Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 28 august – 3 septembrie 2017

I.ŢIŢEI

AUTOR: dr. Petre Prisecaru

În cursul anului 2017, prețurile țițeiului la principalele burse, din Londra și New York, au avut o evoluție ușor descendentă ȋn primul semestru, cu excepția lunii februarie, când s-au redus, ca medii lunare, de la 55,37 dolari/baril ȋn luna ianuarie la 47,55 dolari/baril ȋn luna iunie, la bursa londoneză ICE, și de la 52,80 dolari/baril la 46,69 dolari/baril, la bursa new-yorkeză NYMEX. Începând cu luna iulie, preţurile ţiţeiului au intrat pe o traiectorie ușor ascendentă: cotaţiile medii s-au majorat la bursa londoneză la 49,15 dolari/baril în luna iulie și la 51,87 dolari/baril ȋn luna august, iar la bursa new-yorkeză la 46,69 dolari/baril ȋn luna iulie și la 48,06 dolari/baril ȋn luna august. Prețurile au fluctuat extrem de mult sub influența unor factori mai puțin sezonieri și mai mult fundamentali, care țin de raportul cerere/ofertă.

În săptămâna 28 august – 3 septembrie a.c., trendul prețurilor pe piața țițeiului a fost ușor descendent: media cotațiilor la țițeiul Brent, termen noiembrie, la bursa londoneză ICE, s-a redus cu 0,26%, la 51,98 dolari/baril comparativ cu 52,11 dolari/baril în săptămâna anterioară, iar media cotațiilor țițeiului WTI, termen octombrie, la bursa new-yorkeză NYMEX, s-a redus cu 2,19 %, la 46,70 dolari/baril, comparativ cu 47,74 dolari/baril, media săptămânii anterioare

Analizând principalii factori de influență, menţionăm următoarele aspecte:

– La ȋnceputul săpămânii analizate, prețurile la petrol s-au redus, ca reacţie la impactul uraganului Harvey, care a a devastat Houston și alte zone ale coastei statului Texas. Întreruperea activității porturilor cheie ȋn domeniul petrolului a perturbat transporturile, lăsând producătorii de țiței de șist fără o destinație pentru produsul lor. Producția de țiței din golful Mexic (off shore) a fost afectată, ca urmare a încetării activităţii la unele platforme petroliere. Intreruperile ȋn activitatea de rafinare au determinat creșterea prețurilor la benzină, ceea ce a dus la un decalaj pregnant între prețurile țițeiului brut și cele ale produselor petroliere. Se estimează că aproximativ 2,3 milioane barili/zi din capacitatea de rafinare a fost închisă temporar, incluzând ȋn special rafinării majore, cum ar fi cele ale lui ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Phillips, Chevron și altele. Benzina din Texas furnizează o mare parte din necesarul de consum al coastei de est a Statelor Unite, dar este livrată, de asemenea, spre America Latină și Europa, astfel că aceste întreruperi ale producţiei vor fi resimțite în domeniul livrărilor pe plan internațional. În ceea ce privește țițeiul, închiderile de rafinării afectează nivelul cererii de ţiţei și implicit al prețurilor, dar și producția de petrol s-a redus: a fost afectată de furtună aproximativ 20% din producția de petrol off-shore din Golful Mexic sau aproximativ 400.000 de barili/zi, dar ȋntreruperile off-shore nu sunt de așteptat să dureze foarte mult timp (scăderea era de doar 230.000 barili/zi la sfârșitul săptămânii). Portul Corpus Christi a fost închis, pentru că o navă de foraj deținută de Paragon Offshore s-a scufundat în incinta portului, blocând canalul navigabil. Corpus Christi a devenit recent important, deoarece exporturile de petrol brut ale SUA au ieșit prin acest port. Rafinăriile din Corpus Christi și-au reluat activitatea la finele săptămânii, dar cele din Houston și Port Arthur/Lake Charles au rămas ȋnchise.

– Deși AIE a declarat că, în pofida catastrofei din Texas, nu este nevoie să se elibereze petrol brut din stocurile strategice, deoarece piața petrolului este bine aprovizionată, se pare că s-a recurs totuşi la această măsură, fiind eliberați 4,5 milioane de barili. În orice caz, insuficiența ofertei de pe piața produselor petroliere va fi sensibil mai mare decât cea de pe piaţa petrolului brut, iar tendința de preț este inversă.

