I. ŢIŢEI
AUTOR: dr. Paul CALANTER
În intervalul 9 – 15 octombrie 2017, cotaţiile ţiţeiului pe pieţele internaţionale la termen au înregistrat creşteri uşoare. Media săptămânală a cotaţiilor ţiţeiului Brent, din Marea Nordului, cu termen de livrare în luna decembrie, la bursa londoneză ICE, a înregistrat o majorare de numai 0,79%, la 56,55 dolari/baril, în timp ce media cotaţiilor ţiţeiului WTI din Texas, cu scadenţă în luna noiembrie, la bursa new-yorkeză NYMEX, a crescut ceva mai mult, respectiv cu 1,11%, la 50,77 dolari/baril.
Creşterea preţului în această săptămână s-a datorat în principal confirmării de către preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a intenției de a nu certifica respectarea de către Iran a acordului privind programul nuclear, convenit în anul 2015 între Teheran și marile puteri, dar fără a revoca acest acord, în timp ce soldații irakieni și kurzi au fost mobilizați lângă regiunea petrolieră Kirkuk. Aceste prețuri ridicate ale țițeiului au fost susținute și de zvonurile lansate atât din partea OPEC, cât și din partea comunității companiilor care exploatează gaze de șist din S.U.A., cu privire la determinarea acestora din urmă în a-și opri producția.
Așadar, președintele Trump a confirmat vineri planul de a nu certifica acordul nuclear cu Iranul, o mutare care ar putea amplifica tensiunile dintre cele două țări. Totuși, Trump va înceta să ceară noi sancțiuni. În schimb, va cere Congresului Statelor Unite să nu ia atitudine până în momentul în care administrația va identifica o nouă strategie de a constrânge Teheranul. Iranul a promis un răspuns “zdrobitor” dacă S.U.A. declară Garda Revoluționară ca fiind o organizație teroristă. Deocamdată, implicațiile pentru piața petrolului sunt neclare, dar probabil că nu sunt semnificative pe termen scurt. Principalele state europene care participă la acord continuă să sprijine acordul inițial.
Un alt aspect important este acela al mobilizării trupelor în Irak. Autoritățile kurde au trimis mii de militari în regiunea petrolieră-cheie din Kirkuk pentru a apăra regiunea, după ce guvernul irakian a mobilizat trupe și tancuri în sudul orașului. Mișcările trupelor au sporit îngrijorarea cu privire la o eventuală ciocnire între guvernul central de la Bagdad și forțele kurde, ceea ce ar putea duce la declanșarea unui război civil.
În această săptămână, OPEC și-a majorat cifrele prognozate privind cererea pentru țițeiul produs de statele OPEC în 2018. Conform datelor publicate, cantitatea necesară va fi de 33,06 milioane de barili/zi din partea OPEC, o revizuire mai mare cu 230.000 barili/zi comparativ cu ultima prognoză. Aceasta este a treia lună consecutivă în care OPEC și-a majorat proiecția privind cererea pentru 2018 și subliniază încrederea tot mai mare în impactul reducerilor colective ale producţiei conform acordului de reducere a ofertei de ţiţei pe plan global. În mod separat, un oficial de top al OPEC a estimat că excedentul de stocuri ar putea fi eliminat anul viitor. Între timp, EIA (U.S. Energy Information Administration) a avertizat că, în timp ce se înregistrează progrese cum ar fi limitarea creșterilor de stocuri ale OPEC ȋn anul viitor, totuși, livrările de țiței din afara OPEC ar putea crește.
