I. ŢIŢEI
dr. Petre PRISECARU
În intervalul 6.11 – 12.11.2017, preţurile ţiţeiului exprimate în termeni de medii săptămânale, pe pieţele internaţionale la termen NYMEX, din New York, şi ICE, din Londra, au înregistrat creşteri moderate, pe fondul unor fluctuații nesemnificative, de 4,49% în cazul ţiţeiului WTI (SUA), la 57,05 $/baril (termen decembrie), şi de 4,40% în cazul Brent (Marea Britanie), la 63,78 $/baril (termen ianuarie).
Prețurile la petrol au ajuns la un nivel maxim pentru ultimii doi ani și jumătate, pe fondul unui mix de evenimente care a accelerat procesul de reechilibrare a pieței, impulsionând majorarea prețurilor. O contribuţie importantă la mărirea prețurilor la petrol o are diminuarea numărului de platforme de foraj din SUA şi îndeosebi scăderea abruptă a acestuia din cursul săptămânii anterioare. La aceasta s-au adăugat evenimentele din Arabia Saudită, care au contribuit, de asemenea, la crearea unei incertitudini geopolitice importante. Înlăturarea-surpriză, sub pretextul corupției, a unor figuri regale de top din Arabia Saudită a condus la o consolidare puternică a puterii în mâinile prințului coroanei Mohammed bin Salman, considerat un fel de reformator. Măsura pune cele mai puternice instituții saudite în mâinile tânărului prinț, de la care mulți se așteaptă să revendice tronul în următoarele luni, în cazul în care actualul rege abdică. Schimbarea de putere nu înseamnă neapărat o modificare a politicii regatului ȋn domeniul petrolului. În orice caz, se elimină orice dezacord față de politicile prințului moștenitor, incluzând extinderea acordului OPEC, care vizează creșterea prețurilor la petrol, înaintea lansării Ofertei Publice Inițiale (IPO) pentru Aramco Arabia.
Devine, astfel, mult mai probabil un preț la petrol de 70 $/baril, decât cel de 50 $/baril. La 10 noiembrie situația prețurilor era următoarea: WTI 56,74 $/baril, Brent 63,52 $/baril, OPEC Basket 61,61 $/baril, Ural 61,03 $/baril, Mexican Basket 54,53 $/baril, Louisiana Light 62,77 $/baril, Bonny Light 64,32 $/baril. Piața petrolului trece printr-o perioadă de ȋnviorare, iar analiștii pieţei energiei văd pentru Brent mai probabil un preț de 70 $/baril, decât de 50 $/baril. Cererea puternică, stocurile mai mici și acordul ȋntre OPEC și unele state nemembre, Rusia ȋn primul rând, au contribuit la echilibrarea pieței și la redresarea prețurilor. Evident, Arabia Saudită vizează creșterea prețurilor în continuare, înainte de IPO Aramco, iar epurările din casa regală doar adaugă greutate la acest sentiment. „Situația din Arabia înseamnă mult mai probabil un preț de 70 $/baril, decât unul de 50 $,“ consideră Roberto Friedlander, șeful departamentului de tranzacționare a energiei la Seaport Global Securities. „Saudiții nu își pot permite o nouă reducere a prețurilor sau o scădere a veniturilor din petrol“, a declarat Friedlander, adăugând că „ei ar prefera cu siguranță să riște restrângerea semnificativă a ofertei pe piața petrolului pentru a vedea prețurile ajungând la 70 $/baril, mai degrabă decât să se confrunte cu riscul ca acestea să se reducă din nou spre nivelul de 50 $/baril.“ Arabia Saudită, de asemenea, a declarat că va reduce exporturile de petrol ȋn lunile noiembrie și decembrie, cu 120.000 de barili/zi (6 milioane tone).
