Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 4 – 10 septembrie 2017

I. ŢIŢEI

AUTOR: dr. Paul CALANTER

În intervalul 4 – 10 septembrie 2017, preţurile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen, NYMEX din New York şi ICE din Londra, exprimate în termeni de medii săptămânale, au înregistrat creşteri moderate, de 3,55% în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 48,36 $/baril (termen luna octombrie), şi de 3,19% în cazul Brent (Marea Britanie), la 53,63 $/baril (termen luna noiembrie).

Principalul motiv care a determinat creșterea prețului țițeiului l-a reprezentat reintrarea în normal a activității rafinăriilor aflate de-a lungul coastei, după impactul uraganului Harvey, această reintrare fiind urmată de scăderea prețului benzinei.

Cel mai mare uragan din ultimele cinci decenii, după Katrina, a lovit coasta Texasului și a produs închiderea a aproximativ 20% din capacitatea de rafinare din Statele Unite. Duminica trecută, Wall Street Journal a menționat, citând S & P Platts, că aproximativ 13% din totalul capacității de rafinare din Statele Unite, însumând 2,3 milioane de barili/zi, a rămas închisă. Dacă includem și opririle parțiale, în urmă cu o săptămână a fost deconectată aproximativ 17% din capacitatea de rafinare. Până luni după-amiază, însă, capacitățile închise au scăzut la 2,1 milioane barili/zi, potrivit Departamentului Energiei, citat de Reuters. Știrile cu privire la rafinăriile care și-au reluat operațiunile au exercitat o presiune asupra prețurilor la benzină, acestea înregistrând scăderi.

Între timp, însă, dealerii tranzacționau țiței pe fondul unui alt vârf al tensiunilor geopolitice. Acest vârf a urmat celei mai recente testări de rachete, efectuată de Coreea de Nord în weekend-ul trecut, despre care s-a spus că poate transporta bomba cu hidrogen. Vânzarea la preț scăzut a afectat în principal cotația țițeiului Brent, întrucât 96.000 de barili/zi din capacitatea de producție zilnică aparținând Statelor Unite din zona Golfului Mexic rămâne închisă, după Harvey.

Odată cu perspectivele declanșării unui război deschis cu Coreea de Nord, dealerii renunță la țiței și îl înlocuiesc în tranzacții cu aurul, acesta reprezentând ultimul refugiu sigur. Cu toate acestea, un război deschis ar putea conduce la o creștere substanțială a prețurilor la țiței la nivel internațional. Un astfel de conflict ar afecta capacitatea de producție și de rafinare a Asiei de Est, a declarat Wood Mackenzie săptămâna trecută. Aproximativ 65% din capacitatea de rafinare a țițeiului din Asia este localizată în China, Japonia și Coreea de Sud.

Furtuna tropicală cunoscută sub numele de Uraganul Harvey a aruncat cantități abundente de apă în zona Houston. Conform specialiștilor, orașul nu a mai fost confruntat niciodată cu un asemenea dezastru. Houston reprezintă elementul central al industriei de rafinare din S.U.A.: are o importanță deosebită pentru importurile și exporturile de țiței și produse rafinate, este o zonă importantă de depozitare a acestora, iar o mare parte din Rezerva Strategică de Țiței este situată în apropiere.

Producția de țiței din zonă se realizează atât onshore cât și offshore. Cele cinci mari rafinării de petrol din S.U.A. se află pe Coasta Golfului în Texas și în Louisiana, iar două mari rafinării din țară se află în vecinătatea orașului Houston. O problemă majoră în prezent o reprezintă măsura în care piața țițeiului poate fi afectată pe termen lung, pe măsură ce Uraganul Harvey continuă să provoace inundații severe în zona Houston. Având în vedere localizarea producției de țiței din S.U.A., se pare că rafinăriile din Texas vor trece prin cea mai lungă perioadă de întreruperi ale activităţii înregistrată până în prezent. Uraganul Harvey a ajuns pe coasta de lângă Corpus Christi, Texas, care este, de asemenea, un alt centru major de rafinare.