– Arabia Saudită și Rusia susțin prelungirea acordului de limitare a ofertei cu ȋncă trei luni. Arabia Saudită și Rusia au lăsat să se înțeleagă că vor fi deschise pentru extinderea coordonată a reducerilor de producție pentru încă 3 luni de la data expirării actualului acord, din luna martie, împingând acordul până la sfârșitul lunii iunie 2018. „Există temeri că, în cazul în care OPEC și producătorii non-OPEC vor ieși masiv pe piață în luna martie 2018, comercianții vor reacționa negativ și se vor comporta ca şi când piața este în cădere liberă“, a declarat un înalt oficial saudit din industria petrolului. „Acest lucru asigură, de asemenea, că producătorii nu vor pompa la potențialul complet de producție și nu vor împinge prețurile în jos“, a spus el. Cu toate acestea, chiar și în cazul în care acordul se prelungește cu încă 3 luni, grupul nu a schițat ȋncă o strategie coerentă de ieșire din situaţia de supraofertă masivă de țiței.

– Trei câmpuri mari de petrol libiene au fost închise din cauza unei confruntări armate. A fost închisă o conductă care duce la câmpul Sharara, cel mai mare din Libia. Câmpul de aproape 300.000 de barili pe zi și-a ȋncetat activitatea pentru o săptămână. Două alte domenii El Simt si Hamada – au fost, de asemenea, perturbate. După ce a atins peste 1 milion de barili/zi, se estimează că producția Libiei s-a redus recent cu aproximativ 350.000 de barili pe zi.

– SUA a ȋnceput o nouă rundă de sancțiuni ȋmpotriva Venezuelei. Pe 25 august a.c., guvernul Statelor Unite a anunțat noi sancțiuni privind Venezuela, o escaladare majoră din partea Washingtonului, care vizează prevenirea transferului datoriilor Venezuelei pe piețele americane. Prin aceste noi măsuri, SUA interzice tranzacțiile cu guvernul Venezuelei sau cu compania petrolieră de stat, acțiuni menite să sugrume finanțele regimului din Venezuela. Este exceptată filiala americană a companiei petroliere venezuelene Citgo, care desfășoară operațiuni de rafinare și operațiuni de vânzare cu amănuntul a benzinei

– Statoil a raportat că nu a găsit țiței atunci când a forat în câmpul său Korpfjell din zona arctică norvegiană, considerat anterior a fi un câmp de petrol imens. Statoil a crezut că acest câmp ar putea deține mai mult de un miliard de barili de petrol, ceea ce l-ar fi făcut unul dintre cele mai mari câmpuri din Norvegia și ar fi deschis Marea Barents pentru dezvoltarea zacămintelor de țiței. „Rezultatele sunt, desigur, dezamăgitoare, dar este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la mărimea impactului acestei situaţii asupra zonei de sud-est din Marea Barents,“ a declarat Jez Averty, șeful de explorare din Norvegia și Marea Britanie al firmei Statoil.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: dr. Petre Prisecaru

Prețurile gazului natural, la bursa new yorkeză, au manifestat, ȋn anul 2017, o tendință de creștere până ȋn luna mai, după care a urmat o scădere, evoluția acestora reflectând mai mult influența unor factori sezonieri cu impact asupra cererii. Deși media lunii august a fost sub cea a lunii iulie, media săptămânii 28 august -1 septembrie 2017 a crescut față de săptămâna anterioară cu 1,81%, la nivelul de 105,44 dolari/1000mc, pe fondul unei ușoare ȋnviorări a cererii de consum.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Gazului natural

Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

În lunile iulie – august 2017, cotaţiile medii lunare ale aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) au înregistrat creşteri faţă de luna iunie (1.886,32 $/tonă), situându-se la 1.903,62 $/tonă în iulie și la 2.030,09 $/tonă în luna august a.c. (+7,7% în august față de luna iunie ).

În săptămâna 28 august – 3 septembrie 2017, media cotațiilor aluminiului a avut o creştere nesemnificativă, de numai 0,08%, comparativ cu intervalul precedent, la 2.096,38 $/tonă. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.066,50 $/tonă (30 septembrie a.c.), iar cel maxim de 2.113,50 $/tonă, pe 1 septembrie 2017.

Nivelul mediu lunar al stocurilor de aluminiu la LME a scăzut în lunile iulie și august (cu 9%) comparativ cu luna iunie, când s-a înregistrat 1.441.664 tone. În săptămâna 28 august – 3 septembrie 2017, nivelul mediu al stocurilor de aluminiu s-a majorat cu 0,95%, la 1.323.894 tone.

Cupru

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

În luna august, cotația medie a cuprului la Bursa de la Londra (LME) a înregistrat o creștere semnificativă, respectiv cu 8,36%, la 6.478,18 $/tonă, faţă de media lunii iulie de 5.978,60 $/tonă a.c.. Pe toată durata lunii august, cotaţiile medii zilnice ale cuprului au continuat trendul ascendent, pe fondul accelerării procesului de producție din China, ce a impulsionat creșterea cererii de metale de bază, și în special de cupru, sugerând că cea de-a doua economie a lumii se extinde puternic, în ciuda creșterii costurilor de finanțare la locuințe.

