cererii din China.
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în termeni de medii săptămânale, a înregistrat o reducere de numai 0,49% faţă de săptămâna anterioară, la 380.042 tone.
Cositor
Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o ușoară creștere, de 0,50% faţă de intervalul precedent, la 19.614 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă, precum şi al majorării stocurilor de cositor. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 19.525 $/tonă (29 noiembrie a.c.), iar cel maxim de 19.775 $/tonă (30 noiembrie 2017). În luna noiembrie 2017, cotaţia medie lunară a cositorului a fost de 19.574,54 $/tonă, (- 4,3% faţă de luna precedentă).
Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2017, s-a situat la 2.280 tone, în creștere cu 3,12% comparativ cu săptămâna anterioară. Nivelul mediu lunar al stocurilor de cositor în luna noiembrie 2017 s-a majorat cu 4%, faţă de luna precedentă, la 2.144,54 tone (-27,5%, față de aceeași perioadă 2016).
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
dr. Maria CARTAS
În săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, cotaţiile medii săptămânale la metale preţioase, pe piaţa de lingouri de la Londra, au înregistrat evoluţii diferenţiate:
– Cotaţia aurului a continuat să se situeze pe trendul fluctuant din luna noiembrie, cu o scădere nesemnificativă a mediei ( -0,17%) faţă de săptămâna precedentă (când s-a înregistrat +0,60%), cifrându-se la 1.285,26 dolari pe uncie fină. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile zilnice au fluctuat între 1.275,50 – 1.294,90 dolari pe uncie.
– La argint, cotaţia medie săptămânală a scăzut cu 1,41%, după 5 săptămâni de creşteri modeste (sub 0,2%, cu o singură excepţie când a fost de 0,42%), la 16,81 dolari pe uncie fină, părăsind astfel nivelurile de peste 17 dolari, înregistrate anterior. În cursul săptămânii, cotaţia zilnică a atins un nivel minim de 16,42 dolari, nivelul maxim fiind de 17,10 dolari.
– Cotaţia medie săptămânală la platină a crescut pentru a şasea săptămână consecutivă, înregistrând cea mai mare creştere, de 1,16%, din intervalul menţionat, la 944,40 dolari pe uncia fină, cel mai ridicat nivel din ultima lună şi jumătate, cu un nivel maxim record, de 955 dolari.
– Paladiul a înregistat, de asemenea, o creştere a cotaţiei medii săptămânale, de 1,08%, la 1.011 dolari pe uncia fină, cel mai înal nivel din ultimele 6 săptămâni de creştere aproape continuă. Nivelul minim a fost de 1.003 dolari, iar cel maxim de 1.016 dolari, ambele fiind niveluri înalte în cadrul perioadei extinse menţionate.
– În România, preţul gramului de aur (BNR) a scăzut cu 0,47 %, la 162,45 lei, în termeni de medie săptămânală, pe parcursul săptămânii evoluând între un nivel minim de 161,78 lei şi unul maxim de 163,10 lei.
La nivelul lunii noiembrie, cotaţiile metalelor preţioase au înregistrat o tendinţă aproape generală de creştere (cu excepţia argintului), uşoară, pe parcursul lunii, depăşind nivelurile medii lunare anterioare (cu 0,3% la aur, 0,4% la argint, 1% la platină şi 4% la paladiu). Comparativ cu luna noiembrie 2016, însă, cotaţiile medii lunare din luna noiembrie a.c. sunt cu mult mai mici, în special la paladiu (-32%) şi la platină (-30%), dar şi la argint (-10%) şi la aur (-9%). Pe parcursul primelor 11 luni ale anului curent, cotaţiile s-au majorat, în special la paladiu (+43%), dar şi la aur (+11%) şi mai puţin la argint (+4%) şi la platină (+1%).
În România, preţul gramului de aur a crescut în noiembrie a.c. cu 1% faţă de luna prcedentă, înregistrând o medie lunară de 162,85 lei (nivel cu -0,4% inferior comparativ celui din noiembrie 2016). Pe parcursul primelor 11 luni ale anului curent s-a înregistrat o creştere de 2%.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare D.Ghiţac, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
Emilia BĂLAN
În perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, media săptămânală a cotaţiilor grâului american roşu moale nr. 2, la Bursa din Chicago, a fost de 151,42 $/tonă, cu 2,19% mai mică decât cea înregistrată în intervalul anterior. De remarcat că, pe 30 noiembrie 2017, cotaţia grâului la bursa americană a atins cea mai scăzută valoare, de 150,37 $/tonă, din ultimele 3 luni (150,74 $/tonă pe 31 august 2017).
Diminuarea cotaţiilor grâului american a avut loc în condiţiile în care exportatorii americani se confruntă cu dificultăți în procesul de vânzare a grâului pe piețele externe, pe fondul concurenței din partea producătorilor din Uniunea Europeană (28), din țările riverane Mării Negre (Rusia, Ucraina), precum și a Argentinei. Aceste state sunt principale exportatoare de grâu la nivel mondial.
