I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Petre PRISECARU
În intervalul 4 – 10 decembrie 2017, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat scăderi uşoare: media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în februarie, la bursa londoneză ICE, a înregistrat un declin de 1,80%, la 62,43 dolari/baril, în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI din Texas, cu scadenţă în ianuarie, la bursa new-yorkeză NYMEX, a scăzut cu 1,40%, la 57,02 dolari/baril.
Fondurile speculative și alți manageri de fonduri au avut o poziționare extrem de optimistă ȋnainte de ȋntrunirea OPEC, mizând excesiv pe urcarea prețurilor, mai ales la sortul WTI, deși au existat destule incertitudini privind rezultatul ȋntâlnirii, dar lipsa oricărui indiciu de trend ascendent semnificativ în week-end a lăsat pe seama pieții controlul asupra prețurilor, a declarat Donald Morton, vicepreședinte la Herbert J. Sims & Co pentru Wall Street Journal. Băncile de investiții, cum ar fi Citi, au avertizat că rezultatul ȋntrunirii OPEC și unor state neOPEC ar putea fi dezamăgitor, mai ales prin prisma faptului că investitorii majori de la bursele petroliere au construit multe poziții ȋn creștere, ceea ce ar fi însemnat că, totuși, orice corecție majoră a prețului ar fi fost extrem de dureroasă și cu pierderi mari. Scăderea prețurilor la burse s-a oprit joi și vineri, când prețurile petrolului au recuperat ușor, analiștii atribuind aceasta creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Administrația Trump a anunțat că SUA va muta ambasada din Israel la Ierusalim, o mișcare întâmpinată cu proteste pe scară largă în regiune. Între timp, datele publicate de China au arătat o majorare puternică a importului de țiței pentru luna noiembrie: importurile au crescut la peste 9 milioane de barili/zi, de la 7,3 milioane barili/zi ȋn luna anterioară.
Cercetătorii de la MIT au descoperit o deficiență în prognoza oficială a Administrației de Informații pe Energie din SUA (EIA), ceea ce ar putea însemna că agenția a supraestimat cu mult creșterea potențială a producției de petrol și de gaze naturale din SUA. EIA a presupus că productivitatea sondelor individuale va continua să crească, ca urmare a îmbunătățirilor de ordin tehnologic, a declarat Justin B. Montgomery, un cercetator de la MIT și unul dintre autorii studiului, potrivit agenției Bloomberg. Conform EIA, progresul tehnologic a fost ȋn mare parte în spatele creșterii producției țițeiului de șist, dar cercetatorii MIT au declarat că recenta creștere este mai mult din cauza faptului că prețurile scăzute au forțat sondorii să se concentreze doar pe zonele mai productive, ori creșterea prețurilor poate atrage extinderea suprafețelor exploatate. Concluzia din raportul MIT este că producția totală de țiței din SUA și producția de gaze naturale ar putea fi ȋn minus față de prognozele EIA cu 10 procente până în 2020, o diferență care se poate lărgi în anii următori.
OPEC va discuta cu partenerii din afara sa la acord strategia de ieșire din acordul de limitare a ofertei în luna iunie 2018. Ministrul saudit al petrolului, Khalid al-Falih, a declarat reporterilor că grupul ȋși va contura mai bine poziția privind ce va face în continuare până în luna iunie. “Cred că perspectivele pentru echilibrarea pieței vor fi mai clare în luna iunie, când vom începe să gândim ce facem în 2019“, a spus el. Cu toate acestea, el a menționat că există așteptarea că „nu vom modifica parcursul nostru în a doua jumătate a anului.“ Când a fost întrebat despre posibilitatea de a restrânge mai mult oferta, Khalid al-Falih a respins această cerere. „Avem aproape 2 milioane de barili/zi ca o capacitate de rezervă, astfel posibilitatea noastră de a suplimenta producția actuală în caz de cerințe legate de securitatea aprovizionării la nivel mondial depășește volumul reducerilor pe care le-am făcut“, a spus Falih. Un sondaj Bloomberg estimează că producția totală a OPEC a scăzut cu 80.000 de barili/zi în luna noiembrie, comparativ cu o lună mai devreme, ajungând la un nivel minim ȋn ultimele șase luni. Producția a fost de 32,47 milioane de barili/zi, cel mai mic nivel din luna mai. O mare parte din declinul acesta s-a datorat unei scăderi cu 100.000 de barili/zi a producției din Angola, din cauza unor lucrări de întreținere a câmpurilor petrolifere.