În săptămân 28 august -3 septembrie 2017, cotaţia medie a cuprului la LME s-a majorat cu 2,90% comparativ cu perioada anterioară, la 6.780,00 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.797 $/tonă, (considerat cel mai mare nivel din septembrie 2014), înregistrată pe 29 august a.c., şi una minimă de 6,755 $/tonă, înregistrată în a treia zi din săptămână. Principalul factor care a influenţat creşterea cotaţiei cuprului au fost datele favorabile publicate recent privind activitatea de producție în principalele sectoare consumatoare.

Nivelul stocurilor la Bursa de la Londra (LME) a manifestat o tendință generală de reducere, diminuându-se cu 11,42% în luna august, până la nivelul de 271.516 tone, față de media lunii iulie de 306.525 tone.

În intervalul 28 august – 3 septembrie 2017, nivelul stocurilor de cupru la LME a contiunat trendul descendent, înregistrând o reducere, de 9,40%, față de săptămâna precedentă, la 227.006 tone. Conform analiștilor, stocurile de cupru de la LME au scăzut în ultimele două luni cu aproximativ 30%.

Nichel

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

În luna august, cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra (LME), a înregistrat o creștere considerabilă, de 14,46%, la 10.852,95 $/tonă, faţă de media lunii iulie de 9.481,67 $/tonă. Această tendință de majorare a cotaţiilor la nichel este atribuită în principal creşterii cererii pentru metalele industriale, după ce date oficiale au arătat că activitatea de producție din China s-a extins într-un ritm alert în luna august comparativ cu ultimele 6 luni ale a.c..

În săptămâna 28 august -3 septembrie 2017, cotaţia medie la nichel la Bursa de Metale de la Londra a crescut cu 2,23% faţă de săptămâna precedentă, la 11.728,75 $/tonă. În săptămâna analizată, cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat între un nivel minim de 11.555 $/tonă în a doua zi de tranzacționare și un nivel maxim de 12.005 $/tonă, înregistrat pe 1 septembrie a.c (considerat ca cel mai înalt nivel din noiembrie 2016). Analiștii au atribuit această evoluție a cotaţiei nichelului creșterii cererii de oțel inoxidabil, dar și diminuării producției de minereu din Filipine (principala ţară producătoare de nichel), ce a scăzut cu 24% în prima jumătate a anului, pe fondul represiunilor ecologice.

Nivelul mediu al stocurilor de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) a crescut în luna august cu 1,76%, la 380.656 tone, față de media lunii iulie de 374.062 tone.

Stocurile de nichel la LME au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o creștere de numai 0,65% în intervalul 28 august – 3 septembrie 2017 faţă de săptămâna anterioară, la 388.242 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

În lunile iulie – august 2017, cotaţiile medii lunare ale cositorului la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat creşteri comparativ cu luna iunie (19.701,82 $/tonă), situându-se la 20.272,86 $/tonă în iulie și la 20.570,00 $/tonă în luna august a.c. (+4,4% august/iunie).

În săptămâna 28 august – 3 septembrie 2017, cotaţia medie a cositorului a înregistrat o majorare de 0,61% faţă de intervalul precedent, la 20.755 $/tonă. Pe parcursul săptămânii analizate, nivelul minim a fost de 20.540 $/tonă (30 august a.c.), iar cel maxim de 21.000 $/tonă, înregistrat pe 1 septembrie 2017.

Nivelul mediu lunar al stocurilor de cositor la LME a scăzut în lunile iulie și august comparativ cu luna iunie (când a fost de 1.834 tone).

Media săptămânală a stocurilor de cositor a crescut uşor (cu numai 0,27%) în săptămâna analizată, comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.921 tone. Nivelul stocurilor zilnice pe parcursul intervalului analizat a oscilat între 1.890 tone – 1.975 tone.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

 Sursa: www.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE

AUTOR: dr. Dana GHIŢAC

Pe piaţa de lingouri din Londra[1], primele două luni din semestrul II au marcat nu doar amplificarea tendinţei de scumpire a aurului şi paladiului (în cazul căruia preţul a crescut până la valori pe care nu le mai înregistrase din februarie 2001, an în care uncia fină de paladiu cota la nivelul istoric de 1.090 $), ci şi reaşezarea cotaţiilor argintului şi platinei pe trend de redresare. În aceste condiţii:

