Tendințe și perspective pe principalele piețe internaționale de mărfuri și valutare în perioada 6 – 12 februarie 2017

I. ŢIŢEI

AUTOR: Mariana PAPATULICĂ

Aprecierea cursului dolarului SUA şi creşterea temerilor referitoare la persistenţa supraofertei, în pofida gradului foarte ridicat (de circa 90%) de conformitate a OPEC cu cotele de producţie alocate în baza acordului de limitare a producţiei, din noiembrie 2016, au exercitat o presiune negativă asupra prețurilor ţiţeiului, astfel încât, WTI și Brent au înregistrat scăderi uşoare, de 0,87%, la 52,88 $/baril pentru WTI (SUA), în coDrntractele cu termen de livrare în martie, şi de 1,02%, la 55,64 $/baril pentru Brent, Marea Britanie, în contractele pe luna martie, la bursele Nymex (New York) şi, respectiv, pe luna aprilie la ICE (Londra). Tendinţa de declin a fost însă atenuată de reducerea surprinzătoare a stocurilor de benzină ale SUA, ceea ce reprezintă un indiciu că cererea de benzină nu pune probleme SUA.

Un nou sondaj al ”Standard & Poor’s Global Platts” a lansat o informaţie pozitivă şi anume aceea că OPEC ar fi atins o rată de conformitate de 90-91% faţă de prevederile acordului de reducere a ofertei, un nivel mult mai mare decât s-ar fi aşteptat mulți observatori din domeniul petrolului. Cifrele constituie un semnal puternic că OPEC face tot posibilul pentru aplica riguros acordul. Reducerile combinate ale OPEC de 1,5 milioane de barili pe zi, în ianuarie, la care se adaugă 0,6 mil.barili/zi din ţările non-OPEC contribuie la reducerea supraofertei de pe piaţa petrolului şi pot fi considerate drept cele mai mari din istoria OPEC. Dar miniștrii petrolului din Iran și Qatar consideră că acţiunea OPEC şi-ar pierde eficienţa în cazul în care acordul ar fi lăsat să expire în luna iunie. Aceştia au sugerat că ar putea fi necesar ca reducerile să fie prelungite până la sfârșitul anului, pentru ca piaţa să se poată re-echilibra. Ministrul Energiei din Qatar, Mohammed Al Sada, a declarat, în data de 8 februarie, la un briefing de presă la Doha: „Este prea devreme pentru a face o evaluare”, adăugând că ”piețele s-ar putea re-echilibra în al treilea trimestru 2017”.

La rândul său, ministrul petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh a declarat că, în principiu, OPEC va trebui să-şi reducă producția şi în a doua jumătate a anului. Problema necesită, însă, un studiu mai aprofundat, înainte ca grupul să poată lua o decizie, a declarat Zanganeh, după întâlnirea de la Teheran cu omologul său din Venezuela, de asemenea, membru al OPEC.

OPEC urmează să decidă dacă va fi necesar să extindă reducerile, în cadrul reuniunii sale bi-anuale de la Viena, din luna mai a.c..

Un comitet însărcinat cu monitorizarea conformității cu acordul urmează să publice primul său raport la data de 17 februarie, prezentând nivelurile de producție din ianuarie, realizate de țările participante. Comitetul, alcătuit din cinci membri, condus de Kuweit, se va folosi de cât mai multe surse de date pentru a cuantifica volumul producţiei.

Luna trecută, Ministrul Energiei şi Industriei din Arabia Saudită, Khalid Al-Falih, declara că o prelungire a acordului, cel mai probabil, nu ar fi necesară, având în vedere un nivel ridicat de conformitate cu prevederile acordului și așteptările privind o cerere puternică. Cu toate acestea, „toți jucătorii şi-au exprimat dorința de a prelungi acordul, dacă va fi necesar”, a declarat acesta, la 16 ianuarie, în Abu Dhabi.

Piața petrolului ar putea fi considerată reechilibrată atunci când stocurile la scară mondială, care în prezent tind spre un nivel record, se vor apropia de volumul lor mediu din ultimii cinci ani. Al treilea trimestru al acestui an ar fi un bun reper estimativ, pentru că atunci acest lucru este probabil să se întâmple.

Investițiile în industria petrolieră au scăzut în ultimii trei ani, iar un eşec în tentativa de a inversa această tendință ar putea afecta oferta în viitor și provoca un deficit timp de trei ani de acum înainte, potrivit declaraţiei ministrului petrolului din Qatar, Al Sada. Cererea actuală de ţiţei este robustă și va crește cu 1,1- 1,2 milioane de barili/zi, în 2017.