Problema majoră se află în continuare în zona coastei. Zona Houston nu s-a mai confruntat cu inundații de amploarea celor de acum și rafinăriile au trebuit să se închidă la apropierea uraganului. În condiţiile unor inundații semnificative, transportul în regiune se va desfășura cu dificultate pentru o perioadă îndelungată, iar rafinăriile vor avea probleme de întreținere, dar şi probleme de personal, pe măsură ce angajații se confruntă ei înşişi cu pagube declanșate de inundații.

Potrivit S & P Global Platts Energy, ca urmare a furtunii au fost închise zece rafinării, printre care cele ale companiilor Exxon Mobile și Shell. Aceasta înseamnă că infrastructura energetică a S.U.A. ar putea suferi cea mai mare lovitură din ultimele decenii. După uraganul Ike, din 2008, rata de utilizare a rafinăriilor a scăzut de la 78% înaintea uraganului la 67% în săptămâna în care acesta a lovit. În timpul uraganului Katrina, gradul de utilizare a scăzut de la 97% la 87%. Dar niciunul dintre aceste uragane nu a adus inundații de asemenea amploare, ca cele ce au avut loc în prezent, la cele mai mari rafinării din SUA. În condițiile în care aproximativ 20% din capacitatea de rafinare a Statelor Unite a fost afectată de furtună, concluzia este că, în următoarele săptămâni, capacitatea de rafinare a țării va fi redusă ȋn continuare și o parte din aceasta va fi probabil afectată timp de câteva săptămâni. În aceste condiţii, se anticipează că va exista o perioadă în care pe piață va fi prea mult țiței și prea puțină benzină și motorină, ceea ce face să pară inevitabilă o fluctuație a prețurilor.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: dr. Paul CALANTER

Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, Nymex, în contractele cu livrare în noiembrie, au scăzut ușor, cu 0,88%, la o medie săptămânală de 104,51 $/1000 m.c. Scăderea ușoară a prețurilor la nivel național a fost cauzată de situația din nord-estul SUA, unde apariţia unui front atmosferic rece la începutul săptămânii a condus la temperaturi mai scăzute decât cele normale, cu maximele ajungând la 15 – 20 OC în week-end, și deci la o creștere ușoară a consumului.

Între timp, uraganul Irma și-a continuat traiectoria în Caraibe, toți specialiștii îndreptându-și atenția către Florida. Vineri la ora 17:00, Centrul Național al Uraganelor a publicat informația că traiectoria probabilă a lui Irma se îndreaptă către sudul statului Florida, unde va ajunge duminică, şi mai departe către Florida centrală și Georgia, unde va ajunge la începutul săptămânii viitoare.

“Orice impact asupra statului Florida ar putea avea efecte negative importante, cu întreruperi mult mai răspândite și pierderi mai mari din punct de vedere al cererii comparativ cu situația în care furtuna va rămâne în afara zonei de coastă și şi-ar slăbi intensitatea, înainte de schimbarea traiectoriei, către Carolina de Sud”, a spus Jacob Meisel de la Bespoke Weather Services. Toate aceste elemente conduc către afectarea cererii de gaz în zonele afectate de uragan.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data

Notă: *Cotațiile nu au fost disponibile, în ziua de 4 septembrie la gazul natural Henry Hub

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o uşoară scădere, de 0,84%, la 2.078,80 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.095,50 $/tonă (4 septembrie a.c.), iar cel minim de 2.069,50 $/tonă, pe 6 septembrie 2017.

Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o diminuare nesemnificativă, în săptămâna 4 – 10 septembrie 2017, de numai 0,04%, la 1.323.305 tone, cel mai redus nivel din ultimii ani.

Cupru

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

Cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o nouă majorare în săptămâna analizată, de 1,07%, la 6.852,70 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă de 6.904 $/tonă (cel mai mare nivel din ultimi 3 ani), pe 5 septembrie a.c., şi una minimă de 6,780 $/tonă, vineri, la închiderea bursei. Această evoluție reflectă creșterea cererii din China, pe fondul performanțelor economice din sectorul industriei de prelucrare (ce reprezintă 12% din economie), în special, dar și în sectorul imobiliar, cât și pe fondul deprecierii dolarului în raport cu moneda euro.

Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o nouă reducere în săptămâna analizată față de săptămâna precedentă, de 5,10%, la 215.420 tone.