Un înalt oficial OPEC declară că la efortul de diminuare a excedentului de pe piaţa ţiţeiului, prin reduceri de producţie, ar trebui să participe mai multe țări. Secretarul General al OPEC a declarat că grupul trebuie să ia “măsuri extraordinare” și, de asemenea, să determine comunitatea companiilor care exploatează gaze de șist din SUA să își oprească producția. Un alt comentariu a inclus ideea că mai multe țări trebuie să se alăture reducerilor producției OPEC pentru a accelera efortul de reechilibrare. Este puțin probabil ca alte țări să vină cu reduceri substanțiale, dar piața este încrezătoare în faptul că alianța OPEC/non-OPEC va rămâne cel puțin la acordul actual și, eventual, va extinde durata acestui acord.
Un studiu realizat de Deloitte, bazat pe un chestionar adresat unui număr de 250 de directori din domeniul petrolier, a reliefat faptul că industria nu prognozează un preț de peste 60 de dolari/baril anul viitor, iar majoritatea estimează prețul țițeiului situându-se la sub 70 de dolari/baril până la sfârșitul deceniului. Acest fapt reprezintă o modificare comparativ cu sondajul de anul trecut, în care unii directori au văzut o creștere constantă a prețurilor. “Concluzia este că, totuși, companiile producătoare ar trebui să se concentreze asupra disciplinei costurilor și a eficienței operaționale”, a declarat Andrew Slaughter, șeful Centrului pentru soluții energetice al Deloitte.
Piața țițeiului a consumat deja suficient din excedentul de ofertă, iar prețurile nu vor reveni la 30 de dolari/baril, potrivit șefului departamentului de analiză în domeniul țițeiului de la S & P Global Platts. ”Suntem de părere că stocurile excedentare au dispărut în mare parte şi nu vom mai vedea țiței la prețul de 30 USD”, a declarat Gary Ross, S & P, în cadrul unei conferințe.
II. GAZ NATURAL
AUTOR: dr. Paul CALANTER
Preţurile gazelor naturale pe piaţa la termen din New York, NYMEX, în contractele cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 0,24%, la o medie săptămânală de 102,39 $/1000 m.c., în contextul prognozelor privind încălzirea ușoară a vremii în centrul Statelor Unite.
Evoluţia grafică a preţurilor Ţiţeiului şi Produselor Petroliere
Sursa: www.bunkerindex.com
Notă: Cotațiile la gazul natural Henry Hub nu au fost disponibile în ziua de 13 octombrie 2017
III. METALE NEFEROASE
Aluminiu
AUTOR: Eufrosina MEREORU
Media săptămânală a cotațiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (London Metal Exchange – LME) a înregistrat o ușoară scădere, de numai 0,16%, la 2.129,90 $/tonă, pe fondul speculaţiilor de bursă. Nivelul minim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii analizate a fost de 2.117,50 $/tonă (12 octombrie a.c.), iar cel maxim de 2.140 $/tonă, pe 13 octombrie 2017.
Nivelul mediu săptămânal al stocurilor de aluminiu la LME a înregistrat o diminuare în săptămâna 9 – 15 octombrie 2017, de 1,38%, de la 1.279.610 tone în săptămâna anterioară, la 1.235.205 tone. Pe parcursul săptămânii, nivelul stocurilor de aluminiu a oscilat între 1.242.450 tone şi 1.229.750 tone.
Cupru
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În săptămâna 9 – 15 octombrie 2017, cotaţia medie a cuprului la LME a înregistrat o nouă majorare, de 3,38% comparativ cu perioada anterioară, la 6.720,80 $/tonă. Preţurile zilnice la metalul roșu au fluctuat, în cursul săptămânii, între o valoare minimă de 6.607 $/tonă, înregistrată pe 9 octombrie a.c., şi una maximă de 6,858 $/tonă (considerată cea mai mare valoare din 8 septembrie a.c.), înregistrată în ultima zi din săptămână.
Principalul factor care a influențat evoluția cotaţiei cuprului în perioada analizată a fost evoluţia cursului de schimb al dolarului, ce oferă suport pentru materii prime. Alt factor care a dus la modificarea prețului, conform analistului Caroline Bain de la Capital Economics, a fost multitudinea participanților de pe piața de metale, ce asteaptă rezultatul congresului Partidului Comunist Chinez, care va începe pe 18 octombrie a.c.. Specialiștii sunt optimiști și preconizează noi inițiative politice, mai ample, cu implicații notabile asupra cererii de metale pe piața de profil.
