Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 30 octombrie – 05 noiembrie 2017

I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Paul CALANTER
În intervalul 30.10. – 5.11.2017 preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX, din New York, şi ICE, din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, au înregistrat creşteri moderate, de 3,77% în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 54,60 $/baril (termen decembrie), şi de 3,94% în cazul Brent (Marea Britanie), la 61,09 $/baril (termen ianuarie).
Creşterea din această săptămână a preţului ţiţeiului s-a datorat apropierii reuniunii OPEC şi totodată faptului că numărul platformelor petroliere active din SUA continuă să scadă. Această situaţie pare puțin probabil să se schimbe pe termen scurt, preţul de 60 dolari/baril fiind posibil să devină noua bornă în ceea ce priveşte ţiţeiul.
Prețurile ţiţeiului au înregistrat creşteri în aproape fiecare zi a acestei săptămâni, ajungând la cel mai ȋnalt nivel din ultimii doi ani. Nu este clar dacă aceste creşteri pot continua, dar faptul că ţiţeiul Brent a evitat revenirea la valoarea de sub 60 dolari/baril este o veste bună pentru experţi. Publicarea numărului de platforme active, care a avut loc vineri, a oferit un stimulent puternic pentru creșterea prețurilor ţiţeiului.Dar forța motrice din spatele traiectoriei prețului ţiţeiului pentru următoarele săptămâni va rămâne probabil OPEC, până la întâlnirea din 30 noiembrie.
Este posibil ca OPEC să extindă prezentul acord până la sfârșitul anului 2018, o astfel de decizie având drept scop asigurarea unui nivel al preţului la ţiţei de cel puțin 60 dolari/baril. Comentariile din ultimele săptămâni din partea oficialilor OPEC au ridicat în mod constant așteptările pentru ceea ce vor conveni la viitoarea lor întâlnire de la Viena. Ultimul raport realizat de Reuters sugerează posibilitatea ca OPEC să fie de acord cu o prelungire până la sfârșitul anului 2018, comparativ cu o prelungire de doar trei luni, după luna martie. „Este probabil ca OPEC să ȋși menţină poziţia pentru restul anului 2018. Vrem să vedem stocurile comerciale scăzând”, a declarat o sursă din cadrul OPEC pentru Reuters. Chiar și mai promițător, din perspectiva prețurilor ţiţeiului, este că oficialii OPEC doresc ca prețurile să crească și mai mult. „Sentimentul OPEC este acela că preţul de 60 de dolari/baril ar trebui să fie baza pentru prețurile ţiţeiului din anul viitor”.
Prețurile ţiţeiului primesc un impuls, de asemenea, ca urmare a creșterii economice solide la nivel mondial, care sprijină creşterea cererii și reducerea ofertei excedentare, responsabilă pentru declinul prețurilor ţiţeiului, din ultimii ani.
„Creșterea economică globală a fost mult mai puternică decât ne-am fi așteptat acum 12 luni”, a declarat Jason Thomas, director de cercetare la Grupul Carlyle. „Nu este doar o creștere rapidă (la nivel global), este o creștere rapidă în zonele consumatoare de ţiţei”, a declarat acesta. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, prețurile ţiţeiului WTI au crescut cu 25%, în timp ce preţurile ţiţeiului Brent au crescut cu 34%.
„În prezent, nu există semne care ar putea afecta starea generală de optimism: stocurile de ţiţei din SUA sunt în scădere, iar reprezentanții țărilor care s-au angajat să reducă producția nu se sfiesc să confirme așteptările pieței cu privire la extinderea acordului”, au declarat vineri analiștii de la Commerzbank.
Prețurile mai ridicate ale ţiţeiului au provocat îngrijorarea că SUA, care nu face parte din acordul de reducere a producției, va găsi stimulente pentru creșterea producției, însă există indicii că ritmul de creștere al producției a încetinit. Baker Hughes a declarat, vineri, că numărul de platforme active din SUA a scăzut cu 8, până la 729 în această săptămână. A fost cel de-al patrulea declin săptămânal ȋnregistrat în ultimele cinci săptămâni.
Exporturile de ţiţei din SUA au atins cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Exporturile săptămânale de petrol din SUA au crescut la 2,13 milioane de barili/zi în ultima săptămână a lunii octombrie, atingând un nivel record. De asemenea, a fost pentru prima dată când exporturile au depășit în medie peste 2 milioane barili/zi într-o anumită săptămână. Un motiv major pentru care exporturile au crescut în ultimele săptămâni se datorează diferenţei de peste 5 dolari/baril dintre WTI și Brent. Aceasta face ca țițeiul din SUA să fie mai competitiv și mai atractiv pentru cumpărătorii din întreaga lume. Pe măsură ce stocurile se diminuează, această diferență probabil se va reduce, ceea ce înseamnă că nivelurile ridicate ale exporturilor nu se vor menţine.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Paul CALANTER
Preţul gazului natural la bursa NYMEX (SUA), în contractele futures cu scadenţă în luna decembrie, au înregistrat o majorare relativ importantă, de 4,23%, la un nivel mediu de 103,22 $/1000 m.c, în contextul prognozelor privind răcirea vremii în Statele Unite.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere


Sursa: www.bunkerindex.com

III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o majorare uşoară, de 0,62%, la 2.157,60 $/tonă, pe fondul creşterii moderate a ofertei mondiale şi al diminuării stocurilor de aluminiu. Nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.140 $/tonă (31 octombrie a.c.), iar cel maxim de 2.188, $/tonă, pe 1 noiembrie 2017. Cotaţia medie lunară a aluminiului în octombrie 2017 a fost de 2.134,95 $/tonă (+12,3% faţă de luna precedentă).
Nivelul stocurilor de aluminiu s-a redus în cursul săptămânii, până la 1.181.300 tone în ultima zi de tranzacţionare (3 noiembie 2017), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o ușoară scădere, de 0,74% față de săptămâna anterioară, la 1.186.915 tone. În luna octombrie 2017, nivelul mediu lunar al stocurilor de aluminiu s-a diminuat cu 6,8% faţă de luna precedentă, la 1.220.525 tone.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală a a cuprului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o nouă reducere, de 1,40%, în intervalul 30 octombrie – 5 noiembrie 2017 față de săptămâna precedentă, la 6.862,50 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalului roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare minimă de 6.802,00 $/tonă, înregistrată în a doua zi de tranzacţionare, şi una maximă de 6,918,00 $/tonă, înregistrată pe 1 noiembrie a.c.. Mnistrul Minelor din Chile, Aurora Williams, estimează că prețul cuprului va crește anul viitor, în urma deficitului persistent de pe piața de profil.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat, în termeni de medie săptămânală, o reducere de 1,90%, la 273.235 tone.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o majorare de 4,19%, în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie 2017 faţă de săptămâna precedentă, la 12.247,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb în intervalul analizat s-au situat între un nivel minim de 11.500 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel maxim de 12.695 $/tonă, (considerat cel mai înalt nivel din iunie 2015) înregistrat pe 1 noiembrie a.c..
Tendința de majorare a cotaţiilor la nichel este atribuită probabilităţii ca cererea de metal să fie stimulată în curând de creșterea vânzărilor de automobile electrice (nichelul fiind folosit la producerea bateriilor pentru acestea), şi deci de creșterea cererii provenind de la producătorii de baterii litiu-ion reincărcabile destinate alimentării autovechiculelor electrice.
Analistul Wood Mackenzie etimează că cererea de nichel pentru acest tip de baterii va crește la aproximativ 220.000 mii tone în anul 2025, față de 40.000 mii tone în 2016.
În schimb, analistul Caroline Bain, de la Capital Economics, declară că va trece mult timp până ce vehiculele electrice vor avea un impact notabil asupra cererii mondiale de nichel.
Stocurile de nichel la LME au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o reducere modestă, de 0,91%, faţă de săptămâna anterioară, la 382.369 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o scădere de 1,13% faţă de intervalul precedent, la 19.663 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă, precum şi al reducerii stocurilor de cositor. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 19.910 $/tonă (30 octombrie a.c.), iar cel minim de 19.500 $/tonă (2 noiembrie 2017). În luna octombrie 2017, cotaţia medie lunară a cositorului a fost de 20.468,86 $/tonă, (-1,8% faţă de luna precedentă).
Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME, în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2017, s-a situat la 2.089 tone, în scădere nesemnificativă, de 0,57%, comparativ cu săptămâna anterioară. Nivelul mediu lunar al stocurilor de cositor în luna octombrie 2017 a scăzut cu 4,8%, faţă de luna precedentă, la 2.062,50 tone (-35,4% față de aceeași perioadă 2016).