Goldman Sachs a ridicat prognoza prețului la petrol ca urmare a reuniunii OPEC, banca de investiții declarând că se așteaptă ca prețurile țițeiului să sporească cu 9% anul viitor. Cu toate acestea, Goldman Sachs apreciază că țițeiul de șist din SUA va crea probleme pentru nivelul ofertei totale. „Vom continua să apreciem evaluarea OPEC privind răspunsul ofertei la prețurile mai mari, ca fiind prea conservatoare, în special pentru țițeiul de șist,“ consideră analiștii lui Goldman Sachs ȋntr-o notă publicată la 4 decembrie. „Noi credem că dovada acestui răspuns, cu o activitate de foraj mai mare la țițeiul de șist și o producție superioară în următoarele luni, va juca un rol important în evitarea unei depășiri a limitelor de producție ȋn cadrul politicii OPEC.“ Pentru că stocurile mondiale de țiței sunt la un nivel redus, iar Nigeria și Libia sunt incluse ȋn acordul de limitare a ofertei, s-au creat premisele unei majorări a prețurilor la nivelul de 65-70 dolari/baril anul viitor, dar majorarea puternică a producției de țiței de șist ar putea trage prețurile din nou în jos în 2019.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Petre PRISECARU
În săptămâna 4 – 10 decembrie 2017, preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, cu termen de livrare în ianuarie, s-au redus cu 4,93 %, la un nivel de 102,48 $/1000 m.c., reflectând nivelul ridicat al ofertei interne și trendul descendent al prețurilor la țiței. În pofida unei prognoze pesimiste, producția internă de gaz natural s-a majorat la finele lunii noiembrie cu cca 56,66 milioane m.c.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o diminuare de 2,24%, la 2.023,80 $/tonă, pe fondul creşterii moderate a ofertei mondiale şi al diminuării stocurilor de aluminiu. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.052,50 $/tonă (4 decembrie a.c.), iar cel minim de 1.992 $/tonă, pe 8 decembrie 2017.
Nivelul stocurilor de aluminiu s-a redus în intervalul 4 – decembrie 2017, la 1.094.525 tone în ultima zi de tranzacţionare (8 decembie a.c.), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o reducere de 1,40% față de săptămâna anterioară, la 1.099.430 tone.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală a cuprului la Bursa de Metale de la Londra (LME) a înregistrat o nouă reducere, în intervalul 4 – 10 decembrie 2017, de 2,60%, față de săptămâna precedentă, la 6.612,00 $/tonă. Preţurile zilnice ale metalului roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.807,00 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacţionare, şi una minimă de 6,530,50 $/tonă, înregistrată în 7 decembrie a.c., penultima zi din săptămână..
Principalul factor care a influențat evoluția cotaţiei cuprului în perioada analizată a fost evoluţia cursului de schimb al dolarului. Specialiștii sunt, însă, optimiști, întrucât cele mai recente date prezintă o creștere cu peste 40% la importurile de cupru brut din China în luna noiembrie a.c. față de luna precedentă.
Stocurile de cupru la LME au înregistrat, în termeni de medie săptămânală, o reducere de numai 0,71%, la 191.555 tone.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie săptămânală la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a continuat tendința descendentă, pentru a patra săptămâna consecutivă, înregistrând o reducere de 2,88% în intervalul 4 – 10 decembrie 2017, faţă de perioada precedentă, la 11.004,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat, pe parcursul săptămânii, între un nivel maxim de 11.330 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 10.795 $/tonă (considerată cea mai mică valoare din ultimele 2 luni), înregistrată joi, 7 decembrie a.c..
Potrivit anliștilor de la Reuters, evoluția cotaţiei nichelului a fost influențată de creșterea slabă din China, ce a pus presiune asupra metalelor. În schimb potrivit unui raport al companiei Bloomberg, China era pe punctul de a prelungi rabaturile pe vânzările de vehicule electrice, dorind astfel să stimuleze cererea pentru nichel.
Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME), în termeni de medii săptămânale, a înregistrat o reducere de doar 0,62% faţă de săptămâna anterioară, la 377.677 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o scădere nesemnificativă, de numai 0,32%, faţă de intervalul precedent, la 19.552 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă, precum şi al majorării stocurilor de cositor. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 19.590 $/tonă (4 decembrie a.c.), iar cel minim de 19.475 $/tonă (6 decembrie 2017).
Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME, în perioada 4 10 decembrie 2017, s-a situat la 2.362 tone, în creștere cu 3,60% comparativ cu săptămâna anterioară. Nivelul mediu al stocurilor de cositor pe parcursul săptămânii analizate a fluctuat între 2.395 – 2.325 tone.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Maria CARTAS
Cotaţiile medii săptămânale înregistrate de metalele preţioase pe piaţa de lingouri de la Londra, în săptămâna 4 – 10 decembrie 2017, au înregistrat o tendinţă generală de scădere accentuată comparativ cu săptămânile precedente. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la argint
(-4,27%) şi la platină (-3,75%), urmate de aur (-1,82%), paladiul continuând să înregistreze o evoluţie comparativ mai bună (-0,57%).
În cifre absolute, exprimate în dolari SUA pe uncie fină, cotaţiile medii au atins niveluri scăzute comparativ cu multe dintre săptămânile anterioare, ca şi niveluri minime (pe parcursul săptămânii) care susţin tendinţa generală de declin.
La aur, cotaţia medie săptămânală a scăzut, în dolari pe uncie fină, la 1.261,82 (cel mai redus nivel din ultimele 19 săptămâni), cu o cotaţie zilnică minimă în cadrul săptămânii de 1.250,65 şi un nivel maxim de 1.273,45 dolari.
Declinul preţului aurului are loc în condiţiile în care acţiunile oferă o alternativă la investiţiile în aur, metalul ne aducând nici dividende, nici dobânzi. Pe fondul unor pieţe în revigorare şi cu perspective de creştere, unii investitori se reorientează dinspre achiziţiile de aur spre cele de acţiuni. Analiştii pieţei opinează că trecerea legii privind reforma fiscală ar putea reprezenta pentru aur un moment de regres, făcând ca, cel puţin pe termen scurt, acţiunile să devină comparativ mai atractive, Pe termen lung se pun, însă, şi alte probleme, cum ar fi sarcina datoriei şi inflaţia în creştere.
În cazul argintului, preţurile au continuat să scadă, tendinţă care s-a impus în ultimele câteva luni, declinul preţurilor acestui metal dovedindu-se chiar mai abrupt, pe termen lung, decât s-a anticipat. Cotaţia medie săptămânală s-a situat la 16,09 dolari pe uncie fină (revenind la nivelul din săptămâna 3-9 iulie 2017), cu un maxim de 16,33 şi un mimim de 15,83 dolari pe uncie fină, la nivelul cotaţiilor zilnice înregistrate în cursul săptămânii.
Analiştii pieţei argintului opinează că există condiţii ca, în luna decembrie a.c., să se ajungă, la un nivel minim de 15,64 dolari pe uncie fină sau chiar sub acest nivel.
Preţul argintului este mai scăzut decât cu un an în urmă. Principalii factori responsabili de declinul preţurilor argintului sunt următorii:
– Investitorii în argint au experimentat o piaţă în creştere în ultimii 12 ani, ori o astfel de tendinţă de durată este urmată în mod necesar de o perioadă de corectare. În prezent nu are loc un declin „tehnic” al preţurilor, ci o corectare. Când acest proces se va încheia, piaţa îşi va relua cursul firesc, cu creşteri şi scăderi ale preţurilor în consens cu voluţia peisajului economic.
– Declinul preţului argintului reflectă şi impactul evoluţiei cursului dolarului, pe fondul schimbărilor adoptate în politica monetară în scopul facilitării redresării economiei SUA şi a economiei mondiale.
Preţul platinei a înregistrat o scădere de 3,75% în termeni de medie săptămânală, la 909 dolari pe uncie fină (cel mai mic nivel de după săptămâna 10-16 iulie, când s-a înregistat 907 dolari pe uncie fină), cu o cotaţie zilnică maximă de 928 şi una minimă de 892 dolari pe uncie fină. Platina s-a remarcat ca fiind metalul cu cea mai slabă performanţă de preţ dintre metalele preţioase, din ultmii 10 ani, cu tendinţă de scădere în 4 dintre ultimii 5 ani.