Stocurile de cupru la LME au contiunat trendul descendent, înregistrând o nouă reducere, de 3,24% față de săptămâna precedentă, la 287.500 tone.
Nichel
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
Cotaţia medie la nichel, la Bursa de Metale de la Londra, a înregistrat o nouă creștere, de 5,38%, în săptămâna 9 – 15 octombrie 2017 faţă de săptămâna precedentă, la 11.092,00 $/tonă. Cotațiile zilnice ale metalului alb în intervalul analizat s-au situat între un nivel minim de 10.770 $/tonă în prima zi de tranzacționare și un nivel maxim de 11.605$/tonă, (considerat cel mai înalt nivel din septembrie a.c.) înregistrat pe 13 octombrie a.c., vineri, la închiderea bursei.
Tendința de majorare a cotaţiilor la nichel este atribuită campaniei antipoluare de la Beijing. China dorește să-și elimine minele mai poluante prin reducerea producției, în special pe perioada iernii, când multe companii de regulă își diminuează producția.
Stocurile de nichel la LME au înregistrat, în termeni de medii săptămânale, o reducere de 0,29% faţă de săptămâna anterioară, la 384.647 tone.
Cositor
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa de Metale de la Londra, cotaţia medie săptămânală a cositorului a înregistrat o scădere de 0,40% faţă de intervalul precedent, la 20.937 $/tonă. Nivelul maxim înregistrat de cotaţiile zilnice pe parcursul săptămânii a fost de 21.100 $/tonă (10 octombrie a.c.), iar cel minim de 20.810 $/tonă, înregistrat pe 11 octombrie 2017.
Media stocurilor de cositor la LME, în perioada 9 – 15 octombrie 2017, s-a situat la 2.019 tone, marcând o scădere ușoară, de numai 0,30%, comparativ cu săptămâna anterioară. Pe parcursul săptămânii, nivelul stocurilor de cositor a fluctuat între 1.970 tone şi 2.090 tone.
Evoluţia grafică a preţurilor Metalelor Neferoase
Sursa: www.lme.com
IV. METALE PREŢIOASE
AUTOR: dr. Dana GHIŢAC
Săptămâna a fost marcată de accentuarea incertitudinilor geopolitice, ca urmare a agravării tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord, după ce preşedintele Donald Trump a declarat că anii de discuţii cu această ţară despre înarmarea sa nucleară s‑au dovedit pierdere de timp şi că „un singur lucru va funcţiona”. Acest lucru a stârnit temeri atât de puternice privind posibilitatea declanșării celui de‑al treilea Război Mondial, încât a exacerbat interesul investitorilor pentru activele care‑şi conservă valoarea şi care asigură protecţie împotriva turbulenţelor de pe pieţe. Cu atât mai mult cu cât, potrivit unui raport din Rusia, Coreea de Nord pregăteşte testarea unei rachete care ar putea ajunge până în SUA.
Pe piaţa de lingouri din Londra[1], această conjunctură a provocat scumpirea tuturor metalelor preţioase. Prin urmare:
– Aurul, susţinut şi de sporirea cererii din India (cel de al doilea mare consumator de aur pe plan mondial şi care se pregăteşte pentru sezonul celebrării nunţilor tradiţionale), a început săptămâna în creştere, uncia fină[2] cotând luni la 1.278,75 $, iar până vineri s‑a mai scumpit cu aproape 21 $. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 13 octombrie metalul galben valora cu 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (1.299,60 $/u.f., faţă de 1. 261,80 $/u.f. în 6 octombrie) şi, după patru săptămâni de consecutive de scădere, preţul unciei fine de aur[3] a crescut cu 1,48%, în raport cu intervalul anterior, la 289,85 $.