Nichel

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a continuat trendul ascendent în săptămâna analizată și a înregistrat o nouă majorare, de 2,43%, faţă de perioada precedentă, la 12.014,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb s-au situat între un nivel maxim de 12.150 $/tonă (considerat cel mai ridicat nivel din iunie 2015), în a doua zi de tranzacționare, și un nivel minim de 11.845 $/tonă în ultima zi din săptămână. Evoluția cotaţiei nichelului a fost determinată de creșterea economică din China ce a amplificat perspectivele cererii pe piața de profil.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o reducere ușoară faţă de săptămâna anterioară, de 0,83%, la 385.027 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (LME), cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o uşoară creştere, de 0,58% faţă de intervalul precedent, la 20.875 $/tonă, pe fondul speculaţiilor conjuncturale de bursă, cât şi al diminuării stocurilor de cositor. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 20.950 $/tonă (4 septembrie a.c.), iar cel minim de 20.775 $/tonă, înregistrat pe 8 septembrie 2017.

Media stocurilor de cositor la LME s-a diminuat uşor, cu numai 0,22% în perioada analizată comparativ cu săptămâna anterioară, la 1.917 tone. Nivelul stocurilor zilnice pe parcursul săptămânii analizate a oscilat între un maxim de 1.940 tone şi un minim de 1.915 tone. Stocurile de cositor au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, pe fondul tendinţei generale de deficit al raportului producţie/consum.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Sursa: www.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE

AUTOR: dr. Dana GHIŢAC  

În ciuda nivelului ridicat la care au ajuns să coteze şi a frecventelor marcări de profit, îngrijorarea generată de testele nucleare efectuate de Coreea de Nord şi de declaraţiile preşedintelui american, Donald Trump, a stimulat investitorii să‑şi manifeste din ce în ce mai pregnant interesul pentru activele tradiţionale de refugiu (aur, argint şi platină). Impactul acestei conjuncturi s‑a resimţit şi pe piaţa de lingouri din Londra[1], unde cererea a fost atât de susţinută, încât toate metalele preţioase s‑au scumpit în raport cu săptămâna anterioară. Astfel:

Aurul a început săptămâna pe trend ascendent, uncia fină[2] cotând luni la 1.333,10 $ şi, până vineri, s‑a mai scumpit cu peste 13 $, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimul an. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 8 septembrie metalul galben valora cu 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.346,25 $/u.f., faţă de 1.320,40 $/u.f. la 1 septembrie), iar în termeni de valori medii preţul[3] unciei fine de aur a crescut cu 1,86%, la 339,25 $.

În România, impactul scumpirii unciei fine a fost diminuat, începând de miercuri, de puternica apreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Prin urmare, pe 8 septembrie Banca Naţională a României cota metalul cu aproape 1% sub nivelul anunţat cu o săptămână în urmă (165,66 lei/gram, comparativ cu 163,72 lei la 1 septembrie), dar în termeni de valori medii preţul gramului de aur[4] a crescut cu 2,15%, la 165,64 lei.

Argintul, cel mai ieftin metal preţios, a beneficiat de o susţinere atât de puternică încât a început intervalul analizat cotând luni la 17,80 $/u.f. şi l‑a încheiat, pentru prima dată în ultimele şase luni, peste pragul psihologic de 18 $/u.f. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 8 septembrie metalul valora cu 4% mai mult decât cu o săptămână în urmă (18,21 $/u.f., faţă de 17,50 $/u.f. la 1 septembrie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de argint[5] a crescut cu 2,40%, la 17,89 $.

– Platina, deşi a cotat mai fluctuant decât aurul, s‑a scumpit cu 15 $/u.f. pe parcursul intervalului analizat, până la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimele şapte luni. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 8 septembrie metalul alb valora cu aproape 2% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.014 $/u.f., comparativ cu 999 $/u.f. la 1 septembrie), iar preţul2 unciei fine de platină a crescut cu 1,53% în raport cu intervalul anterior, la 1.009 $.