Porumb
Emilia BĂLAN
În săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, contractele pentru porumbul american cu livrare în luna decembrie 2017 tranzacționate la Bursa din Chicago au avut preţuri cuprinse între un minim de 132,38 $/tonă (pe data de 28 noiembrie) și un minim de 135,72 $/tonă (vineri, 1 decembrie). Media cotațiilor din intervalul analizat s-a diminuat cu 1,24% față de cea din perioada anterioară, la 133,89 $/tonă.
Scăderea cotaţiilor porumbului a fost susținută de revizuirea pozitivă a prognozelor USDA din noiembrie[1] privind producția mondială din sezonul 2017/18, care se va putea ridica la 1.044 milioane tone, cu peste 5 milioane tone mai mult decât anticipau specialiștii americani cu o lună în urmă.
Creșterea producției mondiale este determinată de majorarea recoltelor obținute în Statele Unite, la 370 milioane tone în 2017/18, comparativ cu 363 milioane tone cât se previzionase în octombrie (+2,1%). Producţia sporită de porumb preconizată a se realiza în SUA (principalul producător și exportator mondial) este consecința sporirii randamentului mediu ce va putea ajunge la un record de 11,01 tone/ha (+0,5% față de 2016/17).
Ulei şi Boabe de Soia
Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluții diferențiate în intervalul 27 noiembrie – 1 decembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o majorare de 1,48% comparativ cu săptămâna anterioară, la 364,60 $/tonă, pe fondul unei creșteri moderate a producției mondiale de soia boabe în sezonul 2017/18, conform estimărilor USDA din noiembrie 2017, față de previziunile făcute în luna precedentă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 365,96 $/tonă (27 noiembrie a.c.), şi unul minim de 362,19 $/tonă, pe 30 noiembrie 2017. În luna noiembrie 2017, cotaţia medie lunară la soia boabe a fost de 360,39 $/tonă (mai mare cu 0,60%, faţă de luna precedentă şi cu peste 2% mai mare față de noiembrie 2016.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a micșorat cu 1,45% faţă de intervalul precedent, la 744,85 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel minim de 740,88 $/tonă (27 noiembrie a.c.) şi un maxim de 749,70 $/tonă ( 28 noiembrie 2017). Cotaţia medie lunară la uleiul de soia în noiembrie 2017 a fost de 759.80 $/tonă (+2,3% faţă de luna precedentă şi +2,4%. față de noiembrie 2016). Potrivit Raportului USDA, din noiembrie a.c, în sezonul 2017/18, stocurile de ulei de soia ale Statelor Unite ale Americii au fost estimate la 733 mii tone (+5,2% față de luna octombrie 2017).
Zahăr
Simona ZAMȘA
În perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 390,56 $/tonă, înregistrând o micșorare de 0,38% față de cotația săptămânii anterioare, pe fondul unei cereri scăzute în intervalul analizat. Trendul cotațiilor din săptămâna analizată a fost descendent, dar variațiile înregistrate au fost minore. În prima zi de tranzacționare, 27 noiembrie a.c., s-a atins valoarea maximă a intervalului analizat, respectiv 394,80 $/tonă, iar pe 1 decembrie a.c., valoarea minimă de 388,90 $/tonă.
Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din luna noiembrie a.c., în sezonul actual (2017/18), producția mondială de zahăr este prognozată la 184,95 milioane tone, marcând o majorare de 8% față de sezonul anterior și o creștere de 3% comparativ cu previziunile făcute în luna mai a.c.. Consumul mondial de zahăr este prognozat la 174, 22 milioane tone, în creștere cu numai 1,5% față de 2016/17. În ceea ce privește stocurile mondiale, specialiștii americani anticipează pentru sezonul actual o creștere de aproape 5% a acestora, la 40,82 milioane tone.
Cafea
dr. Emilia MANOLE
În intervalul 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere de 2,63%, față de perioada precedentă, la 2.806,74 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.768 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 2.857 $/tonă, înregistrată vineri, 29 noiembrie a.c..
Conform analiștilor pieţei, evoluția cotațiilor boabelor de cafea Arabica a fost influențată de reduceriile de producție din lunile septembrie și octombrie 2017. În schimb la începutul lunii noiembrie a.c. s-a înregistrat un număr record de 49.399 de contracte cu boabe de cafea Arabica.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, termen decembrie, a înregistrat o scădere de 3,83% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.770,60 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.741. $/tonă, înregistrată în 27 noiembrie a.c., și o valoare maximă de 1.793 $/tonă, înregistrată pe 30 noimebrie, penultima zi de tranzacționare.