– Aurul a încheiat luna august cu 4% peste nivelul la care încheia semestrul I (1.311,75 $/u.f. pe 31 august, comparativ cu 1.242,25 $/u.f. pe 30 iunie), diminuarea cererii din perioada concediilor de vară fiind urmată de puternica redresare a interesului investitorilor pentru activele „de refugiu” (specifică perioadelor în care cresc tensiunile geo‑politice). Prin urmare, metalul galben a reuşit să anuleze ieftinirea din iulie, când valoarea unciei fine s‑a situat cu 2% sub cea din iunie, prin creşterea cu 4% a preţului mediu din august (de la 1.236,22 $/u.f., la 1.282,32 $/u.f.). În urma acestei evoluţii, aurul a încheiat primele opt luni din 2017 cu 14% peste nivelul la care le începea (1.151 $/u.f., pe 3 ianuarie), iar tendinţa de redresare a devenit şi mai alertă în urma acţiunilor Coreei de Nord. Astfel, la închiderea fixingului londonez din 1 septembrie aurul valora cu 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.320,40 $/u.f., faţă de 1.285,30 $ în 25 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul[2] a crescut cu 2,11%, faţă de intervalul anterior, la 1.314,83 $/u.f..

În România, datorită fluctuaţiilor monedei naţionale în raport cu dolarul SUA, dinamica preţului gramului de aur a fost diferită de cea a unciei fine pe piaţa din Londra. Astfel, cotaţia anunţată de Banca Naţională a României în ultima zi din august (162,25 lei/gram) se situa cu doar 2% peste nivelul la care încheia primul semestru (159,61 lei/gram, pe 30 iunie), iar în termeni de medii lunare preţul oficial al gramului de aur[3] a scăzut cu 4% în iulie (de la 164,98 lei în iunie, la 157,67 lei) şi a crescut cu doar 1% în august (la 159,88 lei). Din această cauză, ritmul scumpirii din 2017 este mai puţin alert în România, aurul încheind primele opt luni cu doar 2% peste nivelul de la începutul anului (160,27 lei/gram, pe 3 ianuarie). Modul în care a fluctuat moneda naţională în raport cu dolarul SUA a continuat să influenţeze cotaţia gramului de aur şi în prima zi din septembrie, când Banca Naţională a României anunţa o valoare cu doar 2% mai mare decât cu o săptămână în urmă (163,72 lei/gram, comparativ cu 160,94 lei/gram în 25 august). În aceste condiţii, preţul gramului de aur a crescut cu numai 0,58% în termeni de medii săptămânale, la 162,15 lei.

Argintul, ca şi aurul, a încheiat, atât iulie, cât şi august pe trend ascendent, scumpirea cumulată pe parcursul celor două luni fiind de 7% (de la 16,47 $/u.f., pe 30 iunie, la 17,34 $/u.f., pe 31 august). De asemenea, şi acest metalul preţios a reuşit să compenseze ieftinirea din iulie, când valoarea unciei fine s‑a situat cu 5% sub cea din iunie (16,95 $), prin creşterea cu 5% a preţului mediu din august (de la 16,13 $/u.f., la 16,91 $/u.f.), dar argintul a încheiat primele opt luni din 2017 cu doar 9% peste nivelul la care începea anul (15,95 $/u.f., pe 3 ianuarie). În ceea ce priveşte săptămâna analizată (28 august – 3 septembrie), evoluţia cotaţiilor zilnice ne indică faptul că interesul pentru argint a fost puternic influenţat de modul în care a fluctuat preţul aurului. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 1 septembrie uncia fină de argint valora tot cu 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (17,50 $, faţă de 17,02 $ în 25 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul argintului[4] a crescut cu 2,70%, la 17,47 $/u.f..

– Platina a încheiat luna august cu 9% peste nivelul la care încheia semestrul I (987 $/u.f. pe 31 august, comparativ cu 922 $/u.f. pe 30 iunie). Mai mult, ieftinirea din iulie, când valoarea unciei fine s‑a situat, în medie, cu 1% sub cea din iunie (930,73 $) a fost total compensată prin creşterea cu 6% a preţului mediu din august (de la 918,38 $/u.f., la 972,36 $/u.f.), dar amplitudinea redresării din primele opt luni a fost cea mai modestă din grupa metalelor preţioase, platina scumpindu‑se cu doar 6% de la începutul anului (929 $/u.f. pe 3 ianuarie 2017). Şi în săptămâna analizată platina a cotat mai slab decât aurul sau argintul, la închiderea fixingului londonez din 1 septembrie uncia fină valorând cu doar 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (999 $, faţă de 975 $ în 25 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul platinei3 a crescut numai cu 1,67%, la 993,75 $/u.f..

