I. ŢIŢEI
AUTOR: Dr. Paul CALANTER
În intervalul 28 mai – 3 iunie 2018 prețurile țițeiului pe piețele internaționale la termen, NYMEX, din New York, și ICE, din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, în tranzacțiile cu scadență în luna iulie, au înregistrat scăderi importante, de 5,79% în cazul WTI (SUA), la 66,86 $/baril și, respectiv, de 2,86% în cazul Brent (Marea Britanie), la 76,51 $/baril, după creșterile pregnante din săptămâna precedentă.
Traiectoriile principalelor valori de referință au fost ușor diferite în această săptămână, Brent-ul scăzând doar într-o mică măsură, în timp ce WTI-ul a înregistrat o scădere mai accentuată, din cauza producției mai mari din SUA. Diferența dintre traiectoriile celor două valori de referință este un fenomen rar și reflectă incertitudinea și confuzia de pe piața țițeiului, precum și diferențele regionale în ceea ce privește cererea și oferta. La încheierea zilei de vineri, preţul WTI s-a situat la 65,81 dolari/baril, preţul Brent la 76,69 dolari/baril, Coșul OPEC la 75,17 dolari/baril, Ural la 74,50 dolari/baril și Coșul Mexic la 63,48 dolari/baril.
Președintele Trump a reluat războiul comercial săptămâna aceasta, aplicând taxele pentru oțel și aluminiu Canadei, Mexicului și Uniunii Europene și tarifele la produse industriale prelucrate exportate de China. Decizia vine după ce au fost oferite scutiri partenerilor comerciali ai Statelor Unite, în ultimele luni, și după comentariile trimise de secretarul Trezoreriei, săptămâna trecută, cu privire la faptul că războiul comercial ar fi „pus în așteptare”. Situația de față a speriat piețele financiare. În ceea ce privește țițeiul, un război comercial amenință să submineze cererea, deși magnitudinea încetinirii este greu de anticipat.
Țițeiul WTI a ajuns la o valoare cu mai mult de 10 dolari/baril mai mică față de Brent în această săptămână, cea mai mare diferență din ultimii trei ani. Blocajele conductelor din Permian încep să își pună amprenta. „Acest fapt a fost inevitabil. A existat o creștere prea mare a producției pentru ca infrastructura să facă față”, a declarat Vikas Dwivedi, strateg global pentru țiței și gaz natural de la Macquarie. Între timp, incertitudinea privind acordul OPEC, plus riscul geopolitic, fac preţul țițeiului Brent să își caute direcția. „Piața nu știe unde va fi prețul ţiţeiului și probabil că nu știe unde ar trebui să fie, așa că aceasta este deschisă la unele fluctuații majore ale prețurilor”, a declarat Richard Hastings, analist independent, pentru Reuters. Exporturile americane de țiței sunt în creștere, în timp ce mărfurile legate de preţul ţiţeiului Brent din bazinul Atlantic se luptă să-şi găsească cumpărători.
În timp ce țițeiul WTI se tranzacționează la o diferență mare față de țițeiul Brent, lucrurile sunt mai grave în bazinul Permian. Țițeiul din Midland se tranzacționează cu mai mult de 20 de dolari pe baril sub preţul Brent. „Acesta este, probabil, doar începutul unei scăderi accentuate a prețului țițeiului Permian, în scopul de a opri continuarea creșterii producției, în condiţiile în care nu există spațiu de depozitare a producției excedentare locale, iar infrastructura de transport este destul de limitată”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist principal al pieţelor de mărfuri la compania SEB. Schieldrop prezice că producția de petrol de șist din S.U.A. va crește cu numai 1 milion barili/zi (50 milioane tone) în anul următor (cu 0,5 milioane barili/zi mai puțin decât se anticipase anterior).
Departamentul Transporturilor din S.U.A. a trimis săptămâna aceasta o propunere către Casa Albă, în sensul ca, după anul 2020, să nu se mai ceară producătorilor de automobile să crească eficiența carburanților. În mod crucial, odată luată această măsură, va dispărea autoritatea statului California de a-şi stabili propriile standarde de eficiență a combustibilului. Propunerea ar putea fi lansată săptămâna viitoare. Senatorul american Tom Carper a declarat că această revizuire ar conduce la o creştere a consumului în SUA cu 206 miliarde galoane de benzină, până în 2050.
Royal Dutch Shell a lansat câmpul petrolier Kaikias, în Golful Mexic, în această săptămână, cu un an în avans. „Shell a redus costurile cu aproximativ 30%, în cadrul acestui proiect, de la luarea deciziei de investiții la începutul anului 2017, scăzând pragul de rentabilitate la mai puțin de 30 de dolari/baril de ţiţei”, au declarat oficialii companiei. Proiectul va avea o producție zilnică de vârf de 40.000 barili/zi.