Spre sfârșitul săptămânii, prețurile petrolului au arătat unele semne de slăbiciune ȋn urma știrilor conform cărora producția de petrol din SUA a crescut, dar prețurile de referință s-au consolidat până joi, punând țițeiurile WTI și Brent pe drumul cel bun pentru al cincilea avans săptămânal consecutiv. În timp ce vineri anunțul privind creșterea numărului platformelor de foraj ȋn SUA a condus la declinul prețurilor petrolului, acestea se apropie de cea mai lungă perioadă de câștiguri săptămânale ȋn decurs de peste un an.
OPEC a revizuit prognozele privind oferta de țiței de șist din SUA. În raportul său World Oil Outlook, publicat în săptămâna analizată, OPEC a actualizat în mod dramatic prognozele sale pentru țițeiul de șist din SUA. OPEC vede un boom al producției de șist de la 5,1 milioane barili/zi (255 milioane tone/an) în acest an la 7,5 milioane barili/zi (375 milioane tone/an) ȋn 2021. Această revizuire prevede o creştere de peste 50%, după ce anul trecut OPEC prezicea că producția de șist din SUA s-ar eroda sub presiunea prețurilor scăzute la petrol, ajungând la doar 4,8 milioane barili/zi (244 milioane tone/an) până în 2021. Cu alte cuvinte, OPEC a recunoscut, în esență, că nu va fi capabil să contracareze producția de țiței de șist din SUA, prin inundarea pieței cu petrol. OPEC estimează că cererea de petrol va crește până ȋn 2040 (conform datelor din World Oil Outlook) cu peste 15 milioane barili/zi (750 milioane tone/an) și a respins numărul tot mai mare de predicții în ceea ce privește atingerea vârfului cererii de petrol în următoarele 1 – 2 decenii.
II. GAZ NATURAL
dr. Petre PRISECARU
Preţul gazului natural la bursa NYMEX (SUA) în contractele futures cu scadenţă în luna decembrie au înregistrat o majorare relativ importantă, de 8,58%, la un nivel mediu de 112,07 $/1000 m.c, în contextul intensificării achizițiilor și al răcirii vremii în Statele Unite. Conform estimărilor Platts Analytics’ Bentek Energy, producția autohtonă și importurile de gaz natural din Canada sunt ȋntr-o situație de echilibru, cu o medie de aproximativ 2,31 miliarde mc/zi, oferta de livrare pentru ziua de vineri, 10 noiembrie, fiind puțin sub acest nivel. Cererea în ultimele șapte zile a fost destul de volatilă, variind de la un minim de aproximativ 2,1 miliarde mc/zi ȋn cursul duminicii trecute, la un nivel record de aproximativ 2,79 miliarde mc/zi vineri, din cauza vremii reci din nordul SUA, de la oceanul Atlantic la oceanul Pacific, ceea ce a determinat creșterea sensibilă a prețurilor. Cererea pe perioada respectivă a fost în medie de 2,41 miliarde mc/zi, dar este de așteptat să scadă puțin pe măsură ce vremea se va ȋncălzi. Cererea din SUA este estimată să se stabilizeze la aproximativ 2,41 miliarde mc/zi, în următoarele șapte zile, apoi să urce din nou la 2,62 miliarde mc/zi, peste 8-14 zile.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a marcat o reducere de 2,16% față de săptămâna anterioară, la 2.110,90 $/tonă, pe fondul unei creșteri moderate a producției mondiale, precum și al diminuării stocurilor de aluminiu. Nivelul maxim înregistrat pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.152 $/tonă (6 noiembrie a.c.), iar cel minim de 2.078 $/tonă, pe 9 noiembrie 2017.
Nivelul stocurilor de aluminiu s-a diminuat în cursul săptămânii, până la 1.168.375 tone în ultima zi de tranzacţionare (10 noiembie 2017), iar media săptămânală a acestora a înregistrat o scădere de 1,02% față de săptămâna anterioară, la 1.174.755 tone.