 

– Paladiul continuă să fie singurul metal preţios care, de trei ani, cotează pe trend constant ascendent. Prin urmare, deşi preţul mediu din iulie se situa uşor sub cel din iunie (864,64 $/u.f.), pe parcursul lunii paladiul s‑a scumpit cu 7% – tendinţă de creştere care s‑a menţinut şi în august, când uncia fină s‑a scumpit cu 5% pe parcursul lunii, şi cu 7%, comparativ cu media din iulie. Mai mult, creşterea valorii unciei fine cu 32% pe parcursul primelor opt luni (de la 706 $ pe 3 ianuarie, la 935 $ pe 31 august) şi puternica scumpire din prima zi din septembrie (+11 $) a reuşit să aducă preţul paladiului cu doar 13% sub maximul istoric la care cota cu mai bine de şaisprezece ani şi jumătate în urmă. Cu toate acestea, la închiderea fixingului londonez din 1 septembrie uncia fină valora cu doar 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (946 $, faţă de 930 $ în 25 august), iar în termeni de medii săptămânale preţul paladiului3 a crescut subunitar, cu numai 0,52%, la 939,50 $/u.f..

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

În perioada 28 august – 3 septembrie 2017, media săptămânală a cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2, tranzacționat la Bursa din Chicago, a crescut cu doar 0,17% față de cea din săptămâna anterioară, la 149,69 $/tonă.

Cu toate că modificarea mediei săptămânale a fost extrem de mică, trendul cotațiilor zilnice a înregistrat o ascensiune pronunțată, de la un minim al intervalului de 146,97 $/tonă (luni 28 august a.c.), la un maxim de 154,51 $/tonă (vineri, 1 septembrie a.c., la închiderea ședinței bursiere).

Scumpirea grâului american a fost determinată de infectarea plantelor de pe suprafețe foarte mari, în special în statele americane Kansas, Oklahoma, Nebraska și Colorado, cu virusul „mozaicul dungat al grâului”. Specialiștii apreciază că îmbolnăvirea plantelor de grâu poate reduce drastic randamentul culturilor, iar pagubele fermierilor se pot ridica la o valoare estimată de 76,8 milioane dolari. Infectarea plantelor s-a produs ca urmare a lipsei de erbicidare, agricultorii americani fiind nevoiți sa-și diminueze drastic cheltuielile în condițiile unui preț al grâului extrem de scăzut.

În termeni de medii lunare, la Bursa din Chicago, cotațiile grâului american roşu moale nr. 2 au marcat o creștere semnificativă în luna iulie, la 188,22 $/tonă, în creștere cu aproape 13% față de cea din iunie și cu 21% mai mare comparativ cu cea înregistrată în ianuarie 2017. După această majorare însemnată, în luna august media cotațiilor grâului american au scăzut sub pragul de 160 $/tonă (157,58 $/tonă, în scădere cu 16,28% față de media lunii anterioare).

Pe 5 iulie 2017, cotația zilnică a grâului a atins cea mai ridicată valoare de tranzacționare din ultimii 2 ani, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile din Statele Unite (temperaturi ridicate și secetă pedologică în zonele cultivate cu grâu), precum și pe fondul datelor statistice ale Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA)[5], care arată că, la nivel mondial, suprafața cultivată cu grâu s-a diminuat în sezonul trecut (2016/17), dar și în cel actual (iulie 2017 – iunie 2018). Potrivit statisticienilor USDA, în 2016/17, grâul a fost însămânțat pe o suprafață de 222,4 milioane ha., în scădere cu 1,2% față de suprafața cultivată în 2015/16, iar pentru 2017/18 se estimează a fi semănată cu grâu o suprafață de 220,96 milioane ha., cu 0,6% mai restrânsă comparativ cu cea din sezonul anterior.

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

Din punct de vedere al mediei săptămânale, între 28 august și 3 septembrie 2017, cotaţia porumbului american galben nr. 2 s-a diminuat cu 2,12% față de perioada anterioară, la 132,37 $/tonă.

Ieftinirea porumbului american la cea mai scăzută valoare din ultimele 11 luni (129,72 $/tonă pe data de 30 august 2017) a reflectat abundența ofertei din partea producătorilor americani, care și-au extins livrările pe piețele externe. Potrivit Serviciului Agricol Extern (Foreign Agricultural Service – FAS) din cadrul USDA, în ultima săptămână a lunii august a.c., exporturile SUA (cel mai mare exportator mondial) au fost de 983,8 mii tone, în creștere cu 36% comparativ cu săptămâna anterioară. Principalele destinaţii pentru porumbul american au fost: Mexic (348,7 mii tone), Japonia (201,5 mii tone), China (142,2 mii tone), Columbia (85,7 mii tone) şi Guatemala (62,6 mii tone).