Evoluţia preţurilor platinei reflectă expunerea mai mare, comparativ cu aurul, la fluctuaţiile cererii industriale, platina, ca şi paladiul, fiind utilizate în proporţii majore în industria constructoare de autovehicule.
La actualele niveluri de preţ înregistrate de platină pe piaţa mondială, producţia minieră de profil este nesustenabilă, Iar dacă luăm în consideraţie şi costurile de producţie, în opinia analiştilor pieţei, apare ca inevitabilă scăderea ofertei. Atitudinea investitorilor pe această piaţă este motivată de rolul acestui metal în fabricaţia de autovehicule. Şi specialiştii apreciază că, în prezent, platina oferă, sub raportul nivelului de preţ, cele mai bune oportunităţi pentru investitori.
Principalul factor al scăderii preţului platinei este legat de aşteptările pieţei în ceea ce priveşte „schimbarea preferinţei consumatorilor”, respectiv a cumpărătorilor de autovehicule, platina fiind utilizată, ca şi paladiul, în fabricaţia auto. Industria construcţiilor auto reprezintă 40% din cererea totală de platină. Constructorii auto din Europa, unde autovehiculele cu motorizare diesel reprezintă 50% din piaţă, sunt principalii consumatori industriali de platină (în timp ce paladiul este utilizat în principal la fabricarea autovehiculelor cu motorizare pe benzină, construcţia de autovehicule reprezentând 70% din cererea de paladiu).
Cumpărătorii auto cumpără în proporţie mai mare autovehicule pe benzină decât maşini cu motorizare diesel. Vehiculele care funcţionează cu benzină utilizează la convertoarele catalitice în principal paladiu, în timp ce platina este utilizată la vehiculele diesel. Prin urmare, cererea industrială pentru paladiu este mai susţinută comparativ cu cea pentru platină. Aşa se explică şi faptul că paladiul a performat mult mai bine.
În săptămâna analizată, cotaţia medie a paladiului a scăzut cu doar 0,57, după ce săptămâni la rând a înregistrat aproape continuu creşteri ale mediilor săptămânale, cifrându-se la 1.005,20 dolari pe uncie fină (minim 992 şi maxim 1.015 dolari pe uncie fină în cursul săptămânii), cea de a doua ca mărime din cele 4 medii săptămânale de peste 1.000 dolari înegistrate în 2017 şi depăşind nivelurile cotaţiilor platinei.
Se anticipează că implementarea unor restricţii mai severe privind emisiile poluante în cazul motoarelor diesel, programată să intre în vigoare în China în ianuarie 2018, va contribui la sporirea cererii de platină.
Conform previziunilor, revizuite în creştere în luna martie a.c., ale Consiliului Mondial al Investiţiilor în Platină (World Platinum Investment Council), în 2017 piaţa de profil ar înregistra un deficit de 120.000 uncii fine, pe fondul scăderii ofertei şi al unei cereri ferme. După un deficit estimat la 270.000 uncii fine în anul precedent, 2017 este cel de al 6-lea an consecutiv în care consumul global de platină depăşeşte oferta, în condiţiile în care atât producţia minieră cât şi activitatea de reciclare continuă să se ajusteze.
În România, preţul gramului de aur (BNR) a scăzut cu 1,90% faţă de săptămâna precedentă, la 159,36 lei, în termeni de medie săptămânală, nivel de asemenea scăzut faţă de săptămânile anterioare (cel mai mic de după săptămâna 2-8 octombrie 2017). Pe parcursul săptămânii analizate s-a înregistrat un nivel minim de 158,05 lei şi unul maxim de 160,19 lei, reflectând atât tendinţa aurului pe piaţa de lingouri de la Londra, cât şi evoluţia cursului dolarului.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare D.Ghiţac, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
Cotațiile grâului american roşu moale nr. 2 s-au situat, în săptămâna 4 – 10 decembrie 2017, la valori mai mici față de cele din perioada anterioară. Tendința din cele 5 zile de tranzacționare a fost net descendentă, pe fondul disponibilităților mondiale ridicate, precum și al competiției dintre principalii exportatori (Federația Rusă și Uniunea Europeană-28).
Media săptămânală a grâului american tranzacționat la Bursa din Chicago a fost de 147,05 $/tonă, în scădere cu 2,89% față de perioada precedentă, dar înregistrând un trend regresiv, de la o valoare de 150,74 $/tonă în prima zi a intervalului analizat, la 144,04 $/tonă, vineri, 8 decembrie a.c.