Cupru
dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 6 – 12 noiembrie 2017, cotaţia medie a cuprului la LME a continuat trendința de reducere inițiată în săptămânile anterioare, înregistrând o scădere de 0,47% comparativ cu perioada anterioară, la 6.830,30 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare maximă, înregistrată în prima zi de tranzacționare, de 6.902,50 $/tonă şi una minimă de 6.777 $/tonă, înregistrată vineri la închiderea bursei.
Conform specialiştilor, principalul factor care a influențat evoluția cotaţiei cuprului a fost evoluţia cursului de schimb al dolarului, cât și incertitudinea cu privire la momentul în care se va aplica reducerea impozitului pe profit din Statele Unite.
Stocurile de cupru la LME au contiunat trendul descendent, înregistrând o nouă reducere, de 3,42% față de săptămâna precedentă, la 263.880 tone.
Nichel
dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a continuat tendința de creștere declanșată la începutul lunii noiembrie a.c. și a înregistrat o nouă majorare, de 2,42%, în săptămâna 6 – 12 noiembrie 2017 faţă de săptămâna precedentă, la 12.543,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb, în intervalul analizat, s-au situat între un nivel maxim de 12.830 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel minim de 12.230 $/tonă înregistrată pe 9 noiembrie a.c..
Potrivit unui sondaj realizat de anliștii de la Reuters, evoluția cotaţiei nichelului a fost influențată de revoluția autovechiculelor electrice și de măsurile adoptate în China împotriva poluării mediului.
Stocurile de nichel la LME au rămas neschimbate, în termeni de medii săptămânale, faţă de săptămâna anterioară, la 382.372 tone.
Cositor
Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o scădere ușoară, de 0,42%, faţă de intervalul precedent, la 19.581 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 19.475 $/tonă (9 noiembrie a.c.), iar cel maxim de 19.700 $/tonă (10 noiembrie 2017).
Media săptămânală a stocurilor de cositor la LME, în perioada 6 – 12 noiembrie 2017, s-a situat la 2.075 tone, în scădere nesemnificativă, de 0,67%, comparativ cu săptămâna anterioară, când s-a înregistrat un nivel de 2.089 tone.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.koreazinc.co.kr și www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
dr. Maria CARTAS
În săptămâna 6 – 12 noiembrie 2017, cotaţiile medii înregistrate pe piaţa de lingouri de la Londra au înregistrat creşteri uşoare la aur (+0,53%), argint (+0,42%) şi platină (+0,58%), după ce în săptămâna anterioară nu au înregistrat modificări semnificative în termeni de medii săptămânale.
Paladiul este singurul metal preţios cu o creştere supraunitară (+1,45%) în săptămâna analizată, după o creştere de 2,1% în săptămâna anterioară. De altfel, paladiul este singurul metal preţios care a crescut, în termeni de medii lunare, în octombrie/septembrie (+2,62%), în timp ce celelalte metale au scăzut, în acelaşi interval (aur -2,70%, argint -2,92% şi mai ales platină -4,67%, în octombrie/septembrie).
Pe parcursul săptămânii, tendinţa generală a cotaţiilor medii zilnice a fost de creştere, nivelurile înregistrate în ultima zi de tranzacţionare (vineri) depăşind nivelurile din prima zi a săptămânii. Cea mai mare creştere, în dolari pe uncia fină, s-a înregistrat la platină (+18 dolari, la 937 dolari) şi la aur (+13,40 dolari, la 1.284,30 dolari). Paladiul a înregistrat o creştere de numai 6 dolari vineri/luni, la 1.000 dolari, pe fondul întreruperii tendinţei de creştere înregistrată pe parcursul săptămânii, în ultima zi de tranzacţionare (-16 dolari faţă de ziua precedentă), iar argintul a fluctuat uşor în jurul nivelului de 17 dolari pe uncia fină. Ecartul între nivelurile minime şi maxime înregistrate în cadrul săptămânii anlizate a fost de 22 dolari pe uncie fină la paladiu, 18 dolari la platină şi 13,90 dolari la aur, în timp ce la argint a fost de numai 0,18%.