Reputatul analist petrolier Daniel Yergin a estimat că producţia de ţiţei de şist a SUA va creşte cu 500.000 barili/zi în anul 2017, în timp ce Agenţia Internaţională a Energiei a prognozat o creştere de numai 320.000 barili/zi.Yergin a anticipat că un dolar investit în 2017 va produce de 2,5 ori mai mult ţiţei, decât în 2014, astfel încât se poate miza pe faptul că chiar la actualele preţuri scăzute se va asista la o redresare a investiţiilor în explorare/exploatarea ţiţeiului. În timp ce numărul de instalații de foraj este în creștere în segmentul ţiţeiului de șist, sectorul offshore va avea nevoie de prețuri mai mari la petrol pentru a stimula o „renaștere” a forajelor .

Important este de asemenea modul în care OPEC va respecta în continuare acordul de limitare a ofertei. Julian Lee, analist la Bloomberg Gadfly, avertizează că OPEC s-ar putea să nu reuşească să menţină coaliţia statelor membre în următoarele luni. Deja, Nigeria şi Libia – statele excluse din acord – au început să-şi sporească livrările pe piaţă, contracarând parţial efectul reducerilor OPEC. Și Arabia Saudită ar putea înregistra un recul al ofertei pe măsură ce vremea se va încălzi, iar cererea sa internă va creşte.

În 2018, măsurile de dereglementare în curs de desfășurare la Washington ar putea provoca o prăbuşire a prețurilor la petrol și gaze, în conformitate cu Bank of America Merrill Lynch, deoarece producţia SUA ar putea crește rapid, ceea ce ar duce la amplificarea ofertei, şi aşa excedentară.

II. GAZ NATURAL

AUTOR: Mariana PAPATULICĂ

Media săptămânală a cotaţiilor gazului natural la bursa din New York (NYMEX), în tranzacţiile cu scadenţă în martie, a înregistrat o scădere modestă, de 1,81%, la un nivel de 109,30 $/1000 m.c, ca urmare a scăderii cererii la scară naţională în condiţiile unor temperaturi medii mai ridicate decât în mod uzual, pentru această perioadă a anului. Creşterea preţurilor pe pieţele spot de pe Coasta de est, ca urmare a unui val de frig, nu a reuşit decât să atenueze uşor declinul general al preţurilor.

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere

Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere 13 feb 2017

Sursa: BUNKER INDEX: Price Index, News and Directory Information for the Marine Fuel Industry WTRG Economics -OPEC, crude oil, natural gas, analysis, forecasts and data

III. METALE NEFEROASE

Aluminiu

AUTOR: Eufrosina MEREORU

Media cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) s-a majorat uşor în intervalul analizat, cu 0,69%, la 1.826 $/tonă; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 1.809 $/tonă (7 februarie a.c.), iar cel maxim de 1.849 $/tonă, pe 10 februarie 2017.

Nivelul stocurilor a scăzut, în cursul săptămânii, până la 2.231.300 tone la 10 februarie a.c., iar media săptămânală a acestora a înregistrat o diminuare ușoară, de 1%, față de cea anterioară, la 2.243.595 tone.

Cupru

AUTOR: Emilia MANOLE

În săptămâna analizată, cotaţia medie a cuprului la Bursa de Metale de la Londra a înregistrat o ușoară reducere, de 0,88%, la 5.837,60 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au evoluat, în cursul săptămânii, între o valoare minimă de 5.786 $/tonă, înregistrată pe 6 februarie a.c., şi una maximă de 5,872 $/tonă, pe 10 februarie a.c.. Principalul factor care a contribuit la diminuarea cotaţiei cuprului a fost riscul de reducere a activității de tranzacționare, apărut în urma anunțului privind închiderea simultană a celor mai mari mine de cupru din lume, Escondida din Chile și Grasberg din Indonezia. Mina Escondida se confruntă cu o grevă, ce se estimează să dureze două săptămâni și care ar diminua producția de cupru pe piața de profil cu până la 45.000 tone, iar la mina Grasberg activitatea e suspendată datorită lipsei unui permis de export (se așteaptă însă o nouă licență din partea guvernului). În anul 2016, mina Grasberg (Indonezia) a avut o producție de 1,7 milione de tone, reprezentând aproximativ 8% din producția mondială de cupru.