Potrivit raportului Departamentului American al Agriculturii (United States Department of Agriculture – USDA)[1], disponibilitățile (stocuri inițiale + producție + importuri) mondiale de grâu din sezonul 2017/18 sunt prognozate la 1.190 milioane tone, cu peste 1% mai mari față de cele înregistrate în 2016/17.
Cantitățile mari de grâu de pe piața internațională reflectă creșterea exporturilor Rusiei (+18,7%, la 33 milioane tone), principalul exportator mondial din sezonul actual (2017/18), precum și a exporturilor U.E.-28 (+4,4%, la 28,5 milioane tone).
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
La Bursa din Chicago, în perioada 4 – 10 decembrie 2017, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 cu livrare în luna decembrie a.c. a fost de 133,63 $/tonă, în scădere cu 0,19% faţă de săptămâna anterioară.
După ce în primele 4 zile de tranzacţionare cotaţiile porumbului au avut un trend descendent, pe 8 decembrie acestea au înregistrat o creștere ușoară, de la 133,36 $/tonă joi, la 133,85 $/tonă, vineri, la închiderea bursei, după ce Serviciul Agricol Extern al USDA a publicat raportul săptămânal privind exporturile de cereale ale S.U.A.. Potrivit acestuia, livrările de porumb ale principalului producător și exportator mondial au fost la începutul lui decembrie de 592.300 tone, în scădere cu 9% comparativ cu cele înregistrate în ultima săptămână a lunii anterioare. Principalele destinații pentru porumbul american au fost: Mexic (203,6 mii tone), Columbia (170,6 mii tone), Japonia (105 mii tone), Panama (38,9 mii tone) și Peru (29,8 mii tone).
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat evoluții diferențiate în intervalul 4 – 10 decembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o creștere ușoară, de 0,60%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 366,81 $/tonă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 368,44 $/tonă (6 decembrie a.c.), şi unul minim de 363,66 $/tonă, pe 8 decembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia s-a redus cu 1,33% faţă de intervalul precedent, la 734,93 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel minim de 729,63 $/tonă ( 6 decembrie a.c.) şi un maxim de 739,56 $/tonă ( 8 decembrie 2017). Potrivit Raportului USDA din noiembrie a.c, în sezonul 2017/18, stocurile de ulei de soia ale Statelor Unite ale Americii au fost estimate la 733 mii tone (+5,2% față de luna octombrie 2017).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În intervalul 4 – 10 decembrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 376,54 $/tonă înregistrând o scădere de 3,59% față de cotația săptămânii anterioare, pe fondul diminuării achizițiilor de la bursă. Trendul cotațiilor din săptămâna analizată a fost descendent, iar variațiile înregistrate au fost scăzute. În prima zi de tranzacționare, 4 decembrie a.c., s-a atins valoarea maximă a perioadei analizate, respectiv 386,40 $/tonă, iar pe 8 decembrie a.c., valoarea minimă de 366,80 $/tonă. Cererea pentru zahăr s-a diminuat în ultimele 2 săptămâni, ca urmare a existenței unei cantități mari de zahăr pe piață în condițiile unei cereri scăzute. În sezonul actual, toți principalii producători vor marca creșteri ale producțiilor. Ritmul de creștere al producției mondiale este mult mai mare decât cel al consumului mondial.
Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din luna noiembrie a.c., în sezonul actual (2017/18), producția de zahăr a principalilor producători este prognozată să se majoreze după cum urmează: producția Braziliei este previzionată la 40,2 milioane tone (+2,7% față de 2016/17), în India se anticipează o majorare de 25% a producției, la 27,74 milioane tone, producția Uniunii Europene se va situa la 20,1 milioane tone, cu 22% mai mare față de sezonul anterior, iar în Thailanda se anticipează o sporire de 12% a producției, la 11,2 milioane tone.
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul 4 – 10 noiembrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o reducere de 2,74% față de perioada precedentă, la 2.729,79 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 2.794 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și o valoare minimă de 2.659 $/tonă, înregistrată vineri, 8 decembrie a.c., la închiderea bursei.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o scădere de 1,54% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.743,40 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 1.722 $/tonă, înregistrată în 4 decembrie a.c., și o valoare maximă de 1.758 $/tonă, înregistrată miercuri 6 decembrie a.c..