În România, preţul gramului de aur (BNR) a înregistrat o nouă creştere, ca medie, în săptămâna analizată, de 1,03% (+0,92% în săptămâna precedentă), la 163,59 lei, tendinţa pe pacursul săptămânii fiind de asemenea de creştere (+2,7 lei vineri/luni), chiar dacă cotaţia medie de vineri a scăzut faţă de cea din ziua anterioară, cifrându-se la 164,40 lei. Menţionăm că, în termeni de medie lunară, preţul gramului de aur a scăzut în octombrie/septembrie cu 1,60%, la 160,72 lei. Evoluţia preţului gramului de aur în România reflectă atât evoluţia cotaţiei aurului pe piaţa de la Londra, cât şi evoluţia cursului leu/dolar. În săptămâna 6 – 12 noiembrie 2017, dolarul american s-a apreciat în raport cu leul românesc, în medie, cu 0,8%, pe fondul evoluției cursurilor EUR/RON (creștere cu 0,6%, date fiind semnalele BNR) și EUR/USD (depreciere cu 0,2%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
Emilia BĂLAN
În săptămâna 6–12 noiembrie 2017, la Bursa din Chicago, cotaţia medie a grâului american roşu moale nr. 2 a înregistrat o creştere cu 1,53 % comparativ cu perioada anterioară, la 157,65 $/tonă.
Creșterea prețurilor grâului american a reflectat prognozele Departamentului Agriculturii din Statele Unite ale Americii (United States Department of Agriculture – USDA) din cel mai recent raport[1] lunar în care se arată o diminuare a stocurilor din S.U.A., dar și o creștere a exporturilor în sezonul actual (2017/18). Statele Unite, al cincilea mare producător și consumator mondial de grâu, dețin poziția secundă, după China, în clasamentul deținătorilor de stocuri de grâu din lume, precum și al treilea exportator de grâu de pe piața internațională.
Conform analiștilor USDA, stocurile de grâu de la sfârșitul sezonului 2017/18 ale S.U.A. se anticipează că vor fi de 25,5 milioane tone, în scădere cu -2,6% față de prognozele anterioare și cu 6,7 milioane tone mai puțin (-20,8%) comparativ cu sezonul anterior. Reducerea prognozelor privind stocurile de grâu este o consecință directă a scăderii producției, care se prevede a fi de 47,4 milioane tone, cu 25% mai mică față de cea estimată pentru 2016/17.
În ceea ce privește exporturile de grâu ale S.U.A., în raportul din noiembrie al USDA se arată o creștere a acestora cu 500 milioane tone comparativ cu cele anticipate luna anterioară, la 26,5 milioane tone (+1,9%).
Cererea sporită pentru grâul american, pe fondul unei oferte din ce în ce mai reduse, este un factor de creștere a cotațiilor acestui produs la bursele agricole din S.U.A.. Cu toate acestea, o scumpire mai accentuată a grâului este temperată de disponibilitățile de export din partea Federației Ruse, care compensează diminuare ofertei din partea S.U.A.
Porumb
Emilia BĂLAN
Cotaţia medie săptămânală a porumbului american galben nr. 2, la Bursa din Chicago, a înregistrat o scădere subunitară, de 0,72%, comparativ cu perioada anterioară, la 136,13 $/tonă.
Analizând evoluţia cotaţiilor zilnice se observă un trend descendent al acestora, în special la mijlocul săptămânii, de la 137,10 $/tonă pe 8 noiembrie, la 134,44 $/tonă joi, 9 noiembrie, la închiderea bursei (-1,9%). După această diminuare a cotaţiilor, în ultima zi a intervalului analizat, vineri, 10 noiembrie a.c., acestea au recuperat puțin din scăderea bruscă anterioară, sesiunea de tranzacționare încheindu-se la o valoare de 135,23 $/tonă (+0,6% comparativ cu ziua precedentă).