Stocurile de cupru la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o nouă scădere, de 3,02%, pe parcursul săptămânii analizate, la 252.325 tone.

Nichel

AUTOR: Emilia MANOLE

Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat, în săptămâna analizată, o nouă majorare, de 4,15% faţă de săptămâna precedentă, la 10.400,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb au crescut de la un nivel minim de 10.340 $/tonă în prima zi de tranzacționare la un nivel maxim de 10.450 $/tonă, vineri, la închiderea bursei. Evoluția cotaţiei nichelului a fost determinată de declarația făcută în prima zi din săptămână de Secretarul Resuselor Naturale din Filipine, Regina Lopez, care a afirmat că nu va reconsidera decizia Departamentului Mediului și Resurselor Naturale (DENR) de a închide 23 din cele 41 de mine din țară, susţinând că, în momentul de față, mineritul este impropriu pentru populația din Asia de Sud-Est, viața oameniilor fiind mult mai importantă.

Stocurile de nichel la Bursa de Metale de la Londra (LME) au înregistrat o creștere nesemnificativă, de 0,16%, faţă de săptămâna anterioară, la 382.632 tone.

Cositor

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa de Metale de la Londra (L.M.E.), cotaţia medie săptămânală la cositor a scăzut cu 4,24% faţă de intervalul precedent, la 19.010 $/tonă; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 18.775 $/tonă (7 februarie a.c.), iar cel maxim de 19.250 $/tonă, pe 9 februarie 2017.

Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME a crescut uşor, cu 0,76% faţă de intervalul anterior, atingând un nivel de 5.853 tone.

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase

Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase 13 feb 2017

Sursa: https://secure.lme.com

IV. METALE PREŢIOASE

AUTOR: dr. Dana GHIŢAC

Pe piaţa de lingouri din Londra[1], toate metalele preţioase au cotat în creştere în raport cu săptămâna anterioară, reflectând atât evoluţia cererii de metale, cât şi aprecierea dolarului american. În România, preţul de referinţă al gramului de aur[2] a evoluat pe trendul unciei fine[3] la Londra, dar, datorită deprecierii monedei naţionale în raport cu dolarul SUA, a crescut în ritm mult mai alert în termeni de medii săptămânale

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată

Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată metale pretioase 13 feb 2017

Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com

Note:

*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)

**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:

ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)

ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LB

V. PRODUSE AGROALIMENTARE

Grâu

AUTOR: Emilia BĂLAN

La Bursa din Chicago, în săptămâna 6 – 12 februarie 2017, cotațiile grâului american au înregistrat o tendință ascendentă, în contextul în care cele mai recente prognoze ale Departamentului Agriculturii din Statele Unite (United States Department of Agriculture – USDA), din raportul lunar privind stocurile mondiale de la sfârșitul sezonului 2016/17, arată o diminuare a acestora comparativ cu previziunile din ianuarie a.c., la 248,61 milioane tone (-1,8%). Reducerea stocurilor mondiale poate determina reducerea disponibilităților (stocuri inițiale + producție + import), la 1,170 milioane tone, în scădere cu peste 3 milioane tone, față de proiecțiile realizate de specialiștii USDA în luna ianuarie. Noile previziuni ale USDA se bazează pe datele referitoare la scăderea producției de grâu din India și Kazahstan, țări cu ponderi importante în ierarhia principalilor producători mondiali (12% și, respectiv, 2% în 2015/16).

Pe parcursul perioadei analizate, cotațiile zilnice ale grâului american s-au majorat de la 155,24 $/tonă luni, 6 februarie, la 164,98 $/tonă, vineri (10 februarie), la închiderea bursei, cea mai ridicată valoare din ultimele 7 luni. În aceste condiții, media săptămânală a cotațiilor grâului american roşu moale nr. 2 a crescut cu 2,11% față de cea din perioada anterioară, la 160,07 $/tonă.