Général Electric (GE) va înceta vânzările de echipamente petroliere și pentru extracţia gazelor naturale în Iran în cursul acestui an, cel mai recent semn că sancțiunile în așteptare din partea SUA au un impact grav. Din 2017, GE a primit contracte de la Iran pentru echipamentele de petrol și gaze, în valoare de zeci de milioane de dolari. Pentru Iran, retragerea este o problemă, deoarece echipamentele sunt cruciale pentru menținerea și creșterea producției de țiței și gaze naturale.
Industria petrolului din Venezuela continuă să se prăbușească. Reuters informează că PDVSA (Petróleos de Venezuela) a lansat o licitație pentru a achiziționa 900.000 barili de motorină cu conținut ridicat de sulf, solvent nafta greu pentru prelucrarea în rafinării, și propan. De asemenea, s-a oferit să vândă 500.000 barili de combustibil. Importurile Venezuelei au crescut în ultimul an, pe măsură ce capacitatea sa de rafinare s-a redus drastic. Rafinăriile PDVSA au funcționat la o capacitate de doar 31% în primul trimestru.
La o conferință de la Baku, Equinor (fostă Statoil) a semnat acorduri privind noi proiecte petroliere în Azerbaidjan, potrivit lui S & P Global Platts. BP a oferit informatii, de asemenea, cu privire la noul său contract în Azerbaidjan, semnat în aprilie. S & P Global Platts declară că interesul pentru Azerbaidjan este în creștere, iar partenerii ce valorifică masivul câmp petrolier Kashagan iau în considerare, de asemenea, extinderea proiectului.
Bloomberg raportează că Departamentul pentru Energie al SUA a pregătit un proiect de propunere care solicită utilizarea autorității de urgență pentru a direcționa operatorii de rețea să cumpere electricitate de la centrale pe cărbune și centrale nucleare cu risc. „Acțiunea federală este necesară pentru a opri retragerea prematură a capacității de producție care utilizează combustibil securizat”, se spune într-un document ce a circulat vineri, în cadrul unei reuniuni pe această temă a Consiliului Național de Securitate.
MidAmerican Energy Co., aflată în proprietatea Berkshire Hathaway, deținută de Warren Buffet, va deveni primul furnizor important, din S.U.A., care generează suficientă energie electrică din surse regenerabile pentru a satisface în proporţie de 100% consumul clienţilor săi. MidAmerican va finaliza un proiect de energie eoliană de 591 MW, care va fi cel de-al 12-lea al companiei, până în 2020, ceea ce îi va permite să atingă obiectivul de utilizare a surselor de energie regenerabilă.
Statul California a anunțat săptămâna aceasta o investiție de 738 milioane dolari în producţia de vehicule electrice (EV), pentru a injecta bani în programe EV pentru utilități, oferind clienților reduceri pentru instalarea stațiilor de reîncărcare, bani pentru stații de încărcare rapidă și pentru dezvoltarea infrastructurii pentru autobuze, camioane și stivuitoare. Potrivit Bloomberg New Energy Finance, investiția va fi cea mai mare de acest fel din S.U.A. Între timp, în New York, statul a anunțat o investiție de 250 milioane dolari pentru infrastructura de încărcare rapidă a EV de-a lungul coridoarelor interstatale. Împreună, statele California și New York au alocat recent, numai ȋntr-o săptămână, 1 miliard de dolari pentru infrastructura de reîncărcare.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: Dr. Paul CALANTER
În săptămâna 28 mai – 3 iunie 2018, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen NYMEX, din New York, cu termen de livrare iunie, au crescut cu 0,56%, la un nivelul de 103,02 $/1000 m.c., deşi oferta a înregistrat o ușoară creștere.
Conform datelor furnizate de PointLogic Energy, oferta medie totală de gaze naturale a crescut cu 1% față de săptămâna anterioară de raportare. Producția de gaze naturale uscate a crescut cu 1%, comparativ cu săptămâna precedentă, cu o medie de 2,27 miliarde mc/zi. Această modificare reprezintă o creștere de 11% față de anul trecut, când producția de gaze uscate a fost în medie de 2,03 miliarde mc/zi. Importurile medii nete din Canada au crescut cu 2% în comparație cu săptămâna precedentă.