– Paladiul, la rândul său, a fost atât de bine susţinut în primele două zile încât uncia fină s‑a scumpit cu mai bine de 4%, reuşind să coteze (pentru prima dată după şaisprezece ani şi opt luni) peste nivelul de 980 $. Totuşi, cele trei corecţii ulterioare au ieftinit paladiul cu 42 $/u.f. şi la închiderea fixingului londonez din 8 septembrie metalul valora cu 0,4% mai puţin decât cu o săptămână în urmă (942 $/u.f., comparativ cu 946 $/u.f. pe 1 septembrie). Cu toate acestea, în termeni de medii săptămânale preţul2 unciei fine de paladiu a înregistrat cea mai puternică creştere din grupa metalelor preţioase, după argint: 2,27%, la 960,80 $.

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

În săptămâna 4 – 10 septembrie 2017, la Bursa din Chicago, cotația medie a grâului american roşu moale nr. 2 a înregistrat un progres de 3,06% comparativ cu perioada anterioară, la 154,27 $/tonă. Cu toate că, în termeni de medie săptămânală, cotațiile grâului au crescut, trendul acestora a fost descendent pe parcursul celor 4 zile de tranzacționare.

După o minivacanță bursieră determinată de celebrarea zilei muncii în Statele Unite (4 septembrie – Labor Day), marți, ședința bursieră americană s-a deschis la 157,35 $/tonă, iar pe parcursul zilei tranzacțiile cu grâu (livrare septembrie) au ajuns la o valoare maximă de 159,28 $/tonă; valoarea de închidere s-a stabilizat la 158,18 $/tonă, cu 2,38% mai mult față de cotația de la sfârșitul zilei de vineri, 1 septembrie 2017. Principala cauză a scumpirii grâului american la început de septembrie a.c. a fost deprecierea dolarului american în raport cu monedele principalilor competitori ai SUA pe piața internațională a grâului (euro, yuan, lira britanică, rubla rusească, dolarul australian, etc.).

De miercuri, 6 septembrie a.c., cotațiile grâului american au marcat o traiectorie brusc descendentă, pe fondul informațiilor conform cărora oferta din partea țărilor producătoare din regiunea Mării Negre (Rusia, Ucraina) va fi abundentă și va compensa diminuările exporturilor de grâu ale SUA din această perioadă, când activitățile portuare din sudul și estul SUA sunt grav afectate de valul de uragane, care au impus închiderea unor porturi prin care se livrau cantități importante de cereale către statele terțe.

Potrivit prognozelor din ultimul raport al Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA) [6], exporturile cumulate ale Rusiei și Ucrainei în sezonul actual (2017/18) vor totaliza 40,6 milioane tone, cu 8,5% mai mult față de sezonul anterior. Cantitatea previzionată a fi exportată de cele două țări reprezintă aproximativ 23% din exporturile mondiale din 2017/18. Rusia, cu o cantitate livrată de 31,5 milioane tone, devine principalul exportator mondial de grâu, locul de lider în clasament fiind deținut anterior de SUA.

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

La Bursa din Chicago, cotaţiile porumbului american galben nr. 2 au fluctuat între o valoare maximă de 136,61 $/tonă (miercuri 6 septembrie 2017) şi una minimă de 134,54 $/tonă (joi 7 septembrie a.c.). Media săptămânală a înregistrat o creştere cu 2,40% faţă de perioada anterioară, la 135,55 $/tonă.

Tranzacțiile zilnice cu porumb american din săptămâna analizată au fost realizate la valori mai mari comparativ cu săptămâna precedentă, ca urmare a temerilor agricultorilor că, din cauza lipsei precipitațiilor, cultura porumbului nu se află în stadiul de maturitate pentru a se putea începe recoltarea în perioada imediat următoare, iar recolta ar putea fi afectată de noile ameninţări meteorologice. Potrivit previziunilor meteorologilor, uraganele Irma și Jose vor afecta regiunile din partea de sud-est a SUA, inclusiv suprafețele cultivate cu porumb din zona respectivă.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o tendinţă ascendentă în intervalul 4 – 10 septembrie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o creştere de 2,97% comparativ cu săptămâna anterioară, la 353,17 $/tonă, pe fondul unei creşteri de 3% a producţiei de soia boabe din Statele Unite ale Americii, primul mare producător mondial de soia boabe, având o pondere de 34,3% din totalul producţiei mondiale. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 354,39 $/tonă (6 septembrie a.c.), şi unul minim de 351,45 $/tonă, pe 8 septembrie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a înregistrat o creştere moderată, de 1,01% faţă de intervalul precedent, la 771,64 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel maxim de 776,38 $/tonă (6 septembrie a.c.) şi un minim de 762,71 $/tonă (8 septembrie 2017). Potrivit Raportului din luna august a.c. al Departamentului American al Agriculturii (USDA), producţia mondială de ulei de soia s-a majorat cu 4% în sezonul 2017/18, faţă de sezonul anterior, la 56,005 milioane tone, iar consumul mondial de ulei de soia a fost estimat la 55,781 milioane tone (+4,4% faţă de sezonul anterior).