Porumb

AUTOR: Emilia BĂLAN

În prima săptămână a lunii februarie 2017, porumbul american s-a scumpit pe fondul noilor previziuni USDA, care arată o reducere a excedentului balanței producție/consum din sezonul actual (2016/17) a principalului producător și exportator mondial, Statele Unite, comparativ cu proiecțiile anterioare. Astfel, de la un excedent de 70,8 milioane tone anticipat în ianuarie a.c., statisticienii USDA au redus prognozele la 69,9 milioane tone în februarie, ca urmare a revizuirii pozitive a consumului, care se prognozează a crește la 314,8 milioane tone (+889 mii tone față de previziunile precedente). Sporirea consumului de porumb din SUA este determinată de creșterea cererii din partea industriei etanolului. Conform Departamentului american al energiei (EIA – Energy Information Administration), în luna ianuarie 2017, producția de etanol a SUA, principalul producător mondial, a fost de 1,054 milioane barili/zi (1 baril = ~159 litri), comparativ cu 1,032 milioane barili/zi în decembrie 2016 (+2,13%) și cu 980 mii barili/zi, în luna similară a anului trecut (+7,51%).

În acest context, la Bursa din Chicago, cotația medie săptămânală a porumbului american galben nr. 2 a fost de 145,42 $/tonă, cu 1,57% mai mare comparativ cu cea din perioada anterioară.

Ulei şi Boabe de Soia

AUTOR: Eufrosina MEREORU

La Bursa din Chicago, în intervalul 6 – 12 februarie 2017, preţurile la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat creşteri. Astfel, cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia s-a situat la 385,58 $/tonă, marcând o majorare de 1,92% faţă de intervalul precedent, pe fondul unui volum ascendent de tranzacţii; nivelul minim înregistrat pe parcursul săptămânii a fost de 380,66 $/tonă (6 februarie a.c.), iar cel maxim de 389,11 $/tonă pe 10 februarie 2017.

Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a înregistrat o creştere de 1,46% faţă de săptămâna precedentă, la 761,65 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat între un nivel minim de 756,32 $/tonă (7 februarie a.c.) și un maxim de 764,91 $/tonă (8 februarie 2017).

Zahăr

AUTOR: Simona ZAMȘA

În intervalul 6 – 12 februarie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat a sporit cu 0,65% față de săptămâna anterioară, la 547,18 $/tonă. Săptămâna a debutat cu prețuri mai ridicate comparativ cu cele din săptămâna anterioară, în data de 6 februarie atingându-se și maximul perioadei analizate, respectiv 553,80 $/tonă. În următoarele zile, cotațiile au înregistrat oscilații minore, în ultima zi de tranzacționare, 10 februarie, înregistrându-se valoarea minimă din cadrul intervalului, de 541,10 $/tonă.. Investitorii au achiziționat și în această săptămână cantități mari de zahăr, sub influenţa unor disponibilități mondiale în scădere.

Cafea

AUTOR: Emilia MANOLE

În intervalul analizat, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o nouă scădere, de 3,01%, față de săptămâna precedentă, la 3.178,07 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii: în prima zi de tranzacționare s-a atins o valoare minimă de 3.179 $/tonă, iar cea mai mare valoare înregistrată a fost de 3.213 $/tonă în data de 10 februarie a.c.

Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a continuat să se reducă pentru a treia săptămână consecutivă, înregistrând o scădere de 2,34% în săptâmâna analizată, față de perioada anterioară, la 2.133,00 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 2.158 $/tonă în 6 februarie a.c.și o valoare minimă de 2.106 $/tonă în 8 februarie a.c.. Analiştii estimează că Vietnam, al doilea mare producător de cafea Robusta din lume, ar putea obţine o producţie mai mare decât cea prevăzută anterior, datorită umidității bune a solului în urma ploilor din lunile noiembrie, decembrie 2016, cât și din luna ianuarie 2017.

Cacao

AUTOR: Simona ZAMȘA

În perioada 6 – 12 februarie 2017, cotaţiile medii la cacao boabe s-au redus comparativ cu săptămâna anterioară atât la Bursa de la Londra (cacao nr.7), cât şi la Bursa de la New York, cu 3,64% şi, respectiv, cu 4,67%, la 2.039,84 $/tonă şi, respectiv, la 1.991,60 $/tonă, pe fondul diminuării cererii în condițiile unei oferte ridicate. La ambele burse, vânzările au fost mai scăzute față de săptămâna anterioară, cumpărătorii fiind influențați de existența unei oferte ridicate din partea țărilor din vestul Africii, în special din partea Coastei de Fildeș, principalul producător și exportator mondial. Specialiștii sunt de părere că tendinţa de declin al prețurilor s-ar putea să continue pe tot parcursul sezonului actual.

Bumbac

AUTOR: Simona ZAMȘA

În săptămâna 6 – 12 februarie 2017, prețurile celor două sorturi de bumbac au înregistrat fluctuații minore, diferenţiate. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.876,23 $/tonă, înregistrând o creștere de 0,34%, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi a fost de 1.664,20 $/tonă, cu 0,39% mai puțin față de săptămâna anterioară.