Consumul total de gaze naturale din S.U.A. a fost neschimbat față de săptămâna anterioară, la un nivel mediu de 1,6 miliarde mc/zi, conform datelor furnizate de PointLogic Energy. Consumul de gaze naturale pentru producerea energiei electrice a crescut cu 7% comparativ cu săptămâna precedentă, vremea caldă din Sud și Vestul Mijlociu conducând la creşterea cererii de energie electrică. Consumul sectorului industrial a scăzut cu 1% comparativ cu săptămâna precedentă. În sectoarele rezidențial și comercial, consumul a scăzut cu 19%, deși această scădere reprezintă numai 48,15 milioane m.c./zi de gaze naturale, deoarece cererea de încălzire este în mod normal scăzută în această perioadă a anului. Exporturile de gaze naturale către Mexic au crescut cu 2%.
Două nave de GNL (capacitatea combinată de GNL 400 milioane mc) au plecat dinspre Statele Unite între 24 mai și 30 mai (toate de la terminalul de lichefiere Pass Sabine). Un tanc (capacitatea de încărcare GNL de 93 milioane mc) se încarcă la terminalul Cove Point miercuri, 30 mai.
La 25 mai, Comisia Federală de Reglementare în Domeniul Energiei (FERC) a acordat permisiunea Sabine Pass Liquefaction (o filială a companiei Cheniere) pentru introducerea gazelor naturale în sistemul de alimentare cu combustibil al celui de-al cincilea tren la terminalul de lichefiere Pass Sabine, începând cu procesul de punere în funcțiune. Trenul urmează să fie finalizat în 2019.
Argus Media raportează că întârzierile pentru construirea unor conducte din Mexic vor limita volumul de gaze naturale ce pot fi importate din Texas. Aceasta, la rândul său, ar putea limita cantitatea de gaz ce provine din Permian, care a crescut în ritm rapid în ultimul an.
Au fost multe discuții pe ambele maluri ale Atlanticului despre rolul de pivot al SUA și despre eforturile de reducere a cotei de piață a Rusiei la gazele naturale în Europa. Ele se înscriu în mare parte pe fondul strategiei anunţate de președintele Donald Trump de consolidare a așa-numitei independențe energetice americane şi de, sprijinire a exporturilor SUA în mai multe state membre ale UE, ce au încercat să reducă dependența UE de importul de gaz rusesc.
Preşedintele Trump a insistat ca GNL provenit din SUA să devină cât mai important pentru securitatea energetică a UE, însă mai multe state europene, în special Germania, au acuzat că acesta mizează, de fapt, pe un tip de geopolitică energetică, îngrijorarea americană cu privire la securitatea energetică europeană fiind în realitate în beneficiul producătorilor de GNL din SUA. În acest moment, Preşedintelui american și exportatorilor de GNL din S.U.A. le va fi mult mai greu să îi convingă pe membrii cheie ai UE să compenseze supremația gazului rusesc cu GNL din S.U.A., care este evident mai scump decât gazul livrat prin conductă de Rusia.
Săptămâna trecută, Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, și Comisia Europeană au soluționat o dispută de șapte ani în domeniul antitrust, după ce gigantul energetic rus a fost de acord să își schimbe atitudinea față de Europa Centrală și de Est. Legat de termenii tranzacției la care s-a ajuns joi, Gazprom-ului îi va fi interzis să impună restricții asupra modului în care clienții săi din Europa Centrală și de Est utilizează gazele naturale. Între timp, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia nu vor mai avea interdicţie să exporte gaze către o altă țară. Aceste țări au încercat inițial să remedieze problemele legate de prețuri pentru gazul rusesc. În continuare, clienții din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au dreptul să ceară un preț în conformitate cu cele aplicate Germaniei și Olandei. Așadar, acești clienți își pot depune reclamațiile la un organism de arbitraj al UE, dacă Gazprom nu reușește să se conformeze noului acord.
Compania Petronas din Malaezia a anunțat decizia sa de a prelua o participație de 25% din proiectul GNL Canada în Kitimat, British Columbia, pentru o sumă nedivulgată. Mișcarea vine la mai puțin de un an după ce Petronas și-a inchis propriul proiect de GNL (gaz natural lichefiat) de 36 miliarde dolari în provincie. Investiția este un semnal important că strategia pe piețele globale de GNL s-a schimbat. În ultimii ani, s-a configurat existența unei supraoferte în cadrul pieței pentru GNL. Dintr-o dată, piața pare mult mai strictă, iar interesul pentru proiectele noi de export GNL este din nou în creștere.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Gaz Natural
Sursa: www.bunkerindex.com
Notă: În ziua de 28 mai 2018 cotațiile la gaz natural (Henry Hub) nu au fost disponibile.
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
În perioada 21 mai – 3 iunie 2018, cotația medie a aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o creștere ușoară.