Factorul determinant al reducerii subite a cotațiilor porumbului american de joi, la cea mai scăzută valoare din ultimele 2 luni a fost apariția raportului lunar al USDA[2], în care se arată că randamentul mediu al producției din Statele Unite (principalul producător și exportator pe plan mondial) va atinge un nivel record în sezonul actual, de 11,01 tone/ha.. În aceste condiții și prognozele privind producția de porumb a S.U.A. sunt cu 2,1% mai mari comparativ cu cele din luna octombrie 2017, la 370,3 milioane tone.
Ulei şi Boabe de Soia
Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat creșteri minore în intervalul 6 – 12 noiembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o creștere nesemnificativă, de numai 0,35% comparativ cu săptămâna anterioară, la 360,85 $/tonă. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel maxim de 363,02 $/tonă (8 noiembrie a.c.) şi unul minim de 358,34 $/tonă, pe 9 noiembrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a înregistrat o majorare ușoară, de 0,84%, faţă de intervalul precedent, la 772,06 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel minim de 765,80 $/tonă (6 noiembrie a.c.) şi un maxim de 779,91 $/tonă (8 noiembrie 2017).
Zahăr
Simona ZAMȘA
În intervalul 6 – 12 noiembrie 2017, la Bursa de Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 390,94 $/tonă înregistrând o creștere de 2,33% față de cotația săptămânii anterioare. Săptămâna analizată a debutat cu prețuri ușor mai scăzute față de ultima zi de tranzacționare din săptămâna anterioară, dar au înregistat creșteri pe tot parcursul perioadei analizate. În data de 6 noiembrie a.c. s-a atins valoarea minimă a intervalului analizat, respectiv 382,90 $/tonă, iar pe 10 noiembrie a.c., valoarea maximă de 396,20 $/tonă. Creșterea cotațiilor din această săptămână este atribuită diminuării ofertei de zahăr rafinat la principalele burse de mărfuri din cauza unor probleme logistice din porturile braziliene. Cererea a continuat să fie ridicată și în această săptămână, vânzările fiind ușor mai mari, în pofida existenței unor disponibilități ridicate la nivel mondial în sezonul actual.
Potrivit celui mai recent raport al Departamentului American al Agriculturii (USDA- United States Departament of Agriculture), în sezonul actual, 2017/18, producția mondială de zahăr se va situa la aproape 180 milioane tone, marcând o majorare de 6% față de sezonul anterior, iar consumul este prognozat la 172 milioane tone, în ușoară creștere (+1,7%) față de sezonul 2016/17. Stocurile mondiale de zahăr vor totaliza 38 milioane tone, nivel în ușoară scădere (-2%) față de sezonul precedent.
Cafea
dr. Emilia MANOLE
În intervalul 6 – 12 noiembrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere modestă de 0,91% față de perioada precedentă, la 2.778,08 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare minimă de 2.749 $/tonă, înregistrată în a doua zi de tranzacționare, și o valoare maximă de 2.812 $/tonă, înregistrată vineri, 10 noiembrie a.c., la închiderea bursei.
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o nouă scădere, de 1,23%, în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 1.868,60 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 1.876 $/tonă înregistrată în prima zi de tranzacționare și o valoare minimă de 1.858 $/tonă înregistrată în 8 noiembrie a.c..
Evoluția cotațiilor la ambele sorturi de cafea a fost influențată de factori tehnici de bursă.
Bumbac
Simona ZAMȘA
În săptămâna 6 – 12 noiembrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat oscilații minore. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.751,87 $/tonă, cu 0,08% mai mult față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a micșorat cu 0,03%, la 1.512,14 $/tonă. Prețurile bumbacului Index A au variat între un nivel minim de 1.744,16 $/tonă și unul maxim de 1.757,39 $/tonă, iar ce ale bumbacului american între 1.500,94 $/tonă și 1.522,55 $/tonă.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.investing.com și www.mrci.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat evoluții mixte în a doua săptămână din luna noiembrie, pe fondul știrilor macroeconomice din principalele blocuri economice ale lumii, al ajustărilor din sfera piețelor de capital și al majorării cotațiilor internaționale la țiței.