De asemenea, conform raportului[6] lunar al USDA, în sezonul actual (1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2017), producția de porumb a SUA este estimată la 384,8 milioane tone, în creștere cu 11,4% comparativ cu cea înregistrată în sezonul anterior, iar recolta mondială poate fi de 1,07 miliarde tone, cu 10,4% mai mare decât cea din 2015/16. În condițiile unei creșteri a consumului SUA de doar 5%, oferta de porumb a celui mai mare producător mondial este generoasă, iar pe termen scurt și mediu putem asista la o diminuare continuă a cotațiilor.

Cotațiile medii lunare din iulie și august 2017 ale porumbului american galben nr. 2 tranzacționat la bursa americană au cunoscut un trend asemănător cu cel al cotațiilor grâului, cu mențiunea că volatilitatea a fost mai puțin pronunțată, ca urmare a disponibilităților mondiale ridicate, evidențiate de excedentul balanței producție/consum estimat de specialiștii USDA în raportul din august, la 15,1 milioane tone în sezonul 2016/17.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

În lunile iulie – august 2017, cotaţiile medii lunare la soia boabe şi ulei de soia la Bursa din Chicago au avut o evoluţie fluctuantă.

Astfel, cotaţia medie a boabelor de soia a fost cu 1,6% mai mare în august faţă de luna iunie (când s-a înregistrat 339,72 $/tone), situându-se la 365,51 $/tone în iulie și la 345,40 $/tone în august a.c. În intervalul 28 august – 3 septembrie 2017, cotaţia medie a boabelor de soia a înregistrat o scădere nesemnificativă, de numai 0,3%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 342,98 $/tonă. Pe parcursul săptămânii analizate, cotaţiile s-au situat între un nivel minim de 339,14 $/tonă (30 august 2017) şi unul maxim de 346,12 $/tonă, înregistrat pe 1 septembrie a.c.

Cotaţiile medii lunare la uleiul de soia, în intervalul iulie – august 2017, au crescut cu 5,9% în august faţă de iunie (704,95 $/tonă), situându-se la 739,05 $/tone în iulie și la 746,77 $/tone în august a.c. În săptămâna analizată (28 august – 3 septembrie a.c.), cotaţia medie la uleiul de soia a înregistrat o creştere de 0,73%, faţă de intervalul precedent, la 763,90 $/tonă. Preţurile zilnice la uleiul de soia au fluctuat între un nivel minim de 755,87 $/tonă (29 august a.c.) şi un maxim de 778,59 $/tonă (1 septembrie 2017).

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În lunile iulie-august, tendința prețurilor zahărului rafinat de la Bursa de la Londra a fost de scădere, mai ales în luna august, ca urmare a unei cereri scăzute în condițiile unei oferte ridicate. Media lunii iulie s-a situat la 397,94 $/tonă, înregistrând o diminuare de 1,55% față de media lunii iunie, iar media lunii august s-a redus cu 5,07% comparativ cu media lunii iulie, la 377,76 $/tonă. Pe parcursul lunii iulie, cotațiile zilnice au înregistrat fluctuații minore, nivelul minim fiind de 381,70 $/tonă (11 iulie), iar cel maxim de 418 $/tonă. În luna august, prețurile au continuat să se diminueze; maximul de preț atins în luna august a fost de 399,30 $/tonă în data de 1 august, iar minimul s-a înregistrat pe 16 august, respectiv 361 $/tonă.

În perioada 28 august – 3 septembrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 379,03 $/tonă, cu 0,39% mai mult față de cotația săptămânii anterioare. Creșterea cotațiilor din această săptămâna a fost influențată de recentele hotărâri ale guvernului brazilian privind diminuarea cantității alocate producerii zahărului rafinat în favoarea producerii etanolului, decizie care ar putea crea pe piața internațională a zahărului un anumit dezechilibru, ceea ce ar genera menținerea prețurilor ridicate, în pofida recoltei record a principalului producător mondial, Brazilia. Săptămâna analizată a debutat cu prețuri mai scăzute față de săptămâna anterioară, cotațiile au înregistrat creșteri în următoarele 2 zile de tranzacționare și o scădere accentuată în ultima zi. Cotațiile intervalului analizat au atins un nivel maxim în data de 31 august, repsectiv 386,90 $/tonă și unul minim, pe 1 septembrie, de 371,40 $/tonă.