Cotaţia medie a aluminiului în săptămîna 28 mai – 3 iunie 2018, a fost de 2.270,50 $/tonă, înregistrând o creștere nesemnificativă, de numai 0,25%, față de săptămâna precedentă. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.260 $/tonă (29 mai a.c.), iar cel maxim de 2.285,50 $/tonă, pe 31 mai 2018. Cotaţia medie lunară a aluminiului în luna mai 2018, s-a majorat cu peste 2%, la 2.290,52 $/tonă, faţă de luna aprilie a.c..
Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a fost de 1.210.450 tone, cu 1,58% mai mic față de săptămâna 21 – 27 mai a.c.. În luna mai 2018, nivelul mediu lunar al stocurilor de aluminiu a înregistrat o creștere consistentă, de 33,77%, faţă de luna precedentă, la 1.785.720 tone.
Cupru
AUTOR: Dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 21 – 27 mai 2018, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o majorare de numai de 0,79% comparativ cu perioada anterioară, la 6.862,70 $/tonă, pe fondul incertitudinii geopolitice din Europa, cât și a unui potențial conflict comercial între Statele Unite și China. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.931,50 $/tonă, înregistrată marți 22 mai, şi una minimă de 6,800,00 $/tonă, înregistrată în a treia zi de tranzacționare.
Cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o reducere minoră, de 0,58%, în intervalul 28 mai – 3 iunie a.c. faţă de săptămâna precedentă, la 6.822,63 $/tonă. Evoluția mediei săptămânale a preţurilor cuprului în săptămâna analizată este atribuită în continuare amenințării cu menținerea taxelor de 25% impuse de S.U.A. pentru produsele din China (o sumă de aproximativ 50 miliarde de dolari). Pe parcursul săptămânii, cotaţiile medii zilnice au înregistrat un nivel minim de 6.810 $/tonă şi un nivel maxim de 6.841,50 $/tonă.
Nivelul mediu al stocurilor de cupru în săptămâna 21 – 27 mai 2018 la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o majorare, de 1,41% față de săptămâna precedentă, la 298.930 tone. A urmat o nouă creștere în săptămâna 28 mai – 3 iunie a.c., respectiv de 0,99%, comparativ cu săptămâna precedentă, la 301.900 tone. Nivelul stocurilor de cupru la bursa londoneză au oscilat în perioada analizată, între un nivel minim de 283.375 tone, miercuri, 30 mai a.c., și un nivel maxim de 317.950 tone, în ultima zi de tranzacționare din săptămână.
Nichel
AUTOR: Dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o creștere minoră în intervalul 21 – 27 mai 2018 faţă de perioada precedentă, de 0,88%, la 14.638,00 $/tonă, ce se datorează, conform specialiștilor, evoluţiei cursului de schimb al dolarului american.
În intervalul 28 mai – 3 iunie a.c. cotaţia medie la nichel la bursa londoneză a continuat să se majoreze, respectiv cu 2,64%, la 15.025,00$/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel minim de 14.870,00 $/tonă, înregistrat miercuri 30 mai a.c., și un nivel maxim de 15.200,00 $/tonă (considerat cel mare nivel de la jumătatea lunii aprilie a.c.), în penultima zi de tranzacționare.
Potrivit analistului Andy Farida de la Metal Bulletin, evoluția cotaţiei nichelului a fost determinată de creșterea cererii de oțel inoxidabil în China, ce se folosește la producția de baterii auto pentru vechiculele electrice
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în intevalul 21 – 27 mai 2018, au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o reducere de 2,91% faţă de perioada anterioară, la 298.918 tone, iar pe durata 28 mai – 3 iunie a.c. a continuat trendul descendent, cu o scădere de 2,55%, la 291.288 tone. Nivelul stocurilor de nichel a oscilat în perioada analizată între un nivel maxim de 294.804 tone, în prima zi din săptămână, și un nivel minim de 287.646 tone, vineri, 1 iunie a.c..
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotația medie a cositorului în intervalul 21 mai – 3 iunie 2018 a înregistrat o tendință de scădere.
În săptămâna 28 mai – 3 iunie 2018, cotaţia medie la cositor a înregistrat o ușoară creştere, de 0,41% (faţă de perioada 21 – 27 mai a.c.), la 20.668,75 $/tonă. Nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 20.525 $/tonă (30 mai a.c.), iar cel maxim de 20.800 $/tonă, pe 31 mai 2018. În luna mai 2018, cotaţia medie lunară a cositorului a fost de 20.899 $/tonă,
(-2,05% faţă de luna precedentă).
Nivelul mediu al stocurilor de cositor din săptămâna analizată a fost de 2.430 tone, mai mic cu 4,97% față de cel precedent. Nivelul mediu lunar al stocurilor de cositor în luna mai 2018 a înregistrat o majorare consistentă, de peste 14%, faţă de luna aprilie a.c., la 2.375,23 tone.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
Notă: În ziua de 28 mai 2018 cotațiile nu au fost disponibile.