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În perioada 4 – 10 septembrie 2017, la Bursa de Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a diminuat cu 0,56% față de săptămâna anterioară, la 376,90 $/tonă. Săptămâna analizată a debutat cu prețuri mai ridicate față de ultima zi de tranzacționare a săptămânii precedente şi noi creșteri în următoarele 2 zile, dar în ultimele 2 zile prețurile au scăzut. Oscilațiile înregistrate în intervalul analizat au fost minore: cotațiile au atins un nivel maxim în data de 6 septembrie, respectiv 380, 60 $/tonă, și unul minim, pe 4 septembrie, de 374,10 $/tonă.

Pe piața internațională a zahărului nu se întrevăd modificări majore pe termen scurt; unul din principalii factorii care ar putea influența prețurile se referă la previziunile actuale de creștere a producției din Brazilia, principalul producător și exportator mondial de zahăr, contrabalansate de recenta hotărâre a guvernului din această țară de a aloca o cantitate mai mică de trestie de zahăr pentru obținerea zahărului rafinat, în favoarea creșterii producției de etanol. De asemenea, scăderea prețurilor din luna iunie i-ar putea determina pe ceilalți producători să-și reducă suprafețele cultivate pentru sezonul viitor (2017/18), ceea ce ar putea diminua disponibilitățile mondiale de zahăr.

Cafea

AUTOR: dr. Emilia MANOLE

În intervalul 4 – 10 septembrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, s-a redus cu numai 0,32% faţă de săptămâna precedentă, la 2.813,58$/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii analizate între o valoare minimă de 2.789 $/tonă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 2.853 $/tonă, înregistrată pe 8 septembrie a.c..

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a continuat să se reducă pentru a doua săptămână consecutivă, înregistrând o scădere de 5,37% în săptâmâna analizată față de perioada anterioară, la 1.986,80 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 2.034 $/tonă în 4 septembrie a.c.și o valoare minimă de 1.965 $/tonă, înregistrată în a treia zi din săptămână. Evoluţia cotaţiilor la boabele de cafea Robusta a fost influențată de factori tehnici de bursă.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În săptămâna 4 – 10 septembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat majorări pe fondul menținerii vremii nefavorabile din Statele Unite, principalul exportator mondial. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.846,41 $/tonă, cu 4,13% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a fost de 1.660,03 $/tonă, înregistrând o majorare de 5,62%. În intervalul analizat, prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.805,90 $/tonă și 1.867,64 $/tonă. În cele 4 zile de tranzacționare, pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.654,41 $/tonă și unul maxim de 1.666,76 $/tonă.

La ambele burse, investitorii au reacționat din prima zi de tranzacționare, achiziționând cantități mai mari de bumbac ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile din S.U.A.. Principala regiune unde se cultivă mai mult de 50% din totalul recoltei americane a fost afectată de uraganul Harvey, iar uraganul Irma va afecta recolta de bumbac din Georgia, cea de a doua regiune cultivatoare. Potrivit Bloomberg, recolta americană a fost afectată de vânturile puternice și ploile torențiale, dar președintele unei mari companii de comercializare a bumbacului, Keith Brown, a declarat că recolta compromisă nu va afecta producția prognozată.

Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA-United States Departament of Agriculture), în sezonul 2017/18 (care a debutat la 1 august 2017), producția de bumbac a Statelor Unite este prognozată la 4,47 milioane tone, nivel record, marcând o majorare de 19,5% față de sezonul anterior.

 Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare

Sursa: www.markets.ft.com

Notă: *Cotațiile nu au fost disponibile, în ziua de 4 septembrie

VI. PIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU

Cursul mediu al dolarului american a înregistrat o tendinţă generală de depreciere, în săptămâna 4-8 septembrie, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și raportat la valutele din statele emergente și în dezvoltare.

Evoluția monedei americane a fost influențată de factori macroeconomici, geo-politici și de dinamica din piețele de capital și de materii prime.

Din punct de vedere macroeconomic, sectorul de servicii a accelerat în Statele Unite, dar evoluțiile recente din piața forței de muncă semnalează maturitatea ciclului economic post-criză. Totodată, prima economie a lumii se confruntă cu o serie de uragane, cu impact nefavorabil pe termen foarte scurt pentru dinamica cererii interne.

Pe de altă parte, economia zonei euro a accelerat în trimestrul II, ceea ce a contribuit la consolidarea procesului de convergență (reducerea decalajului față de Statele Unite). De altfel, Banca Centrală Europeană a majorat previziunile privind dinamica PIB-ului zonei euro în acest an, la 2,2%, cel mai bun ritm din 2007. De asemenea, instituția s-a arătat preocupată de aprecierea recentă a monedei unice europene și a semnalat că va lua o decizie privind programele monetare neconvenționale, la penultima ședință de politică monetară din acest an, programată în luna octombrie.

Pe piețele de titluri de stat, ratele de dobândă pe scadențele lungi au scăzut săptămâna trecută, pe fondul intensificării percepției de risc geo-politic (în contextul evenimentelor din Coreea de Nord), dar și al scăderii probabilității ca FED (Rezerva Federală din SUA) să majoreze din nou rata de dobândă de politică monetară, până la finele anului curent.

În acest context, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat săptămâna trecută cu 0,2% raportat la moneda unică europeană (spre cel mai redus nivel de la finalul anului 2014), evoluție determinată de accelerarea convergenței economice între zona euro și Statele Unite.

 

Totodată, moneda americană a scăzut și față de valutele din zona de influență a euro: coroana suedeză (cu 0,1%), coroana daneză (cu 0,2%).

De asemenea, în săptămâna analizată, cursul mediu al dolarului american a consemnat deprecieri față de kiwi neo-zeelandez (cu 0,3%), francul elvețian (cu 0,4%), dolarul australian (cu 0,8%), yen-ul nipon (cu 1%), lira sterlină (cu 1%) și dolarul canadian (cu 1,7%), evoluție determinată, în principal, de reducerea probabilității ca FED să opereze o nouă majorare de rată de dobândă de referință, până la sfârșitul anului curent.

Pe de altă parte, dolarul s-a consolidat față de coroana norvegiană, evoluție influențată de dinamica cotațiilor internaționale la țiței.

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se evidențiază aprecierea dolarului american față de real-ul brazilian cu 1,3%, pe fondul problemelor din sfera finanțelor publice, cu care se confruntă economia ţării respective.

Totodată, cursul mediu al dolarului american a crescut față de monedele din India (cu 0,2%) și Iran (cu 0,3%).

Pe de altă parte, dolarul american s-a depreciat raportat la peso mexican (cu 0,1%), peso filipinez (cu 0,3%), peso argentinian (cu 0,5%) și ringgit-ul malaysian (cu 0,9%).

Față de leul românesc, dolarul SUA a scăzut în medie cu 0,2% săptămâna trecută, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/RON (apreciere cu 0,1%) și EUR/USD (creștere cu 0,2%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/USD și EUR/RON.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Sursa: www.x-rates.com

Coordonator: dr. Maria CARTAS

[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase

[2] Uncia fină (in engleză Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.

[3] Calculat pe baza cotaţiei PM comunicată zilnicla 12:00 ora Londrei de LBMA

[4] Calculat pe baza cursului zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), funcţie de cotaţia unciei fine de aur anunţate de LBMA şi de cursul oficial al dolarului SUA în raport cu moneda naţională. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională

[5] Calculat pe baza cotaţiei spot comunicată zilnic de LBMA

[6] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. World Agriculture Production. Circular Series. WAP 08-17. Washington, D.C. August 2017.