În România, impactul redresării unciei fine pe piaţa londoneză a fost diminuat de aprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul american. Prin urmare, pe 13 octombrie Banca Naţională a României cota metalul cu doar 1% peste nivelul anunţat cu o săptămână în urmă (161,46 lei/gram, comparativ cu 159,56 lei în 6 octombrie), dar în termeni de valori medii săptămânale preţul gramului de aur[4] a crescut subunitar, cu 0,82%, la 161,06 lei.
– Argintul, ca şi aurul, a început intervalul analizat în creştere, uncia fină cotând luni la 16,92 $/u.f., iar până vineri a reuşit să revină şi să se menţină peste pragul de 17 $. În aceste condiţii, la închiderea fixingului londonez din 13 octombrie metalul valora cu peste 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (17,20 $/u.f., faţă de 16,66 $/u.f. în 6 octombrie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de argint[5] a crescut cu 2,70%, la 17,12 $.
– Platina, la rândul său, a beneficiat de o cerere suficient de mare pentru a continua să coteze pe trend de redresare alertă. Prin urmare, la închiderea fixingului londonez din 13 octombrie metalul alb valora cu mai bine de 3% mai mult decât cu o săptămână în urmă (941 $/u.f., comparativ cu 911 $/u.f. în 6 octombrie), iar în raport cu intervalul anterior preţul unciei fine de platină3 a crescut cu 2%, la 929 $.
– Paladiul a continuat să fie cel mai performant metal preţios, reuşind să coteze vineri la cel mai ridicat nivel din ultimii şaisprezece ani (situat cu doar 94 $/u.f. sub maximul istoric de 1.090 $/u.f., înregistrat pe 26 ianuarie 2001). Ca urmare, la închiderea fixingului londonez din 13 octombrie metalul valora cu peste aproape 6% mai mult decât cu o săptămână în urmă (996 $/u.f., comparativ cu 943 $/u.f. pe 6 octombrie), iar în termeni de medii săptămânale preţul unciei fine de paladiu3 a crescut cu 3,30%, la 958 $.
Evoluţia cotaţiilor zilnice în perioada analizată
Sursa: Prelucrare autor, pe baza datelor publicate zilnic de Kitco, Banca Naţională a României, Bloomberg.com şi Finance.yahoo.com
Note:
*Dollar Index Spot: indice compozit al dinamicii dolarului american în raport cu un coş alcătuit din valutele celor mai importanţi parteneri comerciali ai SUA (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF, SEK)
**Exchage Trading Funds (ETF): acţiuni emise de trusturi de investiţii (structurate într-un mod similar unui fond mutual) în schimbul depozitelor de aur, argint, platină sau paladiu pe care acestea le deţin. Valoarea lor se bazează pe preţul spot al metalului preţios pentru care sunt emise:
ETFS Physical Silver Shares Tru (simbol SIVR) sunt emise de ETF Securities şi reflectă performanţa preţului argintului la London Bullion Market (LBMA)
ETFS Physical Platinum Shares (simbol PPLT) şi ETFS Physical Palladium Shares (simbol PALL) sunt emise de ETFS Platinum Trust, respectiv ETFS Palladium Trust, pentru a reflecta performanţa preţului platinei şi paladiului la London Bullion Market (LBMA)
V. PRODUSE AGROALIMENTARE
Grâu
AUTOR: Emilia BĂLAN
În perioada 9 – 15 octombrie 2017, la Bursa din Chicago, cotația medie săptămânală a grâului american roşu moale nr. 2 s-a diminuat cu 2,01% comparativ cu cea din intervalul precedent, la 159,80 $/tonă.