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: Dr. Maria CARTAS
Cotaţiile medii ale metalelor preţioase pe pieţele de la Londra au înregistrat evoluţii diferenţiate în ultimele 2 săptămâni, cu modificări nesemnificative, în + sau -, după ce în săptămâna 14 – 20 mai au înregistrat scăderi la aur, argint şi platină şi au crescut la paladiu. Astfel:
Cotaţiile medii săptămânale la aur (LBM, PM Fixings) au continuat să scadă în penultima săptămână din mai (-0,08%), dar au recuperat în săptămâna analizată (+0,25%), ajungând la 1.299,04 dolari/uncie fină (sub nivelul cotaţiilor medii din prima jumătate a lunii mai). Pe parcursul săptămânii 28 mai – 3 iunie, cotaţiile zilnice au înregistrat un nivel minim de 1.288,35 dolari/uncie fină şi un nivel maxim de 1.305,35 dolari/uncie fină (ecart de 17 dolari).
După o scădere în săptămâna precedentă, cotaţiile medii săptămânale la argint (LBM, Fixings) au crescut cu 0,66% în penultima săptămână din luna mai, dar au scăzut cu 0,44% în săptămâna analizată, cifrându-se la 16,45 dolari/uncie fină şi menţinându-se sub nivelul din a doua săptămână a lunii. Pe parcursul săptămânii analizate, diferenţa dintre nivelul minim şi cel maxim înregistrate de cotaţiile medii zilnice a fost minoră (0,08 dolari/uncia fină).
Cotaţiile medii săptămânale la platină (LPPM, PM Fixings) au crescut uşor în fiecare din ultimele 2 săptămâni (după o scădere în săptămâna precedentă), respectiv cu 0,47% în penultima săptămână din luna mai şi cu 0,31% în săptămâna analizată, la 905 dolari/uncia fină. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile medii zilnice au înregistrat un nivel mimim de 885 dolari/uncie fină şi unul maxim de 909 dolari/uncie fină (ecart de 24 de dolari).
La paladiu, cotaţiile medii săptămânale (LPPM, PM Fixings) au evoluat diferenţiat în ultimele 2 săptămâni, respectiv -0,67% în penultima săptămână din mai şi +0,44% în săptămâna 28 mai – 3 iunie a.c. (faţă de săptămânile precedente). Cu o medie săptămânală de 984,50 dolari/uncia fină, în ultima săptămână, cotaţiile medii zilnice au înregistrat un minim de 972 dolari/uncie fină şi un maxim de 1.001 dolari/uncie fină (ecart de 29 dolari).
Mediile lunare ale cotaţiilor pe pieţele metalelor preţioase de la Londra în luna mai 2018 s-au situat sub nivelurile din luna anterioară la aur (-2%), argint (-1%) şi platină (-2%) şi a fost mai mare cu 1% la paladiu.
În România, preţul gramului de aur (BNR) a continuat să crească în ultimele 2 săptămâni, cu 0,58% în penultima săptămână şi cu 2,12% în săptămâna analizată, ajungând la 167,51 lei (cel mai ridicat nivel de la începutul anului.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare D. Ghiţac, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În perioada 28 mai – 3 iunie 2018, la Bursa din Chicago (Chicago Board of Trade – CBOT), media săptămânală a cotațiilor grâului american roșu moale nr. 2 cu termen de livrare iulie a.c. a fost de 193,64 $/tonă, cu doar 0,08% mai mare comparativ cu cea din săptămâna anterioară (193,49 $/tonă). În a doua jumătate a lunii mai, cotațiile zilnice ale grâului american tranzacționat la CBOT au depăși nivelul de 190 $/tonă, pe fondul temperaturilor ridicate din unele țări producătoare și exportatoare de grâu (Statele Unite, Federația Rusă, Australia), care au afectat randamentul culturilor.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
După ce pe 23 mai 2018 cotația porumbului american galben nr. 2 pentru contractele cu livrare în iulie a.c. a atins pragul de 160 $/tonă, pentru a doua oară în luna respectivă (160,62 $/tonă pe 3 mai a.c.), în următoarele zile a avut loc ieftinirea acestui produs.
Scumpirea porumbului din săptămâna 21 – 27 mai a.c. a reflectat ploile torențiale de scurtă durată care au determinat întârzierea temporară a activităților de însămânțare din Statele Unite. În aceste condiții, media săptămânală a fost cu 1,53% mai mare comparativ cu cea din perioada precedentă, la 159,53 $/tonă.