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase


Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Maria CARTAS
În săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie 2017, cotaţiile medii înregistrate pe piaţa de lingouri de la Londra au rămas aproape neschimbate la aur (-0,01%) şi la argint (0,06%), într-o oarecare măsură şi la platină (+0,48%), dar au crescut cu aproape 2,1% la paladiu.
În termeni de medii lunare, în luna octombrie cotaţiile s-au situat sub nivelurile din septembrie la aur (-2,70%), argint (-2,92%) şi mai ales la platină (-4,67%), paladiul fiind singurul metal care a rămas pe creştere (+2,62%).
În România, preţul gramului de aur (BNR) a crescut cu aproape 0,92%, ca medie, în săptămâna analizată, la 161,92 lei, dar a scăzut ca medie a lunii octombrie comparativ cu septembrie cu 1,60%, la 160,72 lei, reflectând atât scăderea cotaţiei aurului pe piaţa londoneză de lingouri, cât şi evoluţia cursului leu/dolar.

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată


Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Mark

V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În săptămâna 30 octombrie–5 noiembrie 2017, cotațiile grâului american roşu moale nr. 2 s-au situat la valori mai mici față de cele din perioada anterioară, însă tendința din ultimele 3 zile de tranzacționare a fost una ascendentă. La Bursa din Chicago, media săptămânală a grâului american a fost de 155,28 $/tonă, în scădere cu 2,59% față de perioada precedentă, oscilând de la o valoare minimă de 153,59 $/tonă (pe data de 1 noiembrie a.c.), la una maximă de 156,53 $/tonă (2 noiembrie). Sesiunea bursieră de vineri s-a închis pentru grâul american la o valoare de 156,44 $/tonă, în scădere moderată față de ziua precedentă (-0,06%).
Oscilațiile cotațiilor grâului american au fost determinate de disponibilitățile mondiale foarte mari, pe fondul obținerii unor recolte abundente în Federația Rusă, India și țările membre ale U.E.-28,, dar și al diminuării cererii pentru grâul provenit din S.U.A..
Potrivit prognozelor Departamentului Agriculturii din Statele Unite ale Americii (United States Department of Agriculture – USDA)[1], recolta de grâu a Fed. Ruse va atinge, în 2017/18, un nivel record de 82 milioane tone, cu 9,5 milioane tone (+13%) peste cea obținută în sezonul anterior. De asemenea, stocurile de grâu ale Rusiei de la sfârșitul sezonului curent sunt estimate la peste 17 milioane tone, în creștere cu 60% față de 2016/17, pe fondul condiţiilor meteorologice extrem de favorabile.
Recolta de grâu a principalei zone producătoare, Uniunea Europeană-28, se prognozează să sporească cu aproape 4% în sezonul 2017/18, la 151 milioane tone, după obținerea unei producții reduse, de 145 milioane tone, în 2016/17. Statisticile USDA arată că, în sezonul viitor, producția de grâu a Indiei va fi de 98,4 milioane tone, în creștere cu 13% (sau 11 milioane tone) față de cea obținută în 2016/17, pe fondul extinderii suprafeței însămânțate cu 1,3%, la 31 milioane ha., şi al creşterii randamentului mediu cu aproape 12% comparativ cu 2016/17, la 3,22 tone/ha.
Potrivit Serviciului Agricol Extern (Foreign Agricultural Service – FAS) din cadrul USDA[2], la sfârșitul lui octombrie 2017, vânzările de grâu ale S.U.A. pe pieţele externe au scăzut cu 4% comparativ cu cele de la mijlocul lunii, la 347,8 mii tone.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
Cotaţia medie săptămânală a porumbului american galben nr. 2, la Bursa din Chicago, a înregistrat o scădere de 0,73% comparativ cu perioada anterioară, la 137,12 $/tonă. Diminuarea cotaţiilor a reflectat stocurile mondiale ridicate.