Cafea

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

Media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere de 2,16 % în luna august, la 2.942,14 $/tonă, față de media lunii iulie de 2.880,01$/tonă. În ciuda acestei evoluții, cotațiile boabelor de cafea Arabica au fost influențate de condițiile meteorologice nefavorabile din luna iulie din Brazilia. Fermierii s-au confruntat cu infestarea culturilor de către dăunători, fiind interzisă utilizarea unui insecticid, extrem controversat, dar eficient în trecut, iar profiturile au fost neașteptat de scăzute pentru acest sezon.

În intervalul 28 august -3 septembrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere modestă, de 0,73% la 2.822,62$/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii analizate între o valoare maximă de 2.864 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și o valoare minimă de 2.799 $/tonă, înregistrată pe 30 august a.c..

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, în luna august a.c. a înregistrat o scădere de 1,26%, la 2.120,36 $/tonă, față de media lunii iulie, de 2.147,43$/tonă. Evoluţia cotaţiilor la boabele de cafea Robusta a fost influenţată de seceta care a afectat marea majoritate a plantațiilor din Vietnam.

În săptămâna 28 august -3 septembrie 2017, media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o reducere de 1,81%, la 2.099,50 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii analizate între o valoare maximă de 2.105 $/tonă, înregistrată pe 30 august a.c., și o valoare minimă de 2.076 $/tonă, în penultima zi din săptămână.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În lunile iulie și august 2017, cotațiile celor două sorturi de bumbac au înregistrat scăderi față de luna iunie, ca urmare a unui volum tranzacționat mai redus.

În luna iulie, la Bursa din Liverpool, cotația medie lunară a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.854,52 $/tonă, cu 1,18% mai puțin față de cotația lunii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia medie lunară a bumbacului american diverse sorturi a fost de 1.542,66 $/tonă, înregistrând o scădere de 5,62% față de luna iunie. Principalii factori care au influențat diminuarea prețurilor din această perioadă, în special pe piața americană, au fost existența unor stocuri mondiale ridicate, încetinirea ritmului consumului mondial în condițiile majorării producției mondiale și diminuarea cererii din partea Chinei. În luna iulie, prețurile bumbacului Index „A” au oscilat între un nivel minim de 1.812,51 $/tonă (pe 14 iulie) și unul maxim de 1.875,35 $/tonă (21 iulie). Pe piața americană, fluctuațiile înregistrate au fost mai ridicate, cotația maximă atinsă în luna iulie fiind de 1.660,14 $/tonă (pe 13 iulie), iar cea minimă de 1.467,21 dolari/tonă (pe 10 iulie).

În luna august, a continuat tendința descendentă a prețurilor internaționale ale bumbacului, scăderi mai mari ale mediei lunare față de luna anterioară înregistrându-se în cazul bumbacului Index „A”. La bumbacul Index „A”, media lunii august s-a situat la 1.749,39 $/tonă, marcând o reducere de 5,67% față de luna iulie. Făcând o comparație cu media lunii iunie, se remarcă o scădere de peste 7% a mediei lunii august. În luna august, cotațiile bumbacului Index A au oscilat între 1.793,77 $/tonă, atins pe 9 august și 1.706,67 $/tonă, pe 17 august. La 1 august 2017 a debutat sezonul 2017/18, iar potrivit previziunilor făcute de Departamentul American al Agriculturii în luna august a.c., producția mondială de bumbac se va situa la 25,54 milioane tone, înregistrând o creștere de 10% față de sezonul anterior, iar consumul va fi de 25,56 milioane tone (+3% față de 2016/17). Principalii producători de bumbac (India, China și Statele Unite) vor marca majorări ale producțiilor, cele mai însemnate fiind în S.U.A., unde producția este prognozată la un nivel record de 4,47 milioane tone. La bumbacul american, media lunii august s-a situat la 1.541,29 $/tonă, înregistrând o scădere minoră față luna anterioară (-0,09%). Cotațiile bumbacului american au fluctuat între un nivel maxim de 1.585,62 $/tonă (8 august) și unul minim de 1.487,27 $/tonă (17 august).

În intervalul 28 august – 3 septembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri atribuite intensificării vânzărilor ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, principalul exportator mondial. Piața internațională a bumbacului a reacționat la recentele evenimente din Statele Unite, respectiv vremea nefavorabilă (uraganul Harvey) din Texas, unde se obține mai mult de 50% din producția americană de bumbac, investitorii manifestând un interes crescut în achizionarea unor cantități mai mari de bumbac. Ploile torențiale din ultima perioadă din sudul Texas-ului ar putea afecta o mare parte din recolta sezonului actual. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.773,19 $/tonă, cu 2,40% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a fost de 1.571,68 $/tonă, înregistrând o creștere de 3,01%. În săptămâna analizată, prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.765,10 $/tonă și 1.783,85 $/tonă. Pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.550,78 $/tonă și unul maxim de 1.599,73 $/tonă. La ambele sorturi de bumbac, trendul cotațiilor a fost ascendent. Pe piața americană, se remarcă intensificarea cererii din partea principalilor importatori, iar în perioada analizată principalii cumpărători au fost Vietnam, China și Turcia.