Ulterior, între 28 mai – 3 iunie, cotațiile porumbului american au revenit la o valoare medie săptămânală de 155,40 $/tonă, în scădere cu 2,59 % față de cea din perioada anterioară. Redresarea cotațiilor a avut loc pe fondul anunțurilor făcute de oficialii americani și chinezi, conform cărora au fost reluate negocierile comerciale dintre SUA și China. De reamintit că porumbul este unul din cele 103 produse aflate pe lista mărfurilor cărora Washingtonul dorește să le impună taxa vamală de export (25%). Această măsură a declanșat o serie de dispute comerciale între cele două țări, în condițiile în care SUA sunt cel mai mare exportator mondial de porumb, iar China este una din marile țări consumatoare.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
În perioada 21 mai – 3 iunie 2018, la Bursa din Chicago, media cotaţiilor la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluții diferențiate.
Cotaţia medie a boabelor de soia, în săptămâna 28 mai – 3 iunie a.c. a înregistrat o diminuare de 1,08%, comparativ cu intervalul 21 – 27 mai 2018, la 376,00 $/tonă. Pe parcursul perioadei analizate, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 378,64 $/tonă (29 mai a.c.) şi unul minim de 364,23 $/tonă, pe 31 mai 2018. În luna mai 2018, cotaţia medie lunară la soia boabe a fost de 374,84 $/tonă, cu 1,68% mai puțin față de luna precedentă.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a fost de 689,06 $/tonă, înregistrând o scădere ușoară, de 0,91% faţă de săptămâna anterioară, când s-a situat la 695,37 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de 694,13 $/tonă (30 mai a.c.) şi un minim de 686,20 $/tonă (31 mai 2018). Cotaţia medie lunară la uleiul de soia în mai 2018, s-a situat la 683,56 $/tonă, (-1,11%), faţă de luna aprilie 2018.
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 21 – 27 mai a.c., cotația medie săptămânală a zahărului rafinat s-a majorat cu 6,92%, la 347,04 $/tonă, pe fondul unor achiziții speculative făcute de fonduri de investiții. Perioada analizată a debutat cu valori mai ridicate decât cele din ultima zi de tranzacționare a săptămânii anterioare; pe 21 mai a.c. s-a înregistrat valoarea minimă de 340 $/tonă, iar în următoarele 4 zile cotațiile au crescut până la 351,40 dolari/tonă (25 mai). Așa cum se poate observa din valorile de mai sus, volatilitatea pieței rămâne scăzută. Câteva fonduri de investiții au achiziționat în această perioadă cantități mai mari de zahăr, în speranța creșterii prețurilor pe termen mediu și a comercializării mărfii ulterior, la preţurile mai mari, ca să obțină profituri sporite.
Apariția raportului din luna mai a.c. al Departamentului American al Agriculturii(USDA-United States Departament of Agriculture) privind prognozele sezonului 2018/19 a impulsionat puțin achizițiile investitorilor. Potrivit acestui raport, în sezonul 2018/19 producția mondială de zahăr se va diminua cu 2%, la 188,25 milioane tone, iar consumul mondial va crește cu 2%, la 177,59 milioane tone. Stocurile mondiale de zahăr rămân la un nivel foarte ridicat, respectiv 49,16 milioane tone, similar cu cel din sezonul 2017/18, fapt care va pune presiune pe prețurile internaționale ale zahărului pe tot parcursul sezonului 2018/19.
În intervalul 28 mai – 3 iunie a.c., la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat a fost de 351,65 dolari/tonă, cu 1,33% mai mare față de cotația săptămânii anterioare. În perioada analizată, prețurile au fluctuat între nivelul minim de 348,90 dolari/tonă (30 mai a.c.) și cel maxim de 354,60 dolari/tonă (31 mai a.c.).
Cafea
AUTOR: Odette MARINACHE
În intervalul 21 – 27 mai 2018, media cotațiilor zilnice la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a fost de 2.593,96 $/tonă, înregistrând o creștere de 3,63% comparativ cu perioada precedentă, când media a fost de 2.503,12 $/tonă. Pentru cafeaua Robusta, cotată la Bursa de la Londra, CIF, media cotațiilor în intervalul menționat a fost de 1.743,80 $/tonă, în creștere cu 0,57% față de perioada precedentă, când media a fost de 1.734,00 $/tonă. În perioada menționată, cotațiile zilnice au fluctuat în marja de 145,53 $/tonă la cafeaua Arabica și de 63,00 $/tonă la cafeaua Robusta.
În săptămâna 28 mai – 3 iunie 2018, cotația medie la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a fost de 2.684,59 $/tonă, în creștere cu 3,49% față de săptămâna anterioară. Diferența dintre cotația maximă, de 2.727,59 $/tonă, din data de 31 mai 2018, și cea minimă, de 2.651,51 $/tonă, înregistrată în cea de-a doua zi de tranzacționare, a fost de 76,08 $/tonă. Pentru prima zi de tranzacționare a acestei perioade nu a fost disponibilă cotația, așadar nu este luată în calculul mediei săptămânale.