Conform celei mai recente declarații a directorului executiv al Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO), Jose Sette, cu prilejul unui interviu, evoluția cotațiilor la ambele sorturi de cafea a fost influențată de reticența de a vinde prea ieftin de câtre fermierii din Brazilia și Vietnam. Agricultorilor nu li se pare rentabil să vândă, ceea ce ar putea accentua tendinţa de scădere a prețurilor cafelei în viitorul apropiat.
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 4 – 10 decembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat creșteri atribuite menținerii cererii din partea investitorilor. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.843,93 $/tonă, cu 1,14% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a crescut cu 0,25%, la 1.645,42 $/tonă. Oscilațiile înregistrate în perioada analizată au fost mai reduse față de cele din săptămâna anterioară. În cele 4 zile în care s-au înregistrat cotații, prețurile bumbacului Index A au variat între un nivel minim de 1.829,05 $/tonă și unul maxim de 1.867,64 $/tonă. În cele 5 zile de tranzacționare pe piața americană, prețurile au debutat cu valori mai reduse față de ultima zi din săptămâna trecută, în data de 6 decembrie înregistrându-se valoarea maximă a intervalului analizat, de 1.657,50 $/tonă, iar ultimele 2 zile au scăzut până la valoarea minimă de 1.625,53 $/tonă, în data de 8 decembrie a.c..
Cererea se menține destul de ridicată pe piața internațională a bumbacului, în pofida existenței unei oferte destul de ridicate, factorii fundamentali de piață nefiind favorabili creșterii prețurilor pe parcursul sezonului actual. Potrivit ultimului raport al specialiștilor americani de la Departamentul American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), din luna noiembrie a.c., în sezonul 2017/18, producția mondială de bumbac se va situa la 26,44 milioane tone, cu 14% mai mult față de sezonul anterior, consumul mondial este previzionat la 25,96 milioane tone (+4% față de 2016/17), iar stocurile mondiale vor totaliza 19,79 milioane tone, în creștere cu 2,5% față de sezonul precedent.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat aprecieri generalizate săptămâna trecută, pe fondul perspectivelor de continuare a ciclului investițional post-criză în Statele Unite și a consolidării climatului pozitiv pe piețele internaționale de capital, cu impact asupra perspectivelor de politică monetară din prima economie a lumii.
Practic, probabilitatea ca Rezerva Federală (banca centrală din SUA) să majoreze din nou rata de dobândă de referință la ultima ședință din acest an (programată pe 12-13 decembrie) este foarte ridicată, pe fondul climatului pozitiv din piața forței de muncă și a convergenței graduale a inflației spre nivelul țintit de 2% an/an.
Pe de altă parte, în zona euro, economia pare să intre în faza de maturitate a ciclului economic post-criză, iar politica monetară din regiune se va menține relaxată cel puțin până în toamna anului viitor, conform semnalelor emise de Banca Centrală Europeană.
De asemenea, în China se intensifică provocările la adresa stabilității financiare, aspect reflectat și de Raportul Fondului Monetar Internațional.
În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,8% față de moneda unică europeană săptămâna trecută, evoluție determinată, în principal, de perspectiva majorării diferențialului de rată de dobândă dintre Statele Unite și zona euro.
Totodată, dolarul american a crescut față de monedele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,8%) și coroana suedeză (cu 1,1%).
Moneda americană a înregistrat aprecieri și față de dolarul australian (cu 0,5%), kiwi neo-zeelandez (cu 0,5%), coroana norvegiană (cu 0,8%), francul elvețian (cu 0,8%) și yen-ul nipon (cu 1,1%).
Pe de altă parte, dolarul SUA s-a depreciat ușor față de lira sterlină (cu 0,1%), evoluție influențată de știrile privind acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană din cadrul negocierilor privind Brexit.
De asemenea, moneda americană a scăzut față de dolarul canadian (cu 0,2%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului SUA față de peso filipinez (cu 0,6%), real-ul brazilian (cu 0,8%) și peso mexican (cu 1,4%).
Cursul mediu al dolarului SUA s-a depreciat față de peso argentinian (cu 0,2%) și ringgit-ul malaysian (cu 0,6%).
Raportat la leul românesc moneda americană s-a apreciat în medie cu 0,6% săptămâna trecută, pe fondul evoluției EUR/RON (depreciere cu 0,2%) și EUR/USD (scădere cu 0,8%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. November 9, 2017.