În intervalul analizat, prețurile bumbacului Index A au oscilat între 1.866,53 $/tonă și 1.890,79 $/tonă. Pe piața americană, prețurile bumbacului american au fluctuat între un nivel minim de 1.655,73 $/tonă și unul maxim de 1.671,83 $/tonă.

 Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare 13 feb 2017

Sursa: https://markets.ft.com

VI. PIAŢA VALUTARĂ

AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU

Cursul mediu al dolarului american a înregistrat evoluții mixte săptămâna trecută, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și raportat la valutele din statele emergente și în dezvoltare. Dinamica dolarului american a reflectat evoluțiile din plan macroeconomic (inclusiv semnalele de politică economică) din principalele blocuri economice ale lumii, dar și fluctuațiile din piețele internaționale de capital și cele de materii prime.

Din punct de vedere macroeconomic, în Statele Unite, climatul macroeconomic s-a consolidat recent, dar Administrația Trump a semnalat iminenta lansare a unor măsuri de stimulare fiscal-bugetară, cu impact asupra ritmului de creștere economică pe termen scurt (în direcția accelerării).

Pe de altă parte, în Zona Euro s-a intensificat percepția de risc politic, dată fiind agenda politică încărcată pe anul în curs. Se notează confruntarea politică din Franța, unde candidatul Le Pen a propus un plan de ieșire din Zona Euro.

Totodată, piața valutară a reacționat și la declarațiile politicienilor americani și europeni cu privire la confruntarea valutară globală. Astfel, după ce americanii au acuzat Europa de politică de depreciere competitivă, Ministrul de Finanțe din Germania a subliniat că Banca Centrală Europeană stabilește politica monetară în funcție de climatul din Zona Euro și nu ține cont doar de situația din Germania.

Pe piețele de internaționale de acțiuni s-au consemnat creșteri generalizate ale indicilor bursieri, evoluție influențată și de perspectiva unei intervenții mai puternice a SUA în economie prin măsuri de stimulare, dar și pe fondul excesului de lichiditate (fără precedent).

Pe de altă parte, pe piețele de titluri de stat ratele de dobândă pe scadența 10 ani au scăzut săptămâna trecută atât în SUA, cât și în Germania, pe fondul intrării unor noi fluxuri de capital. Declinul a fost mai pronunțat în Germania (cu 23,8%, până la 0,412%), ca urmare a semnalelor de continuare a politicii monetare relaxate fără precedent.

Date fiind cele de mai sus, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat cu 0,7% față de moneda unică europeană săptămâna trecută (aspect reflectat în graficul de mai jos).

eur:usd 13 feb 2017

De asemenea, moneda americană a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,7%), coroana suedeză (cu 1,1%).

Totodată, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat săptămâna trecută și raportat la lira sterlină (cu 0,4%), kiwi neo-zeelandez (cu 0,5%), dolarul canadian (cu 0,6%), francul elvețian (cu 0,6%) și coroana norvegiană (cu 0,8%).

Pe de altă parte, moneda americană s-a depreciat în raport cu yen-ul nipon (cu 0,4%) și dolarul australian (cu 0,5%).

În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se observă deprecierea dolarului față de monedele din India (cu 0,6%), Mexic (cu 0,9%), Argentina (cu 1%) și Brazilia (cu 1,4%). Această evoluție a fost determinată, în principal, de climatul pozitiv din piețele financiare internaționale, dar și de perspectiva ca aceste țări să resimtă favorabil măsurile așteptate de stimulare fiscal-bugetară din economia SUA.

Cu toate acestea, moneda americană s-a consolidat față de dinarul kuweitian și riyal-ul saudit și s-a apreciat ușor în raport cu peso filipinez (cu 0,2%) și ringgit-ul malaysian (cu 0,2%).

Comparativ cu leul românesc, dolarul a crescut cu 0,3% săptămâna trecută, evoluție determinată de dinamica cursurilor EUR/RON (depreciere cu 0,5%) și EUR/USD (scădere cu 0,7%). Cursul USD/RON constituie un cross între EUR/USD și EUR/RON.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar 13 feb 2017

Sursa: http://www.x-rates.com

[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.

[2] Cursul zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de LBMA şi a cursului oficial al dolarului SUA Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.

[3] Uncia fină (in engleză, Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.