Cotația medie săptămânală la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a fost de 1.732,25 $/tonă, în scădere cu 0,66% față de săptămâna anterioară. În perioada analizată, cotațiile zilnice au fluctuat în marja de 72,00 $/tonă. Prețul maxim, de 1.770,00 $/tonă, a fost înregistrat în ziua de 31 mai 2018, iar cel minim, de 1.698,00 $/tonă, în prima zi de tranzacționare.
Media lunară a cotațiilor zilnice pentru cafeaua Arabica a fost în luna mai 2018 de 2.594,58 $/tonă, iar la cafeaua Robusta a fost de 1.755,64 $/tonă, în creștere față de mediile lunii anterioare pentru ambele sortimente (+13,52 $/tonă la cafeaua Arabica/+28,02 $/tonă la cafeaua Robusta, față de media lunii martie 2018).
Variațiile cotațiilor bursiere sunt rezultatul diferiților factori, printre care fluctuațiile prețului pe piața mondială pentru cele două sortimente de cafea pe parcursul unui sezon, vânzările forward, diferențele de calitate, precum și costurile de transport care depind de volumul de transport. Contractul forward reprezintă o treaptă intermediară între contractul spot și cel futures, acesta conținând condiția de livrare dar și plata la scadență.
Conform experților Organizației Internaționale a Cafelei (ICO), exporturile internaționale de cafea s-au diminuat, la 10,81 milioane de saci în martie 2018, comparativ cu 10,91 milioane de saci în martie 2017, în principal din cauza scăderii livrărilor de cafea Arabica. Exporturile în primele șase luni ale sezonului 2017/18 au scăzut cu 0,6% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, până la 59,96 milioane de saci (1 sac cântărește 60 de kg de cafea).
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În perioada 21 – 27 mai 2018, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri atribuite unor vânzări ridicate, înregistrate la începutul săptămânii analizate. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 2.093,21 $/tonă, cu 2,65% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a crescut cu 3,78%, la 1.937,75 $/tonă. Trendul cotațiilor din perioada analizată a fost diferit la cele 2 burse, iar fluctuațiile ușor mai mari comparativ cu săptămâna anterioară.
În săptămâna analizată, prețurile bumbacului Index A au debutat cu valori mai ridicate față de cele înregistrate în ultima zi de tranzacționare din săptămâna anterioară, au continuat să crească și în a doua zi (22 mai a.c.), când s-a atins nivelul maxim de 2.114,60 $/tonă, iar în următoarele 2 zile s-au dimininuat până la nivelul minim de 2.082,62 $/tonă, în ziua de 24 mai a.c., iar în ultima zi au crescut ușor. Pe piața americană, prețurile au fluctuat între valoarea maximă a săptămânii, respectiv 1.967,08 $/tonă (pe 25 mai a.c.) și valoarea minimă 1.917,47 $/tonă (pe 23 mai a.c.).
Cererea pentru bumbac se menține ridicată, investitorii achiziționează cantități mari de bumbac de teama că recolta sezonului viitor (2018/19) va fi afectată de condițiile meteorologice nefavorabile, în special pe piața americană. Potrivit raportului Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din luna mai a.c., în sezonul 2018/19 (care va debuta la 1 august 2018), producția mondială de bumbac este prognozată la 26,39 milioane tone (-2% față de 2017/18), iar consumul mondial va crește cu circa 4%, la 27,31 milioane tone, rezultând un deficit al producției mondiale raportat la consum de 1 milion tone, situație diferită de sezonul actual, când s-a înregistrat excedent.
În intervalul 28 mai – 3 iunie 2018, cotațiile celor 2 sorturi de bumbac au marcat majorări pe fondul intensificării cererii. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” a crescut cu 4,83%, la 2.194,25 $/tonă, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a majorat cu 5,87%, la 2.051,48 $/tonă. În această săptămâna, fluctuații mai ridicate s-au înregistrat la bumbacul Index A și foarte scăzute la cel american. În cele 4 zile de tranzacționare, cotațiile bumbacului Index A au fluctuat între nivelul minim atins pe 29 mai a.c., respectiv 2.132,24 dolari/tonă și nivelul maxim de 2.220,44 dolari/tonă (1 iunie a.c.). La bursa americană, prețurile au oscilat între valoarea minimă de 2.039,4 dolari/tonă (30 mai a.c.) și valoare maximă de 2.057,27 dolari/tonă (1 iunie a.c.).