Reducerea cotațiilor grâului american din primele 4 zile de tranzacționare a fost determinată de concurența din partea exporturilor Rusiei. Având în vedere disponibilitățile de export extrem de mari ale Rusiei, prețurile grâului pe piața internațională sunt sub presiune, iar comercianții americani sunt nevoiți să ieftinească acest produs pentru a nu pierde competiția pentru cererea din partea principalilor importatori (Egipt, Indonezia, Arabia Saudită).
Potrivit raportului[6] săptămânal al Serviciului Agricol Extern (Foreign Agricultural Service – FAS) din cadrul Departamentului Agriculturii din S.U.A. (United States Department of Agriculture – USDA), în prima decadă a lunii octombrie a.c., exporturile de grâu ale SUA au fost de 325 mii tone, în scădere cu 55% comparativ cu săptămâna anterioară, iar vânzările nete au scăzut cu 65%, la 175 mii tone. Principalele destinaţii pentru grâul american au fost: Japonia, Filipine, Indonezia, Nigeria şi Mexic.
Cu toate că prețul de vânzare la exportul de grâu al Rusiei este mai mare decât cel de pe piața americană, comercianții ruși au reușit să încheie contracte cu Egiptul pentru o cantitate de 170 mii tone, cu livrare în ultimele zile ale lunii noiembrie, la o valoare de 193 $/tonă FOB, după cum reiese din declarațiile oficialilor Institutului pentru Studierea Pieței Agricole din Rusia (The Institute for Agricultural Market Studies – IKAR).
Creșterea cotației grâului de vineri, 13 octombrie a.c., cu peste 2 puncte procentuale față de cea din ziua precedentă este pusă pe seama speculațiilor bursiere, deoarece datele din raportul lunar al USDA privind factorii fundamentali ai pieței grâului (dat publicității pe 12 octombrie) au confirmat disponibilitățile mondiale ridicate și nu susțineau scumpirea. Conform USDA, în sezonul actual (2017/18), cantitatea de grâu disponibilă la nivel mondial (stocuri inițiale+producție+importuri) se previzionează la 1,2 miliarde tone, în creștere cu 0,5% față de prognozele din luna anterioară.
Porumb
AUTOR: Emilia BĂLAN
În săptămâna analizată, la Bursa din Chicago, media cotaţiilor porumbului american galben nr. 2 s-a redus cu 0,13% faţă de perioada precedentă, la 137,51 $/tonă. Cotațiile zilnice au oscilat între o valoare minimă de 136,21 $/tonă, pe 11 octombrie a.c., și una maximă de 138,87 $/tonă, vineri, 13 octombrie, la închiderea bursei.
Ulei şi Boabe de Soia
AUTOR: Eufrosina MEREORU
La Bursa din Chicago, preţurile medii la soia boabe şi ulei de soia au înregistrat o tendinţă ascendentă în intervalul 9 – 15 octombrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a boabelor de soia a înregistrat o majorare, de 1,64%, comparativ cu săptămâna anterioară, la 359,36 $/tonă, pe fondul reducerii stocurilor deţinute de Statele Unite ale Americii, cu 9,3%, față de luna precedentă, conform datelor USDA din octombrie 2017. Pe parcursul săptămânii, cotaţiile au evoluat între un nivel minim de 354,66 $/tonă (11 octombrie a.c.) şi unul maxim de 367,52 $/tonă, pe 13 octombrie 2017.
Cotaţia medie săptămânală a uleiului de soia a avut o creștere de 1,40% faţă de intervalul precedent, la 730,08 $/tonă. Preţurile la uleiul de soia au fluctuat pe parcursul săptămânii între un nivel minim de 729,19 $/tonă (12 octombrie a.c.) şi un maxim de 742,86 $/tonă (13 octombrie 2017).