În ultimul său raport din octombrie a.c., Organizaţia Internaţională a Cafelei (ICO) prognozează pentru sezonul 2016/17 o reducere de 12,2%, a producției de boabe de cafea Robusta. Potrivit estimărilor, exporturile din Brazilia la ambele sorturi de cafea au scăzut cu 8,8% în sezonul 2016/17.
Bumbac
Simona ZAMȘA
În intervalul 27 noiembrie – 3 decembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri, ca urmare a unor achiziții speculative ale investitorilor. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.823,09 $/tonă, cu 2,11% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a crescut cu 4,39%, la 1.641,36 $/tonă. Oscilațiile înregistrate în săptămâna analizată au fost mai mari față de cele din ultima lună, în special la bursa americană. Prețurile bumbacului Index A au variat între un nivel minim de 1.802,59 $/tonă și unul maxim de 1.845,59 $/tonă, iar pe piața americană, prețurile au debutat cu valoarea minimă de 1.590,91 $/tonă și au crescut până la valoarea maximă de 1.665,22 $/tonă.
Analiștii de piață consideră că majorarea cererii din ultimele 2 săptămâni are caracter speculativ, având în vedere că în sezonul actual principalii producători de bumbac vor marca creșteri ale producțiilor. Vremea se menține favorabilă în Statele Unite, principalul exportator mondial, nu există niciun motiv de îngrijorare privind recolta sezonului 2017/18.
Potrivit Plains Cotton Cooperative Association (PCCA), în săptămâna analizată, cererea pentru bumbacul american s-a intensificat. Se remarcă creșterea cantităților achiziționate din partea țărilor asiatice, principalii cumpărători fiind Pakistan, China, Turcia și Vietnam. Cererea pentru bumbacul american din partea Pakistanului a fost foarte ridicată în ultima perioadă, fapt care a contribuit la menținerea prețurilor ridicate, dar recent s-au ridicat interdicțiile privind importurile din India, ceea ce va micșora cantitățile importate din Statele Unite pe parcursul sezonului actual.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat deprecieri generalizate săptămâna trecută, sub influența știrilor din principalele blocuri economice ale lumii (inclusiv cele din sfera politică) și a fluctuațiilor din piețele internaționale de capital și de materii prime.
În Statele Unite, încrederea consumatorilor a atins în noiembrie maximele de la începutul anilor 2000. De asemenea, indicatorii din piața imobiliară s-au ameliorat în toamna acestui an, atât din perspectiva prețurilor, cât și a volumului vânzărilor. Pe de altă parte, inflația s-a consolidat la 1,4% an/an (componenta bază) în octombrie, nivel inferior pragului de 2% an/an țintit de Rezerva Federală. În plan politic, Senatul a aprobat planul de reformă a fiscalității, însă percepția de risc s-a intensificat, pe fondul anchetelor care vizează alegerile Prezidențiale din 2016.
În zona euro, indicatorii din economia reală au continuat să prezinte evoluții în ameliorare și peste așteptările analiștilor în săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie. Se evidențiază accelerarea industriei prelucrătoare și a creditării, precum și continuarea tendinței de scădere a ratei șomajului. Cu toate acestea, inflația persistă la un nivel redus, inferior țintei de 2% an/an a Băncii Centrale Europene (1,5% an/an în noiembrie, conform estimărilor preliminare Eurostat).
Evoluțiile de mai sus au condus la dinamici divergente ale ratelor de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani săptămâna trecută: creștere în SUA cu 1%, la 2,363% (declin cu 3,4% de la începutul anului), și scădere în Germania, cu 13,6%, la 0,312% (avans cu 50% în 2017).
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat cu 0,7% față de moneda unică europeană săptămâna trecută.
De asemenea, dolarul SUA a scăzut față de monedele din sfera de influență a euro: coroana suedeză (cu 0,4%) și coroana daneză (cu 0,7%).
Moneda americană a consemnat deprecieri și față de dolarul australian (cu 0,1%), yen-ul nipon (cu 0,3%), francul elvețian (cu 0,5%), kiwi neo-zeelandez (cu 0,6%) și lira sterlină (cu 0,9%).
Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului SUA a crescut față de dolarul canadian (cu 0,4%) și coroana norvegiană (cu 0,6%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază deprecierea dolarului american raportat la rupia indiană (cu 0,5%), peso filipinez (cu 0,5%), peso argentinian (cu 0,6%), ringgit-ul malaysian (cu 0,6%) și peso mexican (cu 0,9%).
La polul opus, moneda SUA a stagnat față de riyal-ul saudit și a crescut ușor raportat la real-ul brazilian (cu 0,1%).
Comparativ cu leul românesc cursul mediu al monedei americane s-a depreciat cu 0,9% săptămâna trecută, evoluție determinată de dinamica EUR/RON (scădere cu 0,2%) și EUR/USD (apreciere cu 0,7%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. November 9, 2017.