Conform analiștilor de la USDA, în sezonul 2018/19, stocurile mondiale de bumbac sunt previzionate să scadă cu circa 1 milion tone, la 18,2 milioane tone (-6% față de 2017/18). Micșorarea stocurilor mondiale este atribuită reducerii stocurilor din China, care în sezonul 2017/18 deține 46% din totalul stocurilor, iar în sezonul 2018/19 această pondere se va diminua cu 6%; în sezonul 2018/19, stocurile de bumbac ale Chinei sunt previzionate la 7,27 milioane tone, nivel în scădere cu 19% față de 2017/18.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
Notă: În ziua de 28 mai 2018 cotațiile nu au fost disponibile.
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: Dr. Andrei RĂDULESCU
În ultima săptămână din luna mai cursul mediu al dolarului american a continuat tendința de apreciere din ultimele săptămâni, evoluție determinată de o serie de factori:
- perspectivele divergente de politică monetară pe termen scurt (Rezerva Federală din SUA vs. Banca Centrală Europeană din zona euro);
- intensificarea percepției de risc pe plan european, în contextul crizei politice din Italia;
- volatilitatea din piețele financiare internaționale;
- fluctuațiile din piețele internaționale de materii prime (declinul cotațiilor internaționale la țiței).
Din punct de vedere macroeconomic, în SUA s-au înregistrat evoluții favorabile ale indicatorilor comunicați în cursul săptămânii, care confirmă procesul de accelerare, susținut și de reforma fiscală implementată de la începutul anului. Încrederea consumatorilor s-a ameliorat în mai (conform indicatorului Conference Board), lună în care industria prelucrătoare a accelerat, iar rata șomajului a scăzut sub pragul de 4%. De asemenea, comenzile de bunuri de capital au crescut în aprilie, lună în care prețurile caselor s-au majorat cu 6,8% an/an. De altfel, conform raportului publicat recent de OCDE, economia SUA ar putea accelera de la 2,3% an/an în 2017 la 2,9% an/an în 2018.
În zona euro, încrederea în economie a scăzut în luna mai spre cel mai redus nivel din august 2017, conform indicatorului Comisiei Europene. Pe de altă parte, dinamica creditării s-a consolidat în aprilie (creditul acordat populației în urcare cu 2,9% an/an, iar cel direcționat spre companii în creștere cu 3,3% an/an), lună în care rata șomajului a scăzut la 8,5% (nivelul minim din decembrie 2008). Totodată, estimările preliminare Eurostat indică accelerarea inflației de la 1,2% an/an în aprilie la 1,9% an/an în mai, în convergență spre ținta Băncii Centrale Europene. În cadrul raportului macroeconomic bianual, analiştii OCDE subliniază importanța implementării de reforme structurale în regiune, necesare pentru contracararea șocurilor economice.
Pe piețele de titluri de stat, ratele de dobândă pe scadența 10 ani au scăzut săptămâna trecută, pe fondul intensificării percepției de risc (date fiind și tensiunile din Italia, cu implicații asupra climatului din zona euro), care a condus la redirecționarea fluxurilor de capital dinspre acțiuni spre obligațiuni. Astfel, acest indicator a scăzut cu 1%, la 2,90%, în SUA și cu un ritm mai pronunțat în Germania (5,2%, la 0,38%).
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat săptămâna trecută cu 0,8% față de moneda unică europeană.
De asemenea, moneda SUA a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,7%), coroana suedeză (cu 1,3%).
Totodată, cursul mediu al dolarului SUA a consemnat aprecieri raportat la dolarul australian (cu 0,1%), lira sterlină (cu 0,6%), dolarul canadian (cu 0,7%), yen-ul nipon (cu 0,9%) și coroana norvegiană (cu 1,4%).
Pe de altă parte, moneda americană s-a depreciat comparativ cu francul elvețian (cu 0,4%) și dolarul neo-zeelandez (cu 0,7%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului SUA față de peso mexican (cu 0,2%), peso argentinian (cu 1,8%) și real-ul brazilian (cu 2%), pe fondul provocărilor cu care se confruntă economiile sud-americane (dezechilibre macroeconomice și îndatorare în dolari, într-un context caracterizat prin majorarea costurilor de finanțare la dolar).
De asemenea, cursul mediu al dolarului SUA a crescut săptămâna trecută față de rial-ul iranian (cu 0,2%), peso filipinez (cu 0,2%) și ringgit-ul malaysian (cu 0,3%).
Pe de altă parte, moneda americană a stagnat față de riyal-ul saudit și s-a depreciat cu 1% raportat la rupia indiană.
Comparativ cu leul românesc, dolarul a înregistrat o apreciere de 1,3%, pe fondul evoluției cursurilor EUR/RON (creștere cu 0,5%) și EUR/USD (depreciere cu 0,8%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/USD și EUR/RON.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
Coordonator: Dr. Maria CARTAS