Zahăr
AUTOR: Simona ZAMȘA
În perioada 9 – 15 octombrie 2017, la Bursa de la Londra, cotația medie a zahărului rafinat s-a situat la 374,28 $/tonă, înregistrând o creștere de 0,62% față de cotația săptămânii anterioare. Săptămâna analizată a debutat cu prețuri similare față de cele din săptămâna anterioară, iar cotațiile au crescut ușor în primele zile de tranzacționare și s-au diminuat în ultimele 2 zile. În intervalul analizat, cotațiile au evoluat între un nivel maxim de 376, 50 $/tonă (11 octombrie), și unul minim , de 371,70 $/tonă (13 octombrie).
Cafea
AUTOR: dr. Emilia MANOLE
În intervalul 9 – 15 octombrie 2017, media cotațiilor la cafea Arabica, la Bursa de la New York, FOB, a înregistrat o creștere de 1,03% față de perioada precedentă, la 2.829,24 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Arabica au fluctuat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 2.888 $/tonă, înregistrată în a doua zi de tranzacționare, și o valoare minimă de 2.786 $/tonă, înregistrată în 12 octombrie a.c..
Media cotațiilor la cafea Robusta, la Bursa de la Londra, CIF, a înregistrat o creștere modestă, respectiv cu 0,86% în săptămâna analizată față de perioada anterioară, la 2.028,80 $/tonă. Preţurile zilnice la cafea Robusta au oscilat pe parcursul săptămânii între o valoare maximă de 2.097 $/tonă înregistrată în data de 11 octombrie a.c. și o valoare minimă de 1.979 $/tonă înregistrată vineri, 13 octombrie a.c., la închiderea bursei.
Evoluția cotațiilor la ambele sorturi de cafea a fost influențată, conform specialistului de la Comercial I & M Smith, de prognoza meteorologică (se aşteaptă ploi, ce se anunță pentru restul lunii).
Bumbac
AUTOR: Simona ZAMȘA
În săptămâna 9 – 15 octombrie 2017, mediile săptămânale ale celor două sorturi de bumbac au înregistrat fluctuații minore, diferenţiate. La Bursa din Liverpool, cotația medie a bumbacului Index “A” s-a situat la 1.728,72 $/tonă, înregistrând o creștere de 0,31% față de cotația săptămânii anterioare, iar la Bursa din New York, cotaţia bumbacului american diverse sorturi s-a micșorat cu 0,12%, la 1.515,81 $/tonă. În intervalul analizat, trendul celor două sorturi a fost predominant descendent, iar oscilațiile înregistrate la ambele burse au fost minore. Prețurile bumbacului Index A au variat între 1.713,29 $/tonă și 1.737,54 $/tonă (acest sortiment a cotat doar 3 zile). În cele 5 zile de tranzacționare, pe piața americană, prețurile au fluctuat între un nivel minim de 1.495,87 $/tonă și unul maxim de 1.534,24 $/tonă.
Evoluţia grafică a preţurilor Produselor Agroalimentare
Sursa: www.markets.ft.com
VI. PIAŢA VALUTARĂ
AUTOR: dr. Andrei RĂDULESCU
Cursul mediu al dolarului american a înregistrat evoluții mixte săptămâna trecută, atât față de monedele din țările dezvoltate, cât și față de valutele din statele emergente și în dezvoltare.
Considerăm că factorii care au influențat această evoluție au fost: semnalele de maturitate din economia SUA (inclusiv acumularea de factori de risc, cum ar fi nivelul ridicat al gradului de îndatorare, conform Raportului FMI) și reducerea decalajului în ceea ce privește ritmul de creștere economică dintre SUA și țările dezvoltate; perspectiva ca Banca Centrală Europeană să iasă din politica monetară relaxată fără precedent pe termen scurt; unda de optimism din piețele financiare internaționale.