Conform Raportului lunar al USDA din octombrie 20173, stocurile mondiale de porumb de la începutul sezonului actual (2017/18) sunt estimate la un record de 227 milioane tone, în creştere cu 6,1% comparativ cele înregistrate în 2016/17. Principalii 4 producători şi consumatori globali de porumb – S.U.A., China, Uniunea Europeană şi Brazilia – deţin în silozuri 176 milioane tone, ceea ce reprezintă 78% din stocurile mondiale.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii săptămânale la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o uşoară tendinţă de creștere în intervalul 30 octombrie – 5 noiembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o creștere de 0,31% comparativ cu săptămâna anterioară, la 359,60 $/tonă, pe fondul revizuirii în minus (cu 9,4%) de către USDA, în octombrie 2017, a datelor privind stocurile mondiale de soia boabe în sezonul 2017/18, față de previziunile făcute în luna precedentă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 357,42 $/tonă, în 31 octombrie a.c., şi unul maxim de 363,39 $/tonă, pe 2 noiembrie 2017. În luna octombrie 2017, cotaţia medie lunară la soia boabe a fost de 358,27 $/tonă, (+1,2% faţă de luna precedentă).
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a majorat cu 0,60% faţă de intervalul precedent, la 765,62 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel maxim de 769,55 $/tonă (1 noiembrie a.c.) şi un minim de 758,96 $/tonă (3 noiembrie 2017). Cotaţia medie lunară la uleiul de soia în octombrie 2017 a fost de 742.38 $/tonă (-1,8% faţă de luna precedentă).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 382,04 $/tonă, înregistrând o creștere de 2,08% față de cotația săptămânii anterioare. Săptămâna analizată a debutat cu prețuri mai ridicate față de cele din săptămâna anterioară, creștere care a continuat și în a doua zi de tranzacționare, iar în următoarele 2 zile cotațiile s-au diminuat, atingându-se și minimul perioadei analizate, de 374,80 $/tonă; pe 3 noiembrie au înregistrat creșteri, la valoarea maximă de 385,10 $/tonă. Cererea a continuat să fie ridicată și în această săptămână, vânzările fiind ușor mai mari, dar analiștii de piață sunt de părere că sporirea prețurilor din acest interval este una speculativă, având în vedere existența unor disponibilități mondiale ridicate generate de creșterea producțiilor în principalele țări producătoare din sezonul actual.
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul 30 octombrie – 5 noiembrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere de 1,41% față de perioada precedentă, la 2.753,16 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.711 $/tonă, înregistrată în a treia zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 2.787 $/tonă, înregistrată în 2 noiembrie a.c..
Conform analistului Terra Force, evoluția cotațiilor boabelor de cafea Arabica a fost influențată de producția scăzută din Brazilia, ca efect al secetei.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o scădere de 6,07% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.891,80 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.872 $/tonă înregistrată în doua zi din săptămână și o valoare maximă de 1.916 $/tonă înregistrată în 2 noiembrie a.c..
Potrivit Carlos Mera, de la agrimoney Rabobank, evoluția cotațiilor la boabele de cafea Robusta a fost influențată de preavizul dat în cazul contractului de la Londra, scadent în luna noiembrie a.c., în care nu a ,,existat destul interes” și a fost nevoie de un aviz special pentru livrarea fizică a cafelei.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În intervalul 30 octombrie – 5 noiembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat diminuări minore atribuite unor achiziții mai scăzute din partea investitorilor pe fondul existenței unei cantități mari de bumbac pe piață. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.750,49 $/tonă, cu 0,15% mai puțin față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a micșorat cu 0,57%, la 1.512,59 $/tonă. Oscilațiile înregistrate în săptămâna analizată au fost minore. Prețurile bumbacului Index A au variat între un nivel minim de 1.741,95 $/tonă și unul maxim de 1.758,49 $/tonă. În cele 5 zile de tranzacționare, pe piața americană, prețurile au atins valoarea minimă de 1.503,15 $/tonă și au crescut în următoarea zi până la valoarea maximă de 1.523,21 $/tonă.

Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare


Sursa: www.investing.com și www.mrci.com

VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american s-a apreciat în prima săptămână din noiembrie, atât față de valutele din țările dezvoltate, cât și față de monedele din țările emergente și în dezvoltare.
Aprecierea dolarului a fost determinată îndeosebi de știrile din economia americană: nivel foarte ridicat al încrederii consumatorilor (la maximul de la începutul anilor 2000), accelerarea sectorului de servicii, redinamizarea productivității muncii, consolidarea climatului pozitiv din piața forței de muncă (rata șomajului la minimul din 2001), perspectiva reducerii fiscalității și semnalele Rezervei Federale (inclusiv nominalizarea d-lui Jerome Powell ca viitor Președinte al băncii centrale).
De asemenea, climatul pozitiv din sfera companiilor americane (rezultatele pe trimestrul III s-au situat peste estimările analiștilor, fiind înregistrată o creștere a profiturilor în medie cu 8,5% an/an, cu excepţia sectorului de asigurări ) a condus la noi intrări de capitaluri pe bursa din SUA, cu impact pozitiv pentru cererea de dolari.
Pe de altă parte, în China, industria prelucrătoare și sectorul de servicii au decelerat în octombrie, conform indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index).
În zona euro, inflația a decelerat de la 1,5% an/an în septembrie la 1,4% an/an în octombrie, evoluție care a contribuit la creșterea probabilității ca Banca Centrală Europeană să mențină politica relaxată pe o perioadă mai lungă de timp.
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat săptămâna trecută cu 0,7% față de moneda unică europeană, către nivelul maxim din luna iulie.
Dolarul SUA a crescut și față de monedele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,7%) și coroana suedeză (cu 1,6%).
De asemenea, moneda americană a consemnat aprecieri în prima săptămână din noiembrie și raportat la kiwi neo-zeelandez (cu 0,1%), yen-ul nipon (cu 0,2%), dolarul australian (cu 0,6%), dolarul canadian (cu 0,6%), francul elvețian (cu 0,7%) și coroana norvegiană (cu 1,2%), evoluție determinată, în principal, de perspectivele de continuare a ciclului monetar post-criză în Statele Unite.
Pe de altă parte, dolarul SUA a stagnat față de lira sterlină, săptămâna trecută, dată fiind decizia Băncii Angliei de a majora rata de dobândă de politică monetară (pentru prima oară în ultimul deceniu) de la 0,25% la 0,50%.
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se observă aprecierea dolarului SUA față de peso argentinian (cu 0,6%), real-ul brazilian (cu 0,9%) și rial-ul iranian (cu 1,5%).
Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului SUA s-a depreciat în raport cu rupia indiană (cu 0,5%) și cu peso filipinez (cu 0,5%).
Raportat la leul românesc, moneda americană s-a apreciat săptămâna trecută în medie cu 0,8%, pe fondul evoluției cursurilor EUR/RON (consolidare) și EUR/USD (depreciere cu 0,7%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.

 Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

 COORDONATOR: dr. Maria CARTAS

[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. October 12, 2017.
[2] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. U.S. Export Sales. Weekly Highlights. October 26, 2017.