Se observă aprecierea monedei americane îndeosebi față de valutele din țările dezvoltate, evoluție determinată de perspectiva intensificării diferențialului de rată de dobândă în favorarea dolarului pe termen scurt, în contextul semnalelor de continuare a ciclului monetar post-criză în Statele Unite.
Pe de altă parte, dolarul SUA a consemnat deprecieri față de monedele din țările emergente și în dezvoltare, pe fondul incertitudinilor privind capacitatea Administrației de la Washington de implementare a programelor de reformă în domeniul fiscalității, promise de la preluarea mandatului până în prezent.
Din perspectiva macroeconomică, se observă acumularea de semnale de maturitate ale ciclului economic post-criză în Statele Unite, prima economie a lumii, cu un PIB de peste 19 trilioane de dolari (aproximativ 25% din PIB-ul global). Astfel, încrederea consumatorilor s-a ajustat în noiembrie, iar solicitările de ajutor de șomaj au crescut în perioada recentă. Totodată, a crescut percepția de risc cu privire la reducerea fiscalității începând din 2018.
În zona euro, climatul macroeconomic pozitiv s-a consolidat recent, ameliorarea încrederii investitorilor în noiembrie (indicatorul Sentix la maximul pre-criză) indicând premise de continuare a ciclului investițional pe termen scurt. De altfel, Comisia Europeană previzionează că economia regiunii va continua să evolueze la un ritm peste potențial până în 2019, conform prognozelor de toamnă.
Pe piețele de titluri de stat, ratele de dobândă la 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în economie) s-au majorat săptămâna trecută, evoluție influențată inclusiv de intensificarea așteptărilor inflaționiste, în contextul majorării cotațiilor internaționale la țiței. Indicatorul a urcat cu 3%, la 2,402%, în SUA și cu 13,3%, la 0,408%, în Germania.
Perspectivele ca FED să majoreze rata de dobândă de referință în decembrie 2017 și în 2018 și ca Banca Centrală Europeană să mențină politica monetară relaxată până în toamna anului viitor au determinat aprecierea cursului mediu al dolarului SUA, săptămâna trecută, cu 0,2% față de moneda unică europeană.
De asemenea, dolarul SUA a crescut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana daneză (cu 0,2%).
Moneda americană s-a apreciat și față de lira sterlină (cu 0,2%) și dolarul australian (cu 0,2%).
Pe de altă parte, dolarul american s-a depreciat față de coroana norvegiană (cu 0,2%) și dolarul canadian (cu 0,9%), evoluție influențată de majorarea cotațiilor internaționale la țiței.
Moneda SUA a înregistrat deprecieri și față de francul elvețian (cu 0,1%), coroana suedeză (cu 0,1%), yen-ul nipon (cu 0,1%) și kiwi neo-zeelandez (cu 0,5%).
În ceea ce privește monedele din țările emergente și în dezvoltare, se observă deprecierea dolarului SUA față de peso argentinian (cu 0,2%), peso mexican (cu 0,2%), real-ul brazilian (cu 0,3%), peso filipinez (cu 0,5%) și ringgit-ul malaysian (cu 0,5%), evoluții determinate de intensificarea riscurilor la adresa implementării reformei fiscalității în prima economie a lumii.
Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat, în a doua săptămână din noiembrie, față de rupia indiană (cu 0,5%) și rial-ul iranian (cu 0,5%).
În raport cu leul românesc, dolarul american s-a apreciat în medie cu 0,8%, pe fondul evoluției cursurilor EUR/RON (creștere cu 0,6%, date fiind semnalele BNR) și EUR/USD (depreciere cu 0,2%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/RON și EUR/USD.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
Coordonator: dr. Maria CARTAS
[1] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service Farm Service Agency. Economic Research Service Foreign Agricultural Service. Grain: World Markets and Trade. Economics. November 9, 2017.
[2] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service/Office of Global Analysis. World Agriculture Production. Circular Series. WAP 11-17. Washington, D.C. November 2017.