Din punct de vedere macroeconomic, indicatorii de încredere din Statele Unite și zona euro au atins în octombrie cele mai ridicate valori din anii 2000. Cu toate acestea, ritmul de creștere economică din zona euro converge spre cel din prima economie a lumii, aspect reflectat și de recentele previziuni elaborate de Fondul Monetar Internațional. Astfel, conform noilor prognoze FMI, economia SUA ar putea crește cu 2,2% în 2017, ritm apropiat de cel din zona euro (2,1%). Totodată, în zona euro se discută intens despre ieșirea din politica monetară relaxată fără precedent, în timp ce în Statele Unite continuarea ciclului monetar post-criză nu mai constituie o surpriză pentru investitori.
Pe piețele de titluri de stat, ratele de dobândă la 10 ani au scăzut săptămâna trecută, declinul fiind însă mai pronunțat în Germania (cu 12%) (în SUA scăderea a fost de 3,1%), evoluție influențată și de incertitudinile din Spania (în urma referendumului din Catalonia).
Astfel, cursul mediu al dolarului american s-a depreciat, în intervalul 9-13 octombrie, în medie, cu 0,6% față de moneda unică europeană (spre minimul din ultimele trei săptămâni).
De asemenea, moneda americană a scăzut față de valutele din sfera de influență a euro: coroana suedeză (cu 0,5%), coroana daneză (cu 0,6%).
Moneda americană a consemnat deprecieri și raportat la lira sterlină (cu 0,1%), francul elvețian (cu 0,1%), dolarul canadian (cu 0,1%), yen-ul nipon (cu 0,4%) și coroana norvegiană (cu 0,8%).
Pe de altă parte, cursul mediu al dolarului american s-a apreciat față de dolarul australian (cu 0,1%) și kiwi neo-zeelandez (cu 0,5%), evoluție determinată de perspectiva intensificării diferențialului de dobândă în favoarea SUA pe termen scurt.
În ceea ce privește monedele emergente și în dezvoltare, se observă deprecierea dolarului american față de dinarul kuweitian (cu 0,1%), ringgit-ul malaysian (cu 0,2%) și rupia indiană (cu 0,4%).
La popul opus, cursul mediu al dolarului SUA s-a apreciat față de peso argentianian (cu 0,3%), peso filipinez (cu 0,5%), rial-ul iranian (cu 0,8%), real-ul brazilian (cu 0,8%) și peso mexican (cu 2,4%).
În raport cu leul românesc, dolarul s-a depreciat în medie cu 0,6% săptămâna trecută, pe fondul evoluțiilor cursurilor EUR/RON (apreciere cu 0,1%) și EUR/USD (creștere cu 0,6%). Cursul USD/RON reprezintă un cross între EUR/USD și EUR/RON.
Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
Sursa: www.x-rates.com
COORDONATOR: dr. Maria CARTAS
[1] London Bullion Market Association (LBMA) – piaţa londoneză angro de aur, argint, platină şi paladiu, unde se stabilesc zilnic, în sistem over‑the-counter, preţurile de referinţă (în dolari SUA/uncie fină) pentru toate celelalte pieţe mondiale pe care se tranzacţionează cele patru metale preţioase.
[2] Uncia fină (in engleză Troy oz), sau „uncia monetară” este unitatea de măsură utilizată în ţările anglo‑saxone pentru cotaţia metalelor preţioase. O uncie fină (simbol u.f.) este echivalentă cu 31,1034768 grame.
[3] Calculat pe baza cotaţiei PM comunicată zilnicla 12:00 ora Londrei de LBMA.
[4] Calculat pe baza cursului zilnic stabilit de Banca Naţională a României (BNR), funcţie de cotaţia unciei fine de aur anunţate de LBMA şi de cursul oficial al dolarului SUA în raport cu moneda naţională. Media săptămânală a valorilor stabilite zilnic de Banca Naţională, pe baza cotaţiei unciei fine de aur anunţate de London Bullion Market Association şi a raportului dintre dolarul SUA şi moneda naţională.
[5] Calculat pe baza cotaţiei spot comunicată zilnic de LBMA.
[6] U.S. Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. U.S. Export Sales. Weekly Highlights. October 13, 2017.