Evoluţia grafică a preţurilor şi cotaţiilor produselor agricole şi agroalimentare

Sursa: Financial Times (www.markets.ft.com)

VI. PIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU

În ultimele săptămâni s-a consolidat tendința de depreciere a dolarului american, evoluție la care au contribuit semnalele de maturitate ale ciclului economic post-criză din prima economie a lumii, atenuarea decalajului dintre zona euro și SUA și evoluțiile predominant favorabile din economiile emergente.

În săptămâna 28 august – 3 septembrie, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat, atât în raport cu monedele din țările dezvoltate, cât și față de valutele din statele emergente și în dezvoltare. Această evoluție a fost influențată de dinamica indicatorilor macroeconomici din principalele blocuri economice ale lumii, știrile geo-politice (o rachetă lansată de Coreea de Nord a traversat teritoriul Japoniei), climatul din piețele de acțiuni și din piețele internaționale de materii prime.

Din punct de vedere macroeconomic, în SUA climatul pozitiv din sfera consumului privat (principala componentă a PIB și motorul economiei mondiale) s-a consolidat în august, susținut de ameliorarea venitului real disponibil al populației, dinamica creditării și creșterea prețurilor activelor financiare și imobiliare. Cu toate acestea, piața imobiliară și piața forței de muncă au intrat în faza de maturitate (numărul de locuri de muncă a decelerat, iar rata șomajului a crescut în august). Inflația persistă la un nivel inferior ţintei băncii centrale (1,4% an/an în iulie), ceea ce a contribuit la ajustarea așteptărilor privind deciziile viitoare de politică monetară.

În zona euro, indicatorii de încredere au atins recent maximele de dinainte de Marea Recesiune, evoluție susținută și de accelerarea creditării. Pe de altă parte, se acumulează semnale de maturitate în sfera pieței forței de muncă, după ce rata șomajului s-a redus spre minimele de la începutul anului 2009. Inflația a accelerat la 1,5% an/an în august (cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni), dar se menține la un nivel inferior țintei de 2% an/an a Băncii Centrale Europene.

Pe piața titlurilor de stat, ratele de dobândă pe scadența 10 ani au scăzut săptămâna trecută, pe fondul evoluțiilor recente ale inflației: în SUA cu 1,6%, până la 2,134% (reducere cu 12,8% în 2017); în Germania cu 0,3%, la 0,379% (plus 82,2% de la începutul anului).

În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat săptămâna trecută cu 1,1% față de moneda unică europeană, fiind testate minimele de la finele anului 2014.

De asemenea, moneda americană a scăzut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 1,1%), coroana suedeză (cu 1,3%).

Cursul mediu al dolarului american a pierdut teren și față de monedele din Canada (cu 0,4%), Australia (cu 0,4%), Marea Britanie (cu 0,7%), francul elvețian (cu 0,7%) și Norvegia (cu 1,2%).

Pe de altă parte, dolarul american s-a apreciat în săptămâna 28 august – 3 septembrie față de yen-ul nipon (cu 0,5%) și kiwi neo-zeelandez (cu 0,6%).

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, în săptămâna analizată a avut loc aprecierea dolarului american faţă de real-ul brazilian (cu 0,2%), peso argentinian (cu 0,5%), rial-ul iranian (cu 0,5%) și peso mexican (cu 0,8%).

Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat raportat la valutele din Filipine (cu 0,2%), India (cu 0,2%), Malaysia (cu 0,2%) și Singapore (cu 0,4%).

Raportat la leul românesc, dolarul a scăzut în săptămâna analizată, în medie, cu 0,9%, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/USD (apreciere cu 1,1%) și EUR/RON (creștere cu 0,1%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/RON și EUR/USD.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Sursa: www.x-rates.com

Coordonator: dr. Maria CARTAS

[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase

[2] Calculat pe baza cotaţiei PM comunicată zilnicla 12:00 ora Londrei de către LBMA

[3] Media valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională

[4] Calculat pe baza cotaţiei comunicată zilnic, la 12:15 ora Londrei,la 12:00 ora Londrei de către LBMAMedia săptămânală a valorilor comunicate zilnic de către Asociaţia Londoneză a Pieţei de lingouri (LBMA)

[5] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. World Agriculture Production. Circular Series. WAP 07-17. Washington, D.C. July 2017.

[6] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. Grain: World Markets and Trade. Economics, Statistics and Market Information System. Washington, D.C. August 2017.